Sajnos saját gyerekem (még?) nincs, de amit az unokahugomnál tapasztalok, az rettenet. Azt tanulják 0 10-ben fizikából (termodinamika pl.), amit mi a Műszaki Vegyészkaron. Mi a fenének? Semmit se jegyeznek meg belőle szegény gyerekek, legfeljebb meutálja (a nagy részük) a természettudományokat.
... aki tudja mondja ki. Aki nem tudja vegye tudomásul.A mai gondolkodás-mód //vallás, politika, gazdaságpolitika, foglalkoztatáspolitika .. hierarchiája// csak a foglalkoztatáspolitikának termel alanyokat-státuszokat amivel jól belehet azonosulni. Ez nem értelmes, csak logikus.Az értelmes teremti a világot, nem szolgálja. Sem szolgálatra sem késztet .. hiszen a biotechnológiának sem rabja..hiszen rendelkezik azzal a gondolkodásmóddal, technológiával ami azt fenntartsa.
vallás, politika, gazdasági érdek, sem a profit nem az értelem . Az állati ösztön diktálja.A valóság az hogy olyanra teremtjük a világot amilyenre tudjuk, istenhittel az elmében múlandóra sikerült, sikerül !! SIKERÜLHET !!
a valóság maya természetét a tudatos úgy ismerheti fel... s a teremtése mikéntjét.a valóságát mibe bele született vizsgálva, felismeri a "van" úgy épül fel, hogy a "miért" kikényszeríti a "hogyant"... . Felismerve a "valóság az nem valami, hanem valahogyan"*/*okság, az atomi struktúrától a biológiáig/, így az nem birtokolható .. legfeljebb fenntartható. Ezért megvalósítható a haláltalansága... így tudatoson teremtheti környezetét , biztosítva jövőjét. Míg az ösztönből lévők.. annak birtoklásáért élnek-halnak csupán.
**a mai oktatás*/*szellemiség/ = Az *ösztön* az igazat-dogmát követi /birtokol-politizál-vall-szoktat-idomít/.**
A *tudatos-értelmes*, a teret akarja /gondolkodik/.Az ösztönös a kényelmét akarja.A tudatos ismeretlent keresi.// keresi az ismeretlent, hiszen tapasztalja a harmoniátlanságot.. mi viszályt betegséget , háborút.. halált szül a környezetére. //.. haláltalanság kapuja kitárva...*// *Gautama buddha -2500 éve//Keserű buddha//**válj TE is buddhává**/
De jól el vagytok a filozófiai semmin. Le kéne jönni egy kis gyakorlati témához is esetleg , pl. mi a fene akadálya lenne a tanulók KRESZ oktatásának és vizsgájának, attól függetlenül, hogy akar-e autót vagy más járgányt vezetni. Közlekedési tudásra egy gyalogosnak is szüksége van. Volt az ovodákban közlekedési oktatás, de megette az enyészet. Biztos nagy lenne a magánoktatók maffiájának tiltakozása, de sokféle tiltakozás van az asztal alá söpörve, egyel több lenne!
szokás-illem is lehet, rend ám ez mindig csak hierarchiát szolgál.
az értelem, sem nem szokás, sem nem illem, sem nem örökölhető.
....amíg nem tiszteled a nőt annyira hogy nélküle nem lehetne anyja gyermekednek ...... amíg nem tiszteled a férfit, hogy nélküle nem lehetne apja a gyermekednek, sem tudatos sem értelmes nem vagy.tudatos akkor leszel ha szeretnél értelmessé válni.értelmessé akkor válsz, ha nem lesz oka hasonlókat senkinek sem posztolni, semmiféle közösségi médiában.
... igazából a buddhává válást Gautama 2500 éve erre találta ki.
.. de tévesen értelmezték .. s buddhizmust csináltak belőle, Gautamámából*/*első történelmi buddha/ meg bálványt... igy nem buddhává válás van .. mint ahogyan nincsen istenné válás sem .. van helyette teremtménység.. meg buddhizmus.
a probléma .. hogy a tudomány egyre inkább kevésbé, képviseli a valóság érdekeit.. lehetőségeit. .. Csak egy szellemi hierarchia, báb szimbóluma az értelem fétiseként. // *** ami az emberiség jövőjét lehetetleníti el, az értelem nélküliség okán, mi az egyed- halandói ideológiában gondolható értelmesség fenntartását engedi, a közösség létének egyetlen járható útjaként.//
ami valójában elfogadja a mulandóságot magára nézve .... */* akit a tükörben látsz, fésülködés közben/ .. valójában nem is létezik .. ezért erőszakosan hasonul a halandói igényekhez.tudatosodása tudatlan ösztön lény meg-haladása ami még csak *hisz* .... így nem része a valóságnak-- *cxsak kiszolgáltatottja .. kiszolgálója, a maya .. így egybe folyik, jelenségvilággal*/*én-mi *(összetettség)//.A különbséget csak tudatos lények látják-élik - ŐK a buddhák.A buddhisták valójában .. a buddha -ellenség képei.kik tévesen ismerik -tanítják a buddhává válás lehetőségét.../ össze keverve a valláskárosult megvilágosodottságot, a tudatosságggal .// a buddhisták, szerintem, gépek .. mik az értelmes lényeket védik az unalomtól.//
amíg van miért lemondanod bármiről .. is .. be kéne látnod nem vagy felnőtt... s hibás értékrenddel nem is leszel sohasemmmm.. ez nem törvény .. ez a fejlődés-evolúció lehetőség,,tudd hogy teremted a világot. s nincs az a parancsnok aki társaid ellen vezényelne.de vannak emberszabásúak akik a képükre akarnak formálni.
Amit írok az az evolúció "engedte ! tudásom. nincsennek birodalom alapító törekvésre mutató gondolataim .... amit az értelem megnyilvánulásának jeleként , értelmezzek. .. gondolatkisérletnek elmegy, A valóság, *értelmes lények*-ként való benépesítése, valláskárosultakkal. bár őn és közveszélyességre utal.
a történelem adott időt hozzá...a mágiát kicsit kösd hozzá a fizikához .. s máris jogosan gondolod , gondolkodónak magadat.. is. Ezt kéne tanítani... , de azt tanítják keres pénzt .. légy hű hatalom fenntartának ideológiájához .. ha beledöglesz is mint eddig is mindenki.ki-kéne találni egy olyan világot, ahol az értelem atttől értelem mert nincsen miért háborúzni..... vagy fejlettebb rovarirtást
"A fő kompetenciákra (fejlesztésére) kell hangsúlyt fektetni, nem a magolásra" De akkor rövidebb tanmenetet kéne összeállítani, vagy úgy, hogy a tanév végén leadandó utolsó anyagot át lehessen vinni a következő tanévre.Én egy speciális iskolába járok. Tőlem független okokból kerültem oda. Sajnos azt tapasztaltam az elmúlt tizenév során, hogy a Newton első törvénye akármilyen nehezen is megy a diáknak, a tanárnak akkor sincs lehetősége arra, hogy három órával később is azt adja le, mert tovább kell mennie akkor is, ha a gyerek totál értetlenül néz a tanárra, amikor az megkérdezi tőle, hogy mi Newton első törvénye. Bevallom, én sem tudom. Mert pont úgy tömték bele az én fejembe 8 évvel ezelőtt, mint ahogy most tömik bele a diákok fejébe. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy valószínűleg nem egy iskolába nincs semmilyen labor, hogy kémiai kísérleteket tudjanak végezni. Nekünk például az osztályfőnök hozta az egyszerűbb kísérletekhez a felszerelést. Mert nálunk sincs beépített kémia, vagy fizika labor. Én szeretném, ha a majdani gyerekeim egy normális oktatásban részesülhetnének, és ne egy ilyen elfuserált rendszerben kelljen tanulniuk.
Ja és akkor én csak egy speciális iskoláról beszéltem. Nem tudom, hogy Önök milyen iskolában tanítanak, vagy hogy mi a helyzet egy normál általános iskolában!
Az orbáni éra előtt sokat vitáztunk erről, akkor se volt jó egy csomó minden. Most csak rosszabb lett. Szerintem 21. századi tanterv, mely szabadságot ad a tanárnak. Ne a tanfelügyelőnek meg a BECS, meg a tököm tudja minek kéne megfeleljen a tanár, hanem a gyerekre koncentráljon. A fő kompetenciákra (fejlesztésére) kell hangsúlyt fektetni nem a magolásra, látom tudom, mert a nejem pedagógus (én is) meg van 3 gyerekem....
Tudom, ez a topic elsősorban az oktatásról szól, nem a politikáról, de... szerintetek van esély arra, hogy a választások után egy normális oktatási rendszerben tanuljunk/tanuljanak a gyerekeink? Mert sajnos azt tapasztalom, hogy a diákok már annyiszor tüntettek egy élhetőbb oktatási rendszerért, de semmi sem változott. Min változtatnátok, ha tőletek függene az oktatás?
evolúció,társadalom-szellemiség, dogmák-szokások kialakulásának fejlődésének, mióta az ember képes magát a környezetétől elvonatkoztatni, csak az ember szab határt.../***ezt ismerte fel Gautama 2500 éve !!! ***/ !! Így tartja markában a MA hatalmasai-értelmiségijei-oktatás az emberiséget..
tudatosság-éberség /magyarság/?/-buddhaság/a vallás , ill. az evolválódás lehetőségét biztosító szemlélet módok közt az a különbség. Míg az istenizmus vallása szempontjából a hierarchia az egyedek uralmi állapotát hívatott erősíteni egymás fölött. Addig az evolválódás szempontjából, az én kép, a tudás megosztása egymás között egy élhetőbb világ kedvéért,,,A mai oktatás viszont a vallás szempontjából szellemi rabszolgákat gyártja a hierarchiának-bürokráciának .. mit legfeljebb 60- 120 évig élvezhet az egyed... saját s mások kárára... gazdasági - hatalom -piac érdekében .. még ha ezt politika.. nemzetiség, köntösében teszi is ...
spiritualitás anyag nélkül az az a*önteltség* .. mikor elhiszed álmodod a világot, s a lét-et csak a TE álmod. S csak tervezed milyen lesz a világ ha nem leszel magányos. / ez Gauta ma 4 nemes igazságának legmélyebb tanítása, az összetettségről..-ezért születettlen az álmodó-gondoló. vagyis légy éber mit kívánsz, mit szeretsz, kit szeretsz, hogyan szeretsz, miért szeretsz/a most akkor kényelmes ha van jövője... a hit terjesztette tudásnak csak tradíciója van .. mit még senki nem élt túl... nem kéne ezt átgondolni...?...!pénz .. politika .. vallás mi köze az élethez ?! csak a hatalom bástyái !!
az ismert buddhizmusnak, az a gondja, hogy a tan nyelvezete átértelmeződőt a halandói isten kultuszhoz. Ami valójában nem haladja meg a *fétis imádat/relikviák, szobrok, státuszok/* lehetőségeit.
Így az élet védelem ,- értelem sem jelenik meg a gyakorlóban, csak a sorban levés élménye... a trend-tradició.
Ebbe viszont mindenki belehal, na most akkor miért is értelmes lény az ember? Ha az életét -társadalmat arra használja mint egy gép... szokások terelte gondolkodást követ .. mi az egyed mulandóságát okozza.
.. s annyira buta elhiszi .. a halál nem halál.. a háború , nem erőszak, a pénz rendszer , nem erőszak, a vallás , nem erőszak.. a vezetői kényelem. Értelmiség .. nem szellemi elnyomás.
ebből sok minden lehet ..értelmes lény- buddha biztosan nem...
a ma buddhizmusa ellehetetleníti. a buddhává válást, így az egyed fejlődést. A halandóiság elfogadása szerintin az élet értelme az egymás fölötti hierarchia fenntartása marad , mivel a világ teremtését , hatáskörén kívül helyezve.. mulandóságát tartja-teremti .... ezt szellemi változás nélkül nem oldható fel, hiszen a világ teremtésének élménye nélkül.. csak az egymáson uralkodás .. lehet értelmes/ösztön,-szaporodás/... vagy is amíg istent-fétis imádat van .. addig a szellemiség nincsen rendben.
az a gondolatom támadt, ha az enyém ha nem megfontolandó.mi-értelme van "értelmes-lényként" - "buddhaként" gondolnom magamra .. másokra .. egymásra .. ha a szaporodáshoz * ALFÁKRA* van szükség?
azt érzem már csak a reményem marad, lesz az emberiségnek olyan történelmi időszaka amikor … a történelmi emlékek azt mutatják hogy a az emberiséget uraló, valláskárosult korszak a XXII. Század derekán lezárult. Lévén a tömegek felismerték, az istent hitek csak az uralkodó- kizsákmányoló társadalom elfogadhatóságát tették lehetővé, ami kis híján az emberiség saját maga ellen vívott háborúban, a faj s a bolygó pusztulásához vezetett volna .. a történelem- vallás-politika – haszon..szokások követése okán. Felismerve az embernél teremtőbb nem létezik.. így a valóságért*/*tér/ fel nem vállalt felelősség .. mi lehetővé tette az értelmetlen ember embernek rókája komplexust .. az egymáson élősködés értelmét. Fenntarthatatlan ha nem akarjuk az emberiséget megtizedelten, még nagyobb szellemi nyomorba süllyeszteni..A buddhaság .. - buddhistaság valóban nem azonos.a ma buddhistája semmi-ben sem különbözik szellemileg más vallás károsultjától. ..mi valójában manapság semmi mást nem szolgál mint .. az értelmetlen ideológia-civilizásió engedte hierarchia zombi rabszolgáit kitermelje, kik az értelmetlen -értelemnere bologatnak.A buddhai világ megismerése nem mond ellent az emberi infrastruktura létének. fejlődésének, sőt ... mivel az egyed buddhává-tudóvá- tudossá válását látatja a fejlett civilizáció lehetőségeként,így nyilvánvalón a teremtésünk sem a fajon-belüli hierarchia fenntartása .. hanem a valóság felet pozicionálása a fajnak, annak jövöje érdekében..... ha másért nem hogy .. értelmét nyerje a *haláltalanság * miértje..hogyanja
a lét-folyam az .. jót főzni nem nehés ha van hozzá elég ész....... nem valahonan -valohává, sem valamikortól valameddig, sem pedig valahogyan..hiszen azt a meder állapota befolyásolja.. "létfolyam:a folyam-felismerő részérőli folytonosság élménye biztosítja./ buddha tours /*********menedék vétel/jegyvásárlás/=menekülti státusz /lehetőség fejlődni/ létre nem kötelezve senkit, ám a fejlődés lehetőségét fenntartva./tanulj szakmát hogy a hasznosság=helyes cselekedet* /* kémia-fizika helyes ismerete alapján/örömével töltekezve .. oka fogyjon a menni végyásodnak./menedék vétel a fejlődésben=evolúció mit gondolsz ? hogyan gondolsz? miért gondolsz, ha hiszed, hogy nem vagy teremtő?rend e a rend vagy csak igazság védelem? tudomány e a tudomány vagy csak hivatal?..ha igen..akkor az oktatás csak -idomitás-! Te volnál az idomár? ha nem .. hát idomulj// *** megpályáztam TKBF en , " vallás politikai gazdaság" oktatói állást. jelenleg a probléma miként taníthatnék, a buddhista főiskolán, buddhaságot. Lévén az oktatási rendszerben nincsen benne buddhává válás. // :)
Ha "értelem-tudatosság=oktatás", akkor kérdem én, hogy jelenlegi helyzetünkben hol az értelem? Vagy inkább a tudatosság hiányzik? Az ezért felelős emberek nem látják át jól a jelenlegi oktatási rendszert, vagy egyáltalán nem is látják, és nem úgy tűnik, hogy ezen változtatni akarnak. Mellékesen hozzáteszem, hogy kb. egy hete merte pont azt mondani a drága jó kormányfőnk, hogy biztos Soros pénzel minket, diákokat. Ezzel megindokolva azt, hogy miért nem megy el arra a diáktüntetésre, ami február 23.-án lesz, és amire őt is meghívták a szervezők.
A *tudatosság=gondolkodás* akkor kezdődik, amikor a *tanultjaink=emlékeink*, az aktuális *tudatosság=gondolkodás=valóság* -on túlmutatva, jövőképet mutatva. irányt ad, az *egyedfejlődésnek=életértelmének*.
// Gautama tana erről szól, ezt nevezte buddhává válásnak, az egyed az *ember=tudatosodni képes lény , mi fajt*/*összetettség/ alkotva lehet a *világ közepe=Sambala*. Ha a törekvő nem e szellemben törexik, úgy csak szokások rabja - ként ideológiai rabszolga*/*ösztön lény=idomítás csodája =beszálő papagáj ... stb/-marad. // ***/ elnézést a magyaroktól, hiszen mi ezt tudjuk, hiszen Sanbala fővárosa Magyarország./***
Sziasztok! Na most engem már nem érint teljesen, mert május végén befejezem a sulit, de sajnos azt látom, hogy (ahogy a topic címe is mutatja) az oktatásunk a béka segge alatt van. Nem az a megoldás, hogy a 13 éves diák bent ül háromnegyed háromig az iskolapadban, vagy ne adj isten fél négyig, utána még tegyük fel este hétig valamilyen edzésen, meg külön órán van, aztán utazik egy-másfél órát, fél kilenckor megcsinálja az otthoni dolgait és fél tízkor még neki áll tanulni. Nekem senki ne mondja azt, hogy ez normális! És nem egyszer észrevettem már, hogy a 12 éves gyerek akkora táskával utazik a buszon, mint egy 17 éves gimnazista! Egy speciális iskolában az a felnőtt képzés, hogy a diák heti egy napot jár végzős tanulóként iskolába? Hogy van háromnegyed háromig órája, utána még megy az iskolai tankonyhára és bent van fél hétig? Miért várják el azt a magyar diákoktól, hogy megszakadjanak? És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy ha a speciális iskolában hiányzik egy diák kettő hetet, mert beteg lett és minden héten csak egy napot jár suliba, akkor hogyan fogja behozni a lemaradást? Merthogy nincs idő az ismétlésre, mert a tanmenet szerint haladni kell. A tanárnak sem jó, hogy nem tud segíteni, de nincs választása, nincs mérlegelési lehetősége. És az a nagy harci helyzet, hogy ha ez nem változik, akkor a mi utódaink is eben az oktatási rendszerben fognak tanulni! Nem lesz ez így jó!
Egy dologban tévedtem és elismerem. Nem teljesen volt baloldali a tüntetés, mert később találtam egy posztot arról hogy jobboldaliak is voltak ott. De a többi dolog amit elmondtam az úgy nagyjából szerintem helytálló. Vagy legalábbis ez a véleményem, amivel lehet egyetérteni vagy egyet nem érteni. :)