Szeretném megkérdezni, hátha valaki meg tudja mondani, hogy hogy hívják azt a rózsafajtát, amelyik nagyon erősen tüskés? Ez azt jelenti, hogy a kocsány, és a vacok is telis-tele van tüskével, szóval az elvirágzás után én le szoktam a fejeket úgy tördelni, hogy a virág alatti első buckánál letöröm, ez kb. 6-8 centi, és az említett rózsánál ezt csak vastag kesztyűben , vagy ollóval lehet. Puszta kézzel nem. Szeretném megtudni, hogy milyen fajta ez a nagyon tüskés?
A rózsadugványaim teteje már feketedik. Még nem késtem ki az időből újabb dugványokat lerakni?
Nagy valószínűséggel gyomirtó vegyszer került rájuk. A kinézetük arra utal. A gyomirtók többsége a gyökereket teszi tönkre. Amelyik sokat kapott, az nem valószínű, hogy kiheveri.
Az összes rózsám így néz ki. Egymástól 50 méterre lévők is. Tél végén még semmi bajuk sem volt. Mi történt velük? Metszés után történt valami, mert a kékszakáll bokrok is hasonlóak. Egyik- másik rózsa mintha kezdené kiheverni. Van esélyük vagy ássam ki őket, és vegyek újakat? Köszönöm, ha valaki ad tanácsot.
Elég érettek az ágak? Volt már rajtuk virág? Ha nem feded le őket, ki fognak száradni. Ne tarsd őket a lakásban. Kint a szabadban, árnyékos helyen legyenek. Ne öntözd őket túl. Zsurlófőzetről találsz számtalan leírást a neten. Öntözd azzal. Ha a kupakot leveszed, lesz szellőzése. Próbáld ki azt, hogy a felét befeded, a másik felét nem. Meglátod mi lesz a különbség.
Még azt elfelejtettem említeni, hogy nem lehet-e, hogy azért rohad el az összes dugványom, mert a rózsatő, amiről szaporítani akarok, fekete foltos betegséggel fertőzött? Még ilyenkor egészségesnek látszanak, de minden nyáron, inkább a nyár második felében elkezd foltosodni a levelük, aztán augusztusban csaknem teljesen megkopaszodnak. Ez így szokott lenni, minden évben. Én nem vagyok vegyszer-párti, és olvastam, hogy zsurlólével kell a gomba ellen permetezni őket. Valaki csinált már ilyet?Zsurlónk van bőven a kertben.
Nekem még eddig azért nem sikerült, mert az összes el szokott rothadni. Már mindenfélére gondoltam, hogy bent tartottam őket a lakásban, és nálunk elég penészes, dohos a lakás, minden penészes,és talán azért. Meg talán a föld, amibe dugdostam, az lehetett fertőzött?A szobanövényeimnek is mindig penészes a földje. Most megrendeltem az Oázistól a semleges tőzeget, meg a perlitet,és beáztattam a dugványokat mézes vízbe, ahogy a videóban mutatták, és még egy pici fahéjba is bemártogattam a végüket, mert azt olvastam, hogy természetes penészgátló. Ezért vívódom a letakarás miatt, hogy most takarjam, vagy ne takarjam? Mindig rárakom a pet-palackokat, meg a dunsztosüvegeket, aztán" lelki szemeim" előtt meglátom, ahogy elrohadnak, és akkor leveszem. A nagymamám a kertbe dugta le a dugványokat, és mindegyik sikerült neki, de én nem merem, mert ahogy írtam, nedves a kerti föld, tele vagyunk meztelen csigával, és szerintem fertőzött is a föld. Bár a muskátlidugványoknak nem számít, azokat mindig sikerül benne szaporítanom. Csak a rózsával nincs szerencsém.De nem adom föl, egyszer sikerül.