Augusztusban fél Itália ott tolong a szigeten, a szálláshelyek legtöbbje rég elkelt sajnos, a legdrágábbak közül választhatsz most. Kb. 1000 euró egy hétre a legolcsóbb Algheroban ha jól láttam. Szeptemberre viszont már 350 euróért is találsz a Maria Pia közelében igazán színvonalas szállást, reggelivel és akkor is van Wizz jegy nagyon jó árban. Lehet, hogy érdemes átgondolni.
A hónap végén mi is Alghero-ba megyünk,szerintem jelenleg az Olaszországi regisztráción kívül más, helyi eű szervekkel történő regisztráció megszűnt. Viszont csak az Eu által jóváhagyott oltást fogadnak el. Előfordulhat az is ,hogy kérik az EU-s oltási igazolást múzeumokban ,szállodákban stb. Próbálok szállást foglalni,de igen drágák Algheroban. A repjegy viszont a múltkori akció során igen olcsó volt.
Ezt szerettem volna a konzulátus segítségével megtudni, de elhajtottak. Nagyon gáz volt. A ciprusi konzulátuson a hölgy nagyon segítőkész volt. Amúgy pedig mindenhol azt mondják, hogy a konzulátuson kell érdeklődni a beutazási szabályokkal kapcsolatban. Tudom, hogy le van írva, de lehet olyan dolog, mely nem egyértelmű és ilyenkor jól jön egy kis információ.
Remélem akkor eü szervekkel kapcsolatos regisztrációt megszüntették. Azt a regisztrációt, melynek linkjét szerepeltetted korábban, természetesen ki kell tölteni, aztán majd meglátjuk, hátha megy még Szardíniára valaki addig és friss infót tud adni.
Ami még nem teljesen egyértelmű, hogy a gyerekeknek elég az antigén gyorsteszt vagy inkább PCR-t csináltassunk. Várom, hátha valaki hasonló cipőben jár.
Jelenleg én nem találok a konzuli szolgálat oldalán ilyesmit, ez honnan van? Nekem nem is kellett korábban eü szolgáltatóhoz bejelentkeznem, ez szerintem korábban sem így volt, ezért írtasm le, hogy sok a félreinfó, tévinfó és felelsleges idegeskedés. Visszagondolva egy éve még létezett a Sardegna Sigura app, de idén azt is megszüntették. Szardíniára utazol amúgy? Mert a régiók különféle dolgokat kértek korábban, lehet ebből is lett kever- kavar.
Korábban olvastam, hogy a fő regisztráció mellé még ez is van(volt):
"Az olaszországi tartományok többsége önálló regisztrációs rendszert működtet, így a belépőknek a régió egészségügyi szolgálata online felületén vagy alkalmazásán, esetleg zöld számon keresztül is regisztrálniuk kell. Szardínia és Szicília esetében az internetes regisztráció egyszerű és gyors, más tartományok esetében körülményesebb. "
Amikor Ciprusra mentünk csak a Cyprus Flight Pass-t kellett kitöltenünk, semmi mást.
"A szállástól jött egy link, ahol az online bejelentkezéshez.
Most hívtam a konzulátust, de elküldtek"
Ha nem a szálláshely linkjével van probléma, akkor felesleges beleírni és összemosni a konzulátussal mert így nem is világos, hogy mivel van probléma. Az Olaszországba történő beutazáshoz online regisztrálni kell, ez nem szűnt meg, azt a linket betettem alább. Eü szervhez nekem nem kellett bejelentkeznem. Kaptál erről értesítést valahonnan?
Nem is a szálláshelyre való bejelentkezéssel vagyok gondban. Úgy emlékszem, hogy korábban Olaszországba történő belépéshez valamilyen egészségügyi szervhez is be kell jelentkezni. Ez már megszűnt?
Én úgy látom, hogy elég nagy a bizonytalanság sokakban, hogy mit kell vinni, ill. mit nem, szóval bármit kér a légitársaság vagy a célország, hogy vigyétek, akkor vigyétek, inkább legyen kéznél, de ne kérjék, mint fordítva.
A mai naptól Olaszországban sokat szigorodtak a szabályok, sok helyen kötelezővé tették az oltás felvételét. Szardínián arról beszéltek a háziak, hogy a tömegközlekedésből is ki fogják zárni az oltatlanokat, úgyhogy elképzelhető, hogy a turistákat is jobban megnézik érkezéskor. És a reptéri kiírás szerint az elvárt maszk a reptér épületében nem a szövetmaszk, hanem az eü vagy ffp maszk.
Az EESZT-nek pedig mobil appja is van, az uniós covid igazolvány azon is bemutatható, de kérelmezhető kormányablaknál, háziorvosnál is vagy a lakossági portálról is letölthető: https://www.eeszt.gov.hu/oldalvalaszto_tovabb.jsp
Jó utat az utazóknak, és vigyázzatok magatokra az út során.
Szia, ez így kicsit bonyolult. Milyen link jött a szálláshelytől?
Ha szálláshelyi online bejelentkezéshez a saját adataitokat kell megadd szerintem, illetve ha valami mást is kérnek, akkor azokat az adatokat. Ehhez a konzulátuson nem is szólhatnak hozzá.
Magához a beutazáshoz (Olaszországba) a EU Digital Passenger Locator Form (dPLF)-et kell kitölteni: https://app.euplf.eu/#/
A budapesti reptéren, induláshoz becsekkoláskor kérni fogják a QR kódos uniós covid igazolványt, kinyomtatva vagy appon bemutatva, ha nem változnak hó végéig a szabályok (vagy negatív tesztet).
A budapesti reptéren, hazaérkezéskor lehet, hogy kérni fogják a védettségi igazolványt, ez is legyen kéznél amikor hazatérsz.
Mi aug. 25-én indulunk. Ilyen még nem érkezett. A szállástól jött egy link, ahol az online bejelentkezéshez.
Most hívtam a konzulátust, de elküldtek (azt mondta a hölgy, hogy ő se volt már 2 éve Olaszországban, nem tudja)
Mi szülők be vagyunk oltva .A gyerekeknek elég az olcsóbb(antigén)teszt is, jól értelmezem? Tehát nem előírás, hogy PCR teszt legyen?
Meg szerettem volna kérdezni, hogy regisztrálni kell-e valamilyen szervezethez az oda tartozó tartományba, de semmit nem tudtam meg. Erről van valakinek infója?
A hónap végén indulunk Szardinia-ra. A mobilos app.-on kaptam egy figyelmeztetést hogy ezt az űrlapot " SELF-DECLARATION FORM JUSTIFYING TRAVEL IN ITALY FROM ABROAD " töltsem ki és vigyem magammal. Kérték ezt Tőled is??
Szívesen. A barlanghoz lépcsőkön is le lehet jutni, én így látogattam meg anno. A visszautat nem szokták szeretni, mert 654 lépcsőfok vezet fel. Busszal is el lehet menni Capo Caccia-ig, vagy autóval. A hajók indulását, árát a kikötőben tudod lecsekkolni, több hajó is közlekedik. Ha legalább átlagos erőnléttel rendelkeztek, én ajánlom a lépcsőzést, nagyon szép, sok fotózkodási lehetőséggel és ingyen van. A belépő ára idén 14 euró és a honlapjuk szerint vidd magaddal a digitális covid igazolványt ha augusztus 6-tól mennél: "From 6 August 2021, in accordance with the recent Law Decree n.105 of 23 July 2021, in order to get access to the Cave you must present your EU DIGITAL COVID CERTIFICATE (Green Pass)."
Gondolom AHO-ból érdekelne, vagyis a visszaút. Online csekkoltam volna be, de érvénytelen beszállókártyát kaptam, így a reptéren kellett átvennem egy papír alapú beszállókártyát.
Autóbérlés nélkül hová és mivel lehet eljutni Alghero és környékén, milyen árakkal és menetidővel, járatsűrűséggel lehet kalkulálni?
Strandok látogatásához közlekedik egy Beach Bus, erre több típusú jegy kapható, az egy utas nem éri meg egyáltalán, a napijegy 7 euró, a 4 napos pedig szerintem abszolút megéri a 20 eurót: https://www.cattognobus.it/beach-bus/
A helyi járatok menetideje sem mondható sűrűnek, de 10-15 percenként azért jön egy AIFA vagy AF. Ezekkel Fertiliáig el lehet menni, nekem annak a strandja is nagyon tetszett, mert nem túlzsúfolt, a víz tiszta, lassan mélyül. A menetjegyeket dohányboltban lehet megvenni, 1 euró az ár. A reptérre 1,30-as jegy kell. Reptéri busz jelenleg félóránként van.
Mennyire volt meleg, a szél enyhítette-e, mely strandokat ajánlod és miért?
A meleg nem csak azért megterhelő mert meleg van, a páratartalom magasabb mint itthon, így volt 2 éjszakám amikor klímával ment csak az alvás. Szélcsendben a legrosszabb, de voltak szelesebb napok, akkor határozottan jobban bírtam napközben. Amikor hazatértem, itthon tombolt a kánikula, de a kinti meleghez képest már nem is volt olyan vészes.
Nagyon sok szép és különleges strand van, nehéz választani, de ha muszáj, akkor azt mondanám, hogy Alghero közelében nekem a Mugoni strand széle jön be leginkább, egyrészt mert a fák alatt sokkal kellemesebb időzni mint a tűző napon és a déli órákig aránylag nyugodt is a hely (a térdigérő vízben itt volt szerencsém gigantikus méretű óriáskagylót is látni, mondjuk a homokos part miatt a víz alatti látási viszonyok mélyebb vízben nem annyira jók, de ha szeles az idő, ez az öböl akkor is egészen nyugodt vizű). Algheron kívül Tharros strandjai tetszettek még nagyon, a szélvédett oldalon. Gyönyörű, kristálytiszta vizű pl. a régészeti lelőhelytől visszafele tartva a legelső helyen letérni balra. Ez egy kutyás strand és határozottan kellemes volt. Tharros egy félszigeten helyezkedik el, egyik oldala szeles, hullámos, a másikon nagyon nyugodt vízzel. Több strand közül lehet választani. Is Arutas is eszméletlen szép, itt homok helyett kvarc van a parton, mondjuk itt tömeg is volt, a szél pedig olyan erős, hogy csak nagyon erős napernyők birkóznak meg vele, azok is oldalra fordítva. Utóbbi két helyre ők szerveztek buszos utat szombaton, az út csak oda kb.2,5 óra, előbb Is Arutason tettek le, majd kb.3,5 óra múlva továbbvittek Tharrosra, onnan este 6-kor indultak vissza Algheroba: https://www.cattognobus.it/2021/07/13/fermate-soppresse/
Nyugis lehetőleg lassan mélyülő strand van-e a közelben?
Van, pl. a Maria Pia ilyen, és ez városi busszal is elérhető, nem kell a Beach Busra venni jegyet. Közelsége miatt elég zsúfolt, és tízpercenként érdeklődik egy felfújható gumialligátorokat, pingvineket áruló maszáj is (mondjuk a legbizarabb egy parókaárus volt), de fehér homok és térdig érő türkiz víz garantált.
Ajánlott szállás, étterem, streetfood jellegű hely?
Másodszor tértem vissza az algheroi kikötővel szemben elhelyezkedő szálláshelyemre, de nagyon korán kell szobát foglalni náluk, mert nagyon népszerű, most nincs is szabad szobájuk szeptember közepéig: La Posidonia Oceanica, a bookingon fent vannak. A szálláshoz nagyon jó reggeli jár, nem kimondottan az édes olasz reggelit nyújtják, hanem tartalmasabbat.Stratégiai helyen helyezkedik el, klíma van a szobákban. Buszmegálló a ház előtt.
Étteremek tekintetében nagyon ajánlom őket: Ristopescheria Cozzeria ITTICOMANIAhttp://totalguer.com/strutture-e-attivita/ristopescheria/ életem legjobb tonhalsteakjét ettem náluk. Streetfood jelleggel pedig nagyon kedvező árral vár az Al Dieci, szintén központi helyen: https://restaurantguru.it/Al-Dieci-Alghero illetve nekem még nagyon bejött La Nuova Delizia pizzája is: https://www.facebook.com/pizzerialanuovadelizia . Abszolút központi helyen van, a kikötővel szemben a Bar Focacceria Milese, ahol összesen 5,30 euróért ettem egy termetes foccaciát és ittam egy Ichnusa sört. Nem próbáltam még ki, de dícsérik a helyiek az El Pultal pizzáját. Ahová visszatértem volna, de idén mindeddig nem nyitott ki, az a Pizzeria Lu Furat.
Ha lenne még kérdés, vagy pontosítani való, csak nyugodtan :)
Sziasztok! Most már itthonról: hazautazáskor sem ott, sem itthon nem kellett semmilyen igazolást felmutatni a tegnapi géppel érkezőknek. Algheroban a reptéren tábla figyelmeztet arra, hogy csak az eü illetve az FFP maszk viselése az elfogadott a reptéren.
Leginkább olasz turisták vannak, de magyar és lengyel szót is sűrűn hallani. Kisebb létszámban még a németek, oroszok, franciák is képviselve vannak.
Jelenleg Szardínia elveszítette a zöld besorolását járványügyileg mert emelkedtek a megbetegedések esetszámai.
Én úgy tapasztaltam, hogy zsúfoltság van a reptéren (épp több gép indult), a reptéri buszokon és a beach- buszok utolsóin, aki használja ezeket a járműveket, legyen óvatos. A maszk viselése szabadban nem, de minden zárt helyen kötelező, így a szálláshelyek közös helységeiben is.
A reptéren egy büfé volt mindössze, az is csaknem teljesen kifosztva, inkább vigyen egy szendvicset magával aki ott szokta megoldani az étkezését. Ha kérdés lenne, szívesen válaszolok, egy hetet töltöttem kint, autóbérlés nélkül, Algheroban és környékén.
Sziasztok! Tegnap Asinaran voltam ahol szóbakerült, hogy a La Pelosa látogatása mennyire megváltozott, nem tudom, hogy volt-e itt már téma, engem minden esetre meglepett mert pár évvel ezelőtt csak a parkolássi díjat kellett megfizetni, mára ez teljesen megváltozott és jó tudni ha valaki oda készül.
A parkolójegy mellett belépőjegyet kell váltani a strandra, ez 3,5 euró per fő 12 év felettieknek. Itt megváltható: https://www.lapelosastintino.com/home Karszalagot kapsz melynek meglétét a strandon ellenőrzik, ha nincs rajtad és úgy járkálsz a strandon, 100 euró a bírság. A törölköző alá gyékényt kell teríteni, ha nincs nálad, bérelned kell ha le szeretnél feküdni. Egy spanyol társaságot akkor bírságoltak 400 euróra amikor a túratársunk ott volt, 2 nappal ezelőtt.
A jelenlegi tűzek nem érintik Alghero környékét, amikor Oristanoból tértünk vissza Algheroba, akkor viszont láttuk a nagy füstöt a sziget belsejében. A helyiek szerint igen gyakoriak a bozót és erdőtüzek nyaranta, nem pánikolnak miatta.
Autó nélkül közlekedőknek ajánlom a https://www.cattognobus.it/ utazásszervezőt, múlt szombaton Is Arrutas és Tharros úton voltam velük, 25 euróért, tegnap pedig Asinara dzsipes látogatáson 90 euróért. Mindkettő egész napos program, ellátás nélkül, de nagyon megéri. A második azért ennyi mert külön fizetsz a buszért, a hajóért és a dzsipért és valami lokál kikötői illeték is van. Dzsippel lényegesen többet látsz a szigetből mint ha kisvonatozol, a biciklizés pedig ott igazi kihívás.
4 napja vagyunk Szardínián.Amikor jöttünk, egyik határátkelőn sem kértek semmilyen papírt. Sőt észre sem vettük, hogy mikor mentünk át a határon. A kompnál is csak a jegyet kérték.
A 7 éves fiunknak indulás előtt csináltattunk antigén tesztet, a feleségemnek és nekem eu zöld igazolványunk van, de senki nem kérte tőlünk.
A maszk csak bent kell, teraszon utcán nem. A strandok on, utcán olyan az élet mint járvány előtt.
Hivatalosan 6 éves kor felett kérhetik. A gyakorlat lehet más, de én megcsináltatnám nekik hogy ne érjen meglepetés, annyit megér.
Ha 1 hónap múlva mentek akkor bármi lehet, de sajnos lazulni már nem fog a helyzet az biztos. Mi is aug. közepén indulunk (bár nem ide) de kb. boldog leszek ha egy teszttel megúszom a beutazást és nem lesznek durvább korlátozások addigra...
A jelenlegi helyzet szerint a beoltatlan 11 és 14 éves gyermeknek szükséges tesztet csináltatni? Bár mi kb 1 hónap múlva készülünk, addig annyi minden változhat még. Remélem csakis jó irányba.