Szombaton Budán sétálva benéztünk egy kis templomba.
A bejárati ajtónál egy jókora hirdetőtáblán a szinte már megszokott "NEM, NEM, SOHA..." szöveg fogadott egy Nagymagyarország térkép társaságában...
Látszik, hogy újszülöttnek minden vicc új, de azért tudnotok kellene, hogy a hagyományos egyházak szépen megélnének a vagyonukból, amit "hittestvéreitek" vettek el tőlük! Tessék visszaadni természetben az egészet s akkor áll a vásár. Valamelyik nagyokos Franciaországot meg az USA-t hozta fel. Ott mit vettek el az egyháztól? Ha annyira nagy liberálisnak tartjátok magatokat, akkor miért nem tartjátok tiszteletbe mások érzéseit és véleményét, másrészt én/mi miért kellene drogosok, alkoholisták, aids-esek s más deviánsok gyógyittatását finanszirozni? Az az érdekes, hogy ezt a karitativ tevékenységet is főleg azok az egyházak végzik, akik elen hőbörögtök, s nem a hiveik zsebére hajtók. Akikre mellesleg soha egy rossz szavatok sincs. Véletlenül?
A templomok jelentős része műemlék, államnak részt kell vállalnia az állagmegóvásban, az oktatás, a karitatív tevékenységek szervezettől függetlenek, tehát ezekhez is maradna a támogatás. Kizárólag a hitéleti támogatás szünne meg. Mi ebben a probléma?
A hitélet szabad gyakorlásához van jogod. Tehát nem gátolhatnak meg benne, de a feltételeket nem az államnak kell biztosítania (az alkotmány szerint). Ezzel szemben az oktatásban való részvétel kötelességed, de a feltételek biztosítása az állam kiemelt feladata.
Azért ez az üldöztetés meglehetősen erős kifejezés. Hány évig tartott szerinted? Miben nyílvánult meg? Csak az egyház ellen irányult, vagy esetleg a diktatúra sajátosságából adódóan a más véleményen lévők ellen?
Kérdés, hogy van-e tranzitív jog? Ez a logika jó nagy anarchiához vezetne.
Értem én, hogy neked nem szimpatikus a katolikus egyház, no de nekem se szimpatikus sok dolog, amire az állam pénzt ad - és mellesleg szolgáltat mások örömére -, de fegyelmezett állampolgár módjára elfogadom.
Franciaország a jakobinus hagyományok miatt erősen antiklerikális ország. Itt viszont teljesen más a történelmi háttér, először keresztény Magyarország, aztán a kommunizmus alatti üldöztetés.
Pedig akkor becsülném, tisztelném a hívőket, így csak a költségvetésen élősködőknek nézem őket. Hit nélküli, "hagyományőrző" bagázs. Ja, az USÁ-ban is "civil szervezetek" az egyházak.
A költségvetési intézményeket ki kellene hagyni. A hitélet támogatása és az oktatás, egyészségügy külön dolgok. Előbbi esetében nem szabad meggátolni a hit gyakorlását, utóbbiakhoz (oktatáshoz, egészséghez, stb.) viszont állampolgári jogod van, állam által vállalt kötelezettség. Ergo biztosítani kell (kellene) a hozzáférést.
Én benne lennék abban, hogy az egyházba járók fedezzék az egyház kiadásait, de ebben az esetben ez legyen igaz mindegyik egyházra, valamint nagyobb költségvetési intézményre (iskola, óvoda, igazságszolgáltatás).
Ja, és először az állam rendezze a vissza nem adott egyházi ingatlanok sorsát. Csak hogy tiszta lappal indulhasson mindenki.
Évekkel ezelőtt a TV is másképp ment. Volt TV-d (feltételezték, hogy nézed is a magyart), fizettél, nem volt, nem fizettél. Azután úgy döntöttek, majdnem mindenkinek van TV-je, tehát az adókból tartják fenn.
Ugye nem állítod, hogy a lakosság 90%-a templomba jár?