De a méret meg van adva a növények alatt, ezzel tisztában voltál? Vagy kisebbet küldtek, mint írtak?
A másik az, hogy sok növénynél feltételezem, hogy magoncok, legalábbis nem írják, hogy oltott és a fajtanevet sem, így magoncra gondolok. Ehhez képest az ár jó magas, annyiért vagy kicsit többért már oltottat is lehet kapni.
Csodaszépek a növényeid! A papaján meg mennyi van!!! Biztos nagyon finom lehet.
Gondolkodtam, de nem tudom megoldani a benti elhelyezést sehogy. A szobában csak oda tudnék tenni egy cserepet ahol egyfolytában fújja a klíma. Ezen kívül van a kamra, a maga 10 fokos hőmérsékletével.
A télálló maracujának lenne 5 m hosszú, 2 m széles vas hálója, de a sok vízhordást már nem bírom e nélkül se. Sajnos marad a sóvárgás. Majd a képeidet nézegetem, te meg majd elmeséled minek milyen íze van.😀
először is, beszerezhető télálló Maracuja, amit kertben ki lehet ültetni, gondolom télire a tövét kissé takarva.
Az egyik: passiflora caerulea (kék golgotavirág), egyértelműen télálló
A másik: Passiflora edulis Cooltropics
Linkeket nem rakok fel, nem akarom reklámozni.
A másik dolog: a hagyományos passiflora edulis sem foglal nagyobb helyett a lakásban, mint egy közönséges szobai növény. Télire vissza lehet vágni, majd tavasszal nagyon rövidre és meg van az esélye október végéig, hogy virágozzon és termést hozzon a szabadban, mondjuk márciusi kirakással.
Úgy képzeltem el a maracuját ha lenne, hogy őszig kint lenne nagy cserépben, támrendszer mellett. Gondoltam nyáron terem. De ha nem, akkor nem nyert, mert behozatalkor ősszel vissza akartam vágni arra a bizonyos 20 centire amit leírásban olvastam hogy tavasszal kell.
lakásban sehogy se tudnék elhelyezni trópusi növényt, mert csak egy kicsi szobát fűtök amiben csak annyi hely van, hogy letehetem tornához a polifómot. Annyira sajnálom hogy nem lehetnek ezek a finom gyümölcseim!
Érdekesek a trópusi növényekkel kapcsolatos leírások. Például a mangóról is legtöbb helyen azt olvastam korábban, hatalmas fává nő, így kizárt hogy nálunk termőre lehessen nevelni. Mivel csak dézsában (cserépben) tartható.
Kivételt tett egy leírás, a "törpe" mangóra. Nekem két különböző fajta van, egyik sem törpe változat, rengeteget virágoztak és mindkettő hozott termést.
Ez a papajára is igaz, nem kell óriásnak lennie, hogy teremjen. Max. 2 méter magas és terem.
A maracuja nem egyszerűbb esett, mint a mangó vagy papaja.
Tavasszal vettem egy csemetét (korábban magról ültettem, de már türelmetlen vagyok), már 2 méteres magasságot túlnőtte, bokrosodik, nincs hová futtassam, mert október végén le kellene vágni a teleltetőbe vitel miatt.
Láttam rajta virágkezdeményeket, csak remélem október tájékán virágozni és teremni fog a teleltetőben.
Korábban a Passiflora quadrangularis gyönyörűen virágzott és hozott termést.
Csak most tévedtem erre, és láttam a csodálatos gyümölcsödet. Irigykedek kicsit, nem tagadom. Azért jöttem olvasgatni, mert jó lenne maracuját venni, arról néznék tőletek információt ismét.
Az egyik tavasz óta virágzik, a másik most kezdi, de ez nyáron lett egy még kisebből átültetve.
Kötés nincs az elsőn se, pedig irodalom szerint a hegyi önporzós.
Úgy néz ki kell(ene) neki a nagyobb termesztőközeg.
Törpebanánnal jártam úgy régen, hogy hiába pátyolgattam, az életciklusa alatt a relatíve kis cserép miatt nem tudta "kinőni" magát és nem tudott eljutni a virágzásig. Aztán egyszer kapott egy nagy dézsát. Csodát tett.
Viszont úgy már macerás volt az akkori körülményeim szerint tartani.
Alakjából ítélve a papajád "Solo" fajta lehet. Ahhoz hasonlít a termése. De már ezt se lehet kapni, csak jelezni lehet hogy várok rá. A másik sincsen, de annak a termése nem szép.
A tied csodaszép, és biztos nagyon finom is. nem finom lime nélkül? Amit látok, már a teljes kifejlett magassága? Miért múlt időben írtál róla? Már nincs papajád? Erről a nagyról nem vetettél magot?
Lehet hogy papaját rendelek, a marakujáról véleményekben legtöbben panaszkodtak rá. Meg nem is bajlódnék a kiásással/újra ültetéssel. A gránátalma is nagyon jó ízű, de azt a magok miatt nem ültettem, a kocsonyás finom része nagyon kevés. Lehet hogy a marakuja is e matt nem ízlene.
Bejelölöm azt a "Solo" papaját, hátha szerencsém lesz vele.
Nem a nyári elhelyezésre gondoltam, akkor egyértelmű, kint lesz a papaja. A marakuját mindig kint tartanám. Azt írták valahol, minden tavasszal vissza kell vágni 20 centisre, aztán métereket nő. Te mennyire vágod vissza? Valóban sokat kell öntözni? Ezt néztem ki:
Ha szerinted megfelelne a tartási körülményem, ebből lehet hogy vennék. Bár mikor olvastam a lombfelülete 1.5nm is lehet, kicsit gondba estem. Nagyobb a helyigénye mint nekem. 😀