Keresés

Részletes keresés

inch Creative Commons License 2015.02.12 0 0 7825

Hát igen.

Aztán egyszer csak befejezi az ember gyermeke a mandolinok lecserélgetését, ugye Zsóti_bá?

Na nem azért mert nem akarna újat, hanem mert a csere egyre fájdalmasabb anyagi ráfordítást jelent :D

De ahogy elnézem a környezetem ezen mindenki végigmegy.

Elindulsz egy Staag/noname kategóriától aztán 1-3-5 évente (kinek mit hoz a sors) ugrasz egy kategóriát.

Előzmény: Zsóti_bá (7824)
Zsóti_bá Creative Commons License 2015.02.12 0 0 7824

Nem mertem leírni, de ha már felhoztad: inkább hangszerre gyűjts, mintsem pickup-re! 

Előzmény: Jakijani (7820)
inch Creative Commons License 2015.02.12 0 0 7823

Hali!

Egyáltalán nem untatsz minket :)

Bár én a hangszedős vonalat nagyn régen elhagytam, de halvány emlékeim vannak róla milyen volt dob mellet hangosítani magam:) Csak annyit róla: nem hiányzik.

Én heyzettől függően három mikrofont használok koncerten. Vagy egy nagymembránosba játszok (Audix SCX 25) vagy közelről vagy az énekkel együtt, vagy egy neumann km184-be vagy extrém körülmények között tök jól szereplő OM7-be. Ez utóbbi dinamikus és elég jól tűűri a zajos körülményeket.

De ami talán leginkább számít az nem a mikrofon hanem a hangszer szerintem. Meg a vastag, magasra állított húr, a kemény pengető és jól megküldeni a hangszert :)

Előzmény: Jakijani (7820)
Jakijani Creative Commons License 2015.02.11 0 0 7822

Köszi az infót Zouki!

Előzmény: zouki (7821)
zouki Creative Commons License 2015.02.11 0 0 7821

5-6 éve talán a győri hangszerdiszkontnak volt radius mandolin pickupje, marha drágán, de azóta én se láttam.

Az ebay-nél ha EU-n belülről veszel valamit, akkor azt fizeted, ami oda vagyon írva (ár + szállítás). Kivéve, ha olyan kereskedőtől, amelyik nagy tételben ad el ide, mert annak a magyar adóhatósághoz is be kell jelentkezni, és a magyar áfát kell fizetni (pl. Thomann.de).

Ha EU-n kívülről, akkor egy (nem túl magas) összeghatár felett elvben már vámot (2-3%) és áfát (27%) kell fizetni a teljes összegre (tehát a szállításra is). Bár egy ilyen kis doboznál nem biztos, hogy a fináncok belenéznek és kikeresik a számlát...

Az amazon.com pl. már nagyon fineszes, mert előre kifizetteti a költségeket, aztán ha mégsem kellett leróni, akkor visszautalja (2 hónap múlva). De mintha láttam volna hasonlót az ebay-en is már...

Előzmény: Jakijani (7812)
Jakijani Creative Commons License 2015.02.10 0 0 7820

De igen, van a Stagg-en mágneses pickup, de nem tetszik a hangja. Eléggé távol áll az akusztikus hangzástól.

Előfok van még basszusgitáros időszakomból, Behringer Mic 200, csöves. Jól lehet vele előfokolni a Cherub piezo-t, bár ez egy nagyon gagyi piezo hangszedő, de már ezzel is akusztikusabb a hangja, mint a mágneses hangszedővel, viszont színpadra nem mernék kiállni vele.

Nem tudom normálisabban kivitelezett piezo esetleg mennyivel lehet jobb, ha lenne ilyen akkor meg tudnék békélni a piezo negatívumaival, mert ha szólózok akkor a mikrofon úgyis ad egy plusz szebb hangzást, persze ha a gerjedést ki tudom iktatni. :D

Amikor ezeket megtapasztaltam akkor gondoltam azt, hogy gyűjtök egy normálisabb hangszedőre, ekkor jött képbe az LR Baggs. Azt gondoltam, hogy emellett a szebb hangzás érdekében még plusz használom a Behringer C2-őt. Nem igazán akarok kísérletezgetni, mert arra nincsenek anyagiak.

Igazából ez lenne a teljes történet:

Kezdtem ugye a Stagg-el tavaly úgy márciusban, de mivel vannak vele gondok, áthidaló megoldás kellett, nem mertem egy mandolinnal bulikba menni. Tudatlanul és tapasztalatlanul tavaly nyáron elkövettem egy hibát, pár fellépés gázsijából vettem egy Hora elektro akusztikus mandolint. A húrláb piezo az őrületbe kergetett, mert már eredetileg is rosszul lett szerelve, egyszer zenélés közben elment a hangja és csak sistergett. Egy hozzáértő barát megjavította. Eközben kezdett a fülem és az értelmem :D erre az egészre ráállni és rájöttem, hogy nem ez a mandolin hangzás ami nekem tetszik és ráadásul nem passzol ahhoz a muzsikához amit játszunk.

Újra előre lépett a Stagg -amiről tudom, hogy nem egy csúcskategória- és az említett technikákkal próbálok kicsiholni viszonylag jó hangzást. Több hibát nem igazán akarok véteni, eztán jobban átgondolom a dolgot.

A jelenlegi elképzelés egy a szintemnek és pénztárcámnak megfelelő stabil, megbízható hangszer, amire kb bő egy év alatt tudom összegyűjteni a pénzt, olyan 150.000 körüli összeg a reális. Kentucky, Loar, Eastman márkák kerültek képbe, kb van ennyiért mandolinjuk. Semmiképp sem akarok mágneses hangszedőset, sem a hangja, sem a kinézete nem tetszik. 

Remélem nem untatlak benneteket a problémáimmal. :)

Előzmény: Zsóti_bá (7819)
Zsóti_bá Creative Commons License 2015.02.09 0 0 7819

A Te mandolinodon nincs mágneses pick up? Mintha egyszer tettél volna fel képet, és ott volt ...?

Mutatok valamit:

http://olx.hu/hirdetes/mandolin-washburn-m1s-ID2atxT.html#da63a27e48

... ez egy régi mandolinom (csak mintának mutatom), egy legegyszerűbb és legolcsóbb pick-up van rajta, a 90-es évekből. kb. 7-8 évig használtam, ha megfelelően keverték (kell hangszínelni bőven) ki lehet belőle hozni hangot ... ami persze nem nagyon hasonlít az akusztikushoz. Egy EQ pedálon keresztül használtam, mert (ezt egyszer már írtam) a piezo hangszedő csak visít, ha nem nagy az előerősítő bemenő impedanciája (ellenállása). Egy átlagos keverőnél ez az érték 10kOhm, az EQ pedálomnál 470kOhm (de még ez is lehetne bőven több). Ha dob és basszus, meg villanyhangszerek ..., nos akkor nincs más választás, engedni kell a minőségből.

Szerintem valahogy erre mozdulj, ha szűkös a pénztárca. Előerősítőt, meg kis hozzáértéssel össze lehet dobi otthon is. Ezt (http://www.till.com/articles/GuitarPreamp/) pl. én is összeraktam, de szokás szerint nem próbáltam ki (annyira igen, hogy tudjam, működik).

Ha persze már az a gond, hogy élére állítva sem férnek el a húszezresek, akkor lehet LR Baggs vagy Schertler hangszesőkkel kísérletezni; egészen biztos, hogy szebben szólnak.

Előzmény: Jakijani (7816)
PETYUS Creative Commons License 2015.02.09 0 0 7818

Ha kicsi a hely és nincsenek lesüketítve a falak, akkor nehéz megoldani, mert minden irányból megjelennek a visszavert hangok. Arra kell törekedni, hogy a mikrofonok minél közelebb legyenek a hangforráshoz, és olyan irányban álljanak, hogy minél kevesebbet halljanak a hangszórók hangjából.

Előzmény: Jakijani (7815)
PETYUS Creative Commons License 2015.02.09 0 0 7817

Mandolint nem szokás villanygitár-szerűen hangosítani mágneses pickuppal? Vagy annak úgy nagyon idegenszerű hangja lenne?

Előzmény: Jakijani (7816)
Jakijani Creative Commons License 2015.02.09 0 0 7816

Szia "Zsóti bá"! :)

Nekem is nagyon tetszik a C2-es, szerintem nagyon szépen adja vissza a mandolin hangját. Nem igazán vagyunk metálok, de azért nem is akusztikus a csapat, mint ahogy Petyusnak is írtam. 

Köszi, hogy felhívtad a figyelmemet az LR Baggs-el kapcsolatban a negatív kritikára. Hát így most nem tudom mit csináljak, mert valahogy meg kellene szólalnom egy kísérő hangerőn, és a mikrofonnal próbálnám kiemelni a szólókat, de nem tudok elég hangerőt tenni rá, mert jön a gerjedés, pedig próbálom kivágni azt a frekvenciát. A Schertler-t nézegettem, de hát az meg úgy emlékszem még drágább. 

Megnéztem a kis piezós hangszedőt amit rendeltél, nem szól rosszul vele a gitár. Cherub piezót már próbáltam, voltak vele gondjaim. Nem tudom ez mennyivel lehet jobb, kyváncsi vagyok rá.  Azt írja az illető, hogy jobb mint a hasonló tömeggyártott cuccok.

Üdv! Jani 

Előzmény: Zsóti_bá (7814)
Jakijani Creative Commons License 2015.02.09 0 0 7815

Szia!

Most valószínűleg ki fogsz nevetni. Jelenleg egy garázsban próbálunk, kicsi és eléggé össze vagyunk zsúfolva, a hangfalak felénk vannak fordítva, másképp nem tudjuk megoldani. Ugyanezek a gerjedések úgymond színpadon is megvannak, -mert leggyakrabban egy kocsmában zenélünk- pedig ott a hangfalak kifelé vannak, monitor egyelőre nincs. A hely kicsi és ott is össze vagyunk zsúfolva. Annak ellenére, hogy dobszerkó, elektromos gitár és basszusgitár is van, szerintem nem vagyunk túlhangosítva, mert nagyon ügyelek a hangerőre. Nagyobb fellépésen amikor nem mi hangosítjuk magunkat, még nem próbáltam a C2-est.

Üdv! Jani

Előzmény: PETYUS (7813)
Zsóti_bá Creative Commons License 2015.02.09 0 0 7814

Szia! Én használtam C2-est (ha játszanék, most is azt használnám), szerintem abszolút használható, normál akusztikus hangosításban teljesen jó. Mármint közeli mikrofonnak mindenképpen. Ha nagyon hangosak vagytok (METÁÁÁÁL), akkor szerintem semmilyen mikrofon nem fog megfelelni.

Az LR Baggs Radius akár jó is lehet (legalábbis jó marketing ötlet Sierra Hull-al reklámozni), de a http://www.musiciansfriend.com/-on egy hozzászóló lehúzza, pont a gerjedés miatt:

http://www.musiciansfriend.com/accessories/lr-baggs-radius-transducer-pickup-for-mandolin. Ráadásulez nem túl olcsó, megkockáztatom, hogy meghaladja a hangszered értékét. Ezzel az erővel próbálhatsz Schertler-t a Stageshop-ból.

A piezo nem gerjedékeny, cserébe nem valami szépen szól. Én most épp rendeltem egy ilyet:

http://olx.hu/hirdetes/gitar-hangszedo-akusztikus-gitarokhoz-ID30mxW.html#940fa65236

Előnye, hogy jól néz ki, ez kerül 4e pénzbe. Egy 50Ft-os piezo lap van benne, a szokásos megoldástól az különbözteti meg, hogy a hangszedő házát (ez tényleg fából van) kell a hangszerre ragasztani, a piezo lapot egy nagyon rugalmas szivacsszerűség nyomja a hangszerhez. Szellemes ötlet. Még sajnos nem tudtam kipróbálni, de azt megígérhetem, hogy a mandolinomra semmiképp nem fogom ráragasztani (inkább majd az olcsó gitáromra).

PETYUS Creative Commons License 2015.02.09 0 0 7813

Hogy vannak elhelyezve a hangszórók és hogy a mikrofonok?

A C2-ről azt írják, hogy a kardioid karakterisztikája miatt alkalmas színpadi hangosításra, mert kiküszöbölhető a gerjedés.

Milyen helyen szoktatok játszani? Milyen a terem formája, falburkolat van-e? Nincs-e túlhangosítva?

Jakijani Creative Commons License 2015.02.09 0 0 7812

Szia!

Rendeltem egy Gibson Bill Monroe-t, bízom benne, hogy jó lesz és bírja majd a Stagg nyaka. :D

Időközben vettem egy Behringer C2-es mikrofont, szépen szól vele a mandolin, de nem tudok elég hangerőt tenni rá, mert a gerjedéssel nem igazán tudok mit kezdeni. Lehet, hogy be kellene szereznünk egy gerjedésgátlót, mert más hangszerrel és vokál mikrofonokkal is van ilyen gondunk.

Most egy ilyenre gyűjtögetek. Mi a véleményed róla?

http://www.lrbaggs.com/pickups/radius-mandolin-pickup

Az a baj, hogy itthon nem forgalmazzák, legalábbis nem találtam. Ebay-ről még soha nem rendeltem, nem tudom a feltüntetett árakon kívül még milyen plusz költségek vannak.

Üdv! Jani 

Előzmény: inch (7811)
inch Creative Commons License 2015.02.08 0 0 7811

Szia!

Én sok próbálkozás után pont a Gibson 11-41 készlete mellet kötöttem ki (igazából a Martin SP-t szerettem de azt már nem lehet kapni)

Persze minden hangszer más de azért érdemes kipróbálni (a 39-41 nem akkora különbség mint a 10-11 :))

Annó használtam a D'Addario J75-öst is.

A Cleartone-hoz gitárban volt szerencsém, de elég rövid életű találkozás vol :)

Mátyás

Előzmény: Jakijani (7810)
Jakijani Creative Commons License 2015.02.04 0 0 7810

Sziasztok!

Mandolin húrt szeretnék venni, eléggé sürget az idő. Sajnos úgy látom a Stageshop-ban nincs Newtone, ami nekem eléggé bejött. .011-.039-es volt. A Muzikernél találtam Gibsont, de nekem a 41-es G húr nagyon vastag. Tudnátok tanácsot adni, hogy hol lehet venni? Meg a Hangszerdiszkontnál találtam még .011-.040 méretű Cleartone márkájút. Milyen húr ez, érdemes megvenni? Köszi a segítséget!

Zsóti_bá Creative Commons License 2015.01.31 0 0 7808

... hmm, ez engem is érdekelne. Messze van Rákoskeresztúrtól? Fektetésre haza kell érjek! :-)

Előzmény: Törölt nick (7806)
PETYUS Creative Commons License 2015.01.29 0 0 7807

> teli alom van

Ahol sokat fiadzott valamelyik háziállat, ott igen.

Előzmény: Törölt nick (7806)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.07 0 0 7805

Ide Riki bácsi jon tavasszal, meg nem lattam eloben.

Előzmény: Atteeharp (7804)
Atteeharp Creative Commons License 2014.10.07 0 0 7804

Hehe :)

Különben Chris Thile és Brad Mehldau nemsokára Bécsben.

Előzmény: Törölt nick (7803)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.06 0 0 7803

Öincs

Előzmény: inch (7802)
inch Creative Commons License 2014.10.05 0 0 7802

Már megint nicket váltottál. Öincs meg a jelszó? Öregkori demencia?

Előzmény: Törölt nick (7801)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.02 0 0 7801

most hangoltam fel, pontos, szepen szol..

elvileg Levinek vettem, majd kiderul kell-e neki :)

Előzmény: bluesbean (7800)
bluesbean Creative Commons License 2014.10.02 0 0 7800

Ez jó vétel... Errefelé kicsit drágábban mérik... Persze, ha van raktáron. Most nincs :)

Előzmény: Törölt nick (7799)
inch Creative Commons License 2014.09.06 0 0 7797

Az ígéret szép szó ... :)

TheRover Creative Commons License 2014.09.05 0 0 7796

én egyszer tuti megejtem úgy 5-10 éven belül... :-P szólok Nektek előtte!

Atteeharp Creative Commons License 2014.09.02 0 0 7795

Hu, pont nemrég nézegettem a Lunel fesztes videókat, meg hogy kik járnak oda, tyű de jó lenne egyszer...

Előzmény: TheRover (7793)
inch Creative Commons License 2014.08.29 0 0 7794

hinnye de elmennék

de inkább a családi béka...

TheRover Creative Commons License 2014.08.28 0 0 7793

http://www.mandolinesdelunel.com/2014/programme/

Mandolines de Lunel feszt idén okt. 22-26., az egyik sztárvendég Sierra Hull. Wizzair-rel Barcelona és onnan még 370 km. vagy kocsival 1500 km Bp ;-)

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.06 0 0 7792

Regards to Dave and Tony from Kero.

Előzmény: inch (7791)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!