A rezisztencia felvetésekor nekem is az jutott eszembe, hogy a Csengődit javasoljam, de azért nem tettem, mert egyrészt nem tudom, hogy a nyugati végeken mennyire kapható a faiskolában (bár gondolom, ezzel nem lehet nagy gond a mai világban), másrészt az azért nem annyira leveses gyümölcsű. Én Bosnyák meggy néven ismerem, a Csengődi szelektálási helyéről kaptam, gyakorlatilag a Bosnyák viszonylag heterogén állományából szelektálták, én ugyanannak tekintem. Tényleg rezisztensnek írják (vagy legalábbis toleránsnak, ebből a szempontból talán mind közül a legjobbnak), de azért én láttam már félig elpusztult koronájú fát (bár lehet, hogy azt nem a monília tette tönkre). A saját fáim még fiatalok, nem tudok saját tapasztalatról beszámolni, de remélem, beváltják a hozzájuk fűzött reményt, mert az eddigi idősebb, más fajtájú fákkal sok bajom volt/van a monília miatt. Van, amelyiket több évi kínlódás után ki kellett vágni, mert egyszerűen nem tudtam megvédeni (bár jól fiatalodott a vágásoknál, de nagyon érzékeny volt: Érdi bőtermő - egyébként nagyon szerettem a termés mennyisége, nagysága miatt, meg azért, mert nagyon hamar hozta a sok termést, volt olyan, amikor a 27 kg-ból a földön állva szedtem le a viszonylag kis fáról 22 kg-ot...).
Visszatérve a levesességre: inkább krémes a gyümölcse, nagyon jól színez. Magozásakor szép lila az ember keze... ;-) Volt már több féle meggyfám, ezek közül szerintem pl. lepénybe ez a legjobb. Olyan, mintha meggykrém lenne a sütiben. Nagyon jó! Tiszta gyümölcshús az egész, semmi színtelen, pattanó üvegesség. Az íze is jobb, mint a "felfújt" gyümölcsű fajtáknak. A gyümölcsméret és az általam ismert fák termésmennyisége átlagos.
Hangsúlyozom: a Bosnyákról írtam ezeket, mivel tisztességes darabszámban ingyen jutottam a gyökérsarjakhoz, így nem kellett vennem Csengődit a faiskolában. A gyökérsarjas fák "gyökérnemesek" voltak, nem oltványok, tehát vegetatív szaporításról van szó.
Mindig vannak a meggyfákon olyan termések, amik megállnak a növésben, sárgulnak és lehullanak. Ennek mi az oka? Nem a szárazság, mert vízzel jól el vannak látva.
Meteort mindenképpen tervezek beszerezni, már csak a koraisága miatt is.
Ami a kis fák moníliamentességét jelenti, az nem jelent sokat, mert a monília a virágon keresztül fertőz. Tehát amelyik kis fa nem terem még vagy csak pár db virág van rajta, az jó eséllyel megússza a moníliát, de ebből nem lehet következtetni az adott fajta monília ellenállóságára. Az majd csak akkor derül ki, amikor tele lesz virággal.
Ha Kapolcs elérhető távolságra van tőled, te is hozzájuthatsz ilyen sarjhoz. Aki adta azt állítja a legfinomabb meggye, van több fajtájka is, de ebből szoktak mindig eltenni, mert sosem kukacos, és soha semmivel nem permetezi. Nálam most virágzott először, sajnos termés nem lesz rajta, de ígéretet kaptam hogy kapok meggyet kóstolóba idén.
Kevésbé támadja a Meteort és azt a sarj meggyet amit én ültettem.
Szomszédban van egy hatalmas nagyon beteg, mindig csupa moníliás meggyfa, kb. 3m-re az enyémektől. Nálam a moníliának eddig nyoma sincs. 3 éves kis fák, lett volna alkalmuk már megfertőződni.
Teljesen igazad van. Akinek nem telik permetszerre, permetezőre, az vegyen monília rezisztens meggyfát, azzal nem kell annyit foglalkozni. Persze kukac ellen azt is érdemes permetezni. A Feketicsin kívül van másik monília rezisztens meggy?
OK, pénz kérdése is csak annak mi értelme, hogy kiültetik a fákat (nagyon sok esetben az utcára, ennek több helyen nagy divatja van) aztán nem foglalkoznak vele?
Értékelhető mennyiséget nem terem, csak szenved a fa és fertőz. Jobb esetben kivágják.
A Pándy meggy kapcsán eljutottam oda, hogy nem elég a permetezés, hanem a gyengébb ágakat még nyár végén metszeni kell. Nem fog lényegesen kevesebbet teremni, de erősebb lesz a fa.
Nálam a monília nem a legnehezebben leküzdhető, ami tényleg nehéz eset az a nektarin és a tafrina. Persze ebben benne van az utóbbi évek, kül. a mostani időjárása. Eddig minden a gombabetegségeknek kedvez.
Ha összefogsz 2 ismerőssel/rokonnal/baráttal és hárman rendeltek, úgy harmadolódik a postaköltség és fejenként kb. 2300 ft-ból jön ki, ami már sokkal elfogadhatóbb.
A fák ettől függetlenül nagyon drágák, még a szabadgyökeresek is. Mindenki döntse el maga mire áldozza a pénzét.
Átolvastam a leírást, kicsit zavaros nekem, de úgy értelmezem, hogy szabadgyökerű bár most is rendelhető, de azt csak ősszel szállítják ki, ültetési időben. Az árak sajnos nagyon magasak. 13 ezer ft egy konténeres Feketicsi fa, a posta közel 7 ezer, szóval egy fa 20 ezerbe kerül postával együtt. Hihetetlen.
Én máshonnan rendeltem tavaly, ott 5 ezer körül volt egy szabadgyökeres oltvány. A posta ott is méregdrága volt. Viszont kis méretű csemetéket kaptam, kb. 70 centi magasak voltak, egy szál ágacska/elágazás nem volt rajtuk és a mai napig sincs! Tavaly gyakorlatilag nem mentek semmire. Ettől függetlenül most van rajtuk pár szem gyümölcs a törzsön. Remélem idén ágak is nőnek majd rajtuk...
A Tündérkertes oldal 120 cm feletti erős konténeres tövet ír. Kérdés, hogy megér-e az embernek 20 ezret?
Ő az. Most is kapható, szabadgyökeres és konténeres változatban is. A szabadgyökerest ilyenkor már nem nagyon szoktak ültetni, ezeket az oltványokat hűvös helyen, hűtőházban tárolják kiszállításig. Szóval van benne kis rizikó, de 95%-ban meg szokták fogni.
"Nekem Pándy is van, ami különösen érzékeny a moniliára, de azzal sincs semmi gond, fehérbimbós állapotban/viragzas kezdetén Chorus, a viragzas közepén még egy Chorus, aztán sziromhuláskor egy Topas és sosincs semmi gond. Kb. a legegyszerűbbe kivédhető betegség a meggymonilia."
Szerintem ez pénz kérdés is. Tegyük fel egy vidéki kisnyugdíjasról van szó, 80-120 ezres nyugdíjjal. A permetszer méregdrága. Ha nagyobb kiszerelésben veszi az ember, úgy tud spórolni, de az több tízezerbe kerül. Alacsonyabb fákat le lehet permetezni háti permetezővel, de 3 - 4 métertől felfele motoros permetező kell, amiből egy jobb minőségű, használatra is alkalmas példány 200 ezernél kezdődik.
A Feketicsit legtöbbször sarjról szaporítják Bácsfeketehegyen, a Vajdaságban, de amit a magyarországi kertészetekben árulnak, az többnyire mind oltott. Jó esetben a legértékesebb/legszebb gyümölcsöt termő, legellenállóbb fákról szedik le az oltóvesszőt. Ismerek olyan kertészt, aki személyesen ment le Bácsfeketehegyre, hogy oltóvesszőket hozzon. Azokból oltotta az oltványokat, amiket árul. Ez az ideális.
Persze a kertészek közt is vannak kóklerek, trehányak, a magánszemélyek közt meg pláne. Láttam, hogy az agroinformon árult valaki sarjról szaporított Penyigei szilvát. Jóval kedvezőbb áron, mint amennyibe egy oltott kerül, de ez akkor is lutri. Nem hinném, hogy néhány ezer ft spórolásért megéri kockáztatni. Mire kiderül, hogy milyet, mekkorát és mennyit terem, 4-5 év is eltelhet.
Festő levű meggyek közül melyik fajtákat javasoljátok?
Feketics, Csengődi, Cigánymeggy.
Én erről a 3 fajtáról tudok. Már amik kifejezetten festő levűek. A Cigánymeggynek persze biztos van többfajta alfaja/változata/klónja. Íz, szín és betegség ellenállóság alapján melyik a legjobb közülük? Szükség esetén ültethetek mindből 1-1 példányt, de eléggé szűkös a hely. Esetleg vannak még más festő levű fajták is ezeken kívül? Amik idehaza is beszerezhetőek.
Ez nem igaz, pl. az eredeti Feketicsi meggyet ma is sarjról szaporítják és még nem beszéltem a birsről avagy a házi berkenyéről. Oltással a korábbi termőrefordulást "harcolják ki"...