Hagyományos japán recept. A különbség csak annyi, hogy Ők a tofu házi készítésénél a szójatúró kicsapására egy tengeri sóból készült "nigari" elnevezésű készítményt használnak.
A recept Szigeti Zsuzsa Hús nélkül szójából című, csak és kizárólag a Piaconline.hu oldalain elérhető szakácskönyvéből való.
Hozzávalók:
200 g szójabab 2 kávéskanál keserűsó (10 g)
Az elkészítés módja:
1, A szójababot hideg vízben alaposan megmossuk, majd 1, 5 liter vízben 10-12 órán keresztül áztatjuk. Ezután leöblítjük. 2, Egy liter vizet felteszünk melegedni egy kb. 5 literes lábosba. Közben a babot 1 liter vízben alaposan elturmixoljuk, majd tésztaszűrőre öntve a levét a melegedő vízbe szűrjük. 3, A szűrőn visszamaradt sűrű részt ismét elturmixoljuk 1 liter vízzel, majd az egészet a meleg oldathoz öntjük. Állandó kevergetés mellett, lassú tűzön a forrástól számított 15 percig főzzük. 4, Egy legalább 3 literes edénybe helyezett tésztaszűrőre nagyon finom szűrővásznat teszünk. Ezen szűrjük le a forró szójatejet. 5, A visszamaradó szilárd részt 0,75 liter hideg vízzel összekeverjük, majd az előzőhöz hasonlóan a szójatejhez szűrjük. Nagyon alaposan kinyomkodjuk. Az így kapott nedves dara az okara. 6, A szójatejet visszaöntjük a lábosba, és újra felforraljuk. 7, A keserűsót 1 dl vízben feloldjuk. 8, A szójatejhez keverjük a keserűsó oldatot. Lefedjük, és kb. 10 percig pihentetjük. 9, Egy egyenes fenekű szitára sűrű szűrővásznat helyezünk, majd ráöntjük a kicsapódott keveréket. 10, A szűrővásznat ráhajtogatjuk a tofura. Egy szitába illő méretű tányérral lefedve, és arra súlyt helyezve néhány órán keresztül sajtoljuk. 11, A tofut éles késsel kockákra vágjuk, és üvegbe rakva, víz alatt tároljuk hűtőszekrényben.
Energiatartalom:
Szójatej: 90 KJ/dl (22 Kcal) 1 g zsír 1 g szénhidrát 2 g fehérje
Tofu: 301 KJ/100 g (72 Kcal) 4 g zsír 2 g szénhidrát 8 g fehérje
Okara: 272 KJ/100 g (65 Kcal) 2 g zsír 9 g szénhidrát 3 g fehérje
2,5 dl elõzõ este beáztatott szójabab 3-4 dl víz 2 dl hidegen sajtolt olaj 1 citrom leve
A megpucolt szójababot a vízzel alaposan összeturmixoljuk. 20-25 percig főzzük, majd leszűrjük. Hozzákeverjük az olajat és a citrom levét.
Megjegyzés: A szójabab héját minél jobban eltávolítjuk, annál fehérebb lesz a tej.
Kérdéses, hogy a citromlével olajjal össze kell-e turmixolni.
Új adalék a szójafeldolgozáshoz, hogy a héj eltávolítását javasolja, ami ésszerűnek tűnik abból a szempontból is, hogy a héj nehezen feldolgozható, nehezen turmixolható, és a gázosodás egyik okozójaként tartják nyilván (bab, lencse, borsó)
Vándorr jól írta. 194 Ft egy 0,5 kg-os zacsi. Ha nagy mennyiség kell szólj, mert alapból 1-2 zacsi szokott bent lenni, esetleg megkérdezheted egy hozzád közeleső bioboltban, hogy náluk van-e (félreértés ne essék, nem akarlak lerázni :-)).
500g-os kiszerelésben a szójabab beszerzési helytől függően 200 Ft körül van. Inkább alatta. És ezt most kimérten írtam meg neked, ahogy kérted... ;-)))))
A talált receptek jórész abban térnek el, hogy a készítés kritikus pontján, a fehérje kicsapatásakor (túróképzés) milyen anyagot használnak fel.
Nem egy bonyolult művelet igaz?
A legtöbb információ esetében a hagyományos tofukészítési eljárásokkal kapcsolatban azonban nem találtam egyértelmű receptet, csak valami utalásfélét érlelésre, fermentálásra, amit ugyan nem részleteznek, de a "szójasajt" kifejezés arra utal, hogy a túróképzés élőflórás módon is megoldható, sőt az eredetit valószínűleg így készítik kinában vagy japánban.
hozzávalók: 30 dkg szója bab 3 liter víz 2 e.k. ecet
A szójababot 7-8 óráig áztatjuk, tisztítjuk, 3 l vízzel összeturmixoljuk, a nyers tejet kipréseljük, és közepes lángon felforraljuk. Az ecetet beleöntjük a tejbe, lassan keverjük és fedővel, kis lángon tovább főzzük. Vigyázzunk, hogy ne fusson ki!!
Kb. 5 perc után felúszik a puha tofu a felszínre. Ezt a tofut egy lyukas, szögletes, ritkásan szövött szövettel terített formába öntjük, egy másik darab szövettel fedjük, és egy kis súlyt teszünk rá, hogy a lé lecsorogjon, és a tofu összeálljon.
A jól megmosott szóját öntsük le forró vízzel, hagyjuk állni 15 percig. Szűrjük le, újabb vízbe téve 10 órán át áztatjuk. Leszűrjük, jól megmossuk, turmixban forró vízzel pépesítjük.
A pürét vastag aljú lábasban tegyük vaslapra és kislángon forraljuk fel. Állandóan kevergetni kell, mert kifut és leég. 10-15 percig főzzük.
Leszűrjük: egy fazékra szitát teszünk, ebbe szűrővásznat, vagy gézt. Ha lecsepegett, óvatosan (forró!!) jól csavarjuk ki, hogy semmi ne vesszen kárba.
Az így kapott, kb. 80 fokos szójatejet elkeverjük 1 cs. forró vízben feloldott keserűsóval, majd 5 percre lefedjük. Óvatosan összekeverjük. 10-20 perc múlva megalvad, ha mégsem, akkor keverjünk hozzá egy kis alvasztó anyagot (?keserűsó?).
A tejsavót úgy szűrjük le, hogy szitát szűrővászonnal bélelünk, ebbe öntjük az alvadékot. Ráhajtjuk a kendőt, ráteszünk egy kerek lapot, esetleg tányért, erre pedig nehezéket. Ha keményebb tofut akarunk, 1 órán át tartson a préselés. Ha krémhez, mártáshoz akarjuk használni, kevesebb a préselési idő. Kiemeljük a szitából, hideg vízbe tesszük, hűtőben, a vizet naponta cserélve, 8-10 napig eláll. Fagyasztható is, ilyenkor megsárgul, állaga, íze megváltozik. ....
Mint látható az eddig gyűjtött tej receptek a műveleti sorrendek egy részének variálásával készültek.
Valószínű, hogy a kapható "szója tehén" becenevű szójatejkészítő gép hasonló módon készíti a szójatejet.
Amit a receptekben nem írtam le, az a szójatej ízesítése. Ezt azért hagytam el, mert szerintem nem közvetlenül tartozik a szójatej előállításához, ugyanúgy, mint ahogy a barna tehén sem ad kakaót :-)
Az ízetsítéshez lehet használni cukrot, mézet, különböző fűszereket (vanília, fahéj, szegfűszeg...) Célszerű az ízesítőket összeforralni a szójatejjel.
A szűrés után a szitában fennmaradt főtt szürleményt felhasználhatjuk tojás egy részének pótlására sütemények készítésekor, de főzeléket is sűríthetünk vele.
Áztassuk a babot 3-4 szeres vízmennyiségben 6 órán kersztül. A megdagadt babot langyos vízben mossuk át, ezzel a legtöbb szennyeződéstől megszabadulunk. Következik a turmixolás: a megmosott babot turmixoljuk össze csészénként, először egy, majd amikor jó pépes, további 3-4 csésze vízzel és 1/2 mokkáskanál sóval. A kapott folyadékot a zaccal együtt tegyük fel főni, és főzzük forrástól számítva még kb 10 percig. Vigyázzunk mert kifuthat és odaéghet. !!! Ha felfőztük, akkor szűrjük át sűrű szitán (szűrővásznon), és hűtsük le.
Szójatej készítése házilag II
Hozzávalók: 1/2 kg száraz szójabab só
Áztassuk a babot 3-4 szeres vízmennyiségben 6 órán kersztül. A megdagadt babot langyos vízben mossuk át, ezzel a legtöbb szennyeződéstől megszabadulunk. Főzzük a babot egy másfél órán keresztül. Következik a turmixolás: a megfőtt babot turmixoljuk össze csészénként, először egy, majd amikor jó pépes, további 3-4 csésze vízzel és 1/2 mokkáskanál sóval. A turmixot szűrjük át sűrű szitán (szűrővásznon), és hűtsük le.
Szójatej készítése házilag III
Hozzávalók: 1/2 kg száraz szójabab só
Áztassuk a babot 3-4 szeres vízmennyiségben 6 órán kersztül. A megdagadt babot langyos vízben mossuk át, ezzel a legtöbb szennyeződéstől megszabadulunk. Következik a turmixolás: a megmosott babot turmixoljuk össze csészénként, először egy, majd amikor jó pépes, további 3-4 csésze vízzel és 1/2 mokkáskanál sóval. Szűrjük át sűrű szitán (szűrővásznon) a turmixot. A kapott folyadékot tegyük fel főni, és főzzük forrástól számítva még kb 10 percig. Vigyázzunk mert kifuthat és odaéghet. !!!
Mindenfelé lehet hallani, hogy a szója jó, hogy a szója méreg, hogy finom, hogy pocsék...
A házi szójafeldolgozás előnyei közül kiemelném, azt, hogy ellenőrzött körülmények között, ellenőrzött anyagokból készülnek a "termékek" mindenféle ipari adalékanyagok és rafinériák nélkül.
Lehet rengeteg receptet találni arról, hogy hogyan kell felhasználni a termékeket... ezek persze legtöbbször drágák, miközben a szója szinte az egyik legolcsóbb termény...
JÓ-JÓ, de hol lehet kapni szójababot, és mennyiért? Hogyan kell csinálni a szójatejet otthon? Hogyan kell csinálni a TOFU-t otthon?
Ezekre a kérdésekre keresem a választ, több kevesebb sikerrel.