3 hete kipisiltem egy 3mm követ. Van még egy 6mm-s. Ki lehet pisilni? Hogyan lehet csökkenteni a méretet? Érdemes zúzni? Tanácstalan vagyok. Biztos nem jó szakorvosnál voltam.
A synlab-nál vizsgáltattam be, persze semmi nem garancia arra hogy tévedhetetlenek. Bár azért elvárná az ember hogy pontosan határozzák meg. Nayon nem mindegy az étkezés szempontjából sem hogy oxalát vagy urát kő.
Mivel ez már egy jó régi kövem, talán úgy 2013-ban jött ki, ezért már kiszáradt így nem tudom mennyire releváns a keménysége, de eléggé kemény. Viszont amikor kijött akkor egyben volt, de talán ahogy kiszárad úgy szétrepedhetett, mert nem emlékszem hogy próbáltam volna törni.
Az is inkább húgysavkőre utal hogy sima a felülete.
Sziasztok. Szerintetek ez milyen típusú köre hasonlít? Ez a ködarab egy korábbi kb. 3 mm-es kipisilt kövemnek a fele. A másik felét elküldtem analizáltatni is azt az eredményt kaptam hogy Ca-oxalát-dihidrát. Pedig ránézésre inkább Ca-oxalát-monohidrát vagy húgysavkő mivel a dihitrát fehér ha jól tudom. Most van egy 6 mm-es kövem amit ha húgysav lenne akkor megpróbálnék lúgosítással oldani.
Újra beírom a tapasztalataimat, hátha segít valakinek!
Sikerült megszabadulnom a legutolsó kőtől is, igaz nagyon nagy fájdalmak mellett! DE... természetes úton: Most nagyon boldog vagyok, végre érzem, hogy a jobb és baloldalam is ugyanolyan "könnyű" A baloldalamon mindig éreztem, h van ott valami, ami nem jó, most ez az érzés megszűnt :)
Tudom, sokan kinevetnek, de gondoljátok át elsősorban az életeteket: Isztok eleget, mozogtok eleget? Ülő munka...??
Másik nagyon fontos: bal oldal a női, a termékenység oldala, jobb oldal a férfi oldal- Melyik oldalon van a követek, hol van a gond az életben??? Pl. Termékenység: nem jó munkahelyen vagyok... Hát ez a mai világban sajnos sűrűn előfordul.
De hogy ezeket félretegyük:
Első kövemmel sajnos műteni kellett engem.
Második kövem, amikor elindult, akkor is elkezdtem szedni a doki által felírt Rowatinex+Nospa kombinációt....nem sokat használt.
Ekkor ajánlottak egy természetgyógyászt, aki azt mondta, jó szedjem még ezeket, de álljunk át a teákra és ezeket folyamatosan hagyjam el...(nem volt vesztenivalóm, már láttam magam előtt, ahogy újra visznek műteni)Úgyhogy én így cselekedtem! Egy 6 összetevős teakeveréket kaptam. Mellé életmódtanácsadást: Kerüljem a húst, a tejtermékeket, és bizony a hússal és ezekkel az állati fehérjefogyasztásomat minimalizáljam le!!! Egyek inkább: bab, csicseriborsó... -> Vegán étrend lenne talán a legjobb :)
Kakaót, csokit, ha lehet felejtsem el, ha mégis ráéheznék: 70 és afölötti kakaótartalmú étcsoki, de abból is egy kocka...
Amivel ezt kiegészítettem: mert olvastam egy másik gyógyásztól: együnk egész nyáron görögdinnyét: nagyon jó vesetisztító!!! :)
No szóval én 2020 óta nem szedek rowa+nospa... eszembe sincs! Ha jönnek a panaszok, nyomom a teát, könnyítek az étkezésemen, átállok az alig húsra, kerülöm a tejtermékeket, sok zöldség, hogy a szervezet tehermentesüljön.
Bevált!!! Ez idáig mindig. Persze, ami fontos még: nagyon sok folyadék, de ez alap.
Úgyhogy a műtétem óta hálistennek csak azért találkoztam az urulógusommal, hogy elmondhassa újabb követ hagytam el. Így találkoztunk 3* :)
Mindig fölírta, hogy szedjem a gyógyszereket, de ha azt betartottam volna, már szerintem rég fekéllyel is bent feküdnék!
Ja és még valami, nekem is ajánlva lett a HCA!!!!! :)
Félreértés ne essen, senkit nem szeretnék lebeszélni a gyógyszerekről, isten mentsen!!! Hanem mindenkit arra szeretnék rábeszélni, hogy nem árt az urulógus mellett, ha tehetitek egy természetgyógyásszal konzultálni! :) Aki, ha a szakmájában jó, tud nektek segíteni, és előbb_utóbb, újra panaszmentes életet fogtok élni! :)
Köszönöm a véleményed! Most kezdem el szedni a HCA-t, akkor majd beszámolok róla, hogy nálam mi volt a helyzet. Egyik barátom gyógyszerész, az ő csoporttársa írt a vesekövekről és az almasav is oldja elméletileg ezeket a köveket. Én csináltam is tesztet vele, hogy a meglévő követ vízzel higított almasavba tettem, és könnyebb volt szétmorzsolni, de ugye a szervezetben lehet máshogy reagál, lehet jobb és rosszabb is a hatásfoka. Most ebben a HCA-ban áztatom a köveket, kíváncsi vagyok mit csinál velük. De itt is mondta a barátom, hogy ha nem oldja így közvetlenül az nem azt jelenti, hogy a szervezetben sem, mert ott lehet más kémiai reakciók mennek végbe. Úgyhogy szedem és meglátjuk mi lesz :)
Én használtam HCA-at, mikor 9 mm-es volt a vesekövem, és nekem kalcium-oxalát-mono+dihidrát volt az összetétele. Nálam a zúzás segített végül, utána egy hét múlva kipisiltem a darabokat. Hogy segített e valamit a HCA is, azt nem tudom, bár lehet hogy igen. Mert az orvosom azt mondta hogy kemény a kő összetétele, ezért nem valószínű hogy sikerül a zúzás. Ezért lehet hogy lazított valamit a HCA rajta, mert sikerült a zúzás. De ezt így utólag már nem tudni. Az biztos hogy nem lazította fel: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=153913189&t=9114027
Viszont jó hogy említetted a HCA-at, mert marad még belőle, és jelenleg újra vannak köveim amik még kisebbek. Ezért megpróbálom ismét szedni, hátha nem kell eljutni ezúttal a zúzásig :)
Van aki próbálta a (HCA) Garcinia cambogia hidroxi-citrát-savat az oxalát kövek lebontására? Ha igen milyen tapasztalatokkal bír? Én csak most kezdem el majd szedni, vannak köveim is, ott kipróbálom, hogy vízzel feloldva a szert oldja-e a kipisilt köveket.
"Texasi kutatók felfedeztek egy természetes gyümölcskivonatot, ami képes feloldani a a kalcium-oxalát veseköveket."
"Többféle szerkezetű vesekő ismert, ezek egyike a kalcium-oxalát alapú kő.
Igen problémás fajta, akinek erre van hajlama, kerülnie kell az egyébként egészségesnek tartott, kalciumban gazdag ételek fogyasztását.
Jeffrey Rimer professzor vezetésével a Houstoni Egyetemen most egy olyan hatóanyaggal kísérleteznek, ami az első vizsgálatok szerint képes lehet a vesemedencében feloldani az alakuló követ.
A varázsszert úgy hívják: hidroxi-citrát-sav (HCA), és egy Garcinia cambogia nevű gyümölcsből nyerik ki.
Ha beválik, az orvostudomány 30 év után érne el újabb áttörést a kalcium-oxalát kövek kezelésében.
Eddig kálium-citráttal kezelték ezt a fajta követ, de mikor a texasi laborban párhuzamos vizsgálatokat végeztek, kiderült, a HCA valószínűleg még hatékonyabb, így leválthatja a szert.
A kristálymolekulákat atomerő mikroszkóppal (AFM) vizsgálták, és a kutatókat meglepetésként érte, hogy a HCA oldja a vesekövet, amire egy túltelített oldatban nem számítottak.
Közelről megfigyelve a jelenséget megállapították, hogy a HCA erősebben kötődik a kalcium-oxalát kristály felületi molekuláihoz, így szó szerint darabokra szedi, lebontja az alakuló követ.
Jeffrey Rimer elmondta: sok vizsgálatot kell még elvégezni, mire gyógyszerként engedélyezhetik a HCA-t, de az első eredmények ígéretesek."
Ha már urerter kő, nálam az orvos össze keverte egy plhebolitot al. Artériás véna kővel! Bár beismerése előtt egy magán rtgt csináltam a radiológus vélemény is ki mondta, hogy véna kő, meszesedés. Majd felhivtam és elismerte. Plusz egy CT is alá támasztotta! Olvastam a neten is erről, elvileg egy orvosnak tudni illene ezt a két jelenséget elvállasztani egymástól. Ennek ellenére 2x30 percet zuztunk az artériám. Bár 4 hónapja fáj a vesém, minta fel lennék fázva, mindenki hülyének néz de már nem tudom merre tovább.
Érdekes ez a zúzás. Nekem az egyik kórházban nem akartak zúzni, mert mint mondták, az uréterben már nem igazán lehet. Aztán egy másik kórházban már felajánlották a zúzást, de inkább mégis az endoszkópos eltávolítást javasolták, mivel a kövem a kemény összetételű volt, ezért nem sok sikert fűztek hozzá. Én ragaszkodtam a zúzáshoz, ami sikerült elsőre, és több darabra tört, és rövid időn belül fájdalom mentesen kipisiltem.
Üd. KB 2éve tálaltak nálam követ, jobban mondva először elnézte a doki cisztának. Azóta most voltam 1, hónapja a4.k zúzáson. De még mindig 9.7mmst látott a doki a múltkori 11mmből.Azt mondja zúzással úgy néz ki nem törik a kő nagyon. Azt mondta két módszer van, az egyiknél valami tűt nyomnak belém. Nem igazán hajlok e módszerre, ha valaki tudja mi ez, hogy zajlik leírhatná, igaz próbáltam már utánanézni. 2év alatt 2-3mmt nőtt a kövem, lassan 1éve nem volt fájdalmam rohamom. Rovatinexet szedem de gondolom ekkora kőnél felesleges. Szóval úgy néz ki az én köve én a zúzás nem segít, pedig legutóbb már 7s fokozaton is próbálták.
Nállam ezen megy a cirkusz találgatás. Éreztem hogy itt gurult le valami, ezt zuzták, CT szerint plhebolit, az orvos utólagosan elismerte, hogy sajnos plhebolit ot zúzott a lelet alapján. Ez a felvétel még nincs kiértékelve, de kíváncsi leszek. Szurkál, érdekes érzés. Remélem meg tudom fejtettni....
Azóta túl vagyok némi tortúrán, majd egyszer, ha vége az egésznek, szívesen leírom hosszabban - a tanulság egyelőre az lehet, hogy ha követ zúzunk, lehetőleg olyan vesében zúzzuk, amit az a kő (mondjuk folyamatos sportolástól?) már nem sértett fel nagyon és így nem kezdett el gennyesedni. Különben igen nagy baj lehet.
NEM VICC: ha valakinek szemernyi kétsége is van, hogy nem teljesen egészséges a veséje, és talán a kőnél komolyabb dolgok is lehetnek a háttérben, vagy a kő okozta tünetek megsokasodnak, extrémebbé válnak (hallottam egyszer-egyszer kipisilt milliméternyi szövetdarabokról is - milyen könnyű bebeszélni magunknak, hogy az egy szösz az alsógatyáról!), nehogy zúzassunk.
Azt az okosabbak majd megmondják, hogy a felsértett, gennyesedő vesét mi mutatja ki (labor, Natív rtg és uh ezek szerint nem).
Ez így talán ijesztő, de nyilván ritka - magától a sima zúzástól meg nem kell félni.