Köszi!Igen,így már megvan!:) Itt is azt kérdezném,mint a másikban (párhuzamosan futó valóságok:),hogy miért érzik jobban magukat a házunk pincéjében,és szobájában,mint a kertünkben?:)
kicsit homályba vész, de dajkapóknak néz ki. Meglehetősen morcos ráadásul, gondolom, abban a szövedékzsákban szunyókát, amíg ki nem ugrasztottad belőle. :-)
Lakásokban leggyakrabban a sárga dajkapókkal (Cheiracanthium mildei) lehet találkozni, valószínűleg ez is az. Ha szivatják, fenyegetően fel szokott ágaskodni, de nincs komoly mérge.
A testfelépítése alapján tuti, hogy a négytüdős pókok közé tartozott a drágaság, vagyis evolúciós szempontból az ősi pókokhoz, mint a madárpókok is többek között. De ez speciel majdnem biztos, hogy aknász- vagy tölcsérhálós pókféle. Ezekből több faj él Közép-Amerikában. Kicsit találgatás, de szerintem Eucteniza lehet. Itt találsz fotókat erről a csoportról: https://www.inaturalist.org/taxa/250095-Eucteniza
Elég ijesztően néznek ki, és a legtöbbjük simán átharapja az emberi bőrt, de nem mindegyiknek van emberre veszélyes mérge. Azt nem tudom, hogy Mexikóban mi a helyzet ilyen téren, de Ausztráliában a legismertebb tölcsérhálós pók, a Sydney tölcsérhálós pók eléggé halálos.
Hasonló aknászpókfélék nálunk, Magyarországon is élnek, például a magyar aknászpók (Nemesia pannonica), vagy a torzpók, csak sokkal kisebbre nőnek. Mekkora lehetett kb, a képen szereplő egyed? Döglött volt, ugye?
Testalkat és potrohmintázat alapján jóeséllyel farkaspók lesz. De hogy melyik változat, az fogas kérdés.
A mellékelt képen a földi farkaspók látható (Trochosa terricola), az a világos sáv a potroh közepén és a két világos jel oldalt elég hasonló. A potroh vegén lévő redőszerű mintázat is hasonlít. Csak az általad fotózott póknak majdnem egyszínű a fejtora. De mintha fel lehetne fedezni rajta halványan valami vilagosabb mintát ott közepen...
A farkaspókoknak nagyon sok faja él nálunk, és nagyon sokféle színváltozatuk is lehet. Kívancsi vagyok, mások milyen pókra vetnek itt a fórumban.
Szia! Igen, jól gondolod, koronás keresztespók (Araneus diadematus). Mekkora volt kb egyébként? Már november van, és még mindig lehet látni őket, tök jó!
Szia! Majdnem 100%, hogy dajkapók. A mellékelt képeken a Cheiracanthium mildei látható, az egyik a sok dajkapókfajta közül. A potrohán lévő mintázat nagyon hasonlít a Ciróka képén lévő pókéra. A legtöbb dajkapóknak megvan ez az ékalakú mintája. Nagyon nehéz megkülönböztetni őket egymástól (talán csak a nemi szerveik alapján lehet).
De a lényeg, hogy a mérges dajkapókot (Cheiracanthium punctorium) kivéve egyik dajkapókfajta sem veszélyes. Az meg tudtommal nemigen fordul elő házakban, mert a mocsaras-vizes-magasfüves élőhelyeket szereti.
Ez engem is erdekelne, mert jó párszor talakozok velük a házban. Jó lenne tudni ha kifejlődik mi lesz belole. Nem szeretném cselőpókokkal körbe venni magam 😵🤪
A baloldali első két lábát épp felemeli, és látszik, hogy a térdíz hasi oldala fekete színű. Ez csak a szongáriainál van így, a pokolinál világos színű, sárgásfehér.