Keresés

Részletes keresés

madgie Creative Commons License 2008.04.25 0 0 223
És az objektívek összes lencséjén (minkét oldalon) lerakódó fátyollal mit kezd a fotós? :)
Előzmény: Törölt nick (222)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.25 0 0 222

a porszem - ha dízelkorom, ha nem dízel - látható, különálló szemcse.

nekem a virágző repceföld mellletti optikacsere volt eddig a legnagyobb marhaságom.

a fátyol teljesen egyenletes.

Előzmény: Degeczi (221)
Degeczi Creative Commons License 2008.04.25 0 0 221
nem minden port lehet lefújni
azt mondják, pl dízelkorom szemcse is juthat be, ami kimondottan ragadós
Előzmény: Törölt nick (220)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.25 0 0 220

nálam anno a 300d tiztítása után nagyot ugortt a képek brillanciája.

a lerakódáshoz nem kell feltétlenül folyamatos áramlás. a levegővel bemegy, utána van ideje lecsapódni.

ha pedig abból indulunk ki, hogy a port le lehet fújni, le lehet söprögetni ecsettel(plusz fújni ) akkor minek tisztítja bárki is szerinted? Mind téved :)

Abban igazad van: amíg nem zavaró, nem kell piszkálni.

de ha már piszkálni kell, inkább én magam, mint más.

Előzmény: Degeczi (219)
Degeczi Creative Commons License 2008.04.25 0 0 219
erről még nem hallottam - de szerencsére nem is érint, a CCD csillogóan tiszta, a képek is ugyanolyan szépek, mint 2.5 éve újan
Egy autó szélvédője mellett belül is folyamatosan áramlik a levegő, nem csoda ha réteg alakul ki rajta - egy átlag kamerában azonban a zár egy egész év folyamán kb bő egy percig van nyitva összesen...

Persze, a szűrőhöz férsz hozzá. Az utóbbi évek modelljei egyébként (legalábbis a Nikonok biztosan) speciális bevonatot kaptak, ami segít távoltartani a port - de ezt a réteget már megsérteni is könnyebb lehet, mint az egyébként keménynek mondott szűrőt. Szóval a részemről kerülöm a kontakt tisztítást, amíg nincs rá szükség.
Előzmény: Törölt nick (216)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.25 0 0 218

mikroszálas kendő:

biztosan itthon is lehet kapni valamelyik háztatási boltban, de az USA-ból kaptunk néhány darab mikroszálas ablaktiztító kendőt (kisebb törölköző méretűt). Működési elve ugyanaz :)

Előzmény: LyPapa (217)
LyPapa Creative Commons License 2008.04.19 0 0 217

Kedves János,

Ha már itt tartunk, akkor az obik hátsó lencséje ( a váz felőli) se maradjon ki. Pont ugyanaz a szürkés-kékes réteg jelenik meg rajtuk, mint amit az AA filteren láttál.

Olvasok itt ilyen-olyan árú tisztító készletekről - nekem az utóbbi időben a legegyszerűbb készletem van:

- egy db csipesz

- némi vatta

- kiadós lehellet. Ha zsíros jellegű a szennyeződés, akkor kb. 98%-os alkohol.

- mikroszálas kendő - szerintem teljesen felesleges a fél tenyérnyi kendőcskéért

mintegy 1000-1200 Ft-ot kiadni. Sokféle kapható, nyilván nem a legdurvábbat célszerű megvenni.

- puha ecset az alkoholos mosáshoz, ha makacs a folt (nekem még nem volt ilyenem)

Üdv: LyPapa

Előzmény: Törölt nick (216)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.19 0 0 216

a szenzort NEM CSAK a portól kell megtisztítani.

a sima port nyilván le lehet fújni, de nézd meg a (kívülről tiszta) autód szélvédőjét, aztán töröld le belülről ablaktisztítóval. És érdekes módon, szebbek lesznek a színek, mert azt a leheletvékony koszréteget mostad le, ami hosszú idő alatt rakódott rá.

Én ugyanezt tapasztaltam a 300d-vel.

Vegyél szépen egy nedves tisztítókészletet (vagy készíts magadnak egy feládozott mikroszálas kendőből, plusz patikai alkoholból).

Ha tiszta (pormentes) helyen csinálod, jó fényben, ki van zárva, hogy elrontsd.

Amúgy NEM a szenzort tisztítod, hanem az előtte lévő IR szűrőt. Egyre vigyázz: csak nyirkos legyen a kendő, ne kerüljön folyadék az IR szűrő szélére/mödé.

A fújkálás a napi kosz ellen van (ami tényleg por).

Ha tiszta a levegő, amit befújsz, még ha egy fújással nem is jön ki minden (mert visszahordja a levegő), néhány fújás után tiszta lesz.

Finom ecsettel előbb meglazíthatod a port a felületen. 

Nem hiszel nekem?

Próbáld ki előbb egy vadonatúj írható CD-n. Azt sem fogod megkarcolni, pedig puhább.

Előzmény: Degeczi (215)
Degeczi Creative Commons License 2008.04.18 0 0 215
a koszolódás nyilván
és obifüggő is, hiszen van olyan, ami erősen pumpálja a levegőt, és persze gépvázfüggő is (Canonosok pl tipikusan többet panaszkodnak erre)

de ha a belefújás teljesen rossz módszer lenne, nálam is visszatalálna a por a CCD-re - ám nem teszi
(illetve itt ismét lehet vázfüggő: ha netán az érzékelő statikusan valamennyire föl van töltődve, lehet, h kimondottan vonzza a port)
Előzmény: ben_ben (214)
ben_ben Creative Commons License 2008.04.18 0 0 214
Tegyük hozzá még, hogy használatfüggő és megegyeztünk :))
Előzmény: Degeczi (213)
Degeczi Creative Commons License 2008.04.17 0 0 213
típustól (és talán portól) is függhet
lassan 2.5 éve van meg a D70, ez alatt nekem bőven elég volt lefelé tartva belefújni - max 3-4 havonta...
Előzmény: ben_ben (212)
ben_ben Creative Commons License 2008.04.17 0 0 212
A fújás nem igazán jó, fordíthatom  bármerre, hamar visszakerül.
Előzmény: fisherhu (203)
ben_ben Creative Commons License 2008.04.17 0 0 211
annyi
Előzmény: snr_torrente (207)
Bús képű fotóslovag Creative Commons License 2008.04.17 0 0 210
Amikor érdeklődtem, akkor nem volt...
Előzmény: handras (209)
handras Creative Commons License 2008.04.17 0 0 209
És nincs helyette senki?
Előzmény: Bús képű fotóslovag (206)
Bús képű fotóslovag Creative Commons License 2008.04.16 0 0 208
Szokták mondani, hogy "ha szét kell szedni a tisztításhoz", akkor ennyi... de azt nem tudom, hogy milyen tisztításhoz kell a vázat megbontani... sima lefújás az biztosan nem kerül ennyibe.
Előzmény: snr_torrente (207)
snr_torrente Creative Commons License 2008.04.16 0 0 207
15e itt a topikban volt említve, de könnyen lehet félreértettem valamit.
Majd elsétálok és megkérdezem.
Előzmény: Bús képű fotóslovag (205)
Bús képű fotóslovag Creative Commons License 2008.04.16 0 0 206
Nikától eljött a srác, szóval rájuk ne számíts.
Előzmény: snr_torrente (204)
Bús képű fotóslovag Creative Commons License 2008.04.16 0 0 205
Miért lenne 15ezer? Szerintem telefonálgatás helyett sétálj el hozzájuk (feltéve, hogy budapesti vagy) és nézesd meg velük! Nekem (igaz caNON.hu-s garanciás a gépem) ingyen megcsinálták legutóbb, de előtte is valami kétezer forintot emlegettek.
Előzmény: snr_torrente (204)
snr_torrente Creative Commons License 2008.04.16 0 0 204
Sziasztok!

Van egy edigital "garanciás" Canon 30D, ami megérett egy szenzortisztításra. Hol és mennyiért tudnám kipucoltatni? Csak a Camera kft 15e Ft-ért?
Itt a topic egy (ős)régi bejegyzésében (80) említésre került Nika.hu studioline kft., akik ingyen csinálják/ták. Ez vajon még él?
fisherhu Creative Commons License 2008.04.01 0 0 203
Lefelé kell fordítani a vázat, akkor inkább kiesik a por.
Mindenesetre a fújkálás az egyetlen módszer, aminél nem érsz a szenzorhoz, és amennyire tudom, a gyártók is csak ezt javasolják. Ezen túl mindenki úgy matat ahogy akar :)
Előzmény: ben_ben (202)
ben_ben Creative Commons License 2008.03.23 0 0 202

A fújás is relatív, mert rá is fújod, és a por is nagyrészt házban marad, sajnos.

Előzmény: Lesley Gabor (201)
Lesley Gabor Creative Commons License 2008.03.23 0 0 201
"ilyen jók az új önpucolós gépek?"
Egyedül talán az Olympos rendszere ami nem parasztvakítás.A többi a fórumozók szerint na meg néhány független teszt szint csak barkács szinvonal,de nem tökéletes.Nálam lassan két éve egy 7-es körtefecskendő a nyerő/Dynax7D/.Gyakorlatilag majdnem mindent le lehet fújkálni igaz többszöri nekifutásra,de mégse több Mátyás király a tisztítás ára alkalmanként.
fisherhu Creative Commons License 2008.03.17 0 0 200
Nemtom, de nekem tegnap hoztak 4 doboz dust-aid-et :D
Előzmény: handras (199)
handras Creative Commons License 2008.03.15 0 0 199
Nagyon leült ez a topic, ilyen jók az új önpucolós gépek?
kalasnikov Creative Commons License 2007.06.11 0 0 198

Íme mégegy lehetőség (a honlap szerint Belgiumból rendelhető):

http://www.dust-aid.com/

Lesley Gabor Creative Commons License 2007.04.18 0 0 197

Sajnos nem,zsírtartalmú anyag,mint ujlenyomat és olajcsepp nem teljesen eltávolítható.Itt a teljes cikk róla.

http://www.gletscherbruch.de/foto/sensor/sensorreinigung.html

Előzmény: MM68 (196)
MM68 Creative Commons License 2007.03.22 0 0 196

Ez nagyon tetszik! Főleg az, hogy amíg védve van a szenzor, addig kényelmesen kitisztíthatod a gépet.

Vajon az olajos szennyeződéseket is eltávolítja?

Előzmény: DIE_ROBOTER (195)
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2007.03.22 0 0 195
G_ArchAngel Creative Commons License 2006.09.22 0 0 194
kitalálod, hogy ki ajánlotta?:)
(segítek, "T"-vel kezdődik a keresztneve és nem Timi)
Előzmény: canon.Eos (192)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!