Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.07.24 0 0 62
off, off

"pecking order" az, ha már...

Előzmény: HitetlenTamaska (56)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.07.24 0 0 61
A magyar tanyelvü egyetem kérdése épp olyan lényegtelen szmbolikus gumicsont mint a bősi duzzasztó, amit ha tovabb tart a klima változás, esetleg mégiscsak célszerü lenne megépiteni.

Ezerszer leirtam már: Nem fog tudni boldogulni hazájában az az értelmiségi fiatal, aki nem ismeri tökéletesen a többség nyelvlét, amin dolgoznia kell, a magyar tannyelvü egyetem követelése -éppen a hallgatóük érdekében- nem igazán indokolt, ha nem papról vagy nyelvtanárról van szó.

Ha van statisztika a magyar ajku lakosság felsőfoku végzettségének relativ alacsonyságáról annak több oka lehet:

1. Az értelmiségi ab ovo sokkal rugalmasabb, mint az elutasitást és elzártságot választók, tehát a városiak és az értelmiség körében az asszimiláció gyorsabban megy végbe, mint a tanulatlan, alacsonyabb iskolázottságu falusiak körében.

2. A statisztika nem mutatja ki azokat a nem kisszámuakat, akik kulfüldön esetelg éppen Magyarországon tanulnak vagy telepdnek le.

3. Végül is az a -pozitiv- tendencia, hogy a kisebbségi lét az álatlában alacsonyabb müveltségüek folklorjává válik egy békés asszimilácios folyamat során.

Előzmény: juvenalis (59)
Csil Ke Csont Creative Commons License 2003.07.24 0 0 60
"Én valóban szoktam irni a Klub rádiónak, amit általában közölnek is"

"Én nem vagyok ujságíró"

Gondoltam, ha már írogatsz a közvéleménynek, valamilyen szinten, talán.
De, ez tényleg nem ujságírás.

Előzmény: HitetlenTamaska (56)
juvenalis Creative Commons License 2003.07.24 0 0 59
"Miféle nemzetiségi jogokra gondolsz?
Formálisan már majdnem minden meg van nekik, oktatástól, a hatóságokkal való anyanyelven való kommunikácóig.
Az RMDSZ révén politikailag is hatásosan képviseli magát az ttani magyarság, és ráadásul a kormányzati tényező istentelen rég óta."

1. Ha olyan "istentelen régóta" kormányzati tényező az RMDSZ, akkor te talán pontosan is tudod, hogy mióta? És persze, fel is tudod sorolni a magyar nemzetiségű miniszterek és államtitkárok neveit is?
2. Szóval formálisan majdnem minden magvan nekik? pl. magyar nyelvű állami egyetem is? ÉS ha már annyira "minden" megvan nekik, persze "formálisan", akkor hogy van az, hogy a magyar ajkú lakosok között kevesebb, méghozzá lényegesen kevesebb a felsőfokú iskolát végzettek aránya?

Előzmény: HitetlenTamaska (53)
tüzes fal Creative Commons License 2003.07.24 0 0 58
Ez az egész EU csatlakozás támogatási dolog egy jó pozícióhoz juttathatná az országot, a magyar kissebbség javára kiharcolható bármilyen ügyben.
Fogadok egy láda sörben, hogy ez a húgyagyú kovács ezt is el fogja baltázni most, hogy a románok elkezdtek vertyogni.
Gyéressy Ádám Creative Commons License 2003.07.24 0 0 57
"Formálisan már majdnem minden meg van nekik, oktatástól, a hatóságokkal való anyanyelven való kommunikácóig."

Ja kérem, ha ennyire teccik ismerni a helyzetet, akkor magával igazán nem érdemes e témában vitatkozni. Inkább tessék egy kicsit a román propagandát is hitetlenül fogadni!

Előzmény: HitetlenTamaska (53)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.07.24 0 0 56
offtopic

Beirásodban egy tévedés látszik fennforogni.
Én nem vagyok ujságíró, ugyhogy snkit meg sem előzhetek a nem létező "picking order"-ben. Azon tul, hogy én kitől tudok tanulni és kitől nem, az nagyon szubjektiv és sokparaméteres dolog.

Előzmény: Csil Ke Csont (55)
Csil Ke Csont Creative Commons License 2003.07.24 0 0 55
Na, ez igen summázott vélemény volt a baloldali szellemről.

Van Gömöri, utána jön Tamáska, megelőzve a többit.

Ja. Ha a Bóóóógár kivételesen intelligens(és kellemes), milyen lehet Tamáska.:)))

Ne keseríts!
Én komoly embernek gondoltalak korábban.

Előzmény: HitetlenTamaska (54)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.07.24 0 0 54
Én valóban szoktam irni a Klub rádiónak, amit általában közölnek is.
Bolgárt valóban kivételesen intelligens és kellemes embernek tartom, de még semmi olyat nem hallottam tőle, ami számomra ujdonság lett volna.
Egyetlen olyan magyar politikai ujságírót ismerek akitől szoktam uj és érdekes dolgokat olvasni, ez Gömöri Endre.
Előzmény: dedede (52)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.07.24 0 0 53
Miféle nemzetiségi jogokra gondolsz?
Formálisan már majdnem minden meg van nekik, oktatástól, a hatóságokkal való anyanyelven való kommunikácóig.
Az RMDSZ révén politikailag is hatásosan képviseli magát az ttani magyarság, és ráadásul a kormányzati tényező istentelen rég óta.

Azt hiszem éppen most tuntetik el azt a csunya passzust is az alkotmanybol, hogy Romania nemzetállam.

Amit NEM lehet papiron garantálni, az a fejekben mindkét oldalo meglévő félelmek megszüntetése.
Azt csak lassu aprómunkával és hatalmas tapintattal lehet lebontani, és nyilvánvalóan nem azzal, hogy Magyarország fenyegeti és zsarolja Romániát.
Az EU csatlakozás és az ezzel együtt járó szabadabb fészkelődés az erdélyi magyarok elementáris érdeke, Románia csuklóztatása csak hatványozottan árthat nekik, egyrészt közvetlenül, másrészt annak az ellenszenvnek a lecsapódásként, amihez ök lennénnének a kéznél lévő tárgyak a magyar kormány ilyen ostoba lépése esetén, amire egyébként -erre mérget vehetsz - nem fog sor kerülni.

Előzmény: fer1976 (50)
Willie Creative Commons License 2003.07.24 0 0 51
off

Tamáska!

Vigyázz a definíciókkal. Az abszolut fekete test nem egészen azt jelenti, mint amit te gondolsz róla. Pl. A Nap is annak tekinthető. Így aztán az alábbi mondatod tulajdonképpen dícséret, bár nem annak szántad.

"A te szellemed fenyehez csak az abszolut fekete test hasonlata a melto."

Willie, aki ügyel az emberek természettudományos művelésére.

Előzmény: HitetlenTamaska (46)
fer1976 Creative Commons License 2003.07.24 0 0 50
A görögök csak úgy mentek bele az EU bővítésbe, hogy benne lesz Ciprus is. Szépen megzsarolták az EU-t.

Ha a Magyar politikusoknak egy csöpp eszük van akkor a csatlakozás után mi zsaroljuk meg az Eu-t a nemzetiségi jogokért. Mondjuk így: A román csatlakozást csak akkor szavazza meg a magyar parlment ha elfogadható jogokat adnak a kisebbségeknek.
Onnantól kezdve nekünk is lesz adunk a románokkal szemben, nem is akármilyen.

Alexander the Great Creative Commons License 2003.07.24 0 0 49
kultúráltan
Előzmény: Alexander the Great (48)
Alexander the Great Creative Commons License 2003.07.24 0 0 48
talán lehetne veled kulturáltan vitázni ha nem lennél egy arogáns majom aki a másik sértegetésében éli ki magát.

lehet,hogy nem tünt fel de románia számára a magyar kérdés a legfontosabb.ez az egyetlen kérdés amiről a szociáldemokratáktól kezdve a nagyrománia pártig mindenki egyetért azza,hogy a magyarokat el kell tüntetni románia területéről.
Hablatyolhatsz itt arról hogy belépünkazeubamindenmegoldódik,de sajnos ez nem igaz.

romániában az életszinvonal max 60-70 év múlv lesz olyan,hogy megérné ott maradni.addig meg figyelembe véve az erdély magyarság fogyását(10 év alatt -200000fő) eltűnik szinte az utolsó magyar is erdélyből.

azt kellene felfognod,hogy az eu csatlakozás aláírásával nem fog köddé válni Funar,Iliescu vagy Tudor.A román politikai elit sem fog egy fikarcnyit sem megváltozni.
Tehát ezért kellene az,hogy az erdélyi magyarok tényleg a saját kezükbe vehessék a sorsukat és maguk dönthessenek a saját ügyükben.ezt a célt szolgálná az autonómia

Előzmény: HitetlenTamaska (46)
gross Creative Commons License 2003.07.24 0 0 47
Én könnyen el tudom képzelni, hogy nálunk nem is lesz népszavazás, vagy nem ügydöntő, hogy egy esetleges k}os incidenst elkerüljünk; csak az Országgyűlés fogja ratifikálni a módosított EU-szerződéseket....

A diplomácia műveszetében pedig az a szép, hogy tudni kell, milyen "finom" nyomásgyakorlást, érdekérvényesítést tud egy ilyn kis ország még hitelesen előadni, meddig mehet el.... Mi az az igény, amivel még nem haragítjuk magunkra az erősebbeket, de valamelyest előnyösebb megállapodást sikerül kicsikarni....

Talán ezért is nem a Politika fórum olvasói szokták az ilyen tárgyalásokat vezetni, hanem - remélhetőleg - képzett és gyakorlott diplomaták....

HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.07.24 0 0 46
offtopic

Kedves sandorka a picurka

Szives tudomasulvetel vegett kozlom, hogy edesanyam nem koptatta el labait szexualis szolgaltatasok rendszeres utcai kinalasa kozben.

Szavaimat meg gondosan szoktam megvalogatni. A bagdadi ejszakaval valo osszahssonlitas soran aznban, sajnalatosan valoban tevedtem.
A te szellemed fenyehez csak az abszolut fekete test hasonlata a melto.

Tovabba megtudtam, hogy eloskodo vagyok, amit lehet joindulattal ugy ertelmezni, hogy nem csak egyszer hanem ismetelten szoktam levegot szivni, es lehet rosszindulatuan ugy, hogy azt mas elol teszem, ez utobb estben viszont felmerul a kerdes, valyon ki informalt teged felre az allamnak becsuletesen befizetett adom nagysaga felol.

Meginkabb erdekesnek talaltam, hogy az eloskodo eletmod ellentete a magyar erdekek felelem nelkul felvallalasa, ami annal is kulonosebb mert az itt folyo vita a magyar erdekek MIBENLETENK meghatarozasa korul folyik, es nem hiszem, hogy rolam barki azt gondolhatna, hogy nem batran vedem azt az allaspontot amit magyar erdeknek gondolok.

Sikerult irasodban a lukeseg dramai csucspontjat az utolso mondatodba koncentralni:
Hiszen teljesen nyilvanvalo, hogy csak az Europai Unio jelnthet hosszutavu anyagi es tarsadalmi biztositekot az erdelyi magyarsagnak, hogy masokkal egyenlo feltetelekkel, oroklott gorcsok nelkul, zavartalanul elhessen.

Előzmény: Alexander the Great (43)
sopa Creative Commons License 2003.07.24 0 0 45
románia=Románia
Előzmény: sopa (44)
sopa Creative Commons License 2003.07.24 0 0 44
Egyszeri 19000 Ft plusszal és a másikra való köpködéssel választást lehetet nyerni Mo-on.
Ezek a szavazók majd jól beintenek, ha megtudják, az ő pénzükből is jut románia felzárkóztatására.
És akkor még nem is beszéltünk erdélyről, az ottani magyarokról, stb...
Előzmény: MoavePress (41)
Alexander the Great Creative Commons License 2003.07.24 0 0 43
Válogasd meg a szavaidat mert nem azzal a repedtsarkú anyáddal beszélsz.

nem tudnánk szabotálni a románok belépését mert az eu megoldaná,módósítana egy törvényt vagy hasonló.

viszont jó lenne ha látnák a románok,hogy itt nem csak a hozzád hasonló bólógatójánosok élősködnek hanem olyan emberek is vannak akik nem félnek felvállalni a magyar érdekeket.mert igenis érdekünk,hogy ott legyünk a tárgyalásokon mert így is figyelemmel tudjuk kisérni,hogy románia milyen feltételekkel lép be az eu-ba,mit bíztosít a kisebbségeknek,milyen retorziókra számíthat ha megszegi ezeket a szabályokat satöbbi...

az erdélyi magyarok problémáira pedig a legnagyobb gyógyír nem az eu lenne hanem az autónómia és kettős állampolgárság.

Előzmény: HitetlenTamaska (8)
ikszwei Creative Commons License 2003.07.24 0 0 42
Ezert kell, hogy belepjenek az EU-ba, hogy kulturalodjanak. Es talan a nyomor is megszunik.

Ami az Europa legregibb nepe marhasagot illeti, vannak ilyenek itt is pl sumer-magyar rokonsag, vagy hunok mint oseink stb.

Na szoval, ha a legendak alapjan dontenek el az orszagok sorrendjet az nem sikerulne.

Nem a roman forumozok a hibasak, hanem a politikusaik.

Az EU azokat vedi meg, akik dolgoznak, pontosabban
gazdasagi teljesitmenyt adnak. Ez a legigazsagosabb rendszer ma.

Előzmény: topik (37)
MoavePress Creative Commons License 2003.07.24 0 0 41
Talán az erdélyi magyarokra kihegyezett kampány meggyőző lesz. Talán! Mert úgy szívem szerint beintenék én is, de aztán úgyis meggondolom magam.
Előzmény: kiski (38)
suto Creative Commons License 2003.07.24 0 0 40
Tamás, beszéld meg, légyszi, hitetlen druszáddal, hogy akkor most lehet szorongatni Romániát, vagy sem?

Nem szeretném, ha az erdélyi magyarok pórul járnának.

Előzmény: Tamás (2)
suto Creative Commons License 2003.07.24 0 0 39
Konzultáció: mi kérdezhetünk, és ők válaszolnak.

:(

Előzmény: ikszwei (34)
kiski Creative Commons License 2003.07.24 0 0 38
Nos, ez itt a nagy kérdés!

Ki és milyen érvekkel fog meggyőzni 4 millió sztavazót arról, hogy jó nekünk, ha Románia belép az EU-ba?

Merthogy az utolsó 50 évben a románok kb. annyira szerettették meg magukat velünk, mint amennyire az az előtti 100 évben nekünk sikerült szimpatikusnak mutatkozni előttük.

Előzmény: sopa (36)
topik Creative Commons License 2003.07.24 0 0 37
Erdekes, itt milyen kicsi az erdeklodes. Romanaiban meg ma is cimlapos a tortenet, ilyen hozzaszolasokkal (Evenimentul Zilei):

"Daca ar vedea Craisorul, Horea, Closca, Crisan, Gh. Doja si toti romanii care au murit pentru neamul asta ce-am ajuns noi astazi s-ar rasuci in mormant. Sa ne fie rusine ca le-am tolerat atatea faradelegi animalelor astea venite din pustietatile Mongoliei cu satra dupa ei. Ungurii astia sunt cea mai scarboasa natie din lumea asta. La toti vecinii lor si-au bagat coada si acum nu mai contenesc sa dea din melita aia a lor.
Vor autonomie????!!!! Sa se duca dreaku de unde au venit, sa plece cu toti si sa scape de noi!Pretentiile lor sfideaza orice inchipuire, sunt niste lepre in Europa!
Pe domnii Robert Raduly si Laszlo Tokes nu-i vad bine. Primul ne-a facut un popor hot!!! Ba nenorocitule, cum iti permiti sa jignesti cea mai veche natiune de pe continentul asta?? Sa va fereasca mania romanului!! Bozgorilor, stati dreaku linistiti ca scapam noi de voi si sltfel, daca nu va e bine aici in ROMANIA! "

kB: Ha Horea, Closca, Crisan es Dh Doja (sic! O Dozsa Gyorgy egyebkent) es az osszes roman aki meghalt ezert a nepert latna ezt forogna a sirjaban. Szegyellhetjuk magunkat, hogy ennyi ideig toleraltuk ezeket a mongol pusztakrol jott allatokat. A magyarok a leg...(?) nep a vilagon.
Autonomiat akarnak??? Menjenek az ordogbe, oda ahonnan jottek, menjenek mind es szabaduljanak meg tolunk. Az elvarasaik meghaladnak minden elkepzelest, ok Europa leprasai.
Raduly Robert es Tokes Lszlo nem latnak jol. A szerencsetlenek hogyan engedik meg maguknak, hogy megsertsek a kontinens legregebbi nemzetet? Bozgorok maradjatok csendben vagy megszabadulunk toletek valahogy ha nem jo nektek Romaniaban.

sopa Creative Commons License 2003.07.24 0 0 36
***A Curentul című újság pedig arról írt, hogy "úgy tűnik, miután a magyar vezetés vereséget szenvedett a kedvezménytörvény csatájában, másra sem tud gondolni, csak arra, hogy milyen édes a bosszú".***
- ugye mindenki magából indul ki

Ha most lenne Magyarországon népszavazás Románia EU felvételének támogatásáról vajon milyen eredményre lehetne számítani?

ikszwei Creative Commons License 2003.07.24 0 0 35
Azt figyeltem meg, hogy az utobbi idoben a szlovak
es a roman kulpolitika mereszebben magyarellenesse
valt.
Nem az ennek az oka vajon, hogy MP alairt egy olyan papirt, amin a nemet kormanyfo alairasa nem szerepelt? Nem kellett volna talan elfelejteni, hogy Mo tamasza a kulpolitikaban Nemetorszag, Ausztria es lehetne meg itt sorolni kisebb europai orszagokat...?
Angliat pl egyaltalan nem erdekeljuk.
ikszwei Creative Commons License 2003.07.24 0 0 34
Az origon ujabb roman nyilatkozat.
A lenyege, konzultalni lehet, de targyalni nem.
A targyalas egeszen mas, mint a konzultacio.

Ezt en nem ertem, hogy mi lehet a kulonbseg.

Feles Elek Creative Commons License 2003.07.24 0 0 33
semmi nem működik jól már, csak a moderálás..:)
olvassátok el a Közleményeket...
a moderálásban nincs fennakadás
az a gyanus, ami nem gyanus...mondta Virág et
Előzmény: Kulik (19)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.07.24 0 0 32
Mint(1) -ben irtam, Romaniatol nem lehet baratsagtalan gesztusnak tekinteni, hogy kaposztajukat nem bizzak rank, ha kecskenek mutatjuk magunkat.
Előzmény: tüzes fal (31)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!