500.000 ft-ig váltottam náluk, mert nekem kp kellett eur. Az jó árfolyamon volt. Gyakorlatilag jobb volt így, mint kivenni, és elmenni a correct change-be vele. (Nekem a pénzfelvét ingyenes a csomagomban, az EUR is.)
Akinek pl a wise-ra utalás pénzbe kerül, annak is megérheti. De ez csak az akciós váltási összegig.
Felette nem tudom.
Évekkel ezelőtt még prémium ügyfél voltam, akkor a treasury-n át váltottak csókos majdnem-középárfolyamon.
Az Erste honlapján láttam alig 2 Ft spreadet tehát különbséget a vételi/eladási között. Ha ezt a gyakorlatban is biztosítják akkor egész jó, a kérdés a feltételek mert lehet volumenhez és különböző más szolgáltatások igénybe vételéhez van kötve, a kisbetűs részt kéne átnézni mert nyilván van.
Ráadásul ez Visa kárytával sem kerülöd el, ahol a kártyatársaság vált, mert ott valami konverzíós költség varázsszó alatt ezt a különbözetet szintén rádterhelik.
Igaz most már van középárfolyamos váltás 500.000 Ft-ig, de ott pl. ha mégis túllépéd a limitet az egész összegre megint csak a fenti alapárfolyam vonarkozik. Tehát az 500.000 alatti részre is. Plusz a devizautalás továbbra is legúzós és a többi.
Felesleges az Erstenél devizával bohóckodni, erre való a Revolut, Wise és társai. Nem mondom hogy nincs bolygóegyüttállás, ahol megéri az 500.000 Ft-ot átváltani, de felesleges kockázatokat rejt.
De ettől függetlenül a Gránit hátránya az Erstével szemben, hogy csak az EUR és a USD számlákhoz igényelhető kártya, ezeknek éves díja 20 EUR illetve USD. Ok, az első évben ingyenes. Az Ertenél a kártya (a csomagomban) ingyenes és azt a számlák mögötte állíthatóak. Nekem legutóbb a GBP kellett. Az Erste devizaszámlák költsége nálam "0", a Gránitnál akciósan "0", ha jól láttam májusig hosszabbították most meg.
Lusta vagyok megnézni az egyéb költségeket, az AI-k meg nem adtak értelmes választ.
"Azt nem tudom, hogy legrosszabb-e vagy sem, de abban a tapasztalatban egyetértek, hogy ha konvertálni kell, akkor a kártyával való nem-HUF költést a HUF-ra rettenet rossz árfolyamon konvertálják."
Googliztam, de nem találom azt az oldalt, ami napi szinten összegyűjtötte az árfolyamokat bankonként. Ott az Erste sereghajtó volt.
A portfolio.hu-n vagy a penzcentrum.hu-n szintén voltak korábban cikkek, ahol kigyűjtötték "nyaralás előtt" címmel ezeket és ott sem volt túl fényes. Mióta van Wise, Revolut, már nem követtem.
Ebben a topikban illetve az utazással kapcsolatosokban is volt párszor téma, hogy melyik bank vált. Ott sem volt agyon dicsérve az Erste. Viszont ez az átvezetéses árfolyam jól sikerült.
Gondoltam felhívom az ügyfélszolgálatot. Eddig egyszer hívtam alkalmazásból, amikor a friss kártyámat felfüggesztették kp. felvételnél. Pozitív volt, mert legenerált egy azonosítót és már az ügyintéző látta a számlámat. Most hibás a szám. Vagy a vodafone-one átállással van a gond.
A fenti árfolyamok a forintról GBP illetve EUR-ra váltás árfolyama.
Most 8:26-kor így néz ki
GBP
Revolut 500,75
Erste ????
EUR
Revolut 414,59
Erste ???
Hehe, írtam a hozzászólást, kidobott, inaktivitás miatt. Visszajelentkezve "eltűntek" a folyószámláim. Sem az alkalmazásban nem jelenik meg, sem a George felületen, többszöri ki és bejelentkezés után sem. :)
Az Erste használja az egyik legrosszabb árfolyamot ilyenkor.
Azt nem tudom, hogy legrosszabb-e vagy sem, de abban a tapasztalatban egyetértek, hogy ha konvertálni kell, akkor a kártyával való nem-HUF költést a HUF-ra rettenet rossz árfolyamon konvertálják. Még a (Bp.) sarki pénzváltónál is érdemesebb kp-t váltani, és külföldön nem kártyával fizetni (ahol lehet).
Valamelyik számlakivonaton (vagy külön levélben?) egy alkalommal küldtek is erről valami tájékoztatót. Ha jól emlékszem, valami szabály van arra, hogy az ilyen kártyakonverziós marzs mennyivel térhet el a nemtudommelyik árfolyamtól, ők úgy emlékszem, hogy a lehető maximális mértékben deklaráltan eltérnek.
Még az jutott eszembe, hogy jellemzően a tárgyhónap harmadik harmadában megadott nyilatkozat nem lesz érvényes a következő hónaptól, hanem csak utána. Nem lehet, hogy ez is közre játszott?
"nyilatkozat az INGYENES készpénzfelvéthez 150000-ig max. Vagy 2 alkalom 150- ig. 119000 Forintot vett fel a lányom, 2200 Volt a levonás! ... 17 éves ) megtettük"
Ezt sokan benézik, akik a gyereknek nyitnak számlát. Diákszámlát 14 éves kortól megnyitják. A cseperedőt meg korábban is, de bankkártya csak 7 éves kortól jár.
"a tranzakciót a tranzakció feldolgozás napján érvényes számlakonverziós devizaeladási árfolyamon váltva terheli a tranzakció végrehajtásakor a kártya mögött álló számlán. "
Meg is magyarázza, hogy az értesítés, amit küld miért más árfolyamot ír.
Az Erste használja az egyik legrosszabb árfolyamot ilyenkor. Évek óta nem követem annyira, a fintech-ek miatt, de korábban ebben a Raiffeisen és az OTP volt egészen jó. Az Ersténél a hétköznap napközbeni átváltás viszont versenyképes.
Egyébként valamelyik Fintech megoldás jó lehet. Pl. a Revoluton az ingyenes csomagban is van gyerek alszámla. Igaz csak egy. A kp. felvét korlátos, illetve csak egy pénznemben lehet számla. https://help.revolut.com/hu-HU/help/profile-and-plan/revolut-junior/open-an-18-account/ Most az egyik gyereknek ez van, ha korcsolyázni megy, ki tudja fizetni a belépőt, meg ha megéhezik, megszomjazik tudjon venni valamit.
Bár nem legális, de egy külföldi utazásnál hasonló esetben én kérnék egy plusz fizikai kártyát a revolutnál, wise-nál és odaadnám neki.
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy diákszámla keretében van akit még full hülyének néznek, vagy csak neküknk jár ez? Számlanyitás, nyilatkozat az INGYENES készpénzfelvéthez 150000-ig max. Vagy 2 alkalom 150- ig. 119000 Forintot vett fel a lányom, 2200 Volt a levonás! Második: Telefonon bekellett jelenteni, hogy külföldön fog vásárolni a gyerek, ( 17 éves ) megtettük. Megkérdeztük mennyibe váltják az Euro-t? 414 Ft - 1 Euro, rejtett költségek, jutalékok, egyéb költségek nélkülközép árfolyamon! Kártyával fizetett az Eurot 427.1 Forintba váltották! Az euro eladási ára a bankban akkor nap volt 426 Forint! A vételi volt 409 Ft. A 414 Forintot a telefonos ügyfélszolgálatos mondta, miután megnézte mennyibe váltja a bank, ha kártyával fizetünk. A kártyát több, mint egy hét alatt kaptuk meg, de minden telefonos egyeztetésnél azt mondták, már feladták. Amikor megérkezett, megnéztük a borítékon a dátumot az előző nap szerepelt feladási dátumnak.
A kérdésem: Van olyan, akit nem néztek teljesen hülyének az Erste banknál? A holnapi napon megszüntetjük a számlát és soha többet a közelébe sem megyünk ennek az átverős csőcseléknek az biztos!
A Revoluton egy külön kártyát használok az ilyen előfizetésekhez. Jelen pillanatban csak a Youtube premium és a Disney+ előfizetés fut. Minden ok nálam. A Netflix-nél is megadható és az is működik. A biztonság miatt van Revolut és külön kártya. A revolut elérhető egyenleg csak a napi kiadásokra, a kártya meg szintén pár mozdulattal törölhető és új igényelhető, ha valami rendszerhiba történik ezeknél a cégeknél és elkezdenék leemelgetni a díjakat.
Viszont paypalon a revolut az alapértelmezett kártya. Arról próbálkozott levonással, de nem sikerült neki, pedig volt rajta pénz. Van valami akadálya, hogy revolut legyen a Netflix befizető kártyája?
Maga az utalás lehet hogy díjmentes lesz, de a nagyobb veszteség úgyis az, hogy ez nem "vásárlás" típusú tranzakció lesz, azaz egyből elkezd kamatozni a hitelszámládon.