3 éve építettem prokiból, de csak azért, mert ebből már a 25 centis is hozta az előírt vastagságot (itt a beépíthetőség 10%). Az utólagos hőszigetelés pedig már nem számít a beépítettbe... Legközelebb is csak ilyen paraméterek esetén alkalmaznám. Egy távolabbi szomszédom ugyanilyen megfontolásból épít pth 30k-val első körben szigetelés nélkül...
Van előnye is a rendszernek, de van ugyanannyi hátránya is. Mérlegelni kell, hogy mire van szükséged.
Általános esetben jobb a sima 30 nf tégla vagy 20 cm silka + minél több grafitos hőszigetelés, természetesen rendes szakival készíttetve, jó légzárással, belül vakolva. Így sokkal nagyobb a belső hőtároló tömeg, és könnyebben is eladható netán.
Sziasztok! Hamarosan építkeznénk és gondolkodunk a prokoncept vagy isotech házakban. Van valaki akinek nemrég épült hasonló? A neten sokat olvastam róla, de érdekelne valós tapasztalat is olyantól aki már benne is lakik.
Olyan kivitelező céget keresek, aki Prokoncept, Thermblok, Isoteq vagy Isoshell technológiával épít családi házat. Személyes tapasztalatot szívesen fogadok és még a gyártót sem választottam ki, ezért ha erről van véleményetek, akkor az is érdekelne.
A zöldtetőnek nagyon komoly önsúlya, és az eső után komoly pluszterhelése van. Még csak az épitész sem tudja megmondani, mik lehetnek alternativák ekkora fesztávon, MINDEN esetben statikusnak kell számolnia.
Az E gerendát nem keverheted össze ilyen módon, mert az béléstesttel és felbetonnal együtt van "rendszerben". Alternativa lehet még az LMF födém, vagy akár a Leier födémpalló is.
Bár konkurencia, de javaslom, hogy vegye fontolóra az IsoteQ födém használatát, amely hőszigetelt, könnyített monolit födémként pontosan megfelelne az igényeinek.
Az alábbiakkal kapcsolatban ha volna jótanács azt megköszönném.
9mx7m-es (belső fesztáv 6.60m) garázs+műhely zöldtetős födémét az építész duplázott "E" gerenda+hagyományos födémbéléstest+vasalt felbeton szerkezettel tervezte meg hogy megfelelően bírja a zöldtető rétegrendjét és terhelését. A falak (20-as beton zsaluelem vasalva kibetonozva) már állnak, oldalanként 4-4 db 30x30-as vasalt pillérrel, felül monolit 30-as betonkoszorú.
Azóta is motoszkál a fejemben hogy az E gerenda + béléstest kombót ki lehetne e váltani valamilyen könnyebb de legalább ugyanilyen teherbírású megoldással, pld. E gerenda + fabeton béléstest, E gerenda + prokoncept födém zsaluelem, stb...
A közeljövőben szeretnénk Prokoncept/isoteq.... ház építésébe belefogni Esztergomban. Keresünk megbízható kivitelezőt, akinek van prokoncept tapasztalata. Tudtok ajánlani valakit, aki a környékünkön is vállal kivitelezést? Vagy már az is segítség lenne, hogy kit kerüljünk el....
Esetleg van itt valaki, aki a környéken lakik ilyen házban?
Te már nyomtál 6-7 sor ( 1,5 m magas) EPS zsalu falat betonnal mixerből egy szuszra?
Csak azért mert:
- tökmindegy milyen átkötőd van, a belső oldalon az 5 cm vastag eps lap az átkötők között fog kiszakadni, és nem az átkötőnél...
- ha három sornál többet betonozol, akkor el kell érned, hogy a beton zsalunyomása elég kicsi legyen ahhoz, hogy az 5 cm EPS a belső oldalon kibírja - ezért földnedves betont nyomsz a zsaluba, ami kvázi magában megáll - amitől olyan szép darázsfészkes betonfalad lesz, hogy tökmindegy ilyen milyen összekötőt használtál.
Persze lehet erősíteni a belső oldalt, de ha telibezsaluzod, az pénzbe kerül, és ugyanezt a problémát oldja meg az az elem aminek a belső oldala nem EPS, hanem talán heraklith...(?)
EPS hangszigetelése kapcsán érdemes azt is megemlíteni, hogy belülre általában gipszkartont tesznek az EPSre, és akkor már az sem annyira ciki, ami a 30 centi EPS en esetleg áthallatszik.
Ma már annyi féle technológia van, amivel házat lehet építeni, hogy csak a fantázia és a pénztárca a korlát ... ideális esetben egyik sem.
A monolit vasbeton meg elég állékony és stabil szerkezet, akármilyen átkötő van benne itt-ott.
Azért az jól látható, hogy ez a piac elég nagy nyereséget rejt, és emiatt folyamatosan jönnek az újabb cégek... utána meg kiderül, hogy azért van ezzel munka is, és akkor meg elkezd recsegni a gépezet.
Nekem a Thermo-Block-al nem volt gondom, amikor kellett segítettek, és együtműködők, rugalmasak voltak. Kivitelezésban nem voltak benne, de a gyártói (pontosabban gyártatói) kereskedői ügyintézésük korrekt volt.
A műanyag összekötős / eps összekötős elemek statikája kapcsán a Koós építésziroda végzett számításokat, és nem volt jobb a műa összekötős fal, viszont hogy a belső EPS rétegbe falhornyot marni hőkéssel sokkal kacifántosabb a műanyag összekötősnél, azt nem említi egyik műanyag összekötős elemet áruló cég sem. (Ha nem lehet a falhornyot pont szabad sávba rakni, akkor minden egyes összekötőt egyesével külön át kell vágni flexxel).
Ez az ÉMI papír meg a gittegyletek netovábbja... ha valaki tavaly építkezett ilyen anyagból, akkor annak most összedőlt a háza Dec elsején?
Amit beirtam, azt idéztem szo szerint az ügyfelem leveléböl.
Én elkészitettem a kiviteli tervet a házra, falazási nézeti tervekkel, szoval teljesen kizárt, hogy a rendelés során kevesebb elemet akarjanak adni.
Nekem tökmindegy ki lesz a gyárto, semmiféle érdekem nem füzödik egyikhez sem. De mivel én fogom felügyelni az épitkezést, lesz böven személyes tapasztalatom a kiválasztott elemmel.
Kedves KömKel remélem a kedves ügyfeleit teljes körűen tájékoztatja az egyes termékek műszaki tartalmáról és az egyes ajánlatok műszaki tartalmát is egybeveti. Csak, hogy ne járjanak úgy mint én az Ön által favorizált Thermo-Blockkal. Természetesen az Én ajánlatom is olcsóbb volt mindenki másénál amit tőlük kaptam, csakhogy kiderül ők kevesebb elemet számoltak, el is fogyott. De sebaj után rendeltünk. A probléma addigra nem ez volt hanem az elemek minősége és az a szakmai segítség amit nem kaptam meg a kivitelezés során!
Ajánlom, hogy a kedves ügyfeleivel nézzen meg egy-egy referenciaházat, abból sok kiderül, és az építtetők véleménye garantáltan pártatlan lesz és őszinte.
Ui: a végén összevetve valójában 15-20% volt a különbség az ajánlatok között, megérte volna.
Az teljsen természetes, ha egy új vállalkozás az első években veszteségesen működik. Le kell gyártani a szerszámokat, engedélyeket szerezni, piacot építeni, stb., de azt fontos tudni, hogy az IsoShell Zrt. mögött a nyereséges, 165 milliós alaptőkéjú IsoShell Investment Zrt. áll...
Az IsoShell alapvetően magasabb technikai színvonalon áll szerintem, mint a másik három említett konkurens. Pl. a műanyag összekötőelem használata miatt a betonmag stabilabb, ráadádul az IsoShellből készült fal nem ég át, stb. Az természetes, hogy a magasabb technikai színvonal drágább, de a 30-40%-os különbség inkább a technológiában érezhető, az árban pár százalékos lehet csak az eltérés.
Ma kaptam egyik ügyfelemtől, akinek ilyen házat terveztem:
"Bekértem mindenkitől árajánlatot akit találtam hogy ilyen falazóelemet gyárt (Thermo-Block, Baucell, Isoshell, Prokonecpt)
Prokonceptesek még visszaválaszolni is basztak.
Az Isoshell-esek szóltak és már a héten jöttek volna felmérni a telket is, de kb 30-40%-al drágábbak és a cég erősen (!!!) a csőd szélén van: értsd az elmúlt 2 évben 23 millióveszteséget produkált és 2013 decemberével 56 milliós kötelezettségei mellett mindösszesen 95 ezer forintjuk volt.
Baucell gyár bezárt, valószínűleg nem is lesz már többet, és csak 170 nm van a raktáron, de azt még az éven el is kéne vinni tőlük és drágább is egy picivel mint a Thermo-B.
Úgyhogy az egyedüli számba jöhető elemgyártó a Thermo-Block, akik ráadásul a legolcsóbb árajánlatot is adták mindenkinél."
Az a baj, hogy a szivattyúk sajátfrekvenciája megegyezik a ház valamelyik sajátfrekvenciájával.
Mekkora fordulatszámon dolgoznak a szivattyúmotorok?
Mekkor a szivattyúk tömege?
4 db gumibakon vannak?
Amit tenni lehet, az a rezgéscsillapítás, vagy izoláció.
A gumibakokat kellene valószínűleg kicserélni.
Meg lehet még nézni, hogy "mi" rezeg konkrétan, mert ha 20 méterről is hallod, akkor tuti, hogy valamelyik faj "hangszóróként" viselkedik és a rezgést szápen zajjá erősíti.
Az ilyen típusú méréseket már lehet kézben tartott eszközökkel is végezni.
Javaslom keress valamilyen péuletgépészetben/rezgéstechnikában járatos céget, akik tudnak segíteni.
Azért is lenne érdemes megmérni a zajszintet, mert törvényi szabályozás is van rá, és ha bebizonyosodik, hogy a határértéken felül van a zajérték, akkor a kivitelezőnek ki kell javítania.
Ha rosszul tudom javítsatok ki...
Egy javaslat: google - zaj és rezgésvédelem épület
Mekkora a kalamajka az eps-rendszerü cégek piacán: Van a Prokoncept, aki ma már EPS-Neo Van az Isoshell, aki kiállít a Construmán Van egy új vmi: Energia Unio, aki szintén kiállít a Construmán, de ha megnézem a cég adatait, akkor az EPS Neo-ra mutat
és van egy közös pont: Vörös Gábor, aki ezek szerint dolgozik az isoshellnél és az EPS Neonál, mindeközben Energia Uniónál is!?
Azt szeretném kérdezni hogy milyen szemszerkezetű anyagot kell, vagy szoktatok alkalmazni passzívház lemez alapozásakor (a lemez alap alá 30 cm vastagságban kellene) Sóder , zúzottkő stb ... annyi félét hallottam ha valakinek van ez irányú tapasztalata és meg osztaná előre is köszönöm.