Azt szeretném megkérdezni, hogy ha van egy "kivett út" besorolású telek/földrész amit teljesen megvásárolt egy cég és a későbbiekben csak erről az útról közelíthető meg egy bizonyos telek akkor a telek szempontjából használható-e ez az út és milyen értelemben?
Tehát a telek amit vásárolni szeretnék csak ezen az úton keresztül közelíthető meg. Semmilyen közmű nem épült még ki az út alatt, jövőre kezdődnek el a munkálatok.
Érdeklődnék olyan dolog miatt, hogy szeretném a szarufákat megtoldani kb 1 méterrel. (Szigetelés ,árnyélolás miatt) gondolom ez már komolyabb beavatkozás ilyesmihez kell építési engedély?
Közben megleltem a választ: a jelenlegi állapot szerint most egyszerű bejelentés köteles, de a 2019. jan 1-től érvényes OTÉK szerint nem kell bejelenteni. Ez természetesen addig változhat.
Tetőtér beépítéshez (homlokzat nem változik, a hasznos alapterület átlépi a 300m2-t) a jelenleg hatályos szabályok szerint milyen engedély/bejelentés szükséges? Meg lehet úszni papírok nélkül, vagy kell hozzá tervezés, stb.?
Sziasztok! Azt szeretnem megkerdezni, hogy epithetek-e kocsibeallot a kovetkezo peremfeltetelekkel? 2.5x5m alapterulet, kb 2.5m magasag. 4 v 6 labon allo tetorol lenne szo, fabol polikarbonat vagy zsindely lapostetovel. A telek osztatlan kozos, de van egy telekmegosztasi szerzodes es a beallo az en kizarolagos hasznalatu telekreszemre kerulne. Mik lehetnek a buktatok? Kotozkodos a szomszed. Elore is koszi a valaszokat!
Sziasztok. Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy van egy felújítandó(romos, összedöledező) mellék/gazdasági épületem, amit felszeretnék újítani.
Mivel az előző falazást egy gányamester csinálhatta így alapig vissza kell bontanom vagy esetleg új alapozással kellene kezdenem.
Abban az esetben ha az épület a térképen is szerepel és a jelenlegi méreteivel azonossan állítanám helyre így milyen módon lehet megvalósítani? Gondolok itt arra hogy kell-e tert, engedély, e-napló... vagy mivel meglépő épület úgy felújítható az ? Méretei 9m x 13m
Menj be a helyi építési osztályra és kérj állásfoglalást írásban.
Én a héten voltam benn, és meglepődtem hogy semmire sem kell, ha a tető külmérete nem változik.
Eddig nem lehetett a szarufákhoz hozzányúlni mert tartószerkezeti elem, most az egész tetőszerkezetet lecserélheted, megváltoztathatod ha a külméret nem változik.
Tetőablak is kerülhet bele ha síkban van.
A helyi építési szabályzatot viszont be kell tartani (szomszéd felé ablak, stb).
Bejelenteni sem kell, nekem mivel be is akarom építeni kell majd valamiféle papír a CSOK miatt.
Mivel nem kell bejelentés, engedély ezért használatbavételi engedély sem tud lenni, ezért azt mondta a hölgy hogy egy igazolást tudnak kiállítani hogy "jogszerű volt a beépítés".
Ha büdös akkor valamit nagyon rosszul csinálnak... A jó körülmények között tartott csirkék nem büdösek, de ha 1 nm-re van 5 db akkor persze hogy büdös és beteg is.
A kérdésem még mindig él, hogy milyen szankciókat tudnak alkalmazni ellenem?
mivel a tyúkól úgy nagyjából mindig qrva büdös így számíthatsz a szomszédok jóindulatára és egyebekre. én is imádom a szomszéd telekhatárra rakott tyúkjait. sajnos nálunk lehet.
Milyen engedély szükséges ha új betonkoszorút szeretnék a házra, új tetővel. A ház felújítása térfogatnövekedéssel nem járna. Előre is köszönöm! Üdv, Gábor
Először tetőtér beépítés volt a terv, aztán végre találtunk kapcsolaton keresztül egy értelmes tervezőt (ilyet is nehéz ám, tapasztalataim szerint 1:20 az esély ezen a téren most), aki elmondta, hogy miket mérjünk meg, mire figyeljünk, és onnantól az igényeinket, elképzelésünket figyelembe véve megtervezi a szigetelést, elrendezést, stb. Kiderült a méretek alapján, hogy a tetőtérre kár lenne több misit ráönteni, arányában kevés hasznos tér jönne ki. Átgondoltuk, és inkább a mostani válaszfalakon módosítunk plusz a homlokzatba tennénk a jelenlegi kétszárnyú ablakok helyett négy egyszemeset. Így kijönne a szükséges tér, elrendezés benn.
Igen tudom, hogy több milliót költünk most erre, szarul nem is akarjuk csináltatni ha már nem házi kivitelezés. Az infók szerint terv sem kellene hozzá, de erre is szánunk pár százezret, és ha minden jól megy a kivitelező cég is ismeretség alapján rugalmas lesz, tervezővel egyeztetve árajánlat után kezdenek is. A minőségi szakmunkát hajlandóak vagyunk megfizetni, de ha valaki szarul és drágán dolgozik azzal nem fog jól járni esetemben..
Amúgy a tervezés költségéről megoszlana a véleményünk, de ez más téma már.
Úgy látom, hogy több millát készítesz elkölteni a házadra. Találd ki, majd terveztesd meg először, hogy pontosan mit szeretnél. A tervező tudni fogja, hogy kell-e ehhez bármilyen bejelentés/engedély vagy sem. Kérj a terv mellé árazatlan költségvetést is tőle. Ezzel és a tervvel fogod megkeresni a kivitelezőket, hogy mennyiért készítik el a felújítást. Látni fogod azt is, hogy mit tudsz házilag kivitelezni belőle.
A terv bele fog kerülni a teljes költségek 5-10%-ba, de 10-20%-ot fogsz vele megspórolni a rosszul, vagy többször megépített dolgok miatt (megépít/elbont/újraépít).
Valamint a tervező is felelősséggel tartozik a munkája után és lehet ellenőrizni a kivitelezőt is a terv alapján.
Mondjuk a homlokzaton a meglévő ablaksor átrendezése, plusz ablak nyitása az a homlokzat átalakítása körébe férne bele? Ha igen akkor az ezek szerint nem engedélyköteles csak be kell tartani a települési szabályokat, meg bejelenteni plusz e-építés napló?
Remélem jól értem?. Több módosítás is lenne, és tervet azért szeretnénk hozzá készíttetni, mert amúgy sincs rajzunk, tervünk a házról..
Egy önállóan álló családi ház egyik szomszédja felé eső oldalán (ami 3 métertől távolabb esik a szomszédtól a fal) milyen engedély szükséges új ablak nyitásához? Egyáltalán az épületen egy új ablak vagy ajtó nyitásához kell építési engedély, vagy csak be kell jelenteni?
A szomszédom a megkérdezésem nélkül hozzáépített a házamhoz egy mosdót wc-t. Az építési hatóság szintén a megkérdezésem nélkül (1 évi taktikázás után) úgy döntött nem kell lebontani, jó helyen van. Így néz ki a házam Gyöngyös belvárosában.
Minden segítő szándékú hozzászólást köszönettel fogadok.
A szomszéd ház átalakítása során egy nagy ablakot (vagy új bejárati ajtó lesz? mindenesetre hatalmas) vágtak a felénk néző falra. Ez minket nagyon zavar (most arra nem térek ki, hogy úgy össze-vissza szabdalták a házat, több fal mozgatásával, kivágásával, hogy csoda, hogy nem dől össze). Kérdésem, hogy ilyesfajta munkálat engedélyköteles-e, vagy kell-e a szomszédok jóváhagyása? Köszönöm a válaszokat
A tetőn nem lesz szarufavágás, tervek szerint azok közé megy be 4 ablak, és a tető síkjában marad. A tető kompletten új 2008-as. A födém vb gerendás, betontálcával salakkal. A salakot kiszedjük helyére könnyű szigetelés megy. Statikus pénteken megnézi, ez alap. :) Reméljük megoldható lesz.
A lépcsőfeljáró fából készülne, és föntre zuhanyzós fürdő, és 3 szoba van tervben. Fűtés a kazánról leágaztatva, ami elbírja, ezt már néztük.
A lépcső akkor kérdéses? Ha fából készül akkor is? (Lehet utóbbi hülye kérdés..)
Ki nézi meg ha nem kell esetleg engedély? Ezt mondjuk nem értem. Ja, és nem új lakrész, csak a meglévő bővítése.
Egy terv biztosan kell a szerkezetre, vízre, fűtésre, de azon kívül? Vagy csak ennyi, és a terv + statikus vélemény alapján megépítjük?
Ha nem nyulsz a tetoszerkezethez, tehat nem kell pl szarufakat vagni, kivaltani, hogy az ablakokat beepitsd, akkor nem kell. Ha csinalsz egy lepcsot, az tartoszerkezetnek szamit, arra par eve meg kellett engedely, de azota sokminden valtozott, nekem ez kerdojel. Minden esetre a tetoszerkezetet nezesd meg egy statikussal, hogy egyaltalan elbirja-e a hoszigetelest, gipszkartonozast, van-e olyan allapotban, hogy egyaltalan erdemes megtartani!? Nekem ezzel volt gondom. Ha valamelyik iranyba 3m-nel kozelebb van a szomszed fele a kerites, akkor arra az oldalra nem rakhatsz tetoablakot (a haz falanak a tavolsaga szamit, nem az, hogy hova esik az ablak), csak bizonyos feltetelek teljesulese eseten.
Meglévő családi ház tetőterének beépítéséhez, ha a tetőre a tető síkjában 4 db ablak kerül csak más térfogatváltoztatás nem történik kell építési engedély, engedélyeztetés, tervezés, statika, stb? Vagy csak beépíthető és kész? Az egyszerűsített engedélyezés mit takar?