Keresés

Részletes keresés

carby303 Creative Commons License 2004.09.06 0 0 24

udv

logopedust keresunk, aki vallalna pacienseket. tanulasi@vipmail.hu-n jelentkezz!

Előzmény: btünde (23)
btünde Creative Commons License 2004.05.13 0 0 23
Sziasztok !

Én is köszönöm a válaszokat és a tanácsokat. Mi is megfogadjuk őket. :-)

moncaberta Creative Commons License 2004.05.12 0 0 21
óvónőkkel. khm.
moncaberta Creative Commons License 2004.05.12 0 0 20
De, pont április 1 óta jár oviba, kb annyi ideje tart. A másik, hogy várjuk a kistesót, és már elkezdte, hogy ő is pici baba stb, olyankor gagyog és direkt selypítve beszél, vagy halandzsázik. Nekem is az a benyomásom, hogy ez inkább valami rossz szokás, nem valódi beszédhiba.. Köszönöm a választ, ha nem múlik, majd beszélek az ovónőkkel. (Igazi beszédhibája is van neki, nem jól ejti a s-t, r-t, nem ejt k-t -t-t ejt helyette), de ez még ilyen korban úgy tudom belefér. És azoktól még érthető volt a beszéde, csak most ez a motyogás..)
Nyelvtanulás-ügyben én sem vagyok a korai tanulás híve, de lehet, hogy csak azért, mert nem különösebben jó verbális készségű a gyerekem. Ismerek olyan egykorú gyereket viszont, aki nagyon korán beszélt és az egy hetes ausztriai síút alatt mondatokat tanult meg németül, magától, csak mert hallotta az anyját beszélni. Neki ez élmény volt, pontosan tudta, hogy mit mond és hogy ez egy idegen nyelv. Az ilyeneket talán érdemes, de nem tanítani, hanem anyanyelvi emberrel összeeresztve valahogy ragasztatni rá..:-) De az enyémnél szóba se jöhet (én eredetileg nyelvszakos tanár vagyok, a szavak embere, jól megkaptam ezt a kölköt :-)))
eszton Creative Commons License 2004.05.12 0 0 19
Moncaberta, így elég nehéz válaszolni, hogy nem láttam a lányodat. Jár már oviba? Mert sokszor az ovi is visszaveti a beszédüket, hajlamosak utánozni, keresztlányom, aki tökéletesen beszélt háromévesen, oviban elkezdett utánozni egy kislányt, akinek nem volt r hangja, és ő is úgy beszélt egy darabig. :-))
Így látatlanban azt mondom, hogy ne csinálj vele semmit, valószínűleg leszokik róla, főleg, ha tényleg vissza kell kérdezni, mert nem értik, amit mond.
Ha ovis, ott kell lennie logopédusnak, ha nagyon aggódsz, megkérheted, hogy hallgassa meg a beszédét.

Safi, teljesen egyetértek, én se szeretem, ha oviban nyelveket "tanulnak", pontosan, azért, amit leírtál.

Előzmény: moncaberta (16)
KataMama Creative Commons License 2004.05.12 0 0 18
Hú, de örülök ennek a halk megjegyzésnek :), köszi. Épp tegnap beszéltem a barátnőmmel, egyidősek a kicsinyeink, hogy milyen ovit választottunk, és mindketten arra jutottunk hogy 3. osztály előtt nem taníttatjuk egyik gyereket sem idegen nyelvre. Szép is lenne a beszédhibás fiamat :), mikor még magyarul sem beszél tisztán :(.
Előzmény: Törölt nick (17)
moncaberta Creative Commons License 2004.05.12 0 0 16
Sziasztok!
Akkor én is kérdeznék. Három éves a lányom, két évesen kezdett beszélni, nem kapkodta el, de hirtelen sokat fejlődött, ma már szerintem teljesen átlagos, jó szókinccsel beszél, mond vagy sokszor próbál mondani kifejezetten komplikált dolgokat is. A nyelvtani (főleg szórendi) hibáihoz elég hűséges , de ezek nem zavarják a megértést. Viszont az artikulációval nálunk is gondok vannak. Eleinte pocsékul artikulált, aztán fejlődni kezdett, értette mindenki, de most pár hete újra romlik, néha már én is alig értem. Valahogy elkeni a mássalhangzókat, lustán beszél, dünnyög. Tudom még kicsi, de ez a visszaesés zavar. Élettani dadogás, hadarás nálunk nem volt (eddig). Nem vettem észre rajta változást, elég élénk gyerek, tevékeny, az a serényke típus. A fülével tudtommal nincs gond, mindenféle halk zajokat -mélyet-magasat- meghall. Én elég szépen artikulálok, rossz mintát nemigen hall. Inkább valami nemtörődömség-szerű az egész, most már jól beszél, és mintha nem figyelne annyira oda, hiszen annyi más érdekes dolog van... Szerintetek van vele tennivalóm? Az agyamra megy, hogy állandóan vissza kell kérdeznem, ő meg begurul, hogy miért nem értem. Most be van gyulladva a fültőmirigye, lehet, hogy mononukleózisa van, még nem tudjuk, de ez csak pár napos dolog, a beszéd-probléma meg már hetekkel-hónapokkal ezelőtt elkzedődött..
Köszi előre is a segítséget.
Gica70 Creative Commons License 2004.05.11 0 0 15
Igen és köszönöm szépen a tanácsokat:-)
Előzmény: Szellőke (14)
Szellőke Creative Commons License 2004.05.11 0 0 14
POnt azért, mert ez nem igazi dadogás, mostanában a szakma úgy hívja, hogy nem folyamatos beszéd. Sok gyereknél a beszédfejlődési folyamat része, amikor összhangba kerül a gondolkodás, a beszédtervezés és a motoros kivitelezés. Nem szokott sokáig tartani, de előfordul, hogy később vissza-visszatér.
Valóban az a legfontosabb, hogy ne tudatosítsátok a kicsiben, hogy ő dadog. Ne szóljatok rá, főleg ne csúfolja senki (gyerekek se).
Ne ismételtessétek meg, ne javítsátok a beszédét.
Ne szakítsátok félbe a gyerek beszédét, mindig legyen idő őt meghallgatni.
Ne produkáltassátokk mások előtt, ha ő nem szeretné.
Amikor fáradt a gyerek, keveset beszéltessétek.
Jó a verses mesekönyv-nézegetés, éneklés.
(A valódi dadogók versmondáskor és énekléskor sosem dadognak, a ritmus sokat segít).

Ha lehet, beszélj hozzá halkan, nyugodtan, dallamosan/ritmusosan. Persze túlzások nélkül, ezt akkor szoktam kiemelni, ha a szülők beszéde igénytelen.

Remélem megnyugtattalak.

KataMama Creative Commons License 2004.05.11 0 0 13
Nálunk ennél több van: k-t, l-j...
Előzmény: Törölt nick (12)
Gica70 Creative Commons License 2004.05.11 0 0 11
Eszton
Köszönöm szépen:-) Megfogadom. Különben eddig sem szóltam rá, kivártam amíg kimondja és nem kommentáltam. Azért a rokonoknak szólok, hogy ők is így járjanak el!
Milyen jó, hogy ennyi szakember idetalál:-)
Előzmény: eszton (10)
eszton Creative Commons License 2004.05.11 0 0 10
Sziasztok!

Itt E., a másik logopédus... :-))

Gica!
Ahogy KataMama írta, ez az élettani dadogás, ezzel anyi a teendőd, hogy nem szólsz rá, hogy ne dadogjon, vagy lassabban, nem tudatosítod benne, hogy ő most dadog. És persze lehetőleg ezt más se tegye (rokon, szomszédnéni...). Ez a fajta dadogás szinte minden kisgyereknél előfordul, amikor kezdenek összefüggően beszélni, úgyhogy ne aggódj, minden rendben.

KataMama, nem késtél el, bár jobb lett volna hamarabb elkezdeni, de ez van, ha még két évet jár oviba, akkor nagy valószínűség szerint ki lehet javítani a beszédhibáját. Persze ez függ attól is, hogy milyen típusú a beszédhiba. De ha nem sikerül, akkor majd jár az iskolában is logopédushoz, és kész.

Gica70 Creative Commons License 2004.05.11 0 0 9
Kata
Köszönöm:-)
Előzmény: KataMama (8)
KataMama Creative Commons License 2004.05.11 0 0 8
Gica, ez a fiamnál is előfordult, ez az élettani dadogás, ezt kinövi előbb-utóbb, ne aggódj :). Már 5 elmúlt és ennek nyoma sincs.

Sajnos más beszédhibája van bőven (rengeteg mással helyettesített mássalhangzó), szeptembertől ér rá az oviban a logopédus, hogy foglalkozzon vele. Az az érdekes, hogy már tavaly májusban mondták, hogy kell vele foglalkozni, és mégis egész évben rá sem nézett a logopédus :(. (Jó, az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokat hiányzott is az oviból...) Nem leszünk még elkésve, ha csak szeptemberben kezdünk? Nagycsoportos lesz, bár szándékozom plusz egy évet oviban tartani... (Audiológiára már vittem, az egyik fülében van csak minimális eltérés, szerintük kezelést nem igényel, logopédiai munkát nem befolyásol.)

Előzmény: Gica70 (7)
Gica70 Creative Commons License 2004.05.11 0 0 7
Most már szó szerint mindent leutánoz és eseményeket.
.. és kommentálja az eseményeket.
Előzmény: Gica70 (6)
Gica70 Creative Commons License 2004.05.11 0 0 6
Szellőke
Nekem is lenne egy kérdésem. 27,5 hónapos a fiam. Amikor 2 éves lett akkor kezdett belendülni nála a beszéd. A 2. szülinapja után mondott először 2 szavas mondatot, aztán egyre jobban kezdett minden hallott szót ismételni és magától is mondani a dolgokat, eseményeket. Most már szó szerint mindent leutánoz és eseményeket. Pl. ha végigvesszük, hogy mi történt ma, elmond minden történést 2-3-4 szóval. Most már a verseket is szépen mondogatja utánam (vagy már előttem) soronként.
Úgy két hete időnként azt csinálja, hogy "nekifut" a mondanivalójának és az első szót vagy a szó első szótagját 3-4-szer vagy akár 5-6-szor is elismétli és csak utána mondja ki. Ez tényleg csak időnként fordul elő pl. ma nem is, de nem tudom, hogy ez így normális-e. Állítólag a férjem dadogott kiskorában, Anyósom meg még most is produkál hasonlót, mint a fiam.
Lehet, hogy meg kellene azt is figyelnem, hogy milyen szituációban vagy napszakban vagy vagy vagy fordul elő?!
Egyébként mindenki azt mondja a gyerkőcre, hogy milyen okos, értelmes gyerek. Tényleg nagyon jól megjegyzi és észreveszi az események, dolgok összefüggéseit; szinte minden autómárkát felismer még akkor is, ha nem látszik az autón a logó.
Arra lennék kíváncsi, hogy ez a dadogás féle dolog normális, ne aggódjak, vagy alaposan oda kell figyelni erre?
amamsik Creative Commons License 2004.05.10 0 0 5
Köszönöm mindkettőtöknek.

Mi otthon 'hangképzéses játékként' az előmondott szótagok ismétlését szoktuk kérni: pl. mama, meme, mimi, stb, aztán ezt cifrázzuk.

Szellőke Creative Commons License 2004.05.10 0 0 4
Megerősítem, 4 éves kor előtt nagyon nehéz kezelni a kiejtési hibákat, mert a gyerekek zöme nem tud eléggé koncentrálni, tudatosan végrehajtani bonyolult utasításokat (nyelved, szád ide és akkor csinálj úgy, hogy stb.). De láttam már kivételt. Egy sima pöszeség (általában k,t, 6 db sziszegő, l, r)
iskoláskorra korrigálható 1-2 év alatt, ha semmi egyéb gond nincs.
Viszont!
A kiejtési hibák mellett néha van egyéb tünet is, ami komplexebb problémára utal, akkor 3 évesen is elkezdjük a munkát, mert iskoláskorra rendbe kell jönnie a dolgoknak.
Ilyenek: megkésett beszédfejlődés, fogalomalkotási zavar, gyenge motoros koordináció, szerialitás zavara,és még sorolhatnám, ezek már nagyon messze vezetnek, a tanulási zavarok körébe.
De ha ilyesmi áll a háttérben, a szülő vagy a óvónő már szokta tudni, hogy szakemberhez kell vinni a gyerekét.
Érdemes otthon előre besegíteni a logopédusnak, játékos szájtornákkal edzeni a szájizmokat. Arról nem is beszélve, hogy van egy autokorrekció, hogy ahogy erősödik, ügyesedik az izomzat, maguktól helyrejönnek egyes hangok. A fülével is lehet játszani pl. 2 képecskét rajzolsz neki autó (T hang hívóképe) kakas (k hang). Te mondod neki a hangot, ő meg mutassa meg, melyiket hallotta. KÉsőbb ha megy, lehet kitalált szótagokban, szó elején, szó végén, de erre még bőven ráértek.
Az én 5 éves fiam is pösze, de szeptemberig még nem nyúzom a logopédiával, csak ezekkel a játékokkal pl. utazás közben, kocsiban.
Előzmény: amamsik (2)
kalvenault Creative Commons License 2004.05.10 0 0 3
Bocs, hogy én válaszolok, remélem Szellőke is megerősít. Hogy igazándiból 4 éves kortól szűrnek és foglalkoznak a gyerekekkel, mert addig még változhat.
Előzmény: amamsik (2)
amamsik Creative Commons License 2004.05.10 0 0 2
Kedves Sz., a logopédus:)
Hány éves kortól érdemes/kell vinni a gyereket logopédushoz, vagy fejlesztőbe?
A kislányom 3 éves lesz, mindent mond, de nagyon nem tisztán. a k helyett gyakran t-t, az r egyáltalán nem megy. Próbáljunk otthon foglalkozni vele, várjunk még, nem vagyunk elkésve, vagy forduljunk szakemberhez?
Köszönöm!
Szellőke Creative Commons License 2004.05.10 0 0 1
Az egy éves terminus reálisan hangzik. Általában ennyi szükséges egy 6 évesnek az s és r javításához. Persze ez lerövidülhet, ha szerencsések vagytok (pl. átlagnál motiváltabb a gyerek, naponta gyakoroltok vele, tapasztalt a logopédus.)
A hang kialakulása ebből 2-3 hónap, a többi a különbözü hangkapcsolatokban való automatizálás. Sokszor a hang kialakulása után a szülők azt hiszik, hogy már kész van a gyerek, pedig az még csak félsiker...
Kitartást nektek: Sz., a logopédus
kalvenault Creative Commons License 2004.05.09 0 0 0
Tünde:

Nyugi, a mi logopédusunk szerint sokszor fél év - egy év is kell, mire berögződnek és átalakulnak a hangok. Sokáig mi is úgy éreztük, hogy nincsen változás, de most szép lassn elkezdett látszódni a javulás.

Előzmény: btünde (-)
btünde Creative Commons License 2004.05.09 0 0 topiknyitó
Sziasztok ! Szeretném kérni a véleményeteket ebben a kérdésben, és kíváncsi vagyok milyen tapasztalataitok vannak. Bence fiam 6 éves, az r és az s betűk kiejtésével vannak gondjai. Logopédushoz járunk ápr. óta és nem sok a változás. Egyszer vajon ki tudja ejteni ezeket a betűket ? :-) Már őt is nagyon zavarja, hogy még nem érzett rá a kiejtésre - így mondta a logopédus.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!