Keresés

Részletes keresés

IsKol Creative Commons License 2024.07.12 0 0 27557

Jó tudni! Köszi!

Eddig csak facsemeték friss hajtásait megtámadó levéltetveknek készítettem "merő jóindulatból" egy 2 literes zárható vödörben 2%-os oldatot.

Belenyomom és megpacskolom a hajtásokat majd lezárom a vödröt és elteszem. Ha kell 3-4 hét múlva megismétlem...

Előzmény: van_Persil (27555)
Falusi1 Creative Commons License 2024.07.12 0 0 27556

Köszönöm a hasznos leírást.

Időközben beszéltem Iskollal, aki a tiédhez nagyban hasonló eljárást javasol, megbeszéltük a részleteket.

Szerencsés vagyok, hogy ilyen jó társaságba keveredtem.(-:

Előzmény: van_Persil (27555)
van_Persil Creative Commons License 2024.07.12 -17 1 27555

A káliszappanos permetlé hasonló eredményre vezethet.

Véletlenül se mondom, hogy ezt kell csinálni, de én így csinálnám (azaz feleösséget nem tudok vállalni egy esetleges perzselésért, ezért se adok szívesen konkrét permetezési tanácsot senkinek, mert ha gebasz van akkor jön a mutogatás meg a szidalmazás):

200 töke az 400 m2, kb 80 l permetlé kell, hogy tényleg csurogjon, a töménység 0,1-0,25% közötti (inkább a felsö határérték felé menni, mintsem az alsóhoz, azaz 100 l-hez kb 2 l káliszappan). ha a leveleken nincs fertözés, akkor esetleg célzottan csak a fürtökre kellene veretni, akkor kb a fele is elég lehet, de a "fürtökre" azt jelenti, hogy a csettegetö háti permetezövel be kell bújni minden egyes levél mögé, hogy minden fürt valósággal fürödjön a permetlében. célszerü este napnyugta körül csinálni, amennyire lehet, kerülve a direkt napsugárzást. Tudom, kényelmesebb hajnalban csinálni (én a traktorommal csak akkor tudok, este szürkületben életveszélyes a mikroteraszokon lavíroznom), de este lassabban száradnak a levelek, így nem alakulnak ki olyan könnyen koncentrált permetcsomók a levélen.

azt viszont tudom, hogy a 2000 l/ha-s káliszappanos permetlé használ, mert apám csinálta anno (kb 50 éve) és sikerült a lisztharmat fogságából megmentenie az egész ültetvényt, amikor már más szerek nem segítettek.

Előzmény: IsKol (27554)
IsKol Creative Commons License 2024.07.12 0 0 27554

Csak azért kérdezem, mert Hatvan/Gyöngyös irányában járok a hétvégé(ke)n...

Van egy kis maradék SteriClean Plant amivel fertőtleníted a fürtzónát majd egy kis idővel később adsz neki narancsolaj/Vitisan/kén kombót és garantált a siker. (ráadásul még sz.rothadásod sem lesz idén ;-)  )

Ha érdekel...  harminc,kettőhuszon9,nulahat,hatvan9 a többit meg meggavariljuk...

Előzmény: Falusi1 (27553)
Falusi1 Creative Commons License 2024.07.12 0 0 27553

Nem kifejezetten bortermelő vidék, az egri borvidékhez van viszonylag közel.

Csak saját ill. családi, baráti, ismerősi mértékű fogyasztásról van szó a méret is ennek megfelelő kb. 150-200 kordontőke, én pedig lelkes amatőr vagyok, ezért is sajnálnám ha kárba veszne eddigi fáradozásom.

Mint tudjuk egyébként sem a méret a lényeg. (-:.

Előzmény: IsKol (27551)
Falusi1 Creative Commons License 2024.07.12 0 0 27552

Köszönöm a tanácsokat.

Tudom, hogy a kén és a napsütés veszélyes kombináció, de hát a lisztharmat ellen a Tihovitot mindenki ajánlja.

Közel sincs akkora területem így könnyebb a dolgom, valószínűleg ezt fogom csinálni. Gondolom, ha máshol nincs tünet főleg a fürtzónára kell koncentrálnom.

Előzmény: szervezkedő (27550)
IsKol Creative Commons License 2024.07.12 0 0 27551

Mekkora ültetvényre ás hol kellene a "ötlet"?

Előzmény: Falusi1 (27549)
szervezkedő Creative Commons License 2024.07.11 0 0 27550

Sosem tanácsolnám senkinek, hogy emeljen a felszívódó szerek dózisán, de amikor nekem kimardt egy darab és azt vettem észre a permetezési naplóban hogy lassab egy hónapja nem permeteztem, nekem ezt tanácsolták.

Alapvetően nem a meleg a veszélyes hanem ha a nap is süt, illetve kénnel, lombtrágyákkal vigyázz, az égethet!

Hajnal négytől ha elő vagy készülve mindennel akkor 4hektárt kényelmesen be lehet fújni - szerintem. 

Előzmény: Falusi1 (27549)
Falusi1 Creative Commons License 2024.07.11 0 0 27549

Lisztharmat ügyben kérnék tanácsot, mert minden igyekezetem ellenére nem bírok vele.

Kb. egy hete permeteztem. Lisztharmat ellen a permetlébe Topast és Tihovitot tettem, mert helyenként láttam a kezdeti fertőzés nyomait. A lombfal a fürtzónában szellős, a tőkék alja gyomtalan, száraz, a levelek semmilyen fertőzés nyomait nem mutatják. Mindezek ellenére a ma estefelé tett ellenőrzésem alkalmával a fertőzés terjedését állapítottam meg.

Egyébként minden évben a főellenség nálam a lisztharmat, még a terasz árnyékolására szolgáló Zala Gyöngyén is találtam az idén, aminek soha semmilyen baja nem szokott lenni. Ezt a fertőzött fürtök Folicu Solo és Tihovit kombójával, lemosásszerű permetezéssel sikerült megállítani.

A Folicur még érésig beleférne, de ha van jobb ötletetek, szívesen fogadom.

A helyzetet nehezíti, hogy még ma este negyed tízkor is 27 C fok volt, hajnalban pedig nagyon hamar eléri a hőmérséklet a 25 C -t és félek az égéstől.

szervezkedő Creative Commons License 2024.06.28 0 0 27548

Tegnap este ettünk több darabot is és tényleg finom. Ajánlom jószívvel mindenkinek. Nálam szerintem porzóként lett választva a többi fajta miatt, de teljes értékű finom gyümölcsösű.

Előzmény: Ali-bá (27546)
zsorsz Creative Commons License 2024.06.27 0 0 27547

Köszi!

Ali-bá Creative Commons License 2024.06.27 0 0 27546

Ha nem is Jonathán, de jó nyári alma az Éva. Időben szedve nem kásás.

Előzmény: zsorsz (27543)
szervezkedő Creative Commons License 2024.06.26 0 0 27545

Ha van valami almás topic akkor ha kéred ott teszek fel képet, itt nem szeretnék offolni. Röviden nem nagy durranás szerintem. Fotón jót mutat ha csinálok holnap, de az állaga kásás - elképzelhető amiatt hogy hamarabb kellett volna leszedni. Nem tudom hogy mennyire lenne ellenálló ha nem permetezném. 

Előzmény: zsorsz (27543)
Falusi1 Creative Commons License 2024.06.26 0 0 27544

Éppen nekem is ez jutott eszembe, köszönöm a megerősítést.

Előzmény: szervezkedő (27541)
zsorsz Creative Commons License 2024.06.26 0 0 27543

Van Éva almád, tavaly ültettünk még nem termett, tényleg olyan mint a Jonathán? Mennyire ellenálló?

Előzmény: szervezkedő (27542)
szervezkedő Creative Commons License 2024.06.26 0 0 27542

Pont tegnap nézegettem soraljmuvelozes közben hogy ez az allapot a furtzarodas???????? Pénteken lesz az évzáró a suliban, de evnyitora már lesz újbor???? Nálam a Solaris volt a legeslekorabbi, de nincs már annyira extrém előnye mint a viragzaskor.

A Nerot direkt mgyon későn metszettem, hogy húzzam vele a fakadás idejét+ el is fagyott, így nekem még zöldek a szőlők, de a nyári alma (Éva) leért.

Előzmény: IsKol (27540)
szervezkedő Creative Commons License 2024.06.26 0 0 27541

Igazából azokat a szereket ismerem amiket én is használok.

A polyram egy kontak szer. Ha kontakt szert szeretnél kijuttatni akkor a legegyszerűbb szerintem ilyenkor már majd a réz. Októberre ne tervezz, mert mindenkinél hetekkel előrébb vannak a szőlők. Nehogy elszamold magad és amiatt ne tudj szüretelni mert a szőlő előrébb van, neked pedig még vani kell a varakozasi idő miatt.

Előzmény: Falusi1 (27539)
IsKol Creative Commons License 2024.06.26 0 0 27540

Egy hónappal később...

Hideghegy: 30%-ban fürtzáródás

Városközpont: elkezdett a Vénusz színesedni

Előzmény: szervezkedő (27533)
Falusi1 Creative Commons License 2024.06.26 0 0 27539

A Polyram évije valóban hosszú 56 nap.

A Melody Compact 28 napos, ami október eleji érésű borszőlőnél nem lehet probléma, de még a nem korai érésű csemegénél sem. Nem lehet, hogy a hatóanyaga kötődés után kedvezőtlenül befolyásolja a szőlő további fejlődését?

Előzmény: van_Persil (27537)
Falusi1 Creative Commons License 2024.06.25 0 0 27538

Nagyon köszönöm a gyors választ. Gondolhattam volna, hogy az évi az ok.

Még egyszer köszönöm.

Előzmény: van_Persil (27537)
van_Persil Creative Commons License 2024.06.25 -17 0 27537

A polyramot május végéig lehetett kijuttatni, utána már tilos, mert visszavonták az engedélyét, ill. nagyon hosszú az élelmezésügyi várakozási ideje is, tehát már csak amiatt se szabad most már kijuttatni. Nézd meg a szereid é.v.i.-jét, tuti azoknál is igen hosszú lesz. Az év.i. szentírás, a te saját és a családod egészségét óvandó.

Előzmény: Falusi1 (27536)
Falusi1 Creative Commons License 2024.06.25 0 0 27536

Az állandóan változó,permetszerrel összefüggő rendelkezések miatt teljesen felborult a permetezési menetrendem.

Az ismételten várható esős időszak miatt, bár fertőzésnek nincs nyoma, peronoszpóra ellen felszívódó szert is be akarok vetni, de pl. a Quadrist vagy Cabrio Top-ot már nem. Van a Melody compact, de azt meg csak kötődésig ajánlja a gyártó és ez lenne a kérdésem. Mennyire szentírás, hogy a jelenlegi fenológiai állapotban, amikor a kötődésen már túl vagyunk, nem ajánlott használni? 

Ezen kívül még az Armetil C-re gondoltam.

Lehet, hogy túlaggódom és elég lenne valamilyen kontakt szer, pl. Polyram df?

mzdude Creative Commons License 2024.06.10 0 1 27535

Lassan? Szombaton muszáj volt megcsinálni.

Előzmény: szervezkedő (27533)
IsKol Creative Commons License 2024.06.10 0 0 27534

Június 1-től volt 2 esőmentes nap míg a maradék 7 nap leesett 59,3 mm eső. A jég elkerült egyenlőre (nem úgy az Alföld közepén) 

A virágzás alatt is kapott 43,5 mm-t

Nem sír a szám, mert ez jól jött a 200 db új ültetésnek de azért "parázok" mikor 4-5 naponta végig megyek az ültetvényben ;-) 

2-3 féle kombóval készülök a "meglepetésre" és az időjárás előrejelzést úgy nézem, mint egy mániákus ;-)

Ja, rövid de tartalmas pályafutásom során még én nem láttam parlagfüvet ilyen korán... (szikleveles állapottól teljesen 20 cm-ig)

szervezkedő Creative Commons License 2024.05.25 0 0 27533

Megvonva a mérleget, az elmúlt hét saját területen mért csapadékmennyisége 35mm.

6napot nem voltam kint a szőlőben.

Tegnap már éreztem a kezdődő depresszió enyhe tüneteit.

:-D))))))

Hihetetlen mekkorát nőtt minden.

Lassan lehet a csonkázásra készülni, ha így "száguld" a szőlő!

szervezkedő Creative Commons License 2024.05.19 0 0 27532

Igazából este annyira beborult, dorgott az ég, illetve mutatták az ejszakai esőt hogy végül úgy döntöttem nem alszok kint, pont amiatt, hogy reggel úgysem szárad fel azonnal.

Péntek napközben esett 13mm este pedig 12. Az éjszakai 12mm csak a cimborám légvonalban kb 5km távolságra lévő csapadékmérőjén láttam, illetve a szomszéd faluban lévő időképes automata mutatta. Reggel ahogy kiértünk, a mi csapadekmérőnk csak 2mmt mutatott, illetve remgeteg letört száraz ágat, levelet a földön. Tehát éjszaka csak egy nagy szélvihar jutott, ami után azonnal tudtam kezdeni. Az emberek reggel 6tol dolgoztak, nem panaszkodtak ők sem.

Este a naplemente utolsó aranyló sugarai csillogtak a lemosott traktor frissen pemosott szélvédőjén amikor végeztem. Nagy maraton volt, de meg kellett csinálni hogy ne csússzak el.

Előzmény: van_Persil (27527)
Kapa bácsi Creative Commons License 2024.05.19 0 0 27531

Bocsi.Maruyama volt a gép.MD 150.

Előzmény: Kapa bácsi (27530)
Kapa bácsi Creative Commons License 2024.05.19 0 0 27530

aruyama permetező volt alkalmas a porszórásra,ventilált kénport,vagy Badacsonyi rézmészkénport lehetett vásárolni akkoriban.Mit mondjak ezek a szerek eltűntek,meg azóta lettek komolyabb felszívódó szerek.

Előzmény: van_Persil (27529)
van_Persil Creative Commons License 2024.05.18 -17 0 27529

Apám anno még porozott wegy-két évig, a japán permetezöjével lehetett, külön kar volt hozzá, (a kínaiak pár éve ezt a gépet koppintották le, a plusz kar megmaradt, csak funkció nélkül, mert csak a külsöt lopták el, a belsöt már nem), aztán a szomszéd otellójának szépen lepörkölödött a levele töle...

Előzmény: IsKol (27528)
IsKol Creative Commons License 2024.05.18 0 0 27528

Biztos port szórt a nedves levelekre ;-) így ha megköt esély nincs a gaz gombáknak a sztómákon keresztül bejutni. 

Előzmény: van_Persil (27527)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!