Keresés

Részletes keresés

csoer Creative Commons License 2024.10.06 0 0 8734

"De a méret meg van adva a növények alatt, ezzel tisztában voltál?" Én mindennel tisztában voltam és vagyok.

Két helyről vettem tea cserjét, árban nem nagy különbséggel a DM kerttől közel másfél métereset vettem.

Na de mond meg, hol van a Karambola mérete? Hiszen meg van adva.

Általában nem írják, hogy oltvány, egy profi kertészettől elvárható pld. gyümölcstermő növények esetén az oltvány.

Például nem ettől a kertészettől vettem 2 mangót és nem volt odaírva, hogy oltvány, vagy magonc.

Magoncot te tudsz ültetni és már csak türelem kell. Ahhoz nem kell kertészet.

Tehát a Karambola mérete mennyi?

Előzmény: Good_times (8733)
Good_times Creative Commons License 2024.10.05 0 0 8733

De a méret meg van adva a növények alatt, ezzel tisztában voltál? Vagy kisebbet küldtek, mint írtak?

A másik az, hogy sok növénynél feltételezem, hogy magoncok, legalábbis nem írják, hogy oltott és a fajtanevet sem, így magoncra gondolok. Ehhez képest az ár jó magas, annyiért vagy kicsit többért már oltottat is lehet kapni.

https://www.bananfa.hu/csillaggyumolcs-karambola-averrhoa-carambola

https://www.bananfa.hu/natalszilva-carissa-macrocarpa

Ettől függetlenül jó lenne, ha odaírnák, hogy magonc, az egyértelműség kedvéért. Ne a vevőnek kelljen találgatni.

Előzmény: csoer (8732)
csoer Creative Commons License 2024.10.05 0 0 8732

Idén is vettem tőlük marakuját, teát, csokoládé pudingot. Szép egészséges növények, de az árhoz képest meglehetősen kicsikék.

Előzmény: Good_times (8731)
Good_times Creative Commons License 2024.10.04 0 0 8731

Sziasztok!

A bananfa.hu oldal mennyire megbízható?

beetee Creative Commons License 2024.09.26 0 0 8730

Hegyi papaja virágzatok.

Kíváncsi vagyok, lesz-e kötés... nyár elején nem volt. A nagy melegben, meg alig nyíltak.

55judit Creative Commons License 2024.09.17 0 0 8729

Csodaszépek a növényeid! A papaján meg mennyi van!!! Biztos nagyon finom lehet.

Gondolkodtam, de nem tudom megoldani a benti elhelyezést sehogy. A szobában csak oda tudnék tenni egy cserepet ahol egyfolytában fújja a klíma. Ezen kívül van a kamra, a maga 10 fokos hőmérsékletével. 

A télálló maracujának lenne 5 m hosszú, 2 m széles vas hálója, de a sok vízhordást már nem bírom e nélkül se. Sajnos marad a sóvárgás. Majd a képeidet nézegetem, te meg majd elmeséled minek milyen íze van.😀

Előzmény: csoer (8728)
csoer Creative Commons License 2024.09.17 0 0 8728

Maracuja ügyben két dolgot tudok mondani:

először is, beszerezhető télálló Maracuja, amit kertben ki lehet ültetni, gondolom télire a tövét kissé takarva.

Az egyik: passiflora caerulea (kék golgotavirág), egyértelműen télálló

A másik: Passiflora edulis Cooltropics

Linkeket nem rakok fel, nem akarom reklámozni.

A másik dolog: a hagyományos passiflora edulis sem foglal nagyobb helyett a lakásban, mint egy közönséges szobai növény. Télire vissza lehet vágni, majd tavasszal nagyon rövidre és meg van az esélye október végéig, hogy virágozzon és termést hozzon a szabadban, mondjuk márciusi kirakással.

És néhány kép a mai helyzetről:

Passiflora edulis

Mango

papaja

Előzmény: 55judit (8727)
55judit Creative Commons License 2024.09.16 0 0 8727

A képeidet szeretem nézegetni, köszi ha mutatsz.

Úgy képzeltem el a maracuját ha lenne, hogy őszig kint lenne nagy cserépben, támrendszer mellett. Gondoltam nyáron terem. De ha nem, akkor nem nyert, mert behozatalkor ősszel vissza akartam vágni arra a bizonyos 20 centire amit leírásban olvastam hogy tavasszal kell.

lakásban sehogy se tudnék elhelyezni trópusi növényt, mert csak egy kicsi szobát fűtök amiben csak annyi hely van, hogy letehetem tornához a polifómot. Annyira sajnálom hogy nem lehetnek ezek a finom gyümölcseim!

Előzmény: csoer (8726)
csoer Creative Commons License 2024.09.16 0 0 8726

Érdekesek a trópusi növényekkel kapcsolatos leírások. Például a mangóról is legtöbb helyen azt olvastam korábban, hatalmas fává nő, így kizárt hogy nálunk termőre lehessen nevelni. Mivel csak dézsában (cserépben) tartható.

Kivételt tett egy leírás, a "törpe" mangóra. Nekem két különböző fajta van, egyik sem törpe változat, rengeteget virágoztak és mindkettő hozott termést.

Ez a papajára is igaz, nem kell óriásnak lennie, hogy teremjen. Max. 2 méter magas és terem.

A maracuja nem egyszerűbb esett, mint a mangó vagy papaja.

Tavasszal vettem egy csemetét (korábban magról ültettem, de már türelmetlen vagyok), már 2 méteres magasságot túlnőtte, bokrosodik, nincs hová futtassam, mert október végén le kellene vágni a teleltetőbe vitel miatt.

Láttam rajta virágkezdeményeket, csak remélem október tájékán virágozni és teremni fog a teleltetőben.

Korábban a Passiflora quadrangularis gyönyörűen virágzott és hozott termést.

Majd rakok fel képet.

Előzmény: 55judit (8725)
55judit Creative Commons License 2024.09.15 0 0 8725

Csak most tévedtem erre, és láttam a csodálatos gyümölcsödet. Irigykedek kicsit, nem tagadom. Azért jöttem olvasgatni, mert jó lenne maracuját venni, arról néznék tőletek információt ismét. 

Előzmény: csoer (8724)
csoer Creative Commons License 2024.08.28 0 0 8724

Leszedtem az első mangót.

Tökéletesen érett volt és pazar aromájú.

Korábban többször is vettem "repülős" mangót igen drágán, ami nagyon finom.

De ez a saját lekőrözi.

beetee Creative Commons License 2024.08.22 0 0 8723

Köszi. Nálam a 3 hegyi max 30-asban van. 

Az egyik tavasz óta virágzik, a másik most kezdi, de ez nyáron lett egy még kisebből átültetve. 

Kötés nincs az elsőn se, pedig irodalom szerint a hegyi önporzós.

Úgy néz ki kell(ene) neki a nagyobb termesztőközeg. 

Törpebanánnal jártam úgy régen, hogy hiába pátyolgattam, az életciklusa alatt a relatíve kis cserép miatt nem tudta "kinőni" magát és nem tudott eljutni a virágzásig. Aztán egyszer kapott egy nagy dézsát. Csodát tett.

Viszont úgy már macerás volt az akkori körülményeim szerint tartani. 

csoer Creative Commons License 2024.08.21 0 0 8722

38cm

Előzmény: beetee (8721)
beetee Creative Commons License 2024.08.21 0 0 8721

A cserépátmérő érdekelt, nem a növény :)

Előzmény: csoer (8720)
csoer Creative Commons License 2024.08.21 0 0 8720

Közel 1,5 méteresek, de az átmérő a tekintélyes, ami szintén közel annyi.

"kapnak egyébként rendszeresen tápot a papaják?" nem tudom miért kérdezed, talán úgy néznek ki, hogy nem?

Én a citrusaimmal és a többi trópusival együtt öntözöm és tápozom minden nap.

Minden nap kapnak tápszert, mert úgy állítottam be a mennyiséget 120 literes esővizes hordóban.

Előzmény: beetee (8719)
beetee Creative Commons License 2024.08.20 0 0 8719

Hány centisek ezek a cserepek?

És kapnak egyébként rendszeresen tápot a papaják? 

Előzmény: csoer (8718)
csoer Creative Commons License 2024.08.19 0 0 8718

Két papaja közel egy korban, más és más fajta

Kiöregedett papaja, kidobásra vár

remélem nem nagyon fog belőle eldobni gyümölcsöt

Tele van a P. edulis virágkezdeménnyel, várom a virágzását, háttérbe fent a Hawaii rózsa virágja

Cserimoja, az egyik már két éve virágzott, de sajna nem volt mivel porozni, így nem lett gyümölcs. Legszívesebben kidobnám.

A másik mangó gyümölcs kisebb

Surinámi cseresznye, ezt is kidobnám szívesen, a gyümölcs nem ízlett

csoer Creative Commons License 2024.08.19 0 0 8717

Semmit nem rontottál, egyszerűen más-és más fajta, így más a kinézete.

Ezen kívül nem tudom pontosan, de közel 5 év a papaja életciklusa.

Én most dobok ki egy közel 2 méterest. Egyszerűen kiöregedett.

Kar vastagságú a töve, de alig-alig éldegél.

Előzmény: Ali-bá (8715)
55judit Creative Commons License 2024.08.17 0 0 8716

Azért lőttek mert nem írtok bele! Írjatok, és mutassátok a csodálatos növényeiteket, ezzel életre kel!

Mesés fotókat hoztál! Annyira sajnálom hogy nekem nincs lehetőségem ilyen rendkívüli növényeket nevelni. Legalább a tieteket had nézzem!🙂

Előzmény: csoer (8714)
Ali-bá Creative Commons License 2024.08.17 0 0 8715

Mitől ilyen zömök és dús a papajád? Az enyém úgy nőtt, hogy egy 1-1,5 m magas, alul bunkós száron fent 5-6 maximum arasznyi levél.  Mit rontottam el?

Előzmény: csoer (8714)
csoer Creative Commons License 2024.08.17 0 0 8714

Igaz, ennek a Fórumnak már lőttek, de azért még néhány fotót.

55judit Creative Commons License 2024.05.29 0 0 8713

Köszönöm.

Különös hogy csak virágzott eddig (hány éven át) és nem hozott termést. Mindenütt azt írják, második évtől már terem.

Mekkora cserépben kell tartani? Gondolom, 12 l-es vödörnél nagyobb kell.

Bár a körülmények nem lesznek számára ideálisak, de próba-szerencse. veszek egyet, amint értesítenek hogy van raktáron.

Előzmény: csoer (8712)
csoer Creative Commons License 2024.05.29 0 0 8712

Jelenleg a teraszon van az új, ez is közel 2 méteres.

Eddig csak bőszen virágzott, de termés nem lett.

Lime nélkül nem érdemes papaját enni. A lényeg, a gyümölcsben szinte semmi savasság, csak sima édesség.

Ezt kell lime levével kiegyenlíteni. Aki nem így csinálja, nem finomat eszik.

Gránátalmának nem sok értelme. Én már csak tudom.

Közel 4-5 méteres az enyém, minden évben hoz termést, de nem tud teljesen beérni.

Marakuját én nagyon szeretem, de növényt tartani nehéz feladat.

A klíma nem valószínű, hogy kedvező a növénynek. Sokszor még az embernek sem, főként ha ráfújja a meleg, vagy hideg levegőt.

Tehát a döntésben a téli elhelyezés lehetősége dönt.

Minél világosabb (lehetőleg ablak közeli), meleg (18 fok felett).

Még így is télen az alsó leveleiből dobál el nekem.

Előzmény: 55judit (8710)
55judit Creative Commons License 2024.05.29 0 0 8711

Szerinted a papja kibírná a légkondis fűtést?

Előzmény: 55judit (8710)
55judit Creative Commons License 2024.05.29 0 0 8710

Alakjából ítélve a papajád "Solo" fajta lehet. Ahhoz hasonlít a termése. De már ezt se lehet kapni, csak jelezni lehet hogy várok rá. A másik sincsen, de annak a termése nem szép.

A tied csodaszép, és biztos nagyon finom is. nem finom lime nélkül?  Amit látok, már a teljes kifejlett magassága? Miért múlt időben írtál róla? Már nincs papajád? Erről a nagyról nem vetettél magot?

Lehet hogy papaját rendelek, a marakujáról véleményekben legtöbben panaszkodtak rá. Meg nem is bajlódnék a kiásással/újra ültetéssel. A gránátalma is nagyon jó ízű, de azt a magok miatt nem ültettem, a kocsonyás finom része nagyon kevés. Lehet hogy a marakuja is e matt nem ízlene.

Bejelölöm azt a "Solo" papaját, hátha szerencsém lesz vele.

Előzmény: csoer (8709)
csoer Creative Commons License 2024.05.29 0 0 8709

Az stimmel, hogy nagyon vissza kell tavasszal vágni. Én is így csinálom, ismerem.

De télen ezt sem lehet szabadban tartani. Fagyot nem bírja.

Én a papayámat egyik emeleti szobában, az ablak mellett tartottam. Szépen elfért.

A szempont, hogy ne legyen terebélyes, legyen inkább magas.

Így nem tartok banánt, mert az tényleg sehol nem férne nekem.

A papaya inkább magasságban van hely igénye, az enyém köze 2,5 méteres.

De kényelmesen egy szobában elfér.

Hawaii rózsám több mint tíz éves, 2 méteres és vígan elfér télen a lakásban. Igaz ez nem termő, de gyönyörűen virágzik, csodás illattal.

Tavasszal osztogattam belőle 6 darabot.

Itt a korábbi papayám

1 kiló 10 dekás gyümölcs, saját lime levével meglocsolva, fantasztikus.

Előzmény: 55judit (8707)
beetee Creative Commons License 2024.05.28 0 0 8708

Minden olyat felejts el, ami nem törpésített (dwarf). Kinövik a lakás, hacsak nincs 3-4 m belmagasságod.

Teleltetni meg nem elég a 8-10 fok. Annál több kell. 

8 fokon tönkre megy. 

Nem tudom mi a minimum, de akkor inkább szoba. (ott meg nagy helyet kér több évesen, és lehet, keveselni fogja fényt, tehát nyúlik...)

Előzmény: 55judit (8707)
55judit Creative Commons License 2024.05.28 0 0 8707

Nem a nyári elhelyezésre gondoltam, akkor egyértelmű, kint lesz a papaja. A marakuját mindig kint tartanám. Azt írták valahol, minden tavasszal vissza kell vágni 20 centisre, aztán métereket nő. Te mennyire vágod vissza? Valóban sokat kell öntözni? Ezt néztem ki: 

https://www.bananfa.hu/maracuja-passiflora-edulis  Ősszel vágnám vissza és takarnám télire.

Néztem ezt a 2 papaját,

https://www.bananfa.hu/thaifoldi-torpe-papaya-carica-papaya-thai-dwarf

https://www.bananfa.hu/onbeporzo-papaya-dinnyefa-carica-papaya-solo-kicsi

Az elsőre várni kell.

Melyiket ajánlanád?

Előzmény: csoer (8706)
csoer Creative Commons License 2024.05.28 0 0 8706

Marakujáért oda vagyok, gyümölcs számomra nagyon finom.

Korábban volt edulisom, közel 4-5 méteresre nőt nyáron. Virágzott is, de nem akart termőre fordulni.

Végül kipusztult. Most is van, de az nagyon kicsi.

Nem abból kell kiindulni, nyáron hol lesz, hanem télen.

A 20 fok lenne az ideális, de én nem látom, hogy mennyire nem kap fényt.

A papaja, amiről írtál, jó esetben a következő évben teremne.

Előzmény: 55judit (8704)
55judit Creative Commons License 2024.05.28 0 0 8705

Erről mi a véleményed? hamarosan kapható lesz: https://www.bananfa.hu/thaifoldi-torpe-papaya-carica-papaya-thai-dwarf?keyword=papaja

Ha szerinted megfelelne a tartási körülményem, ebből lehet hogy vennék. Bár mikor olvastam a lombfelülete 1.5nm is lehet, kicsit gondba estem. Nagyobb a helyigénye mint nekem. 😀

Előzmény: csoer (8703)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!