Szeretném megkérdezni Ráckevén furattunk kutat és ott mit tudsz a vastartalomról mert szeretnénk a kut vizét bevinni a házba wc öblitésére használni és kell e kavicságyas szűrőt ,vagy elég csak a papírfilteres szürő. Köszi.
Az én geothermal rendszerem zárt, ott a glikolos víz megy le, aztán van a sondenkopf, és jön vissza, és közben nyáron lehűl, télen felmelegszik. Nem is tudom milyen rendszer az, ami közvetlen felhozza a kútvizet. Hova teszi utána?
Klórsokkot kell alkalmazni, attól még barnább lesz 1 nap múlva, aztán pelyhesitsd a vizet, maj valami slagos módszerrel szívd ki a mediből. De ne forgasd vissza a medencébe.
A víz vas tartalma akkor válik ki amikor a víz oxigént kap! Van szűrő, de szerintem horribilis az ára...! A szakmánkban a geotermikus fűtésnél jelentkezik a vasas víz gondja, mivel a visszasajtoló kút szűrőjében, ill. közvetlen a szűrő mellett a természetes szűrővázban csapódik ki ez a magas vastartalom. Ez ebben az esetben kb. 1-2-3 éves folyamat. A kút olyan szinten el tud tömődni, hogy az eredetileg elnyelethető vízmennyiség 20-30 %-át nyeli csak el, és nem tudunk ellene mit tenni. Van olyan terület (pl. Tököl), ahol a talajvíz annyira vasas, hogy kerti locsolásnál elég rövid idő alatt a betont barnára festi....! A problémádnak esetleges megoldása lehet, hogy a vizet egy nyitott kavicsszűrőn kell átpumpálni, ahol a vas egy része kicsapódik, a többi pedig keseríti tovább az életed..! Ja, és a szűrőkavicsot cserélgetni kell...!!!:-( -ill. esetlegesen egy olyan vízadó réteget kell megcélozni egy új kúttal, ami nem vasas vizet ad...! Tudom, ez egy kicsit elkeserítő, de ez van...!
Segítséget szeretnék kérni valakitől.Furott kútból töltöttem fel a kerti medencémet és ronda vörös színe van.Azt mondták a kútfúrók hogy magas a vas tartalma a víznek.Mit lehet csinálni hogy ne legyen olyan ronda???Van valami ami leköti vagy semlegesíti a vasat a vízben????A szűrő nem boldogul vele.Előre is köszi.Javaslatokat várok ide vagy a faggyas@citromail.hu-ra üdv Lídia
Valaki segítsen rajtunk! Olyan házba szeretnénk költözni, ahol nincsen vezetékes víz, mivel ez egy erdős terület. Van fúrt kút, de azt mondja a tulaj, hogy olyan fél órán keresztül ad vizet, utána kell várni vagy negyed órát, amíg újra lesz víz. A kérdésem az lenne, hogy mennyi az esélye annak, hogy ez nemcsak talajvíz, ill. van-e rá esély hogy másik kút fúrásával több vizet tudnánk nyerni? Nem szeretnénk úgy járni, hogy megvesszük a házat aztán idővel nem lesz vizünk. Esetleg vki vállalna ilyen felmérést? Ötleteket várok S.O.S.
Kozák István 20-9423416
Nem drága, de valami vékony csövet dug le, és a méllyebben lévő vizet szivattyúzható magasságba emeli. Köves, sziklás helyeket nem vállal.
Infomaker:
"És vissza is nyomja a vizet a földbe?"
Nem, első nekifutásra elfolyatjuk a csatornába, illetve elötte mint kertipatak hangulatnövelő funkciója van.
"Mekkora hőcserélő kell, hogy a flöldből jövő 5-10 fokos víz lehtűtsön nyáron egy kérót? Szerintem nagyon nagyok lennének."
9foknál hidegebb vízre nem lehet számítani. Nem tudom a hőcserélőim adatait, de két akkora berendezés, mint egy nagyobbfajta tüzoltópalack.
Nokiafan:
Hőcserélővel "kiveszem" a meleget a házból.
Jelenleg egy orosz membrános búvárszivattyúm van, azzal kell bejáratni. Ha már tiszta lesz a vize, akkor majd hagyományos motoros búvárszivattyúval fogom fölnyomni.
Amúgy most hallottam egy szolnoki cégről, akik százméteres lukat fúrnak, csak egy vékony csövet nyomnak le. Az az érdekes, hogy a vízkivételhez nem kell szivattyú, mert abból a mélységből már a rétegnyomás löki föl a vizet!
Hétvégére kapom meg a nevét és a telefonszámot a cégnek, de addig is hallott erről már valaki?
Az elmúlt ősszel fúrattam itt Lágymányoson kutat. Semmilyen engedélytnem kértem rá, nem is szándékozom. Tizenhét méter mély, 150-es cső van benne, még nincs bejáratva, mostanában kezdem folyamatos használatra bírni. Csak kerti locsoláshoz és a ház hűtésére fogom használni.
Elvileg lehet hogy bejelentésköteles,de suttyomban kell csináltatni.Vannak kézzel fúró emberek,3 lábú négy-öt méter magas álvánnyal dolgoznak,nekem a 12 m mély kutat fél nap alatt vájták.Annyi,hogy a lukat kibélelik 110-es szaroscsővel,ebbe megy le a szivattyú csöve,vagy egy búvárszivattyú,amit egyébként nem ajánlanak,mert állandóan rázza a pvc csövet,és mindig felkavarja a cső alján kialakult lukban az apró szemcsés homokot.Locsolásra jó,de pl wc tartályba szerintem nem,mert a homok televeri az egészet,a kocsi polírját pedig összekercolja.