Gyakorlatilag már sok dolgoról nincs mit beszélni, mivel 2006 év elején lefoglaltam a lakásomat, meg a vételár egy része hitelből lesz és annak az utalása is elkezdődött, csak állandóan megy a kavarás. A burkolástól is félek, hogy mi lesz elrontva, és vannak más dolgok is az életembe, mint hogy a dunyovval foglalkozzak a nap 24 órájából 25-öt.
A tértivevényes levélről meg annyit, hogy az ügyvédemmel anno küldtünk nekik levelet, amikor ment a cirkusz az árváltozás miatt és letagadták. Hiába lobogtattam a papírt, amin átvették, nem túlzottan hatotta meg őket.
Gyakorlatilag úgy néz ki, mintha nekünk kellene hálásnak lennünk, hogy náluk hagyjuk a pénzünket, pedig normálisnak tűntek...
Ha nem akarsz idegroncs lenni, és méltatlan üvöltözésekbe belemenni, akkor ajánlom a levelezést, tértivevénnyel, úgy béke és nyugalom száll majd meg, ráadásul k sem tagadhatnak le semmit késbb.
Ma találtam rá erre a fórumra. Én is a kedves kis lakója leszek a Dunyov-parknak. Olvastam a hozzászólásokat, kár hogy nem találtam előbb rátok. Kezdi felőrölni az agyamat ez az egész lakásvásárlás,-építés. Amúgy ahogy a környezetembe hallottam, máshol is vannak problémák, de tény, hogy "nálunk" nem igazán tárgyalóképesek. Az ügyvédeik meg katasztrófák, legalábbis az egyik.
Tényleg csak a határozott, egységes fellépést tudom ajánlani, ügyvéddel kombinálva, saját példánkból okulva. A személyes egyeztetésnek semmi értelme nincs, ilyen arroganciát és felsőbbrendűséget régen éreztettek már velünk.
Mint a harmincas klub eddig tiszteletbeli, de mostantól aktív tagja ezúton szeretném szíves figyelmetekbe ajánlani azt, hogy a Dunyov II. megépítésével az eddig eladott belső udvari déli és nyugati tájolású lakások fényviszonyai jelentősen romlani fognak. A lakások eladásakor erről nem tájékoztattak. Mi teljes értékű lakásokat vettünk eléggé borsos áron. Jogász ismerősöm szerint mint tulajdonosoknak, mindenkinek joga van olyan építési engedélyt megtámadni, mely bármilyen érdeksérelemmel jár a tulajdonosokra nézve.
Össze kellene jönnünk, hogy megbeszéljük a további lépéseket.
Én is egy leendő lakástulajdonos vagyok azAngyalföldi úton.Szeretném megkérdezni, hogy a konyhában lesz-e gáztűzhely, mosogató, vagy csak a kiépített helye, illetve a páraelszívó ki lesz-e építve?Mit tudtok mennyit fog csúszni az átadás?Ha valakinek van ezekről infója írjon! Köszi
Már csak 3 eladatlan lakás van, és sajnos elkelt az is, amelyiket én néztem ki magamnak :(
Az egyik szemem sír., a másik nevet. Mivel lehetséges, hogy az a bizonyos lakás végül tényleg nagyon sötét lett volna. Félek, nemsokára a bútorbolt (egykori liftgyár) helyén is irodaház lesz, és szerintem a Váci úti patika sem marad sokáig a helyén. A Váci úton folyamatosan ledózerolják a földszintes épületeket.
Viszont az a szabad, eddig még 115 nm-esnek hirdetett lakás mostanra már csak 91 nm-es lett, bár az ára továbbra is 41 millió. (Egyre izgalmasabb ez a Dunyov honlap...)
Ja, igen, és azt sem értem, hogy ha elvileg az egymás fölötti lakások azonos méretűek, akkor hogyan lehetséges, hogy a B lépcsőház II. 22-es lakás 51,73 nm, míg a fölötte lévő azonos elrendezésű B lépcsőház V. emelet 61-es 49,41 nm.
Most vagy tényleg van 2 nm különbség a két lakás között: akkor miért drágább a lenti, mint a fenti? (Általában fordítva szokás.)
Vagy nincs is, csak Radványi úr észrevétlenül beépített egy kis (félmilliós) áremelést? (Mindkét lakás 16 millió.)
Ha így van, ebből bőven kijönne az önkormányzatnak fizetendő "gépkocsibeálló-megváltás". Szerintem egyik vevő sem venné észre a "turpisságot", viszont legalább nem kéne 1,8 milliót fizetnie a garázsért, ha nem akar.
Nem akarok kekeckedni, de a plakát szerint "136 lakás elkelt". Márpedig a honlap lakáskeresője alapján 5 lakás még nagyon is szabad (köztük egy 115 nm-es is), és legalább ugyanennyi csak "foglalt". És ha kiderül, hogy az új épületszárny elveszi a fényt a déli és nyugati tájolású lakásoktól, akkor az eladatlan lakások száma még növekedhet is.
Az itt, a fórumban szereplő 2007. február 28-i átadási határidő sem hiszem, hogy tartható.
Hát ennyit Radványi úr szavainak hitelességéről...
Valóban, nem lakáscélú ingatlan visszterhes vagyonátruházási illetéke 10% A környéken akkor viszont 2,2 az átlagár.
A XIII kerületi szabályozási terve írja elő, hogy a lakásszámmal megegyező számú kocsibeállót kell építeni vagy beállónként 400e Ft megváltást kell fizetni az önkormányzatnak.
A beruházó hasznát nem tudom megbecsülni, de gondolom ingyen senki nem szokott dolgozni...Kérdezz meg egy tapasztalt építészt, hogy mibe kerül megépíteni földalá -2 szintet. Ezt nehéz beletervezni a lakás nm árába úgy hogy az átlag alatt maradj.
A projekt hitelt a legtöbb bank bizonyos arányú előértékesítéshez köti, ezért is próbálják gyorsabban megfogni az első vevőket (pl azzal, hogy nem kell kocsibeállót venni /főleg ha kocsid sincs/)
Az 5-6 évvel ezelőtti helyzethez képest szerintem sokat fejlődött az építőipari kultúra is...az is igaz, hogy kellene még 10-15 év.
Ez számomra csak azt bizonyítja, hogy a beruházó a lakásárakba igenis beszámította az építmény alsó 2 szintjét is. (Naná, majd bolond lett volna nem!)Ezért nem volt kötelező eleinte ezt az autótároló részt megváltani.
Ugye te sem gondolod ennek az ellenkezőjét?
Ebből következik, hogy a kötelezővé tett kocsibeálló-vásárlásokon lakásonként +1,8 milliót kaszál. (Mellesleg én azért írtam 2 milliót, mert az a gyanúm, hogy valami illetéket is kell utána fizetni - de ebben nem vagyok biztos.)
Szóval törvény szerint ezt nem teheti kötelezővé - amúgy pedig mi van az el nem adott helyekkel? az ő tulajdonában maradnak? -, és ilyen magas áron szerintem kifejezetten abszurd. Olyan, mint 100 ezerért cipőtároló szekrényt venni azért, hogy néhány házicipőt abba pakolhass...
Csak ajánlani tudom, hogy járj utána a sok-sok darus építkezésnek. Meg fogsz döbbenni, hogy hány helyen kötelező a "garázs". Ha jól tudom itt az elején nem volt az és nem is 2M hanem 1,8M.
A használt vs új sztoriba ne menjünk bele hiszen teljesen eltérő támogatások és finanszírozások vonatkoznak rájuk.
Te Satyesz, ne haragudj, de ez egyre durvább. Nekem már az sem tetszett, hogy a beruházó kötelezővé tette a fedett kocsibeálló megvételét 2 millióért. Egy szakjogász felvilágosított, hogy ilyen nincs! Kizárólag én döntöm el, hogy csak lakást akarok venni, vagy egyebet is (tároló, garázs stb.) És ez valószínűleg így is kell legyen, mivel a többi építkezésen is csak mint lehetőséget említik meg, hogy opcionálisan kocsibeálló vásárolható... Akkor ez most hogy is van?
Szóval, az, hogy az első vásárlóknak olcsóbb, az szerintem jogos, mivel az ő pénzüket tovább használja. Mellesleg - ahogy itt olvastam - rájuk is kirótt 2%-os emelést, úgyhogy a sietség sem garancia a tutira:(((
Az meg, hogy később majd el fogod tudni adni...hát nem tudom. Ugyanis mihelyst valaki használt lakást vesz, mindent alaposan átnéz, és egy csomó mindenbe beleköthet, amit most még elképzelni sem tudsz. (Huzat, magas közös költség, beázás, bevillogó neon, áthallatszó szomszéd, felhallatszó zajok, tudomisén...)
Na jó, én nem akarlak lebeszélni, inkább csak magamat bíztatom, hogy jobban járok, ha inkább használtat veszek, mint egy ilyen zsákbamacskát.
Vagy az is lehet, hogy majd 5 év múlva megveszem tőled a tiédet, amikor már jól be van lakva, tutira minden működik, a kártérítési perek már lezajlottak, és a garaniális javításokat is elvégezte a Radnai (vagy hogy is hívják?).
Hát igen, ezzel sajnos én is így vagyok. Viszont van egy "DE"... méghozzá az, hogy "DE mi van akkor ha a legjobb elrendezésű-fekvésű-méretű lakást már valaki mgevette előtted?" És sajnos én már 2x belefutottam ebbe. És az is sajnos, hogy vannak olyanok is akik felépülés előtt megveszik a lakást mert hát van elég pénzük és olyan nagyot nem bukhatnak (van elég pénz ügyvédre is) és akkor én kis földi halandó már csak a selejtből választhatok. Ráadásul míg csak gödör van addig olcsóbb.
De ezen kívül tényleg igazad van!
Kezdtem már én is elgondolkozni rajta, hogy megvegyem-e mert hát úgy tűnik, hogy mégse kap annyi fényt mint gondoltam, ráadásul még sokkal zajosabb is mint gondoltam és belül is egy picit nehezebben rendezhető mint gondoltam.
Na de döntést kell hozni amit még ez a szerződéses jogi macera is megnehezít. Szóval fene tudja. De végül is olyan lakás kell ami kellemesen lakható 5-10 évig aztán meg könnyen eledható ha majd felvet a pénz és vehetek egy 100 milkós medencés házat... :))
Amúgy gondolkoztam és is a HVBn de valahogy mindenki el akar tőlük tanácsolni.
Apropó. R.B mindig valami kamatról beszélt amit én neki ki kellene fizessek mert ha más bankhoz megyek akkor attól ő elesik. És ha nekem másik bank kell akkor azt én fizessem ki neki. Ez micsoda? Nem igazán tudtam rájönni, de sejtem hogy a letéti számla kamatára gondol... Nem?
Hát, minden tiszteletem a tiétek, hogy nem adjátok fel, de én itt majd 20 évvel a rendszerváltás után egyszerűen nem értem, hogy amikor 15-20-25 millió forintokról van szó, akkor miért az eladó és nem a vevő diktálja a feltételeket :(
Angyalföld tele van darukkal, mindenütt lakóházak épülnek és állítólag komolyan fenyegeti a beruházókat a csökkenő kereslet. Szerintem már az is épp elég rizikó, ha valaki "lábon" veszi meg a lakását és kockáztatja, hogy az építő csődbe megy (vagy öngyilkos lesz, volt már ilyen!), és elszáll a pénze a semmibe. Nem az lenne a normális, hogy a komplettül befejezett lakás alapján döntsünk, hogy megéri-e nekünk annyiért vagy sem? Amikor már lehet tudni pl., hogy mi épül szemközt vagy örökre azt a lepusztult tűzfalat kell-e bámulnunk? És már nem kell attól tartani, hogy a Velar újra árat emel, vagy mondjuk kötelezővé teszi, hogy vegyünk meg mi a fákat, mert neki az túl sokba van...
...ugyanis a ház körüli parkosításnak még egyáltalán semmi nyoma.
Ez a kiszolgáltatott helyzet akkor volt "normális", amikor kiutalták a lakást (még az új építésű ún. OTP-öröklakást is!) és nem sok esély volt válogatásra.
De most?! Én komolyan kivagyok azokon a dolgokon, amiket írtok.
Pedig a fene megevett volna, hogy én is vegyek egy lakást a Dunyovban! De - gondoltam, mostmár tudom, naív módon - megvárom, amíg felépül, 'oszt majd kiválsztom, amelyik lakás a legjobban tetszik. És majd akkor leellenőrzöm, minden működik-e benne, ahogyan azt pl. egy műszaki cikk, egy autó, vagy egy bérelt lakás esetében is teszem.
Szóval minden tiszteletem a tiétek, hogy ezeket a feltételeket - a saját pénzetekért!- elfogadjátok. De nekem baromira nem tetszik ez a rendszer.
Ebbe a problemaba mi is belefutottunk, es nem sikerult kiverni beloluk, okkal. De mindezzel nincs gond, ha a HVBnel veszel fel, es ha 40% onerod van, akkor nem is veszes az a bank. Miert erolteted a masik bankot?
Sajnos csak most lett időm elolvasni és válaszolni. Sikerült velük a belső módisításokat elintéztetni, remélem pontosan is fogják megcsinálni.
Az egészben már csak a szerződés szövege aggaszt. Én hitelből oldanám meg egy részét (nem nagy a vételárhoz képest) de a szerződés szövegében az áll, hogy át kell vegyem a lakást ha az eladó át akarja adni illetve ezzel egyidejüleg fizetnem is kell az utolsó részletet. Van egy olyan rész is benne, hogy átadhatja nekem "nem jogerős" használatba engedélykor is. De a bankom meg csak "jogerős"-re utal....tehát nem tudok fizetni és ha ez 30 napig húzódik (már pedig húzódhat) akkor a VelarBau elállhat a szerződéstől!
Ti hogy írtátok alá, jogerős vagy nem jogerős használatbavételikor fizetitek az utolsó vételárat? Esetleg valaki kiharcolta az albetétesítéskori fizetést?
Engem hiteltanácsadók óva intettek a "nem jogerős"-re fizetéstől (ha valaki perel akkor nem lesz jogerős csak jó pár év múlva), és még a jogerőst sem ajánlják hanem az albetétesítést. Ilyenkor már 100%ban tiéd a lakás rendes tulajdoni lappal és akár el is adhatod. Addig míg nincs meg az albetét, addig nem adhatod el ill. nem rendelkezel vele.
A közelmúlt bizonyította, hogy a gondosan leírt "finomságok" sem érnek sokat ha a körülmények úgy alakulnak.
Tárgyalni szerintem mindenképpen az "öreggel" kellene.
Az építkezés eléggé előrehaladott. Szerintem ebben a stádiumban már nem megy egyszerűen a módosítás. Korábban persze ez gyorsan és rugalmasan megoldható volt.
Nem írtad, hogy milyen típusú hitelben utazol. Bankok közül egyik kutya másik eb. A HVB esetén az ügyintézés gyors és egyszerű (adódik abból, hogy ő a projekt hitelező). Semmi bürokrácia. A jelenlegi kínálatot nem ismerem, fél évvel ezelőtt a HVB versenyképes volt.
Műszaki leírás az tényleg gyenge. Viszont Te már láthatod nagyjából, hogy milyen minőségű a kivitelezés (épület szerkezet, hőszigetelés). Bár a gépészet még lutri.
Szerintem bátran kérj személyes lakásbejárást. Igazi benyomásod ez alapján lehet (tájolás, elrendezés, világosság stb.) Vigyél fényképezőt, mérőszalagot, otthon meg alaposan gondoljátok végig.
Egyszer már megírtam ezt a levelet, de sikerült valahogy elveszítenem és így írhatom újra.....de írom mert szükségem van a segítségetekre.
Most tervezem egy lakást venni a dunyovban (a néhány megmaradt közül az egyiket). Mást szerződéstervezetet ilyesmit kaptam és a napokban megyek pontosítani a dolgokat (fizetési ütemezés stb stb).
Mire figyeljek oda? Mit KELL kihagyni illetve mit KELL feltétlenül beleírni a szerződésbe? Mik a kis "finom" buktatók?
A műszaki szinte olyan mintha nem is lenne? Semmi pontos dolog nincs benne így hogy kérhetem rajtuk számon átadáskor, hogy nem oda tette ahogy kértem hanem 2 centivel lejjebb? Verjem az asztalt keményen? Úgy olvastam, hogy ez nem igazán előnyös. De akkor hogyan?
Kivel tárgyaljak inkább? Nekem R.Z. jutott. Lehet vele egyezkedni?
Szeretnék módosítgatni vagy 2 falon. Nem nagyot... csak ajtót tetetnék odébb. Belemennek? Mennyi a pluszköltség?
Hitel mehet más banktól? Nagyon rá akart beszálni a HVBre...de egy hiteles ismerősöm majdnem elájult mikor meghallotta. Gáz?
Bármiféle konstruktív infó jól jönne ráadásul SOS!
Előre is köszi. Remélem rendben lesz és szomszédok lehetünk.
1.) Igen magasabb lesz, hiszen ezt a részt is takarítani, karbantartani stb. kell. Ennek költsége 500 és 2500 Ft között változik lakóparkonként, kocsibeállóként.
2.) Először is megveszed a beálló tulajdonjogát, plusz ez alapján a közös tulajdonú telekből, építményrészből x arányú tulajdoni illetőséged lesz. Aki csak beállót vesz az is szavazhat a közgyűlésen és kell közös ktg-et fizetnie is.
3.) Persze van jogi szabályozás (birtokháborítás), lefényképezheted, feljelentheted. De elsőként megkérheted... Sajnos a jogi szabályozókkal mit sem érsz, ez kultúra és neveltetés kérdése. Egyre több helyen látom, hogy parkoló térzárat alkalmaznak ami csúnya, kényelmetlen és balesetveszélyes...
Valaki fel tudna világosítani? (Bevallom, teljes a homály a fejemben.)
A közös költsége magasabb lesz majd annak a lakástulajdonosnak, aki vásárolt gépkocsibeállót, mint annak, aki nem?
Azok, akik lakást nem, csak gépkocsi beállót vásároltak, szintén tulajdoni hányadot szereznek a házban? Ebből kifolyólag nekik is kell majd pl. közös költséget fizetniük stb?
Van valami garancia arra, hogy csak azok használják a gépkocsi beállót, akik kifizették érte a 2 milliót? Létezik-e valamiféle gyakorlat vagy jogi szabályozás az esetleges visszaélések kezelésére? (Pl. 1 helyet vásárolt meg, de a családban 3 gépkocsi van stb.)