A Marmande a legrosszabb paradicsomfajták egyike, nemcsak nálad teljesít gyengén... Vacak az íze, ráadásul nálam gyorsan le is betegedett. Soha többé nem ültetem.
Teljesen igazad van, azt valóban elfelejtettem leírni a hosszabb szösszenetemben, hogy, minden fajta a termőhelytől, annak adottságaitól függően teljesít. Nekem, nálam ez volt a helyzet, az biztos :) És az is biztos, hogy ilyen hőség/aszály mellett a kertészkedés rémálom. Olyan hiánybeteségek, tünetek fordulnak elő, hogy szinte védhetetlenek.
Igazából a paradicsomfajták elég hisztisek a termőhely és feltételekre.
Van amelyik itt pocsék, máshol meg kiváló, és fordítva.
Nálam pl az ACE55 elég jó szokott lenni. Már amíg ültettem. Hozamra mindenképpen, ízre meg az átlag felett, de nem extra. Csak én átálltam a folytonnövőkre, mert jobban tudom kezelni őket. De itteni feltételekkel az ACE55 kifejezetten ajánlható lenne.
Sziasztok! Megosztanám az idei szezonról a tapasztalataimat, hátha valaki hasznát veszi egyszer. Én is örültem, amikor egy-egy, számomra ismeretlen fajtáról kerestem infókat, és itt, a keresőbe beütve a fajta nevét, olvashattam róla pár szót. Az aszály-hőség páros drámai hatásairól most és itt nem nyafognék, mindenki tapasztalta, hogy mi a helyzet. Ültettem idén pár paradicsom és paprika fajtát, ezekről írok egy-két sort alább. A repedésre, csúcsrothadásra hajlamosságot kihagyom, mert minden fajta érintett volt ezzel idén a körülmények miatt. Kaptak a növények megfelelő rendszerességgel kalciumot, káliumot, Amazont.
Kecskeméti 3: Korai, bőtermő, jó ízű, sokáig és jól tárolható fajta, nem vastag héjú, nekem nagyon bejött, jövőre is lesz. Korall: Bőtermő, stabil fajta, nagyon jól tárolható, nagyobb bogyójú, de az íze nem győzött meg (nem is értem, miért írják a magok csomagolására, hogy a "legjobb ízű paradicsom" :D), jövőre nem ültetem. Ace-55: Nagy csalódás. Érzékeny a bokor is, a termése 90 %-a csúcsrothadásos lett, ráadásul még méretben is messze alulmúlta a fajtaleírásban ismertetetteket, gyakorlatilag értékelhetetlen, soha többet nem lesz. Hildares: Csalódás. Folyton növő lenne, de a bokra sem nőtt rendesen, nem is bőtermő, a termések aprók és iszonyatosan vastag a héjuk. Hiába jóízű a paradicsom, ha a héja miatt gyakorlatilag fogyaszthatatlan. Ez sem lesz jövőre. Krumplilevelű ( mi itthon ismeretlennek hívjuk :D): Fajtáját nem sikerült idén sem kideríteni. Tavaly hozta a 86 éves édesapám a piacról, ő muskátlit akart venni, és két ilyen palántát hozott haza. Idén kerestem a piacon, hátha, de nem sikerült a nyomozás :) A K3-hoz hasonló méretű (talán picit nagyobb) termései vannak, uolyan korai is, nagyon jó ízű, nagyon bőtermő (hozamban verte az összes fajtát), vékony héjú, nagyon szeretjük, ez a jolly joker itthon. Már idén is a saját magam által fogott magokból vetettem, neveltem palántát, jövőre is lesz, ez egyértelmű. Marmande: Remélem, csak az én bokromra jellemző, és a fajta nem ilyen borzasztó. Nagyon szép alakú, küllemű termés, minden jó...amíg meg nem kóstolja az ember. :D Képtelenek voltunk megenni, olyan hányás íze volt. Soha többé Marmande. :) Tipo Albenga: kertészetben vettem egy db palántát, mert ökörszív típusúnak írták. Folyton növőm szép erős bokrot nevelt, 3 kg le is jött róla ebben a hőségben is, de az íze roppant gyenge volt, ez sem lesz jövőre. Sungold f1: Hihetetlen vitális, erős növény, nő, mint az állat. Még most is virágzik, van rajta termés is bőven. Nagyon édes, de nem az a klasszikus paradicsom íz. Bőtermő is, nem is kényes, ha valaki szereti a sárga koktél paradicsomot, ajánlom neki. Valido f1: Ő is egy folyton növő koktél, hasonló paraméterekkel, szilva alakú terméssel, ami nagyon édes, és finom, jó ízű, jó paradicsom ízű. Szerintem jövőre is lesz egy vagy két palánta ebből. Tomate Azul: Ő a nagy büszkeségem. Egy valenciai üdülés során láttam meg a piacon, igazi különlegesség. Én vettem a termést a piacon, én hoztam haza, fogtam belőle magot, vetettem, pikiroztam, ültettem, gondoztam. Későn, június 22-én vetettem, nem nagyon adtam esélyt annak, hogy lesz rajta érett termés még idén. Július 20-án kerültek a helyükre, és gyönyörűen nőttek. Végül teremtek bőven, ettünk is belőle, most is itt van még vagy 4-5 nagy szem a tálcán, érik szépen, pirosodik (az alja, mert a felső 2/3-a indigó kék. Igazi hús paradicsom, nagy szemű, nem igazán intenzív, telt ízű, de mégis finom, nem vastag héjú. Nagy tanulság, el lehet gondolkodni rajta, hogy egy korai fajtával (pl. K3) egy május 20-a körüli helyre vetésnek is lehet értelme. Paprikából három fajtát vetettem, neveltem. Amy: Lehet, hogy az én magjaim (Rédei) nem voltak tökéletesek, de nagyon nem azt hozta a fajta, amit vártam. Sem méretben, sem ízben, sem semmiben. A piacon sokkal finomabb fehér paprikákat vettem, ez az igazság. Édes alma: Bőtermő (amennyire az idei időjárás esetén ilyenről lehet beszélni), nem érzékeny, és lesz jövőre is, mert savanyú paprikát mindenhol csak csípőset lehet kapni, amit én nem szeretek. Gigant f1: Nagyon bejött, elégedett vagyok vele. Erős bokrú, bőtermő, nagyon vastag húsú, kitűnő ízű paprika, jövőre lehet, hogy csak ez lesz az édes alma mellett. Ennek van értelme, ilyet a boltokban drágán lehet venni, fehér paprika van olcsón, arra nem pazarlom a helyet és az energiát.
Nem. Idén kaptam. A többi mag már földben volt 1 hete mikor ezt vetettem, de lehagyta őket növekedésben és érlelésben is kicsit. Sajnos hamar betegszik a levele és annyira nem is finom mint a saját fajtáim. De a boltit így is lekörözi. Koraisága és az október közepéig termése kárpótol. Bár a hideg miatt csak keveset érlelt mostanában. Tavasszal korán indítom.
Ez talán nálam is működne, ha nem lennék kíváncsi, és nem szeretném a változatosságot.
Általában 10 körüli fajta szokott lenni, de az utolsó pár évben ez a szám inkább a 20 fele közelít,
illetve több esetben túl is lépte azt :)
Régen a nagy kertbe ezt könnyen abszolváltam, de most nagyon meg kell fontolnom, hogy merre mit ültessek?
Amíg nincs belakva az új porta, melléképületek, udvar, virágos, és örökzöldek nem lelték meg jövendőbeli helyüket,
addig több területben gondolkodhatok, de ha Isten kegyes, akkor remélhetőleg jövőre újra építkezésbe foghatok,
és pár fix magaságyon kívül nem lesz több szabadon ültethető terület.
Akkor lehet nekem is maximalizálnom kell a palánta darabszámokat, de ahogyan magam ismerem,
valami mód akkor is túllépem a szűkösre szabott keretet.
Most a második szezont élem meg az új területen, és egyre jobban tetszenek a zöldségek a virágoskertben.
Némelyik növény üde színfoltot képez az évelők között.
Pl, a fehér tojáspadlizsán, olyan jól mutat a kúszó tuja szomszédságában. Vagy a normál padlizsán sem rossz az oroszlánfarok mellett,
pláne úgy, hogy valami miatt a virág teljesen lekopaszodott, és csak a hosszú szárakon lévő virágok maradtak.
De a most nyíló metélő foki is üde színfoltot képez a cickafarkak mellett, és a mángold sem mutat rosszul színes leveleivel.
Idén a paradicsomok nagy részét a virágos kertbe ültettem, így egy locsolással megúsztam több kört a kertben.
Most jut eszembe, mi lett a kivágott fenyőd helyére ültetett veteményessel tavaly? Jól sikerült? Ha jól emlékszem kukoricát akartál a kiskertbe ültetni?
Nagy terveim voltak az idén a paradicsom aszalásával, de nagyon nem volt mit. Úgy ellepték a poloskák, hogy 30 tőről enni is alig jutott, ezért lenne egy üzleti javaslatom, hátha van itt valaki akit érdekel.
Szívesen vállalnék aszalást, cserébe a termék feléért.
Debrecenben élek, ez csak kis távolságon belül működhet, esetleg még Hajdúszoboszló, mert oda elég gyakran kell mennem.
Úgy tippelem, hogy minimum 5 kilótól érdemes elkezdeni. Fügéből kb. 8 kg. fér bele egyszerre, de az darabosabb, a szeletelt paradicsom fajlagosan több helyet foglal.
Persze házi és nem permetezett paradicsomban gondolkodom.
A fügét már ismerem, az a súlyának kb. 60%-át elveszti a tisztítás, aszalás során. A paradicsomról most azt találtam, hogy 5 kilóból kb. 60 dkg aszalvány lesz. Nyilván ez attól is függ, ki milyen szeletekre vágja, meg hogy mennyire szereti megszárítani.
Elektromos aszalóm van, elég korrekt. Belül minden rozsdamentes, műanyaggal nem érintkezik a kaja, szerintem fontos.
Én 3 max 4 féle paradicsomot tartok, befőzésre a nagyobbat a többi koktél. Jövőre 2-3 fajta lesz. 16-20 bokor bőven elég. Folyamatban van a fólia kiürítése készülök a polikarbonát ház fogadására. nem lesz occsó .
Ha alaphangon akarnám írni, akkor azt pötyögném, hogy katasztrófa, de álljunk hozzá pozitívan,
bár 6x annyiba került a saját parim, mintha boltba, piacon vettem volna, de a nehézségek ellenére mégis volt mit szüretelni)
Ez a szezon számomra tanúságokban bővelkedett!
1./ járt utat járatlanra ne cseréld le!
Ez alatt arra gondolok, hogy nagyon sokféle új paradicsomra tettem szert,
( és mint a gyerekek a játékboltba, tanácstalan voltam)
nem tudtam eldönteni, hogy melyiket ne ültessem el, így lett 31 féle pari a kertbe, amiből huszonegynéhány vadi új,
és nem pont csalódás mentes szüretet eredményezett, mert sok esetben nem azt hozta amit a neten "fajtájáról" írnak.
Ezért írtam a járt útról, mert ha most kezdeném a szezont, felesbe, vagy még kevesebb új fajtát ültetnék egyszerre,
és többségében a régi bevált fajtákat favorizálnám, nem cserélném le a régi fajtákat, max mellé ültetnék fajtánként 1-2 szál újat.
2./ Nem kell sok mini!
Bár a mini sokkal több termést ad, és eddigi tapasztalataim során számomra sokkal édesebb, ízesebb mint a nagy fajták,
de ha nincs rá fogyasztói kapacitás, akkor két főre 5-6 bokor bőven elég, mert a többi csak felesleget termel.
(mondjuk a szomszédok, rokonok jól járnak vele:) csak a vele való munkába nem osztoznak velem:(
3./Szinek!
Jó pár évvel ezelőtt kaptam normál méretű sárga parit, akkor nem jött be, de azóta valahogyan mindig kerül a parik közé, de csak mini formában.
Idén több féle sárga normál, és mini paradicsomom volt, de a nagyokban ismételten csalódtam.
Le kell szögezzem a sárga normál méretű paradicsom nekem nem jön be, ellenben a sárga minik a legédesebbek!
Tavaly a mini, narancs datolya, idén a Boliviai vad sárga volt a "cukor" favorit.
A zöld sárga csíkokkal, és a zöld piros csíkokkal szintén nagyon különleges ízvilágot hozott.
A Feketés paradicsomok (több féle volt), 1 kivételével csalódást okoztak.
Nagyon klassz volt a reggeli szüreteknél a színekben bővelkedő paradicsomos tál, de szerintem ennyi féle paradicsomot többet nem fogok ültetni!
4./Mennyiség!
Ahhoz képest, hogy összesen 20 bokor paradicsomot szerettem volna ültetni, többszörösét sikerült, és még sem volt annyi termés mint amennyit vártam.
A tobzódás elmaradt, "mertugyehogyugye", a mini nem tömeg, és a kedves velünk élő "élősködők" szeretik a potya kaját, így ők is segítettek "lakmározni":(
5./Minőség!
Vagyis a téli befőzést figyelembe véve, a "sokszín világ" gyenge lét eredményez!
Van pár mini amit jó befőzni, de a régi beváltakat kell legalább felesbe ültetni.
6./Időjárás - kártevők!
Nyáron azt gondoltam, milyen jó, hogy a szétszóródott magvakból "gondoskodás mentes" erős palánta nőt, jövőre nem is nevelek előre csak pár darabot.
Most az elmúlt időszakból okulva, lehet már karácsonykor el kellene ültetni a magok nagy részét, hogy a nyári direkt időjárás,
és a kártevők megjelenése előtt a befőzés megtörténjen, és utána ha már beköszönt az afrikai nyár, csak kevés bokor túlélésével kelljen bajlódni,
ami a napi zöldségmennyiséget biztosítja.
Ugyanis most az ideg tornászik az agytekervényeimen, amikor szedem a parit, és kb 20 szemből ha kettő tökéletes?
Ezért úgy döntöttem, hogy már több mint egy hete a paradicsom nagy részét leszüreteltem, a zöldeket beládáztam, a meglévőket már nem locsolom,
és szomorúan nézem, hogy mennyi termés lenne még, ha a velünk élő "társélőlények" békén hagynák őket :(
Az évértékelő már nekem is körvonalazódik a fejemben, de még várok vele picit. :) Idén a gyapotttok-bagolylepke ellen a biocont termékét alkalmaztam, ami a biokiskert.hu-ról rendeltem. Ez pedig a petefürkész. A termést mondjuk 90%-ban megvédte, volt azért jó pár lyukas paradicsom és paprika is. A biokiskert oldalán úgy hirdetik, hogy 4 hétig nyújt védelmet 10 méter sugarú körben. A gyártó Biocont oldalán viszont 10-14 naponta kell cserélni a kapszulákat (ebben vannak a kis petefürkészek. A biokiskert nyilván azért állít valótlant, hogy megvegyék a terméket, ami még havonta kihelyezve sem olcsó játék (darabja 850 Ft és a posta költség is horror, mivel jégakkuval, extra fuvarral jön), nekem minden rendelés (4 db kapszula) 6100 Ft volt. Ha kéthetente rendeltem volna május közepétől, kilehet számolni, mibe fájt volna a szezon. Viszont, ha vki nem védekezik, akkor 90 %-os lesz a kár, ahogy figyelgetem a különböző fórumokon.
Vártam az idény értékelésével, hogy hátha lesz esztétikusabb képem, de már nem reménykedem.
Nagyon lehangoló az eredmény. Az aszályon kívül soha nem látott invázióban támadtak a kártevők. A zöld poloskák és a bagolylepkék a termés nagyobbik részét teljesen tönkretették. Hatékony védelmet eddig nem sikerült kigondolni ellenük. Jövőre talán egész sátrat építünk; nem fátyolfóliából, hanem rovarhálóból. Remélem, az eléggé szellőzik ahhoz, hogy ne legyenek megint betegek a növények, mint múlt nyáron.
Két próbaidős fajtám volt, az egyik a Mexico, a másiknak nem tudom a nevét. A rövidség kedvéért XL-ként fogok hivatkozni rá. Mindkettő nagy méretű, gerezdes típus. Sajnos, típushibákkal. A gerezdek közötti völgyekben repedősek, az XL körkörösen is. A kocsánnyal szemben kis parás foltot fejlesztenek. Kisebb mértékben zöldtalpasodnak is. A nagy bogyónak viszont előnye, hogy ha a külső réteget le kell hámozni a poloska-kár miatt, még mindig marad belőle számottevő darab. A Mexico-nak 75 dekásat ígértek, ahhoz feltehetően jó körülmények is kellenének. Ebben az aszályban 36 dekás volt a legnagyobb, az történetesen az XL-en.
A Mexico nagyon erős növésű, vetekszik a régi fajtámmal, pedig azt eddig még nem szorították meg. A bogyó nagyon laza, vizenyős húsú, darabolás közben szétnyomódik. Az íze is híg, de annyira nem vízízű, mint az ökörszív. És van egy üde zamata, amit eddig egy fajtában sem éreztem.
Az XL lassabban növekszik, a szára aránylag vékonyabb, a levele pedig sajátos. Ha valaki felismerné róla, írja meg a nevét legyen szíves.
A bogyó húsának viszonylag jó tartása van. Az íze tömény, rusztikus paradicsomíz. Savban elég hangsúlyos, de túlzásba nem viszi.
A két fajta íze jól kiegészíti egymást, meg fogom tartani őket. A nagy bogyókkal szaporább a befőzés, és leginkább arra valók ezek.
Azért nőhet olyan jól, mert az üvegházban pára is van. Az enyémek kiültetve kicsik, és most kevés van rajtuk. A vödrös ami teleltetve lesz kicsit nagyobb, sok trágyás vizet kap, de a levegő nagyon száraz. Idén semmi nem halad ahogy kell. Károm is keletkezett bőven. Várom a szebb jövőt!
idén nálam először van bohócpaprika, talán Tao-tól kaptam a magját. Szép nagy bokor, sok terméssel. Most kezdett érni, vannak már rajta pirosak. Itt még nem potyogtat.
Mire használjátok? Egyet kóstoltam, finom, nem csípős, nagyon vékonyhúsú.
Poloskákból itt is többféle van idén. És már mindenre mennek. Céklán, mángoldon, bazsalikomon, sőt szőlőn is találtam. A füge már ehetetlen miattuk.
És hogy a paradicsomos topikcímnél maradjak, már a koktélokon is vannak. Az Ivory Pear ami még megúszta, talán a semmilyen színe miatt.
Eleve egy cserépben lévő bohóc volt. Idén is azért tartok egyet cserépben hogy majd azt teleltetem. Sajnos a fekete chili rosszul sikerült, nem lesz amit teleltessek.
10 - 12 fok körül. Van egy használaton kívüli zuhanyzó-wc, ott nincs fűtés. Ott vannak a citromok is. Teleltetés előtt vágtam vissza. A fekete chili nem bírta ki.
Miben szoktad teleltetni a bohócot, és kb. hány fokban?
Én vödörben és 8-10 fokban. lehull a levele, tavasszal jól visszavágom, el is hal több ága. Mégis beindul és 1 hónappal előbb érik mint az az évben vetettek.
Szóval ezért potyog a bohócpaprika. Csak csodálkoztam. Bár idén van rengeteg, az áttelelt tövön több száz kisebb nagyobb. Kb 1 nm helyet foglal el. Ráadásul a kintiek is beindultak, ott is sikerült 3 palántát életben tartani. Kedvenc paprikám. Máskor is megpróbálok egy tövet átteleltetni, sokkal hamarabb van és nagyobb a bokor.
Kétszer vittem fél-fél vödörnyi kukacos paradicsomot a komposztálóra a napokban ügyelve hogy középre kerüljenek ahol forróság lesz. Olvastam hogy a talajban telelnek át bebábozódva, a kertben gondosan összeszedek minden parit. A lehulló kukacot nem látom meg sajnos.
Nálam a bohóc még egészséges. Később szedek belőle, mert teljesen piros még nincsen.
A fahullás almádra én is szívesen lecsapnék. :)
3 féle poloska van a kertben. A paradicsomon elvétve, viszont idén a fügére szoktak rá. A zöld és a szürke is eszi, és a kisebb fajta szürke is van, ami a málnát szereti.
Pocok is van bőségesen, a retkem meg el van vetve. Kíváncsi leszek mi marad. Szerencsére a sütőtököt nem rágják meg.
Itt is ez van. Eszik a bohócpaprikát is, amibe belerágtak, lepotyog.
Nem vagyok azért kétségbeesve. Tettem el annyit, amennyi télre kell, enni van még bőven koktél és pár szem talán a nagyobbakból is lesz még. A poloskák miatt rengeteg lerohad, de a paprikát is kell úgyis enni, az idén nagyon jól sikerült, valahogy el is kell tenni belőle. Ketten mindent úgyse tudunk megenni.
Ellepett a hullott alma is. Már finom, azt is be kell főzni, és persze folyamatosan van gyümölcsleves, ha sütök, abba is teszek almát. Engem nem lep meg a hullás, ezek zömmel kukacosak és mindig ez van, amikor van termés. Marad a fán is elég, amit el lehet tenni télre, úgyhogy nem baj ez, csak most nem győzöm feldolgozni és osztogatni.