Én a pirosra éretteket szeretem, a Tintus-féle rendelésből a Delicado nagyon jó volt, finom édes és az termett legtovább, ősszel is elég sokat. De a férjem és az ismerősünk, aki kap a palántákból, a sárgát szereti.
Kár, hogy ez nálunk nem vált be. Sárga paprikából még nem találtam igazán jót. Tavaly és tavalyelőtt Cecil F1 volt. Az se volt igazán bőtermő, de valamivel hosszabban termett, mint a Zalkod. Azzal az volt a bajom, hogy szezon végén már alig volt rajta valami. Korainak jó volt, de olyat szeretnék, ami ősszel is terem.
Lehet kapni bizonyos rostokat, melyeket alacsony hőmérsékleten lassan fermentálnak. Ezeknek emiatt nincs puffasztó hatásuk. A csicsókával nem tudom házilag hogy lehetne ezt megtenni. Szerintem sehogy, de azért tehetsz egy próbát akár most is. Szobahőmérsékleten fermentálhatod, mint a káposztát szoktuk. Az eredményt meg tesztelés útján megtudod. :)
Minden esetre biztos finom lesz, mert a fermentált zöldségek azok.
Babona. A csicsóka inulint tartalmaz, amit az ember nem tud emészteni, a bélbaktériumok viszont igen és nagy bulit csapnak belőle, amikor a vastagbélbe jut. Ezen semmilyen tea, fűszer, citromlé vagy szódabikarbóna sem változtat.
Olvastam olyat, hogy kakukkfűvel és borsikafűvel kell fűszerezni, az csökkenti a puffadást. Másik helyen azt írták, hogy citromos vízben kell főzni vagy pedig a fogyasztása előtt citromos vizet, utána pedig borsmenta teát kell inni.
Állítólag a fermentálása is csökkenti a puffasztó hatását, de én sütve/párolva szeretném enni.
Nekem a petrezselyemgyökér és zöldje termesztése valahogy kimaradt eddig. Mindig csak metélőpetrezselymet vetettem 1-2-3 vetőládával, de sosem elég, mert imdom a zöldjét és sokat rakok mindenbe.
Idén szeretném megpróbálni a hagyományos fajtát. Ha most veszek a boltban petrezselyem gyökeret, olyan jó vastagokat és elültetem őket, akkor tavasszal kihajtanak? Vagy ha most cserépbe-vetőládába ültetetem őket és világos ablakba teszem, akkor a lakásban is kihajt? Ez aromásabb, mint a metélőpetrezselyem?
en is ultettem nehany csokrot a hazunk ele. mindig abban remenykedem, hogy a magzasig nem vagjak le a fuvet. idonkent megtortenik :( hasonloan ultettem erdei vadfokhagymat. most neztem, hogy mar szepen szarba szokkent, legalabb 20cm-esek.
Alföldi medvehagyma lelőhely van a kertünkben. :) Pár db eredeti székelyföldi hagymákból telepítve vagy 15 évvel ezelőtt. Mostanra egybefüggő kb 1,5*12 méteres mező.
Ezt én is akartam írni, hogy gépfüggő, de ha megvan az ereje és nincs benne semmi védelem, akkor elakadáskor szépet ránthat, és pont egy gyökérmaradványokkal terhelt új ültetőgödör kifúrásakor erre meg is van minden esély.
Ezt olyan helyen szokták használni oszloptelepítésre esetleg ültetésre, ahol nem nagyon tud elakadni.
90-es evek legeleje, debrecen, epulo hutohaz. mi egy hidmerleget telepitettunk, en izzitottam be az elektronikat. epp meg parkositas zajlott. ket pasi valami ilyesmi ekvipmenttel furogatta a lyukakat a facsemeteknek. na, egyszer valamiben megakadt a furo, ugy repult a ket pasi, mint annak a rendje :)
Van 1-2 medvehagyma lelőhely erre is, de ritka és aki tudja hol van, az valszeg nem szívesen osztja meg másokkal...
Majd tavasszal rendelek hagymákat a cigányoktól, mindig árulják a Marketplace-en. Van a kertemben is 20-30 tő, de a fél fogamra se elég és nagyon lassan szaporodik nálam. 10 év alatt talán megduplázódott. Pedig mindig hagyom felmagozni.