Keresés

Részletes keresés

gázárkommandó Creative Commons License 2005.10.16 0 0 64
Tulajdonképpen csak annyit akartam mondani, hogy ez egy nagyon népszerű topik lesz, mert a magukat liberálisnak hazudó fundamentalisták imádnak fetrengeni a "nemzethalál" szókapcsolatban, mint disznó a saját bélsarában... :D
Előzmény: tájékozódási futó (-)
Nemzethalál Creative Commons License 2005.10.16 0 0 62
De még mennyire, hogy más idők vannak! Ma már én sem négy lovassal közlekedem, hanem négylóerős robogóval.
Előzmény: Törölt nick (57)
gázárkommandó Creative Commons License 2005.10.16 0 0 61
HitetlenTamaska: A nemzethalál félhülye romanikus alanyi költők személyes szorongásainak kivetítése egy nagyobb közönségre, mert azt szalonképesebbnek érezték, mint azt kimondani, hogy "bele fogok dögleni szifiliszembe".

Hm, ezek szerint az örmény-nemzethalálról és a kurd-nemzethalálról is csak "szifiliszes költők" vízionálnak? A vízigót nemzet is él is virul, csak szifiliszes idióták szerint nem létezik?
Előzmény: HitetlenTamaska (11)
kalocsay Creative Commons License 2005.10.16 0 0 60

A nyel elvesztése egy jelentős lépés a nemzetből kiszakadás útján, ugyanis az anyanyelvét nem bíró szülő már nem tudja tovább adni sem a nyelvet, ebből adódóan a kultúrális hagyományokat sem a gyerekének.

Megmaradhat egy darabig az identitásnak egy halvány csírája, mint pl. az amerikai, ausztráliai magyarokban, olaszokban, írekben, de ezek az emberek többségében már nem magyarnak, olasznak vagy írnek vallják magukat, hanem x-származású amerikaiaknak, ausztráloknak.  

Előzmény: Törölt nick (52)
ooloo Creative Commons License 2005.10.16 0 0 59
Jó napot! Korán jöttél. Nagyon sokat kell majd várnod.
Előzmény: Nemzethalál (56)
ooloo Creative Commons License 2005.10.16 0 0 58

krstan

"...ebből a 13-15 millióból vonjuk szépen le azokat, akik -bár magyar állampolgárok- ..."

Itt valami kavarodás van. Szerintem nincsen ilyen sok állampolgárunk. SZVSZ legfeljebb egymillió lehet a felébreszthető jogokkal bíró elvándoroltak és leszármazottak száma.

Az összes magyar állampolgár közül kb. egy-két millió az, akinek nemzetisége/etnikuma alapján más kötődése (is) van. A nem magyar állampolgárok közül viszont kb. 3-5 millió lehet, aki a magyar nemzethez tartozónak (is) vallja magát. Tehát a nyelvi, kulturális, illetve érzelmi alapon magyarok számát becsültem 13-15 millió főre.

Előzmény: Törölt nick (38)
Nemzethalál Creative Commons License 2005.10.16 0 0 56
Jó napot kívánok! Már itt vagyok a következő saroknál, rögtön befordulok.
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.16 0 0 55
Nemzethalál: a sok töpörödés következménye.
Krokofánt Creative Commons License 2005.10.16 0 0 53

(na tessék. erről beszéltem az előbb: még nincs ötven hozzászólás, de már el is kezdtük megírni a 'Gyakrolati útmutató a Magyar Nemzet kihalasztásához' című kézikönyvet.

ahelyett hogy sorolnánk a hosszú listát, hogy a történelem során mennyi minden miatt, milyen sokszor eltűnhettünk volna, ahelyett örömködnénk, hogy mekkora teljesítmény, hogy még mindig itt vagyunk, még mindig itt zúzzuk, még mindig magyarul :-)))

V-gely Creative Commons License 2005.10.16 0 0 51
Yes, Sir.
Előzmény: Törölt nick (49)
kalocsay Creative Commons License 2005.10.16 0 0 50

Tökéletesen egyetértek. A nemzet tagjának lenni nem egyszerűen vérségi, hanem identitási, nyelvi, kultúrális kérdés. Ha elvész az egyéni identitás, a nyelv, akkor apránként megszűnik a nemzet is.

Előzmény: Törölt nick (49)
Bibike Creative Commons License 2005.10.16 0 0 48
:)
Előzmény: Terra Kotta (19)
Krokofánt Creative Commons License 2005.10.16 0 0 47

azért ne felejtsd el hogy nyelvek születnek is: az a biznyos angol is nyelv legalább három, de inkább négy különböző nyelv :-)

(előfordul, hogy New Yorkban feliratozni kell egy brit filmet :-)

Előzmény: Törölt nick (44)
Krokofánt Creative Commons License 2005.10.16 0 0 46

"akkor az Erdélyben élő magyarok olyan románok, akiknek van magyarságtudatuk, magyarnak és románnak is érzik magukat, de alapvetően a román nemzethez tartoznak. Vagy a románhoz is."

nem, nem ezt mondtam.

de még ha ilyesmit mondtam volna is (nem mondtam): hogy jönnek ide az erdélyi magyarok? én a magyarországi nemzetiségi kisebbségekről beszéltem, arról a bizonyos tizenkettőről (lehet hogy tizenhárom, nem emléxem pontosan). csupa olyan csoport, akik régóta élnek Magyarországon, az összenépességhez képest kevesen vannak, jogaik vannak, műsoruk a tévében, iskoláik, és jó viszonyuk a többségi társadalommal.

egészen más helyzetben vannak, egészen más történelmi vonatkozásokkal, mint pl. az erdélyi magyarok.

a nemzetiségi hovatartozás természetesen szigroúan önbevalláson alapul, csak azt nem értem, mért akarod előírni hogy midenkinek csak egy lehessen?

Előzmény: Törölt nick (42)
V-gely Creative Commons License 2005.10.16 0 0 45

Igazad van. Csak egy megjegyzés: "Megbűnhődte már e  nép a múltat s jövendőt!"

(ezzel a "jó kedvvel" szvsz nehéz lesz/volt csatákat nyerni.)

Előzmény: Krokofánt (34)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.16 0 0 44
Az egész világ nem arrafelé megy, hogy a nemzetek megszűnnek? Manapság állítólag naponta halnak ki nyelvek (én is úgy olvastam valahol, valamikor), az angol nélkül meg lassan lépni sem lehet... Amikor az utcán lassan több az angol felirat..Amokor shopingolni megy a sznob...
Szerintem nem nemzethalál lesz. Meg fog szűnni a nemzet. A többi is.
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.16 0 0 42
Tehát, ha jól értem, akkor az Erdélyben élő magyarok olyan románok, akiknek van magyarságtudatuk, magyarnak és románnak is érzik magukat, de alapvetően a román nemzethez tartoznak. Vagy a románhoz is.
Mert lefordítva így lenne.

Szerintem ez nem igaz.
Épp te mondod, hogy "másnak vallja magát", vagyis ezek után senkinek nincsen joga megmondani, hogy ő micsoda. Merthogy már megvallotta.
Vagy nem?
Előzmény: Krokofánt (40)
Krokofánt Creative Commons License 2005.10.16 0 0 40

nemtom, szerintem aki itt született és állampolgár, de nemzetiségi/másnak vallja magát, annak majdnem mindig többes identitása van, illetve van valamilyen magyartudata, és ennek megfelelően a nemzethez tartozik.

a magyar nemzethez is, meg egy másikhoz is, ami nekünk csak jó, mert annyival is gazdagabbak vagyunk.

Előzmény: Törölt nick (38)
Krokofánt Creative Commons License 2005.10.16 0 0 39
bizony: ez a mi nagy szerencsénk. :-)
Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.16 0 0 38
...és ebből a 13-15 millióból vonjuk szépen le azokat, akik -bár magyar állampolgárok- nem vallják magukat magyarnak, hanem valamelyik nemzetiséghez tartoznak.
Például a németek, a szlovákok, a szerbek, a horvátok, a görögök, az ukránok, a románok, a bolgárok, az oroszok, az örmények, a csehek.
Előzmény: ooloo (5)
Édy Endre Creative Commons License 2005.10.16 0 0 37

"gyereket csinálnak"

Nem értem, miért sipítoznak akkor, hogy fogy a magyar. Vagy csinálnak, csak nem eleget, hogy utána 23 millióval kell ijesztgetni?

Előzmény: Törölt nick (36)
tájékozódási futó Creative Commons License 2005.10.16 0 0 35
Minden szavaddal egyetértek, tömörebben és velősebben ezt nemigen lehet összefoglalni. Gratula.
Előzmény: Krokofánt (34)
Krokofánt Creative Commons License 2005.10.16 0 0 34

jólvan, elnézést.

de szvsz elég nagy baj, hogy a nemzetfogalomból ilyen... nem is tudom... fétis-szerű dolgot csinálunk. ezzel a folyamatos fenyegetettség-pszichózissal, ami még csak nem is megalapozott, éppen a nemzetnek ártunk a legtöbbet. a nemzetnek-bármit is jelentsen ez a fogalom- nem szűkítő, deprimáló, múltba révedő tartalma kellene hogy legyen, hanem rugalmas, jövőre irányuló és építő jellegű, ha érted mire gondolok.

az egész nemzethalál-vízió azért veszélyes és káros, mert alkamasint önbeteljesítő jóslatként működik.

ha senki nem kongatná állandóan a vészharangot, akkor a nemzet, köszöni szépen, vígan ellenne magában. de mi nem hagyjuk: állandóan osotorzzuk, hogy micsoda egy ócska, vánnyadt, (töpörödő ? :-), túlélni képtelen, régi önmagának halvány és erőtlen mása ez a mostani nemzet. nem csoda hogy szegény nemzet önbizalma nem teng túl. minek kell a a nemzethalálon borongani, ahelyett hogy valami értelmeset csinálnánk? valamit, aminek haszna is van, amit át lehet örökíteni a gyerekekre. újragondolni dolgokat, megkeresni hogy a változó körülmények között hogy őrizhetjük meg azt ami nekünk fontos, mire tudjuk használni a változást? (ahelyett hogy azon sírunk, milyen jó volt régen, meg milyen szörnyű rossz dolgok törénnek most.)

inkább azzal kéne töleteni az időt, hogy a nemzetfogalmat új tartalommal töltjük meg, hogy a jövővel foglalkozunk nem a múlttal. a nemzet meg közben csendben örülhetne hogy végre hagyják élni és fejlődni.

szvsz sokat segítenénk a nemzetnek pusztán azzal, hogy nem foglalkozunk vele annyit (pláne nem a nemzethalál előrevetítésével), nem cikizzük állandóan, nem vesszük górcső alá minden kis rezdülését, és főleg nem hivatkozik rá/lép fel a nevében kis hazánk minden futóbolondja.  

persze ez csak az én magánvéleményem.

Előzmény: Törölt nick (31)
Édy Endre Creative Commons License 2005.10.16 0 0 33
(Affene! Tudtam, hogy valaki lelövi a 19. szd.-beli liberális alkotó nemzethalálos vízióját.)
Előzmény: MGperY (3)
énvagyokabatman Creative Commons License 2005.10.15 0 0 32
közel van. pláne, ha ilyen, és hasonló címekkel nyitnak topicot...
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.15 0 0 30

Neked konkrétan az lesz a nemzethalál, ha nyugdíjba megy majd a postás, aki neked a nyugdíjadat kézbesíti.

(Csupán cövekeknek a tájékozódó futásodhoz, vélem, s csak azt nem mond, neked a nyugdíjad banki átutalással megy.)

Törölt nick Creative Commons License 2005.10.15 0 0 29

Az egyik nagy lépés az lesz, ha Magyarország földjét nem az azon és abból élő magyar ajkú, magyar kultúrát, hagyományokat követő és építő, magyar állampolgárságú természetes személyek illetve a magyar állam birtokolja.

Demim úr Creative Commons License 2005.10.15 0 0 28
Nincs végzet, csak ha te is bevégzed - mondta egy Syriusról jött terminátor, anno... :-)))
Előzmény: HitetlenTamaska (17)
Krokofánt Creative Commons License 2005.10.15 0 0 27
a nemzet kialaulása és anemzethalál elméleti konstrukkció: a lelkekben végbemenő legcsekélyebb változás nélkül is kiválóan be tud következni bármelyik, pusztán azáltal hogy megváltoztatjuk a definíciót :-)
Előzmény: Törölt nick (15)
goldnadel Creative Commons License 2005.10.15 0 0 26
"Mint tudjuk, nyelvében él a nemzet."
De nyelvével gyereket még senki sem nemzett.

Egy klasszikus.
Bruhaha.
Előzmény: Terra Kotta (19)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!