Keresés

Részletes keresés

Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.11.20 0 0 165
"miert nehez a zsido vallasba torteno beteeres? mik a feltetelek? mik teszik ezt a dolgot nehezze? nehezebb mint a katolicizmus felvetele? "

Utolsó kérdésedre nem tudom a választ, nem vettem fel a katolicizmust sem.
A zsidó vallásban el kell fogadnod a vallási alapvetéseket, ismerned is kell őket, tanulnod kell sokat (ez eddig mindenhol így van, ha jól tudom, nem csak a zsidóknál) és vizsgáznod kell. Emellett a hímneműeknek körül kell metélniük magukat, nőknek mikve, plusz elfogadni, hogy megtartod a parancsolatokat amelyeket az Ö-való adott a zsidó népnek. Asszem ennyi.

De gondolom a zsido.com-on a kérdezz a rabbitól részen választ kapsz. vagy itt.

Nem igazán fogalmaztam pontosan, nem nehéz a betérés, hanem macerás inkább. Mivel a zsidóság revelacionista nem pedig dogmákban hisz, ezért hinned kell, elfogadnod kell, és ehhez jönnek még a parancsolatok amiket meg kell tartani. Ha mindet megtartod akkor erre megy el az egész életed. Pont, mint minden vallásban. De ismerned kell őket, hogy betérhess és vizsga is van. Sok tanulás. Ha valaki olvassa ezt aki betért, azt megkérem, hogy írja le, mert én nem tudom pontosan, hogy hogy megy. Például nem tudom, hogy kell-e tudni héberül?

Nem tudom, hogy van-e értelme összehasonlítani a katolicizmus felvételével a betérést, talán annyiban, hogy mindkettőhöz sokat kell tanulni. Ismerni kell az ünnepeket, szabályokat, imaház/templom rendjét és elvárásait, alapvetéseket. Innen nézve nem sok a különbség. Gyakorlatban sok.

Előzmény: alfredoo (162)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.11.20 0 0 164
igen, igazad van, nagy vitánk nincs. Legyen? :))

"habsburg otto beterese kapcsan (bocs a hitkozsegert de vegul is fizikailag ott tortenik a dolog es nem tudom peldaul hogy szovegseg is kottetik e?) nem az foglalkoztat hogy o es a zsido kozosseg ot elfogadja e zsidonak vagy sem. hanem a kivulallok. az antiszemitak. szerintem nem fogadjak el mert szerintuk a zsidosag egy faji jelenseg. de erdekelne a velemenyed "

Nem tudom, h mire gondolsz, szövetség alatt, ha a körülmetélést, akkor az feltétele a betérésnek egy férfi esetében. Azt hiszem - de ez csak tipp, mert nem tudok igazán állás foglalni, csak elméletem van - nem fogadnák el zsidónak Ottót, még ha viseletében is tartaná az előírásokat. Vagy egyszerűen kiírná magát a közéletből és finoman elhallgatna minden vele kapcsolatos valami, ha meg szóba kerülne, akkor "tudod, az is zsidó lett"-el el lenne intézve. De újra mondom, ez csak tipp, sok egyéb variációt is el tudok képzelni. Én két betértet ismerek, mindkettő nő és egy sem híres ember. Mindkettő a szerelme miatt (tehát egy ember miatt) tért be, önként! A szerelmeik nem támasztották a kapcsolat feltételéül a betérést. Nekem ők mindketten zsidók, saját maguknak is.

"akkor ez a zsido gyokerekkel rendelkezo ember jotekonykodhat e a kereszteny egyhaznal vagy celszerubb lenne neki az altala sokkal kevesbbe ismert zsido egyhaznal jotekonykodni?"

Tételezzünk fel két esetet, egy elméletit és egy gyakorlatit, jó?

Elmélet: ha zsidó és valamennyire enyhén, de tartja a vallást (mint az általam említettek) akkor valószínűleg a hitközség irányába jótékonykodik, mert úgy gondolja, hogy a hitközség jó helyre adja az általa adott pénzt. Amúgy is micve a jótékonykodás.

Gyakorlat: ha van mondjuk egy évben 8000 Ft amit jótékonykodásra költ egy ember akkor nem beszélhetünk szélesebb körben való jótékonykodásról. Milliók esetében inkább. Ilyenkor pedig nyilván az is számít, hogy a lakókörnyezetnek juttat, beteg gyerekeknek, a helyi iskola lapítványának, mittudomén.

"ha peldaul azt szeretne hogy jotekonykodasa SZEELESEBB korben teruljon, akkor nem a katolikus egyhaznal (reformatus stb) celszerubb jotekonykodnia? ha mittomen az erdekli jobban hogy kornyezeteben kevesebb ember fagyjon meg es nem az hogy a hitkozseg arra erdemes/raszorulo tanuloknak zsido(???) oktatast nyujtson?"

Ha most azt akarod kérdezni, hogy tilos-e a zsidóknak támogatni a katolikusokat, akkor nem a válasz. Nem tilos. Nincs előírás sem, hogy a hitközséget viszont kell.

Én a következőképpen csinálom. A kétféle egy százalék egyike a Szent Márton alapítványnak megy (gyermekmentő), amivel egyházat támogathatok az a hitközségnek. Ez utóbbit bevallom nem igazán meggyőződésből adom, hanem elvből nem hagyom a nagy kalapban. Nem azért mert akkor másik egyháznak adják, hanem hogy éljek a joggal ami megillet, mint állampolgárt. Ha megtehetném, hogy a másik egy százalékot ne ehygáznak adjam, akkor az is a gyermekmentőhöz menne amit egy nagyon tisztességes és elkötelezett keresztény ember hozott létre. Amit a hitközségnek adok abból nem csak a rabbikat tartják el meg fizetik a zsinagóga fűtését (gondolom, nem tudom micsinálnak vele pontosan), hanem kórházba megy és időseknek akiket a HK támogat ellátással vagy pénzzel. Tehát nem csak a bóherek oktatására megy el a pénz, azt gondolom. Nyilván más egyházi szervezetek is igy működnek, felosztják a beérkező jótékonységi célú adományokat és a megfelelő helyre teszik.

Tehát, ha egy zsidót az érdekel, hogy a környezetében kevesebb ember fagyjon meg, akkor a jótékonykodásának a helyi menhely alapítványa lesz a célja, vagy ilyesmi hely. Ha ezt éppen a metodista egyház tartja fenn, akkor annak fogja adni a pénzét. Legalábbis én ezt tenném, más nevében nem beszélhetek, csak ezt gondolom.

Remélem segítettem.

Előzmény: alfredoo (161)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.20 0 0 163
"Azert nem erdekes, hogy a mostani MDF-et, Bekejobbot, MDNP-t, (Centrumot), de meg a KDNP-t se stb... nem mossa ossze senki a szelsojobbal? No vajh miert?"

Talán azért mert a Centrum egyértelműen a baloldalhoz köthető, a többi meg olyan jelentéktelen erőt képvisel, hogy nem látszik ellenfélnek. Bezzeg ha az mdf állna 40%-on és a fidesz 2-őn, sikítozna a ballib minden vonalon. Éberség!

Előzmény: geszthi (22)
alfredoo Creative Commons License 2003.11.20 0 0 162
he

neked irom/toled kerdezem de ha ujult buzgalommal vagy elfoglalva a kereek forgatasaval akkor mas is valaszolhat.

miert nehez a zsido vallasba torteno beteeres? mik a feltetelek? mik teszik ezt a dolgot nehezze? nehezebb mint a katolicizmus felvetele?

Előzmény: Hayloft Ezekiel (156)
alfredoo Creative Commons License 2003.11.20 0 0 161
he

gondolom/remelem te is ugy latod hogy nagy vitank nincs. de manapsag ki a kicsit nem becsuli a nagyot nem erdemli.

2 megjegyzesfelem lenne.

habsburg otto beterese kapcsan (bocs a hitkozsegert de vegul is fizikailag ott tortenik a dolog es nem tudom peldaul hogy szovegseg is kottetik e?) nem az foglalkoztat hogy o es a zsido kozosseg ot elfogadja e zsidonak vagy sem. hanem a kivulallok. az antiszemitak. szerintem nem fogadjak el mert szerintuk a zsidosag egy faji jelenseg. de erdekelne a velemenyed

a masik pedig hogy ha van egy laicizalt zsido gyokeru (altalad is leirt) ember. es mondjuk jotekonykodni szeretne. es mondjuk nincs akkora kifogasa az egyhazak/vallas ellen hogy ne azon a vonalon jotekonykodjon. akkor ez a zsido gyokerekkel rendelkezo ember jotekonykodhat e a kereszteny egyhaznal vagy celszerubb lenne neki az altala sokkal kevesbbe ismert zsido egyhaznal jotekonykodni? ha peldaul azt szeretne hogy jotekonykodasa SZEELESEBB korben teruljon, akkor nem a katolikus egyhaznal (reformatus stb) celszerubb jotekonykodnia? ha mittomen az erdekli jobban hogy kornyezeteben kevesebb ember fagyjon meg es nem az hogy a hitkozseg arra erdemes/raszorulo tanuloknak zsido(???) oktatast nyujtson?

Előzmény: Hayloft Ezekiel (156)
alfredoo Creative Commons License 2003.11.20 0 0 160
he

mivel nem a te szovegedre, hanem az altalad idezett luby szovegre irta, valoszinusithetoen nem neked szol! megjegyzem ha teeged sert/bant akkor egy onmagat joakaratunak definialo embert szinten (ugyanannyira) sert es/vagy bant.

Előzmény: Hayloft Ezekiel (159)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.11.20 0 0 159
te macskosz, ezt biztosan nekem szántad?
Előzmény: Törölt nick (157)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.20 0 0 158
eh, te is vered a klaviaturat, ahelyett hogy forgatnad egy kicsit a nyujorktelaviv tengelyt... :))))
Előzmény: Hayloft Ezekiel (152)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.20 0 0 157
Hanem gyűlölik azokat ,akik a közbeszédben, a közéletben olyan helyzetet igyekeznek teremteni, mely csökkenti a nem zsidók esélyegyenlőségét az élet számos területén.

ajanlom figyelmedbe a "Hogyan legyunk kevesbe zsidok" c. Esterhazy Peter irast, ami VDGy hirhedt cikkere szuletett

nagyon tanulsagos, es sokkal elegansabban kuldi el a hozzad hasonlo "szeplelkeket" a banatosba, ahova valok, mint ahogy en tennem e - bevalottan kiragadott - gyongyeszemet olvasva

neked is csak azt tudom mondani, amit a nejlonkaknak szoktam: attol, hogy a zsidok en bloc elmennenek innen, neked es a hozzad hasonlo "szeplelkeknek" semmivel sem lennenek jobbak az eselyei
ez a te nagy tevedesed, de meg ahhoz is hulye vagy, hogy ezt felfogd

nnna, tovabbi jo merengest az eleteselyekrol... :))))

Előzmény: Hayloft Ezekiel (142)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.11.20 0 0 156
a zsidó hitközségbe nem tud betérni, mert oda nem lehet. A zsidó vallásba lehet betérni, bár elég macerás, amennyire én tudom. Ha betérsz, akkor a zsidók szemében zsidóvá váltál, teljesen és 100%ig. Nem leszel "újzsidó" vagy ilyesmi. Onnantól kezdve zsidó vagy és pont. Ergo ha Otto betér akkor bizony otto zsidó lesz. Ha elvesz egy zsidó nőt feleségül és születik gyermekük, akkor zsidó gyermekük fog születni. Habsburgnak fogják hívni és zsidó lesz.

Viszont igazad van, maga a vallás lényegtelen, viszont el nem választható a zsidóságtól. (újra csak az általános zsidóság fogalom!) Mert a vallás is volt oka az elkülönülésnek, a másoknak fura szokásoknak, stb. Hogy ma mi maradt ebből? Általánosságok, ahogy írtad. Mint a magyar a románnak.

Én azt látom a legfurábbnak, amikor az antiszemiták azért sípolnak, hogy idejönnek a zsidók izraelből. Kérdezem, miért baj ez? Tényleg azt gondolja valaki ép ésszel, hogy egy cca. 5000 évet diaszpórában leélt nép, aki végre 50 éve hazájának mondhat egy darab földet, elhagyja azt? Ugyanakkor sosem hallom, hogy a svéd érdekekérrt lobbizó svéd társaság bántaná valakinek a szemét. Vagy a kinaiak akikből százezres nagyságrend él itt, a komplett magyar szegényréteget ők látják el papuccsal meg otthonkával meg hamis nájkival. Autóznak, laknak, magyarul beszélnek, magyar iskolába járatják a gyerekeiket. Ők is diaszpórában élnek, mégse fáj senkinek a feje, pedig otthon is maradtak több, mint egy milliárdan.

"a leirasod alapjaul szolgalo emberek, azon kivul hogy MAASOK zsidonak tartjak oket, mennyiben zsidok? "

Hát nem igazán tudom. Kicsit zsidók, ha lehet ilyen képzavarral élni. Mindenhez írok (analógiát) is, jó? Tehát: nem járnak zsinagógába (templomba), nem hordanak kipát (keresztet a nyakukban), némelyikuk újévkor elmegy a zsinagógába (éjféli misére), egy részük szombaton gyertyát gyújt (erre nem tudok, bocs). Nem gazdagok, egy rócsildot se ismerek. Nem tudok olyanról, aki zsidósága miatt előnybe került volna bármikor az életében, munkájában. Zsidó szülőktől származnak (részben, vagy egészben), talán ennyire zsidók. Mindnek magyar az anyanyelve, ivritül egyik sem tud, max pár szót. Az irodalom nekik a magyar irodalom és a hazájuk magyarország, történelmük a magyar történelem.

MIndenkinek megvannak a zsidói. Etiópiában nyilván az eritreaiak a zsidók, dél afrikában a négerek, romániában magyarok. És az antiszemiták szerint mindig akarnak valamit. Ami a "miénk".

Előzmény: alfredoo (155)
alfredoo Creative Commons License 2003.11.19 0 0 155
he

te sem valaszolgatsz. bastya elvtarsnak mar valaszolni sem valaszolnak?

a leirasod alapjaul szolgalo emberek, azon kivul hogy MAASOK zsidonak tartjak oket, mennyiben zsidok?

ha habsburg otto beteer a zsido hitkozsegbe, akkor zsidoval valik?

szerintem itt a vallaas lenyegtelen.

ha felveszem a katolikussagot akkor mive massa valnek mint istenhivo, istenfelo katolikussa? mi massa?

Előzmény: Hayloft Ezekiel (152)
alfredoo Creative Commons License 2003.11.19 0 0 154
gabor

bar marhara nem valaszolgatsz de ez nem baj. masnak is olyan pszeudo valaszokat kuldesz...
miert nem veszed eszre hogy magyarorszagi zsido (ahogy he megfogalmazta) es romaniai magyar csereszabatos.
miert nem veszed eszre hogy a szovegek szemantikailag, felepitesileg ugyanazok. egyszer kell kitalalni a szoveget utana mindenkire alkalmazhato? mivel vadoltak itt a zsidokat? hogy piszkosak es betegek. terjesztik a metelyt. mivel massal magyarazod hogy nem furodhettek a dunaban? ugye magyarok hoztak a torvenyt? ugye a magyarok meggondoltak (mint altalaban is meggondoljak milyen torvenyt hoznak?) ugye egy torveny egy megoldasi keplet egy adott problemara. tehat a problemat valosnak tuntettek fel. es a zsido nem furodhetett a dunaban es nem kefelhetett meg becsuletes kereszteny asszonyt. ezekben az alapdolgokban nem valtozhat a velemeny. ez szokott lenni a dolog lenyege. hogy valaki hol furodhet es kit kefelhet meg. persze a kereszteny uriember sem kefelhette meg a zsido asszonyt. ezek a magyar zsidotorveny (az altalanos konszenzussal elfogadott magyar zsidotorvenyek igeeei!)
de a lenyeg hogy csak EGYSZER kell szemantikailag es hangulatilag felepiteni valamit. csak egyszer kell kimondani hogy a magyar (eo ipso) romania teruleti epsegere tor es ezert a magyarral ovatosan kell banni, ki kell kozositeni oket, ki kell oket rekeszteni. hiszen halld meg oh roman. a magyar hazaad, nemzeted, haazad ROMLASAT akarja. es ez nyilvanvalo. (meeg azt sem mondhatjuk hogy nagyon messze jar az igazsagtol. mert mi a romaniai magyarnak a haza? romania? nem romania! hanem magyarorszag! legfeljebb tudja hogy ezt igy nem lehet mert verontasra vezet es keres valami modus vivendit.
tehat csereszabatos. es akkor ird le a szovegedet, ami nem sikerult szvsz a legjobban a romaniai magyarra. es vallatad zsido (esetleges) voltodat. nem tudhatod. es ha zsido (esetleges) anyadat (edesanyadat) GYALAZNA valaki a te szovegeddel?
a karteritessel meg ne gyere. mutass embert aki visszautasitani a karteritest? vagy nem kuzdene erte. es meeg itt vannak az ugyvedek, akik se nem zsidok, se nem magyarok, se nem romanok. hanem ugyvedek. es buknak a mindenfele karteritesi dolgokra.
konnyebb az ellentetet felszitani mint elcsititani. vagy azert szitsuk fel a GYILKOS ellenteteket hogy utan menthessuk az uldozotteket. es esetleg martirkent vonuljunk be a tortenelembe? legyen faank vad jasheemben?
megeeri?

Előzmény: Luby (151)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.11.19 0 0 153
virágnyelv? eh...
Előzmény: Törölt nick (150)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.11.19 0 0 152
"Azt kérded kikről beszélek?Te kérdezed tőlem?Hiszen sokkal jobban tudod ,mint én. "

Luby. Ezt nagyon gyengéd csinálod.
Válaszolj, ne visszakérdezz.

Leszel szíves elárulni, hogy kikről beszélsz?

Nevekkel. Én nem tudom ugyanis. Én olyan zsidókat ismerek, akik vallásukat nem, vagy alig tartják, bérből élnek, mindennap bejárnak a munkahelyükre, hazaviszik a fizut és kész.(leszámítva egy rabbit akit ismerek, ő "főállású" zsidó)

Meggyőződésem, hogy vannak olyan zsidók ma Magyarországon, akiknek igenis egzisztenciális és anyagi érdekeik fűződnek ahhoz, hogy elhitessék a többi zsidóval a veszélyeztetettségüket

Hallgatlak! Kik ezek? Hiszen meggyőződésed, hogy vannak ilyenek. Mondd!

Meggyőződésem ,hogy vannak a társadalomnak olyan rétegei,melyek sokkal több rosszat élnek meg ,mint a zsidóság.

Ebben egyetértünk, azzal az apró kiegészítéssel, hogy a hazai zsidóság nem egységes valami, nem lehet őket egyként, azonos attribútumokkal rendelkezők közös csoportjaként kezelni. Nincs magyar zsidóság, hanem magyarországon élő zsidó emberek vannak. (akik azért leginkább magyarok).

kirekesztő kirekesztettek.Mert az első szó azt jelenti ,amit; a második pedig, amit hírdetnek magukról

Kirekesztők? A zsidó vallás igen. Mert a zsidó vallás saját maga szerint az egyetlen járható és igaz út. Ettől vallás. Nagyon kevés zsidó tartja szigorúan a vallását, szerintem kb annyi, mint keresztény. A zsidók kit rekesztenek ki? Kirekesztettek? Nem annyira, mint sokan szeretnék. Ma, magyaroszágon szóban vannak megkülönböztetve, ami szabad, sőt van aki szerint üdvös. (hegedűs)
Csakhogy ez az állapot nem kegy vagy szánalom eredménye, (mármint, hogy csak szóban) hanem ez kellene természetes legyen. De nem az.

A provokációd aljas és indokolatlan. Miért nem az ide hörgő hostel féléket provokálod vagy keresel magyarázatot a viselkedésükre? De nem, nem velük vitázol, hanem választ keresel egy kérdésre, de továbbra sem vagy hajlandó megfordítani a kérdést, mint amint már többször javasoltam. Csak klisék vannak és fekete-fehér a világ.

Döntsd el mit akarsz, kérlek. (és hagyd ezt az álságos "feláldoznám a testi épségemet" dumát, ez még gyengébb, mint a provokáció)

Előzmény: Luby (151)
Luby Creative Commons License 2003.11.19 0 0 151
Hayloft Ezekiel !
Soha sem mondtam, hogy Te nyerészkedsz.Azt kérded kikről beszélek?Te kérdezed tőlem?Hiszen sokkal jobban tudod ,mint én.
Az, hogy kiléptem önmagamból igaz.Mert annyire egysikú lett a topic, hogy kénytelen vagyok provokálni.Ha provokálok, hogy komolyabb gondolatok ,érvek,vagy akár sértődések is előkerüljenek még kornt sem jelenti azt, hogy a provokatív kérdésben megfogalmazottak a véleményemet tükrözök.
Meggyőződésem ,hogy vannak a társadalomnak olyan rétegei,melyek sokkal több rosszat élnek meg ,mint a zsidóság.
Meggyőződésem, hogy vannak olyan zsidók ma Magyarországon, akiknek igenis egzisztenciális és anyagi érdekeik fűződnek ahhoz, hogy elhitessék a többi zsidóval a veszélyeztetettségüket.
Elég szelektíven olvassátok, amiket írok. Mert igenis közösséget vállalok-többször leírtam- minden magyar zsidóval,elismerve fájdalmukat és megaláztatásukat. Saját magam is veszélybe sodornám, ha valakit zsidósága, cigánysága miatt üldöznének. Ennek ellenére azt mondom, hogy nagyon pontosan fogalmaztam, amikor a zsidóság egy csekény tömegéről úgy írtam : kirekesztő kirekesztettek.Mert az első szó azt jelenti ,amit; a második pedig, amit hírdetnek magukról. Üdv.: Luby, aki Gábor
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.19 0 0 150
azert szep ez a Luby-fele viragnyelv, nem?
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.19 0 0 149
nem, kedves Hy, nem valamelyik korai papa volt, hanem az egyhazatyak
Előzmény: Hy (144)
Hostel Creative Commons License 2003.11.19 0 0 148
ELIE WIESEL (1968):

"Megvan a szeretetnek és a gyűlöletnek is a maga ideje. Aki nem gyűlöl, amikor kellene, az nem érdemel szeretetet, amikor más érdemelne. Talán mi jobban megtanultunk gyűlölni a megpróbáltatások során, a végzet maga inkább csak megijesztett volna. (...) Minden zsidónak egy gyűlöleti sávot kellene fenntartania valahol a lelkében egészséges, férfias gyűlöletre, arra, amit egy német megszemélyesít és arra, amihez a német ragaszkodik. Másként cselekedni halálos árulást jelentene."

Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.11.19 0 0 147
még rossz kormányzás sem kell.
Odahugyozott a szomszéd macskéja a lábtörlődre? A büdös cigánya, mocsokban él. A felwetted lakó megint amerikába megy? Persze a zsidóknak van miből. A szembe kocsmát bezárták és most kínai étterem van benne...

ehhez nem kell ész, a legkisebb sérelmekért is másokat okolni - ez a legegyszerűbb és legbiztosabb megoldás, mert ha más a hibás, akkor mi, ugye, rendben vagyunk... persze ez nem ad megoldást sosem a problémákra, de a felelősség, az ok, az már át van hárítva.

Előzmény: Hy (146)
Hy Creative Commons License 2003.11.19 0 0 146
Talált süllyedt!
Mindig megtalálnak egy védtelen kisebbséget, akit elő lehet rángatni, a tömegutálat tárgyáva tenni, ha el akarják kendőzni saját selejtességüket, le akarják vezetni rossz politizálásuk következtében fölgyűlő feszültséget, erőszakos indulatokat.
Előzmény: Alexander the Great (145)
Alexander the Great Creative Commons License 2003.11.19 0 0 145
ez a zsidozás olyan mint a románoknál a magyarozás.
ha valami gond van akkor elő lehet kapni a Magyart,aki már alig várja hogy lerohanja Erdélyt,aki épp felvásárolja a román szent anyaföldet stb.
Előzmény: Hy (144)
Hy Creative Commons License 2003.11.19 0 0 144
A #ény vallás kezdetére vezethető vissza. Valamelyik korai Pápa találta ki a bűnös nép fogalmát, attól kezdve egyre terjed. Főleg a hatalmi válságba kerülők ellenségkeresésének az eszköze a zsidózás.

Ma pedig bunkóság.

Előzmény: Luby (-)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.11.19 0 0 143
"Nagyon röviden azt szerettem volna, ha kiderül- mondjuk a tizedik értelmes írásból, hogy nincs jelentős fajgyűlölet.Ha kiderül, hogy kollektívan a zsidóságot nem gyűlölik ebben az országban.Hanem gyűlölik azokat ,akik a közbeszédben, a közéletben olyan helyzetet igyekeznek teremteni, mely csökkenti a nem zsidók esélyegyenlőségét az élet számos területén"

Nem fog kiderülni, hogy nincs fajgyűlölet,mert van. Nem csak a zsidósággal szemben.

A második részben KIKRŐL BESZÉLSZ GÁBOR????

Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.11.19 0 0 142
"Pontosan fogalmazba a kirekesztő kirekesztetteké.
Valaki kérdezte tőlem, hogy mit akarok ezzel a topic-kal. Nagyon röviden azt szerettem volna, ha kiderül- mondjuk a tizedik értelmes írásból, hogy nincs jelentős fajgyűlölet.Ha kiderül, hogy kollektívan a zsidóságot nem gyűlölik ebben az országban.Hanem gyűlölik azokat ,akik a közbeszédben, a közéletben olyan helyzetet igyekeznek teremteni, mely csökkenti a nem zsidók esélyegyenlőségét az élet számos területén. Ebben szerepet játszik a zsidó szolidaritás is. Gyűlölik azokat ,akiknek a mai zsidók nagyszüleinek áldozata egy jókora üzletet jelent. Akik, ha beleköpnek a levesünkbe zsidóságukat kapják elő,mögé bújnak és azt mondják azért akarják őket elítélni ,mert zsidók. "

Gábor!

Miket hordasz itt össze? Kirekesztő kirekesztettek... Kik csökkentik a nemzsidók esélyegyenlőségét? Kik nyerészkednek nagyszüleik halálából?
Kezdesz kifutni a saját kereteidből. Kezdesz bántó lenni, ami eddig nem voltál. Zsidó szolidaritás? Mondod itt, de ezt nem rovod fel egy kormányzatnak amely a "határokon átívelő nemzet" összetartásáról beszélt. Ki kapja elő zsidóságát hogy mögéje bújjon?

De amit végképp ki kell kérjek magamnak, az elvesztettekből való nyerészkedést. Bármit megadnék, hogy ismerjem a családom azon tagjait akiket elgázostottak és elégettek azért mert zsidók voltak. SOHA? SEMMI nem képes pótolni az életemben azt az űrt amit érzek a hiányuktól. Hogy mersz olyat a szádra venni, hogy nyerészkedek? Ezt nem lehetne pénzzel megváltani akkor sem, ha kapnék bármilyen kárpótlást! Nem is kértem soha. Pénz az élet ellenében? Normális vagy?

Van antiszemitizmus aminek részben megfejthetőek az okai, részben nem. Gondolkozz. Ez a topik sem fogja megoldani ezt a kérdést. Sem a cigányokkal szembeni ellenérzéseket. Szerintem körbeértünk. Nincsenek válaszok, egyetlen, személyes megoldást tudok javasolni mindenkinek. Ne gyűlölj senkit. Ismerj meg minél több embert, hogy legyen képed a világról. Olvass és tanulj, utazz és légy befogadó szellemű. És főleg ne higyj azoknak akik az érdekeiket úgy próbálják érvényesíteni, hogy valami ELLEN szólnak. Ott a legtöbb esetben büdös valami.

Az ilyen hostel-féléket sosem értettem. Idehányt egy csomó idézetet, amelyek alátámasztják a véleményét. Minek? Idegen tollak... saját kútfő?
Na mindegy. Ha eltűnődsz és hajlandó vagy észrevenni a saját mondataidban az értelmezhetetlenséget, akkor szívesen beszélgetek még veled.
Döntsd el mit akarsz. Választ egy kérdésre vagy a kérdést magát?
Még valami. A zsidóknak nem jó az antiszemitizmus, bármennyire is szeretik ezt hangoztatni az antiszemiták. Az itt élőzsidók nem izrael. De olyan könnyű összemosni... és mindjárt van kit gyűlölni. Okot találni könnyű. TÚL könnyű.

Gondolkodj el azon, hogy akik befogadták a hagyományaikat mgtartó zsidóságot azok miért tették ezt? Fordítsuk meg a kérdést, hátha erre választ kapunk. Érvelj, ne pedig sztereotítiákkal gyere, azokkal nem lehet vitatkozni.

ONE HUMAN RACE

Előzmény: Luby (136)
antigér Creative Commons License 2003.11.18 0 0 141
Mond mi annak az oka, hogy sok országban van a magyar keresztény kérdés? Na és lérdem ki a f@sz néz téged akár még egy forma....
Előzmény: Luby (-)
alfredoo Creative Commons License 2003.11.18 0 0 140
gabor

peldaul irtal egy nagy marhasagot.

'magyarul almodnak'

egy magyar anyanyelvu szemely hogyan tudna almodni? egyszeruen keptelen peldaul oroszul, nemetul vagy angolul almodni. magyarul almodik.

es ez semmit nem minosit!

ettol fuggetlenul magyarul almodik arrol hogy egy csocsos nyunyat kerget es jol megdugja... magyarul almodta. almok almodoi!

alfredoo Creative Commons License 2003.11.18 0 0 139
lowe

ezt irtad:

Az is elitelendő, de amig az izraeli-cionista

Előzmény: Löwe1 (137)
alfredoo Creative Commons License 2003.11.18 0 0 138
gabor

nem tudjuk ezt a mentalitast amirol beszelsz. ha tudnank ha lenne persze hogy igazad lenne. de nincs.

katolikusoknal is ugyanugy megvan ez az altalad es altalam elitelt zsido mentalitas.

irtam mar a jussot? a jusson veszekedo munkacsy keepet? milyen mentalitas nincs meg es hol nincs meg? a romanok nem zsido mentalaitassal vettek el magyarorszagot es a magyarokat? akkor a roman mentalitast is utaljuk es gyuloljuk? a szlovakot is? meg mindent?

ertsd meg amig nincs definicio!

a magyar ugye volt egy erkolcs hordozoja. ez az erkolcs a kommunizmus evei alatt a lopas es a miffioizmus erkolcse lett.

nezd meg a fidesz valasztasi rinyalasat. ez a magyar erkolcs? a minel rosszabb annal jobb? nem azt mondom hogy a masik oldal nem beenaz. de mivel jobb a fidesz? hogy veri a melleet es hanyja a keresztet?

mi minden torteent mar a kereszthanyas orve alatt? ki enekli hogy indul a vonat auschwitzba? iteljuk el a magyar genyo fradidrukkerek mentalitasat? ki enekli elore a dolgokat? voltak itt mar dolgok. tudhatjuk hogy mibol lesz a cserebogar. nem ezeket a kerdeseket feszegetjuk?

kiert tenned tuzbe a kezed? hogy ajtatosan az egre nez fel es az orokseget varja. hanyan kotottek eltartasi szerzodest es kivantak az eltartott halalat. hanyan SZERETTEK az altaluk eltartani vallalt embert. hanyan szeretik es hanyan nem szeretik sajat szulojuket. vagy sajat szulojuk egyiket.

zsido mentalitas? emberi mentalitas van. szerintem. ugye nem veszed eszre az altalanos sunyisagot. hogy mas kaparja ki NEKEM a gesztenyet eedes es tanult szavaival.

hayloft ezekiel megmondta amit megmondott. ezenkivul a maset megszerezni mindig is nagyon ertelmes es nagyon is embert probalo feladat volt. nagyon sokan alltak eleebe. a mas asszonyat megszerezni nem haditett? zsido mentalitas. akkor az olasz mentalitas milyen? a nemet vagy a francia mentalitas milyen? PONT a zsido mentalitassal van a bajod?

milyen az a zsido mentalitas amelyik megengedte es lehetove tette 6 millio ember kiiratasat. a 6 millio ember kiirtasat lehetove tevo mentalitas lehetne a bun probakovenek allitva. komolyan mondod? a magyar es a zsido csereszabatos. ezt tudhatjuk. ugyanaz a helyzete es a szerepe. miert nem lehet ezt eszrevenni. amilyennek te a zsido mentalitast mondod ugyanazt mondjak masok rank. magyar mentalitas. az arrogancia, a karpat medence mentalitasa. nem tudod? nem veszed eszre?

Löwe1 Creative Commons License 2003.11.18 0 0 137
"talan ELOSZOR iteld el a torokorszagi zsidok gyilkosait. "

Az is elitelendő, de amig az izraeli-cionista
politika ezen ellenségeskedés kiindítója, addig
ezen tettek csak válaszlépések
a sokkal brutálisabb zsidó elnyomásra Palesztinában és Irakban.

Teljes bizonyos vagyok benne, hogyha abbahagynák
a Palesztin és Iraki népirtás , ilyen robbanga-
tások azonnal megszünnének.

Pofon egyszerű: A Magyarok nem irtanak más népeket
és ezért hálából itt nem robbangat senki.

Ilyen egyszerű . Kapitó ???

Előzmény: alfredoo (127)
Luby Creative Commons License 2003.11.18 0 0 136
alfredoo !
Nem vagyok biztos benne, hogy nem vagyok meghatározott részben zsidó. Te sem és senki sem lehet biztos ebben.Már leírtam valamelyik topicban, hogy különösen itt, a hadak útján nagy volt a forgalom az elmúlt ezer évben.Ki szerelembe esett faji előítéletek nélkül, ki nem is tudta, hogy van ilyen, kit meg megerőszakoltak.Szóval jó nagy hülyéknek tartom a "vérszerinti" fajvédőket.Akár magyarnak, akár románnak, akár zsidónak hívják őket.Azzal sem lenne semmi bajom, ha negyedig, vagy akár félig zsidó lennék.Csak nehéz elképzelni, hogy cseberből vederbe esnék, mert a katolikusok között is sokan vannak,akikkel nem tudok közösséget vállalni, és így lennék a zsidókkal is. És ez a lényeg. Mert számomra faji, vagy vallási hovatartozás nem feledteti a belső erkölcsi parancsokat. Én nem fajilag vagyok magyar, hanem saját döntésem alapján. Az, hogy ide születtem, az tőlem független.De az, hogy hangosan közösséget vállalok egy nemzettel, az már az én döntésem. Vállalom a hagyományait, a kulturáját,a bűneit és az erényeit.Oly annyira, hogy egy nagyobb közösség alkotójának érzem magam.És ennek a nagyobb közösségnek tagjai lehet, hogy német, szláv,zsidó,szerb géneket hordoznak .De magyarul gondolkodnak, imádkoznak,és magyarul álmodnak.
És a témához visszatérve:itt nem egy vallás, egy faj időnként hangosabb,hosszú időn át látens gyűlölete figyelhető meg több száz éve, a világ számos országában, hanem egy mentalitásé.Pontosan fogalmazba a kirekesztő kirekesztetteké.
Valaki kérdezte tőlem, hogy mit akarok ezzel a topic-kal. Nagyon röviden azt szerettem volna, ha kiderül- mondjuk a tizedik értelmes írásból, hogy nincs jelentős fajgyűlölet.Ha kiderül, hogy kollektívan a zsidóságot nem gyűlölik ebben az országban.Hanem gyűlölik azokat ,akik a közbeszédben, a közéletben olyan helyzetet igyekeznek teremteni, mely csökkenti a nem zsidók esélyegyenlőségét az élet számos területén. Ebben szerepet játszik a zsidó szolidaritás is. Gyűlölik azokat ,akiknek a mai zsidók nagyszüleinek áldozata egy jókora üzletet jelent. Akik, ha beleköpnek a levesünkbe zsidóságukat kapják elő,mögé bújnak és azt mondják azért akarják őket elítélni ,mert zsidók.
Eddigi életemben soha,de esküszöm soha nem bántottam meg senkit azért ,mert cigány, zsidó, vagy más valamilyen szempontból, mint én.De sokakat megbántottam, sokakat megszégyenítettem mert ezt kiprovokálták magatartásukkal.Eszembe sem jutott, hogy megkérdezzem nagyszülei vallásáról, faji elkötelezettségéről őket.
Üdvözöl : Luby, aki Gábor

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!