Ez így nem biztos, hogy igaz. Kell elem a gitárba, vagy nem? Az aktív gitárban van egy előerősítő, ami egyrészt felerősíti a pickupok jelét, másrészt alacsony impedanciás kimenetet biztosít, így nem lesz az egész annyira érzékeny a külső elektromos zavarokra. Ehhez az erősítőhöz kell az elem.
Ennek van erősítő bemenete, ha ebbe dugod a gitárt, akkor fel fogja erősíteni. Így már használhatod a H1-et a mikrofonjaival, és megmarad a tanár magyarázata is. Összedughatod a H1-el is, a line out kimenetéről véve a jelet, azt is kierősíti (kábel a csomagban). Sőt! Ha mp3-ban veszel fel, akkor átteheted a kártyát ebbe, és akkor le is játssza a felvett anyagot (max. 2Gigáig kezeli a kártyákat). Jó hangja van, elég hangos és tölthető az aksija. Mellesleg rádió és mp3 lejátszó is. Nagyon jó, ennyi pénzt kacagva megér. Nekem is van, én a kertben használom.
Milyen gitárod van? Aktív, passzív?
Line in: igen.
Audio interfész: USB mikrofonként tudod használni a H1-et a számítógépedhez.
A hangerővel kapcsolatban akkor nincs mit tenni? Ha tőlünk 1-2m-re van, azt gondoltam volna jó felvételeket tudok vele készíteni,kipróbáltam, lehet hallani ugyan, de elég halk.
In line- felveszi a magnó, szg, külső mikrofon, els gitár jeleit a kártyájára, és ezeket vissza tudom hallgatni, lementeni stb....tehát leegyszerűsítve ugyanazt csinálja amire én használom, csak én hangjeleket veszek fel a kártyájára, így meg els jeleket vesz fel ugyanoda?
Amit javasoltál, gitártanár gitárját az in-line-ba és felvenni, jó ötlet, csak valóban a magyarázat marad el......
de valószínű jobb minőségű lesz, mintha csak a hangot venném fel, nem?
Az audio interfésze dolog még nem állt össze, tudnál konkrét példákat írni, miket lehet így csinálni?
Az audio interfész üzemmódban, a H1-re érkező hangokat, elektromos jeleket veszi fel a számítógép. Külső hangkártyaként. Ez eleve csak akkor aktív, amikor összedugod a géppel.
Ha elektromos gitárt akarsz felvenni, akkor sokkal egyszerűbb, ha a gityó drótját bedugod a mic/line bemenetbe. Hátránya, hogy a mikrofonok ilyenkor lekapcsolódnak, és a szóban elhangzott instrukciók lemaradnak róla. Kell hozzá egy 3,5-6,3 jack kábel. A 3,5-es dugó sztereo legyen, amelyikben a jobb és bal csatornát kösd össze.
A bemeneti szint szabályzót (Input Level 0-100) a 100 max. állásra kell tennem, hogy kb 40-50 cm-re a gitártól erősen akkordozva elérje a -8-(-10) dB-t. (Igaz, hogy ez els gitár, de akusztikusan is azért van hangja, a tanárnál is nagyjából ez a hangerő).
A számítógépen lejátszva max hangerőn is éppen hogy normál hangerőn szól (még jó a fülem).
Line in : igen rosszul írtam az előbb, a gépet USB-n kötöttem össze vele, nem ezen.
ez mikrofon/vonal bemenet. Ide pl. magnót, számítógépet, külső mikrofont, keverő pultot stb. csatlakoztathatsz.
OK, de mit csinál a ZOOM ezek jeleivel?
Az audio interfész segítségével egy hangfájlt tudok szerkeszteni, erre jó?
Hangerő: Valamit biztosan rosszul csinálsz, mert élőben sokkal jobb, mint a YT! A felvételi szint szabályzó a készülék jobb oldalán van. Úgy kell beállítani, hogy felvételkor a kivezérlés közelítse meg a 0 dB-es szintet. Ezt onnan látod, hogy készenléti üzemmódban a piros LED néha felvillan. Felvételkor ugye ez folyamatosan világít, de ha megközelíted, akkor villogni kezd. Ez még nem túlvezérlés, ha bevillan, az még csak -3 dB.
Mic/Line in: ezen biztosan nem tudsz jelet átvinni a gépre, mert ez BEMENET. Olyan mint az erősítőn, ahová a gitárt dugod. Itt a H1 csak fogadja a jelet, de nem adja ki. Azt a másik (bal) oldalon, teszi, a Phone/Line OUT aljzaton. A MIC/Line aljzatba ha bedugsz valamit, akkor az a mikrofonokat leválasztja.
Számítógéppel mini USB zsinórral kell kell összekötni, mégpedig a H1 KIKAPCSOLT állapotában. Ilyenkor felváltva villog a CARD/Audio felirat. Amelyiknél megnyomod a felvétel gombot, olyan állapotba kerül a recorder.
CARD: kártyaolvasó. Külön meghajtóként megjelenik az intézőben (mint egy pendrájv), és tudod a géppel hallgatni, másolni, szerkeszteni, stb. a rajta lévő fájlokat.
Audio: ilyenkor külső audio intrerfészként tudod használni. Ha van valami hangszerkesztő programod, akkor a felvételi eszközök között megjelenik a H1 is. Ha ezt választod ki, akkor az analóg-digitális átalakítást a H1 fogja végezni, és a USB-n átküldi a gépedre a digit jelfolyamot.
Ha nem nyomsz semmit, akkor néhány másodperc elteltével automatikusan CARD állásban rögzül.
Formátum: a 44/16 wav percenként kb. 10 MB helyet foglal. A 320-as mp3 ennek kb. a negyede. Ha jobb minőségre törekszel, akkor wav. De az mp3 is jól szól. A mai berendezésekben már javították a korai kódoló algoritmus hibáját, így az sokkal elviselhetőbb minőséget produkál. Próbáld ki, hogy neked melyik lesz a megfelelő. Ne higgy senkinek, a kritikusok csak olvastak (kb. 20 éve) a tömörített formátumról, de még nem hallották milyen is az! ;))
Hát ha zenét veszel fel, bármilyent, nem igazán az mp3 a te formátumod. Nagyságrenddel jobban szól, és ahhoz képest nem is óriási méretű a 44,1 kHz mintavételezésű wav fájl, ez az ún. "CD minőség". Az mp3 már nagyon sok részletet eltűntet, összemos ehhez képest, kevésbé fog a gyakorlásra buzdítani.
Felvételi minőség: minden (digitális) hanganyagnak megvan az optimális felbontása és formátuma. Ha egy hanganyagot szerkeszteni akarsz, akkor feltétlenül tömörítetlen állapotban kell rögzíteni. A nyers filmhang például 48/24-es. Minél több beavatkozást szeretnének csinálni egy anyagon, annál finomabb felbontásra van szükség.
Az mp3-at bármelyik szerkesztő program előbb visszaalakítja lineáris formátumra. Ha ugyanebbe mented, akkor ismét tömöríti. Az algoritmust többször egymás után alkalmazva bizony egyáltalán nem jótékony hatású. Egy 3-4 órás tárgyalást, vagy előadást felvenni 96/24-ben, nagy kártyát, és később nagy tárhelyet igényel. A másolásnak az időigénye is jelentős. Nem is beszélve arról, ha ezt meg akarod osztani, vagy az interneten át el akarod küldeni valakinek. Esetleg mobilról.
Hangminőség a saját hangszóróról: ez egy olyan funkció amit bónuszként kell értelmezni. Ugye nem képzeled, hogy egy ekkora hangszórónak erős, és széles sávú hangja lesz. Ezzel esetleg kiválaszthatod a törölni kívánt fájlokat, vagy ha nem hoztál magaddal fülhallgatót, akkor kisegít. A hangerőt amit keresel, nem tudom értelmezni.
Line in: ez mikrofon/vonal bemenet. Ide pl. magnót, számítógépet, külső mikrofont, keverő pultot stb. csatlakoztathatsz.
Audio interfész: ilyenkor a H1-et a mikrofonjaival, vonalbemenetével külső hangkártyaként tudod használni a számítógépepre történő felvétel esetén. Pont fordított az irány, mint gondolod.
A felvételi formátum MP3 vagy WAV lehet, mindkettőnél van beállítási lehetőség a bit rátát tekintve.
MP3 esetén a legnagyobb érték a 320 kbps, az MP3 esetén a 96/24, gondolom a legjobb várható minőség mindkettőnél ezek a legnagyobb értékek. De akkor miért vannak a többiek, ki az aki nem a legjobb minőséget akarja beállítani?
Csalódás számomra, hogy a legnagyobb kimenti és bemeneti szintet beállítva is a saját önálló hangja nagyon lehangoló. Fejhallgatón ill. PC-n lejátszva már valamivel jobb a helyzet, de hol a hangerő?
Van rajta egy line in Jack dugós bemenet, ez mire jó?
Van egy audió interfész funkció is, ez a számítógépen levő hanganyagot játssza le?
Úgy néz ki fehér lesz,az általad ajánlott vételből kifolyólag.Valaki feltolta az árat,egy nullás ismeretlen.Érdekes.Kártyákat rendeltem,de elúszott a pénz.
Ilyet szerettem volna, de amikor rendeltem, akkor éppen leálltak a fehér gyártásával. Pedig sokkal szebb, mint a szürke! Azt meg könnyebb elrejteni. 1-1. :)
ez pontosan az, amiről beszélek, a YouTubeos tesztvideók szerint ráadásul tök jól működik. Az egyetlen gond vele, hogy b@szot nagy, ezt nem lehet elegánsan felcsíptetni egy gallérra...
itt van működés közben a kütyü: https://www.youtube.com/watch?v=V536rgSZ37w
A jó mikrofont akkor sem fogod megúszni. Az pedig dróttal fog csatlakozni a bt kütyübe. Ugyanott fogsz tartani. Illetve nem, mert a hangminőség sokkal rosszabb lesz. Lehet kapni zsebes övet, amibe hátul bele lehet tenni pl. a H1-et.
valakinek van tapasztalata a bluetooth mikrofonok és a diktafonok kapcsolatáról? egy ideig próbáltam egy Zoom H1 diktafont farmerzsebbe becsúsztatva csiptetős mikrofonnal használni, de nagyon idegesítő volt ez a módszer a kábel-rengeteg miatt. szóval így jött a bluetooth megoldás ötlete. szerintetek..?
A Sony egy játék felvevő a Zoom-hoz képest. Minőségben és tudásban egyaránt. Nem véletlen az árkülönbözet. Hosszútávon megéri a Zoom-ot venni, nagyon jó a beszédérthetősége (is).