Úgy hívták őket, hogy zöld káder. Majd próbálok még anyagot találni róluk, addig itt egy idézet. 1918-ban már nagy területeket tartottak az ellenőrzésük alatt:
Following the death of Franz Josef, Sarkotic effectively became the pointman on South Slav affairs for Kaiser Karl. He faithfully informed the Kaiser of the increasing trend by Croats and Bosniaks in supporting South Slav unification. As governor of both Bosnia-Herzegovina and occupied Montenegro, Sarkotic reported on the "Green Cadres," Serb and Croat deserters who were supported by the peasants and effectively ruled vast stretches of rural countryside. These brigades defied government orders and distributed crude anti-Habsburg propaganda. During the early autumn 1918, Sarkotic had the unenvious job of maintaining Imperial control over practically rebellious South Slav provinces.
"Mért gondolod, hogy aki határonbelüli, az kevesebbet tesz le a közös asztalra, mint ti?" Hol mondtam ilyent?
"Sok szempontból nehezebb az anyaországban magyarként megmaradni, mint azt képzeled." Na ne mond. En is eltem nehany evet Mo-n es ez valahogy nagyon nem tunt fel.
"Ne arra legyél büszke, hogy elvegetáltatok Csau idején," Tudod mit buszke vagyok ra. Buszke vagyok, mert tudom milyen amikor az igazgatono meg akarja tiltani, hogy magyarul beszelj az iskola szuneteben, mert tudom milyen amikor csak azert b@szogatnak mert magyarul beszelek. Ja es nem "vegetaltunk", mar ha Suto, Kanyadi es tsaik neve megrezget valamilyen emlekhurt..... En nem tartom magam tobbnek egy mo-inal, de azt igenis elvarom, hogy egy mo-i se tartsa tobbre magat mint en.
Akkor majdnem egyetértünk. Nem vádolok sem nyíltan, sem burkoltan semmilyen kisebbséget semmivel. A politika alakulását többnyire a többség dönti el, és nem csak a demokráciákban!:) A szabadkômu"vesség sem volt soha kisebbségben, a számára fontos politikai testületekben. A történelemkönyvek mert nem nagyon írják, a létezését nem tagadja nyíltan senki. Valóságos, országok feletti hatalmi tömörülés ez, amelynek múltja (és jelene?) homályba vész. Nem kellett hogy a hátuk mögött álljanak, Károlyi bevallottan szabadkômu"ves volt. Csak errôl illik hallgatni. Kun Béla meg kis magyar Che Guevaraként terrorizált és döntötte romlásba az országot.
Szerinted a nemzethűség nem kíván meg némi alázatot? Mért gondolod, hogy aki határonbelüli, az kevesebbet tesz le a közös asztalra, mint ti? Sok szempontbólnehezebb az anyaországban magyarként megmaradni, mint azt képzeled. Ne arra legyél büszke, hogy elvegetáltatok Csau idején, amikor ugye nehéz volt magyarnak lenni, hanem arra, hogy most... (amikor már nem lenne fizikai érdek "nekik" nyalni) kiálltok az autonómiáért, és kiegyenesedve a szemükbe mondjátok, hogy VAN Erdélyben magyar érdek is! Ez bátorság lenne, így békeidőben:-)
"Álságosnak érzem azokat az erdélyi MAGYAR véleményeket, melyek a románok alá adják a lovat."
Rohejes. Ha egy erdelyi magyar nem mely-magor velemennyel rendelkezik, akkor mar nyilvan csak szorostalpu-szekuberenc-budosolah lehet, ugye? Az erdelyi magyarok (azok is akik fogekonyak a mely-magor szovegre es azok is akiket irrital), megmaradtak hosszu evtizedeken at ugy magyarnak, hogy a kommunista rendszer ezt kifejezetten ellenjavalta. Ha minimalisan is erdekel a magyarsag sorsa, akkor ezt a puszta tenyt ertekeled minimum annyira, hogy toleralod a velemenyuket, akkor is ha teged, belhoni mely-magort irritalnak. Kulonben csak magadat teszed qrva komolytalanna.
Jaj ne, gyűlölöm azt az embert! Ezt azért nem vártam tőled! Pedig szimpatizáltam veled:-)
Akkor tisztázzuk: nemzeti elkötelezettségú vagyok, de nem értek egyet azzal, ha burkoltan megpróbálják a kisebbségeket okolni. Károlyi bűnössége egyértelmű, azt nem vitatom! Azt viszont igen, hogy Kun Béla, meg a komcsik mögött "valakik" álltak.
Hm, a te dolgod... de a xenofóbia tôlem is távol áll. De miért nem egyértelmu"en, egyenesen határolódsz el a kijelentéseimtôl, ha ingerenciád van rá. Ez a stílus, ne haragudj, de Bolgár Györgyre emlékeztet engem. Nem kéne eltanulni tôle.
Szerintem az EU-n belül, feltéve hogy fennmarad, konföderációk fognak létrejönni. Ebbe az irányba mutat a fejlődés. A történelmi, gazdasági-földrajzi gravitáció pedig Magyarországnak kedvez! Azokkal a népekkel leszünk egy konföderációban, melyekkel Trianon előtt:-) Kivéve a románokat talán.
A harmincas évek usztasa-horthysta együttműködésére egyik fél sem lehet nagyon büszke. Akkor fordult elő először, hogy a magyar állam területén külföldi terroristák kiképzésével foglalkoztak, akik később gyilkoltak is.
Persze amikor megalakult a fasiszta Horvát Állam, eszükbe sem jutott a Magyarországgal való egyesülés.
Mi már csak az EU-ban fogunk egyesülni, s ez így van jól.
"Amikor a kilencvenes években Jugoszlávia felbomlott egyetlen horvátnak sem jutott eszébe az egyesülés Magyarországgal."
</P>
Ebben is tévedsz! Eszébe jutott soknak! Például Eszék horvát polgármesterének, sőt az egyik pártnak is! Most pedig, hogy teljes erőből támogatjuk Horvátországot, sokan eljátszadoznak ezzel a gondolattal Zágrábban is.
Jelasics zágrábi szobrát is megfordították:-) Kivont kardjával eddig Budapest felé mutatott, ma már Belgrád felé!
Teljesen igaz. A Turul sólyommadár. Így a puszták szabad ragadozója, a hasonlatossága pedig a Fônixhez ezzel együtt megvan, mind formailag (sokszor ábrázolták oroszlánkarmokkal), mind szimbolikában (A Fônix is ôsnemzô).
1918 októberében a horvátok felmondták az 1868-as kiegyezést a magyarokkal. Megalakították a saját államukat, majd az decemberben egyesült Szerbiával, megalakítva a SZHSZ Királyságot.
Amikor a kilencvenes években Jugoszlávia felbomlott egyetlen horvátnak sem jutott eszébe az egyesülés Magyarországgal.
Miért nem lehet nemzeti tragédiákat egy lapon említeni? Ebbôl az egy szempontból vontam párhuzamot! Ostoba tabuk elôtt hajbókolva nem lehet értelmes vitákat folytatni. Ettôl még senki sem lesz szélsôséges, bármennyire is szeretnék egyesek. Attól hogy valaki leírja hogy zsidó, még nem lesz náci. Felháborító ez a félelemre szocializáltság itt Magyarországon! Nem fogadom el a balliberális oldal értékmérôjét a szalonképességben sem. Nekem, többnyire ôk a szélsôségesek. És visszautasítom azt is, ha te így akarsz beállítani. Hunorvére csak jót akar mindenkinek, még az ellenségének is, ha az, épp nem sérti az érdekeit.:))))
Azt írtad pockondi: " ha te bevonulsz Erdélybe ...stb"
Nem írtam ilyet hogy vonulok bárhová. Egy jelenséget próbáltam elemezni és rámutatni, hogy határozott nemzeti politikával jelentős eredményeket lehet elérni. Ha nem tetszik a német példa, említhettem volna a Cseheket, Budapest román megszállását stb.
Persze ezt fel kell fogni . Pockondi . ( Nyelvújító vagy ? )
Például. Lehet, hogy talán Afrika felé kellett volna venni az irányt annak idején, vagy maradni Ázsiában. Márcsak a totemeknek kedvezőbb éghajlat kedvéért is. :-)
Félig horvát vagyok, de magyarnak vallom magam teljes szívemből!
Amúgy az nem igaz, Bimbum vagy Bumbum... vagy tudom is én micsoda... hogy a horvátok Szerbiát akarták volna! Aljas hazugság! A horvátok egy része ki akart próbálni egy másik "házasságot", de már a harmincas években titkos tárgyalások folytak arról, hogy egyszer majd visszaállhat a magyar-horvát konföderáció.
Mivel rájöttek a horvátok, hogy még mindig a magyarokkal volt a legcivilizáltabb az együttélés, ma stratégiai partnerek vagyunk!
Ha a szlovákok is abbahagynák a frusztrált hülyeségüket, akkor talán velük is lehetne valamit kezdeni! Persze nem azt, amit Hunorvére akarna:-)))
Az, hogy dyslexiával küzködsz, megértem. Az sem igazán érint, hogy történelmi ismereteid hiányosak, foghíjasak. A valóságban az sem érdekel, hogy saját akaratodból vagy utasításra hazudozol, az azonban mélyen érint, hogy fogalmad sincs mit írsz/írtál néhány percel ezelőtt:
"Csak példa: Németországot ugyan olyan (sőt) korlátozások súlytották mint Mgyarországot. Mégis volt vér a pucájukban bevonulni a Rajnavidékre és visszavenni ami az övék. 1933 !! "