Egyetértek az előttem szólóval. Sokkal kissebb létszámal, sokkal jobban megfizetett tanárokkal, minden délután szakkörrel (nekem nagyon szimpi volt annó valamelyik gyerek utáni támogatás iskolalátogatáshoz kötése annó) és alkalomadtán határozott rendőri fellépéssokat javíthatna a tanárok együttműködési készségén is. Lássuk be, ők is csak emberek. Álszent magatartás a jelenlegi körülmények közepette az oktatást és a pedagógusokat kárhoztatni a szegregációért
Idézem rodnas mondatát, amivel nem értettem egyet: "Mindenképpen kétcsoportos oktatásnak kell működni az osztályokban, ahol elsősorban a gyerekeknek kell dönteni, hogy melyik követelményű csoportban akarnak tanulni." Tehát nem arról ír, hogy csoportonként más-más, a csoporthoz jobban illő módszerrel dolgozni, hanem csoportonként más követelménnyel! Ha van egy alacsonyabb követelményszintű csoport, abból előbb-utóbb bizony gettócsoport lesz. Amelyik tantárgynál a tananyag egymásra épül, az alacsonyabb követelményszintű csoport az új anyagrészt csak a megelőző alacsonyabb szintről indíthatja, ezért a lemaradás anyagrészről anyagrészre kumulálódik.
A kollégiumi nevelésre is vannak jó példák, persze nem mindegy, milyen korú gyerekekről van szó.
Például a Baranya megyei Mánfán létezik egy ilyen kollégium, ahol cigány gyerekek laknak, különböző középiskolákba járnak. Itt biztosítják nekik a korrepetálást is, ezzel próbálván kivédeni a lemorzsolódást.
Osztályon belüli differenciált oktatással lehet kezelni a problémát. Ez nem gettócsoportozás, mert a feladatokat és azok megoldását az összes gyerek láthatja, és az egyik csoportból a másikba kerülésnek rugalmasnak kell lennie.
Tantárgyankénk, sőt tantárgyon belül is változó összetételű csoportmunkában a tudáson túl az együttműködési képesség is fejlődik.
Nagyobbrészt igazat adok neked. Odáig teljesen egyetértek, hogy a vegyes osztályoknak kisebb létszámúaknak kellene lenni. Esetleg az is megoldás lehetne, hogy ugyan nagyobb létszámú osztály, de akkor pedagógiai asszisztenst a tanár mellé - talán roma származásút. Amivel abszolút nem értek egyet, az az, hogy egy osztályban két csoportban, két követelményszinttel tanítani. Ez azt jelentené, hogy egy szinttel lejjebb viszed ugyanazt a problémát, és nem gettóiskola van meg gettóosztály, hanem gettócsoport.
Az oktatási minisztérium teljesen eltévedt ez ügyben. Gönc Kinga képtelen felfogni a gettó iskolák létrejöttének okát. Több esetben is felvetődött bennem a társadalom számára káros folyamatok erőszakos felgyorsítása, és kierőszakolása.
Helyesnek találom a vegyes osztályok kialakítását, de nem úgy ahogy ezek a dilettáns hivatalnokok elképzelik! Én gyerekkoromban a Kecskeméti Kurucz téri iskolában tanultam. A környéken akkor hatalmas cigánytelep volt. Az iskolában pedig alig - alig volt oktatás. Másodikos létemre sajnáltam a tanárokat. Vegyes osztályok esetében a létszám szerintem nem lehet 15 főnél több. Ha annál több a létszám, a tanárok képtelenek irányítani a gyerekeket. Minél rosszabb az összetétel, annál kissebbnek kellene lennie az osztálylétszámnak. Ezek az őrültek pedig most emelték meg az osztálylétszámokat. Valami félelmetes némber a TV2 - őn ma este azt javasolta, hogy a cigánygyerekeket kollégiumba kell szállítani. Annak a félnótás hölgynek fogalma nincs a cigánycsaládok összetartásáról. Elefánt a porcelán boltban.
Először is biztosítani kell, hogy a vegyes összetételű osztályok létszáma korlátozott legyen. A tanároknak eleve sokkal magasabb fizetésűeknek kell lennie.
Mindenképpen kétcsoportos oktatásnak kell működni az osztályokban, ahol elsősorban a gyerekeknek kell dönteni, hogy melyik követelményű csoportban akarnak tanulni. Ehhez a tanítóknak rendkívül komoly otthoni előkészítő munka kell, amit tetszik, vagy nem tetszik, honorálni kell. A cigánytanulók számának kevesebbnek kell lenni mint a nem cigányoknak. Különben nem a cigánytanulók színvonala fog emelkedni, hanem az ott tanuló nem cigányok süllyednek le a cigánytanulók szintjére.
Közvetlen rendőri ellenőrzés alá kell helyezni ezeket az osztályokat a tanárok védelmében. Gondolják meg, az a tanár, akit a szülő felpofozott, gyakorlatilag a gyerekek előtt megbukott, nem fognak felnézni a tanulók arra, akitől az erkölcsi tartást, akaratot kellene elfogadni. Többet a gyerekekre nem fog tudni hatni! Hát az a sok mar.. aki az oktatási minisztériumba dolgozik, mért nem tudja ezt felfogni?
Ha ez nem biztosítható, a cigánygyerekeket kell távolabbi iskolákba szállítani nap - mint nap, ha másként nem megy, rendőri segítséggel, akár erőszakkal. Este a cigánygyerekeknek otthon kell lennniük.
Természetesen van igazság azokban a dolgokban, amelyeket említettél, egészen biztos, hogy nagyobb odafigyelést igényel a pedagógustól a "vegyes" osztály, de társadalmi haszna mégis nagy.
A szabad iskolaválasztás tekintetében egyáltalán nem vagyok liberális, óriási hibának tartom ezt a lépést, amelyet már nem lehet visszavonni, mert a jobb státuszú szülők részéről elementáris felháborodás lenne a jogaik megnyirbálása miatt.
Gyerekkoromban még vita tárgya volt, hogy lehet-e az általános iskolában tagozat.
Habár én - tévedésből - matektagozatra jártam, ú.n. elit osztályba, és ez előnyömre is vált (nem matekból), mégis ellene vagyok a tagozatnak.
Az általános iskola legyen nivelláló. Hihetetlen szakadék van az iskolák között - ezt az idézett cikk is taglalja.
Tagozat helyett szakkörökkel kell megoldani a tehetségesebb, érdeklődőbb gyerekek foglalkoztatását.
Kiskorban még fel lehet zárkóztatni a lemaradókat, a többi gyerek befogadja a cigány gyerekeket, számukra ez nem okoz gondot. A szülők hisztériája gerjeszti a problémát.
Szia :) "Kutatások bizonyítják, hogy a gyermekkori szelekciónak semmiféle tudományos alapja nincs - figyelmeztetnek a szakemberek."
Elolvastam, és egyrészt értem én a problémát, másrészt ez a kérdés nem az iskolában kezdődik és gyakran nem is a "potenciális" szellemi képességek eltérése miatt. Amikor én még megboldogult pedagógus voltam egy szabolcsi (k messze lévő) falusi iskolában belecsöppentem a dolgok sűrűjébe. Nagyon sok olyan gyerek volt aki első osztályban nem ismerte rengeteg szó értelmét, és elementáris higéniai problémáik voltak, ilyenformán sok szülő büntetésnek fogta fel ha a gyerekének ilyen osztályba kellett járnia. A pedagógustól is sokkal több figyelmet követeltek ami által kevesebb idő jutott a problémamentesekre, és akkor még nememlítettem a tanár kialakuló rossz idegi állapotából adódó problémákat és frusztrációt. Ne csodálkozzunk ha ezek után egy iskolában lesz egy "jó" és egy "kevésbé jó" osztály.
"A szakemberek szerint máris elkéstünk. A gettóiskolák és gettóosztályok sürgős felszámolása össztársadalmi érdek, mert ha nem, nagy rétegek leszakadása társadalmirobbanáshoz vezethet."