(1) Lakás vásárlásához, építéséhez, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, valamint a 16. § (1) bekezdésében meghatározott célra devizabelföldi magánszemélynek nyújtott legfeljebb 30 millió forint összegű és a szerződés alapján a forrásul szolgáló jelzáloglevél kamatánál a támogatás időtartama alatt legalább 1 százalékponttal alacsonyabb kamatozású kölcsönök, illetőleg az ebben a bekezdésben meghatározott célra és összeghatárig belföldi hitelintézet vagy biztosítóintézet által nyújtott kölcsönök, vagy ilyen kölcsönöket biztosító önálló jelzálogjogok megvásárlásának finanszírozására kibocsátott jelzáloglevél kamataihoz az állam jelzálog hitelintézet útján a polgárok terheinek mérséklésére támogatást nyújt a jelzáloglevél egész futamidejére, de legfeljebb az alapul szolgáló kölcsönök futamidejének első 20 évére. A támogatás mértéke a futamidő első 5 évében 7 százalékpont, de legfeljebb a jelzáloglevél kamatával megegyező mértékű. A következő évekre a támogatás mértékét a Kormány 2004. június 15-e előtt oly módon határozza meg, hogy az adósok terhei ne növekedjenek."
De én is kérdezek: Szabad-e most felvenni a legjobb fajta hitelt a deviza hitelt mondjuk 10-15 évre?
Te írod:
"... Ennyire azért nem kellene naivnak lenni. 2. Mintha már lassan tíz éve folyton ezt hallanám, hogy baromira gyorsan változik a hazdasági helyzet, hullámhegyek-hullámvölgyek. Jó reggelt Magyarorszááááááááááág, vége a kádári langyos állóvíznek. ..."
Ugye egyszerűbben a kérdés: Be fog-e zuhanni a forint a közeljövőben vagy nem?
(Azért a közeljövőben. Mert ha csak 5-6 év múlva zuhan meg akkor lehet, hogy 10 évet nézve még mindig jobban járt a devizahiteles, mint a támogatott forint hiteles.)
Mit csináljon az aki nem naív, de mocskosul szüksége lenne lakásra?!
Nos, akkor világosítsd meg a buta kis fejem: kollégáim ilyen irányú beszélgetéseit hallgatva nekem az jött át, hogy pl. a kamattámogatás csak öt évre szólt, még 20 éves hitelnél is. Így van?
Más országban is magas a lakosság eladósodottsága, ez a fogyasztói társadalom.
A legelfogadhatatlanabb lépés az , hogy aki már felvette a hitelt az már nem tud visszakozni. Ennek a rétegnek mindenképp békén kellett volna hagyni a rá vonatkozó törvényt, mert ez a kör ennek az ismeretében vette fel a hitelt nem az ország makrohelyzetét vizsgálta, valamint nem rendelkezik jóstehetséggel, hogy megjósolja, hogy pár ezer szavazattal olyan kormány jön , aki először szétszórja az állami pénzt, majd utána elkezdi kifacsarni az embrektől mindent amit csak tud.
Én ezért utálom mindenekfelett a mai tolvajbanda MSZP/SZDSZ-t.
Ha most változtat akkor mindenki aki a jövőben fel akar veni hitelt tudja mivel számoljon, de aki már felvette?
Megértem ,hogy távozol, nehéz a te helyzeted és se vállalnám az ördög ügyvédje szerepét.
Én mindkét félre haragszom, mert mindegyik gátlás nélkül nyirbálja a másik hosszútávra tervezett dolgait. És igazad van, 20 évre adósságot vállalni nem szabad Mo-n. Mindig csak a köv választásig. :-)
És tudom naivitásnak tűnhetett, hogy, ha az egész fejlett világban 2-3% a kamat és Mo.-n meg folyamatosan csökken és már 7-8% körül van és a hasonló kaliberű országokban (Lengyelország, Szlovákia) is hasonló a helyzet, akkor azt hiszi az ember, hogy nem lesz bő egy éven belül 12%.
Azóta okosodtam: Senkinek sem hiszek el semmit. :-)
Hál istennek nekem nincsenek anyagi gondjaim. De teszem félre a pénzt mint az állat, hogy minél előbb előtörleszhessek (nekem is figyel a 4% büntető kamat) és ne érezzem magam ennyire kiszolgáltatottnak.
Még egy szóra: majd egyszer ráérő idődben számold ki, hogy a nagyon ügyes fideszes hitelen mekkorát kaszáltak:
- a bankok
- az ügyvédek
- a közjegyzők
- az építőanyag-kereskedők, építési vállalkozók (bár ők legalább adnak valamit a pénzedért).
Viszont ők alkották meg azt a rendszert, ami az ország teherviselő képességét jelentősen meghaladta. Gondolkozni kellett volna picikét annak idején.Leginkább a polikikusoknak.
Idén és jövőre a gépkocsi hiteleket kezdik felmondani, és tartok tőle, hogy a következő kormányváltás után (bárki is kerül hatalomra) jönnek a lakáshitelek is.
Egyébként további kellemes fröcsögést, én távoztam.
Persze a csapból is a kedvezméynes hitel folyt, törvényben rögzítve!
Sőt még az is belevolt írva, hogy 2004- ben át kell tekinteni és javítani.
A tetű Medgyessy megígérte, hogy nem bántják a rendszert csak kiszélesítik.
Ehhez képest kinyírták az adókedvezményt és megemelték a kamatokat és levitték a fel vehető hitelnagyságot 5 millára. Jövőre szüntetik meg az áfakedvezményt.
Persze fel kell készülni a legrosszabb esetre is, de ennyi erővel senki ne vegyen fel hitelt 1 évnél hosszabb időre, mert ki tudja mit hoz a jövő év.
Egy kormánynak a kötelessége volna biztosítani a polgárok felé a kiszámíthatóságot, az a tolvajbanda (MSZP/SZDSZ) azonban nagy ívben szarik minderre.
Az emberek nagyrésze nem ért a pénzügyekhez, adókhoz és ha támogatják ,hogy lakást vegyen és kell is neki lakás akkor megveszi.
Rá két évre meg a tolvajbanda benn hagyja a szarban....
mivel ma Magyarországon 2 évre nem lehet előre tervezni, nemhogy 20 évre, a fiatalok dögöljenek meg, és ne vegyenek fel hitelt.
Vagy pedig fogjuk be a pofánkat, hisz kényszerhelyzetben vagyunk, mert lakni kell valahol, meg a kölköket is tenni kell valahova (dugjuk fel magunknak őket? ez jó lesz?), úgyhogy adjunk hálát a kormánynak, hogy csak ennyivel emelte a kamatokat.
1. Akkor miért nem a fideszre haragszotok, aki elhitette veletek, hogy következik 20 év (kamat)kánaán. Ennyire azért nem kellene naivnak lenni.
2. Mintha már lassan tíz éve folyton ezt hallanám, hogy baromira gyorsan változik a hazdasági helyzet, hullámhegyek-hullámvölgyek. Jó reggelt Magyarorszááááááááááág, vége a kádári langyos állóvíznek.
3. Mindezek ellenére együttérzek veletek. Amivel mondjuk sokra nem mentek, sajnos.
Zavarni nem zavarsz, csak ott valszeg használhatóbb választ kapsz.
Politika: Nekem az csípi a csőrömet, hogy 2 éve a 20 évre felvett hitelem (támogatott) az elérhető legjobb volt, erre most meg a lehető legszarabb (lásd mai index cikk). Azért ennyire gyorsan nem kéne forogni a világnak. :-(
Biztos vagy benne, hogy a kormány a hibás? Hitelfelvétel előtt nem kéne tán alaposan tájékozódni, és végiggondolni, hogy hogyan is alakul az elkövetkező 20 évben a család pénzügyi helyzete?