Szépek a fotók! Sokmindenhez nem értek, ezek közé tartozik a képek fórumokba történő betöltése is.
A red winged black bird az én olvasatomban pirosvállú csiröge néven fut, a robin névvel illetett faj tudomásom szerint vörösbegyet (Erythacus rubecula) takar, az általad bemutatott képen viszont egy vándorrigó (Turdus migratorius) köszön vissza ránk. Persze én is tévedhetek. Goldfinch magyarhonban aranycsíz (ám, hogy pontos legyek tengelic) névre van keresztelve, latinul Carduelis tristis, sajnos csak fotókról és filmekről ismerem, de szeretném majd tenyészteni is.
És valóban, a férjednek van igaza. A bemutatott ragadozó madár nem northern goshawk -héja- (Accipiter gentilis), hanem egy, ha jól sikerült +állapítanom préri ölyv (Buteo swainsoni). A héják, karvalyok szeme mindig jellegzetesen sárga, az adult. madarak hasa világos alapon sötét keresztcsíkolt (kendermagos), szárnyuk széles, lekerekített, farkuk testükhöz képest hosszú. Igazi erdei madarak. A képen látható predator szeme barna, farok-, vagy kormánytollai vörösesbarnák, és nem tűnnek hosszúnak. Mellén a tollazat sem keresztben csíkozott. Mindettől függetlenül szép ragadozó.
Hali:
canary1
Van egy latogatom mar regota, es ma reggel sikerult eleg jol megneznem szabad szemmel is meg tavcsovel is.
Azt hiszem, egy "Northern Goshawk" (Accipiter gentilis) a latogato. Nagy testu, kb 50 cm nagy es biztos akornyeken feszkel, mert mar ez a masodik ev hogy latom.
Ma reggel leszallt a to partjara, remelem inni es nem halaszni.
Szervusz canary1, szervusz Piri neni!
Nem kell irigyelni - megosztom veletek az elmeny.
Szegyenlem magamat azert, hogy amig otthon voltam, a vereben, galamvon es varjun kivul nem ismertem fel mas madarat - de hat csak ezek voltak a kornyekunkon.
A "cardinalis" az voros- nagyon voros. A him. A parja az voroses-barnas-szurkes. Meg a fiatalok is. Es van alarcuk, az meg fekete.
Nagyon szep madar, es nagyon gyakori vendeg. Foleg, ha valakinek a ferje annyira eteti oket, mint az enyem. . .
A masik szep madar a "blue jay", amleyik - kek. Eleg zajos.
New Jersey-nek a "goldfinch" a cimermadara - az is sok van a kertemben - aminek nagyon orulok.
Aminek nagyon orulok, hogy lattam parszor kolibrit is - hummingbird-, ketszer kellett oda neznem, hogy pillango vagy egy nagy rovar - mert nagyon picike!
Ultettem malyvat, allitolag szertik, remelem iden is jonnek.
Teszek fel kepeket a vendegeimrol - amik tobbnyire masok altal keszitett kep, mert nem tudok fenykepezni es szamat tatani egyszerre.
CanaryI ! Nagyon jó olvasni hozzáértő és lelkes szavaidat!
Én ZsuR féle madarász vagyok, imádom őket, élvezem közellétüket, lelkesedve lesem jöttüket, de nem ismerem fel hangjukról.. Ettól szenvedek. Pedig gyakorta hallgatom kazettáról, nézem a képüket, de a szabadban nem egyenként jönnek, akkor feladom és csak gyönyörködök.
Vasárnap gyűrűzni megyünk a Gerecsébe, előre boldog vagyok !
pirine
Meglepődtem, amikor a sorok közül sikerült kiderítenem, hogy New Jersey-ből írsz, ugyanakkor irigyellek is ezért. Olyan madárfajokat volt és van szerencséd +figyelni, melyeket én csak díszmadárkiállításokról vagy a szakkönyvek hasábjairól ismerek. Épp most a hétvégén láttam egy kisállatbörzén vörös kardinálisokat, de a színük inkább erősen rózsaszínű, mintsem piros volt. Az általad Turkey vulture néven említett ragadozómadárról csak halvány tippem van, asszem magyar néven hollókeselyűnek hívják. Biztos, csodás élmény lehetett. Én itthon magyarhonban per pillanat részese vagyok a Nagy tavaszi madárvonulásnak, kora hajnalban, munkába menet énekes rigók, vörösbegyek, házi rozsdafarkúak, ökörszemek, zöldikék, fekete rigók, seregélyek, erdei pacsirták és csilpcsalp-füzikék énekében gyönyörködhetek, sőt ma este, valamivel naplemente előtt cigány-csaláncsúcs hímet is hallottam kertünk mögött. Szerencsére a felsorolt fajok mind ismerősek számomra, becsukott szemmel is felismerem őket, de valahogy sosem tudok betelni énekükkel, különösen így tavasz idején, és ha tehetném, órákig hallgatnám nem1szer szívbe markoló szerenádjukat. És a legcsodálatosabb hangú fajok még meg sem érkeztek afrikai telelőhelyeikről...
Üdv:
canary1
Koszonom a kedves fogadtatast canary1!
Ma egesz nap kint voltam - igaz nem "terepen", hanem a kertemben. Rendesek a madarak, helybe jonnek, igy csak a szememet kell nyitva tartanom.
Miota New Jerseyben lakom sok eddig szamomra ismeretlen madarral kotottem baratsagot. Mert a cinkek peldaul a baratjuknak tartanak, etetem oket rendesen es halabol nem repulnek el amikor kozel vagyok hozzajuk.Ma delutan ketto picike szorakoztatott amig a kozelukben kapirgaltam.
Van egy par cardinal paros, erdekes nezni a parokat, ahogy megkozelitik az etetot, vagy itatot.
Na es a furdes. . .van ketto madarfurdom, allandoan latogatottak. A robin ugy ul benne, mint a Dagalyban az oregasszonyok szoktak :))
Ezeket nagyon szeretem. Ezt en fenykepeztem - sajnos nem a legjobb minosegu a kep. A neve: Red winged black bird. Ok a legfurdosebbek. Meg telen is a jeg folotti vizen.
Ez meg a legijesztobb latogatom: Turkey volture
HATALMAS!!! Ket-harom meterre az ablaktol, hat amikor felszallt, osszeszorult a gyomrom - fenseges es ijeszto volt egyben.
Légy üdvözölve eme topicban!
A madármegfigyelésben és felismerésben szerintem 1 fő fontos momentum létezik. Vagyis minél többet kinnt lenni a szabadban, terepen, lehetőleg egy olyan személy társaságában, akitől el lehet lesni a madárhatározás alapjait. Természetesen a lelkesedés is nagyon meghatározó, ha lehetséges, ez sose maradjon abba.
Ja, és ami ebben a topicban lényeges: kérdezz bátran. Biztosan lesz majd, aki segíteni fog és tud neked.
Madárbaráti üdvözlettel:
canary1
Szervusztok Madarasok!
Nem vagyok nagy a madaraszatban, nem is sokat ismerek fel (azokat is konyvbol), a hang es a fazon azonositasa meg. . .nemi kivanni valot hagy maga utan. . .
Szoval kezdo vagyok, de egy nagyon lelkes kezdo.
Orommel talaltam ra erre a topicra.
A mai délelőtt folyamán énekelni hallottam a mezei pacsirtákat, megjöttek a barázdabillegetők, folyamatosan észlelek seregélyeket, bíbiceket, hangosan énekelnek már a pintyfélék (lásd. tengelic, zöldike stb.), de megérkeztek a gólyák is.
Üdv:
canary1
Végre tavaszodik! Már itthon vannak a seregélyek, bíbicek, mezei pacsirták, ha nem is vadul, de jól hallhatóan énekelnek a zöldikék, stiglicek, fekete rigók, s a kormoránok is nászruhájukban pompáznak.
Éljen a kikelet!
Mindenkitől mély elnézést kérek, hogy csupán most reagálok a felvetett kérdésekre, de ha éppen nem reggeltől estig melóztam, akkor díszmadár kiállításokon vettem részt, úgymint Ausztriában egy Országos bajnokságon, Németországban egy börzén, Vértesszőlősön egy kiállításon, valamint Svájcban (Lausanne) egy Díszmadár Világkiállításon.
Nos, kedves llycsin, elmondhatom, hogy abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy bár nem az ország keleti részén lakozom, de már két alkalommal is sikerült a távcsövem látómezejébe darvakat csalnom, igaz ugyan, hogy korántsem voltak olyan nagy számban, mint mondjuk az a Biharugrai halastavak közelében lett volna, de így is egy 7 fős kis csapatban volt szerencsém gyönyörködni, míg egy másik esetben 1 madarat láthattam. Őt hangos és jellegzetes kiáltása árulta el, amint a tóegység fölött kőrözött, amin épp a különféle kacsákat számoltam össze.
2004. február 01-én Svájcban a Genfi tó partja mentén, egy hajókikötőben számos kontyos-, barát-, tőkésréce társaságában 1 kanadai ludat pillanthattam +. Sok dankasirály is ült a vizen, 15-20 kárókatonát is láttam, az öregek már nászruhában pompáztak, amit combjuk tövén a világító fehér folt is ékesen bizonyított.
Üdv:
canary1
Én is látom a ludakat, de nem ott, hanem a Duna felől húznak reggelente fél 8 tájban a Velencei tó felé. Azt még nem tudtam kifigyelni, hogy mikor jönnek visszafelé.
S hatalmas sirály "csordák" keringenek itt Érd felett, reggelente mennek észak nyugat felé (ott halastavak vannak) és dél körül keringőztek visszafelé.
Mézontófű
A héten kétszer jártam Tatán az Őreg tó partján.Sok ezer lúd pihent még 7 órakor a tavon.Egy réti sas repült föléjük,a sok ezer liba egyszerre nagy ricsajjal emelkedett a magasba, de hamarosan elhúztak.
Hazafelé az út szélen egy fán nyugodtan pihent
egy nagy őrgébics.Még életemben nem láttam.
Nagyon szép madár, a feje mintázata hasonlít a
csúszkaéra.
Ma a Duna partján Réti sast lestünk.Hallottuk a reggelt köszöntő hangot,aztán a pár elhúzott nyugatra. egy órát vártuk,de nem jöttek vissza
Ha jobb idő lesz, meglessük, tudják a fészek helyét.
Legalább a második tele látok Budapesten, Zuglóban, a Rákos-patak egy adott szakaszán, a meredek parton ácsorgó vagy a patakban úszkáló vadkacsacsoportot. Esténként járok arra, mindig ott vannak. Tavasszal eltűntek.
Kérdéseim: Vajon honnan jöhetnek? Miért jó nekik itt, és nem egy városon kívüli, nyugalmasabb helyen? (Gyakran járnak arrafele kutyások, de nem zavartatják magukat, ha legfeljebb bemennek a vízbe. A közeli autópálya sem izgatja őket.) Hogyan találják meg egy év múlva méterre pontosan ugyanazt a helyet? Mennyire utal ez a Rákos-patak vizminőségének javulására? (Régen nagyon szennyezett volt, hogy mást ne mondjak, állítólag a közeli Reanal Finomvegyszergyár is eresztett bele szennyvizet.)
Udvozletem minden madarbaratnak.
A topic eletbentartasa erdekeben hadd mondjam el legutobbi elmenyeimet.
A minap bolyongtam a szulovarosom hataraban, mikor is felfigyeltem a halasto koruli vizelvezeto csatornara, a csatorna menten viggan csipogva jegmadarak kergettek egymast, eleg sokan voltak, az egesz csatornat benepesitettek hosszaban, szamukrol megkozelito informaciot nyujthat az, hogy volt olyan pillanat, amikor a toltesen allva egyszerre 4 egymast kergeto jegmadarat lattam.
Megbujva megszokott leshelyeiknel (ilyen hidegben azert nem volt valami leanyalom) azt is lathattam, hogyan buknak nagy csobbanasok kozepedte a viz ala, mivel eddig ilyet meg nem lattam szamomra ez igencsak nagy "megfigyeles" volt.
Udvozlettel.