Idén először lett némi termés az öntermőnek mondott kivimen. Nem nagyok, de legalább jó édes ami már puhul. A minikivi is érik, szerintem nem nagy szám. A Jiro datolyaszilva mindent ledobált, de lombhulláskor csak találtam rajta egy szép gyümölcsöt, nagyon finom, és ebben aztán nincs csersav.
Köszönöm! Igen, az zavart meg, hogy többen a Costatáról írták, hogy teljesen éretten is marad csersav benne, különösen a héj alatt... De akkor ezek szerint ez inkább Tipo tulajdonság. Remélem, jövőre már lesz saját tapasztalatom, az idei termést sajna elvitte a kora tavaszi fagy.
A kezdet kezdetén mikor én bejelentkeztem ide a fórumba már akkor jeleztem,hogy a Tiponak fanyar íze van a teljes érés után is.Mivel abba a csoportba tartozik ami idegen beporzással /pl Mercatelli /akkor keményen édessé válhat.Így már elfogadható lenne de nem mindenki ültet plusz még egy fát a kertjébe.Akkor elég sok bírálatot kaptam de a növény ugyan úgy teljesít mint akkor.
Az én részemről a kertembe biztos nem ültetnék ebből a fajtából.Costatád van az nagyon jó.Igen csersavas tud lenni de almával érlelve krémes állagúvá válik ,nagyon finom és szerintem übereli az összes fanyar fajtát.
Judit, ezt ma olvastam a FB-n: sajna, nem postáz, nem tudom, itt jelen van-e a hirdető (Jenő Hoffenberg), de úgy látom, egri.
A következő csemeték eladók nálam, egyelőre csak személyes átvétellel(kérek mindenkit, egymás idejének a megőrzése érdekében, hogy egyelőre POSTÁZÁSSAL NEM foglalkozom, igy ha igy kérik egyelőre NE keressenek, majd annak lesz később egy másik poszt):
Megkérdezhetném, hogy miért? Eddig egy-két ilyen párbeszédben a Tipot dicsérték jobban (kicsit el is keseredtem, mert nekem is Costatám van, de úgy voltam vele, most már marad).
Igen, én is nagyon elvoltam keskenyedve amikor az első termésem lett! Azt se tudom milyen fajták, mert egy ismerősömet kértem meg, hogy hozzon csemetéket Zalából. Kértem, hogy két külön fajtát hozzon, olyanokat amik keményen is édesek. Ehhez képest a külső jegyek alapján valószínűleg ugyanaz a fajta mindkettő és csak puhán édesek. De az alkohol --mint már annyi esetben :) --itt is segít! :)
Ezen módszer ismerete nélkül majdnem kivágtam és átoltottam a 4 méteres Tipómat. Az tényleg csak folyékonyan lesz csersavmentes vagy úgy sem. Alkohollal meg félpuhán is tökéletes.
Nem tudom, hogy volt-e itt már róla szó, de hátha valaki még nem hallott róla: Az egyébként csak puhán édes datolyaszilva /nekem sajnos ilyen van/ az almás módszeren kívül érlelhető pálinkával is! Zacskóba néhány kiskanálnyi pálesz öntve vagy spriccelve, zacsi lezárva és kész. Működik a dolog, 2 napja tettem be, most is kőkemény de már most édes és csak kicsit csersavas. Holnap vagy azután szerintem már tökéletes lesz.
A Giant fuyu gyümölcse rendkívül finom. Kicsit későn fordul termőre.Nagyon nagyok a gyümölcsök. 1-2 mag van benn/előfordul/ de nem zavaró. Krémes állagú.Sajnos van egy hátránya is a Giant és a Hana fuyu nagy gyümölcsei miatt a sziromlevélnél a sok csapadék következtében berothadhat.Erre oda kell figyelni.Természetesen keményen édes fajta de ezt biztosan tudod.
A Hana fuyuról találsz a blogomon képeket és leírást.
Ne ültesd ki .Tárold szabadba csak arra kell figyelni,hogy a konténerbe lévő föld ne fagyjon át. Ilyenkor vidd a garázsba ,ott viszont nem kell takarni.Néha öntözd meg ne száradjon ki a földje.Itt nem a teleltetéssel van gond hanem az áprilisi fagyokkal.Konténerben könnyed tudod mozgatni oda tudsz rá figyelni. Milyen fajta?
Most vásároltam egy vödrös datolyaszilva csemetét (kb: 160cm). Érdemes most kiültetni, vagy inkább tavasszal ültessem el. Fűtetlen garázsban tudom teleltetni. Gondolom ott is takarni kell a fagy ellen.
Nekem most ősszel ígért egy Facebook tag Virginiai szilva magokat. Elvileg csak kb. 3 év múlva lesz belőle oltvány saját célra, esetleg pár darab majd eladásra.
Kedves tagok! Szeretnék érdeklődni, hogy van-e valakinek eladó (esetleg cserébe más növényekért) jujuba oltvány, vagy esetleg tavaszra oltóvessző valamilyen nemes fajtából, nem horror áron. Van két jujuba magoncom, azt be szeretném oltani, de ha kész oltvány lenne, az hamarább teremne. (Az e-mail címem publikus.)
Jól kitapasztaltad a vastagabb szeletek finomabbak.Én így jártam a Costatával vékonyabb szeletekre vágtam gyorsan megaszalódott de benn maradt a csersav.Ki kellett dobni egy egész adagot.Azóta narancs gerezd vastagságúra vágom ,lassabban aszalódik de nagyon finom. A lekvárfőzést is ki kell tapasztalni ahány ember annyi ízlés:)