Keresés

Részletes keresés

rinpoce Creative Commons License 2002.11.23 0 0 14
Ha én azt tudnám!

Abban biztos vagyok, hogy a szilárd, "beégett" erkölcsi normákat gyermekkorban verik belénk. El lehet képzelni, milyen nehéz egy intézeti gyereknek, vagy egy problémás családnál. Vagy elég, ha a szülök éjjel nappal dolgoznak "beégetés" helyett! Hivhatjuk ezt szocializácionak?

Előzmény: Drift (12)
Drift Creative Commons License 2002.11.23 0 0 13
Tudod, erről Raszkonyikov dilemmája jut az eszembe.
Előzmény: promakhosz (9)
Drift Creative Commons License 2002.11.23 0 0 12
Jó, tegyük fel képes.

Akkor miért vannak olyanok, akik nem követeik a normákat.
Miért van az, hogy valaki egészen kis "kísértésben" is elbukik, valaki meg a legnagyobban sem.

Kétségtelen, hogy vannak olyan emberek, akik "anyanyelvi" szinten képviselnek bizonyos normákat, mások meg éppen csak "törik". Mi a különbség közöttük. Csak a szocializáció?

Előzmény: rinpoce (8)
rinpoce Creative Commons License 2002.11.23 0 0 11
Kuhn Ur nagy igazságokat mondott. Mondjuk én elválasztanám az erkölcsi (kvázi egyetemleges) és a társadalmi elvárásokat. Ez eddig nem lett kimondva...
Előzmény: promakhosz (9)
Drift Creative Commons License 2002.11.23 0 0 10
Az erkölcs és az érdek sokkal jobban összefügg, mint ahogyan első látásra gondolnánk. Közelítésben azt mondhatjuk, hogy az egyén akkor követ el erkölcstelenséget, ha az egyéni érdek-közösségi érdek határvonalat elmozdítja az egyéni irányába. Mondom ezt akkor is, ha tudom, hogy az erkölcs- hasonlóan a nyelvhez,- hagyományokon alapul, tehát vannak olyan elemei is, amelyek az adott pillanatban "irracionálisak", mind az egyén, mind pedig a közösség szempontjából.

Visszatérve a patkányokhoz, bizony bántják egymást. A példámban csak arról volt szó, hogy a patkány látszólag eleget tesz a rákényszerített elvárásnak, de amint az ellenőrzés lazul, nem tesz eleget neki. Mennyire "emberi" ez a magatartás.
Ugyanez kutyával: A kutya fajtársait is rákényszeríti a normakövetésre. A norma általában valamelyik domináns egyedtől származik, és nem tőle.

Előzmény: promakhosz (7)
rinpoce Creative Commons License 2002.11.23 0 0 8
Hát ez jo sok kérdés!

Szerintem mindenki képes a társadalom szabályainak elsajátitására, de fontos szempont, hogy amig kisgyermekkorban ösztönösen megtanulja a szülöi elvárások miatt, felnött korban már tudatosan önkorlátoznia kéne magát, hogy beilleszkedjen, és erre már nem mindig hajlando az, akinek ilyen irányu hiátusai vannak.

Most vettem észre, hogy ezzel a szép kerek mondatommal öt pontot is kipipálhatok!..

(vállon veregettem magam.. :-))

Előzmény: Drift (6)
Drift Creative Commons License 2002.11.23 0 0 6
Igen, valami ilyesmiről van szó.

1. Mindenki képes-e a "hatalom" által diktált szabályok "internalizálására"
2. Van aki képes, van aki nem.
3. Az anyanyelvhez hasonlóan egy bizonyos életkorban igen, de később elveszíti ezt a képességét.
4. Ha valaki elmúlaszja ezt az időszakot, később már nem képes rá.
5. Milyen szerepe van a szabálykövetőknek illetve az szabály-el-nem-fogadóknak a társadalom dinamikájában.
6. Mi van, ha aszabályokat (normákat) cak bizonyos feltétellel követik Pl otthon ige, távol az otthontól nem. Szélsőségesen:Másképp ha látják, megint másképp ha nem látják.
7. Az "erkölcstelen" (nem normakövető) visszavezethető-e a társadalmi kapcsolatokra erősségére (beágyazottságra)

Előzmény: rinpoce (4)
Sense Creative Commons License 2002.11.23 0 0 5
Igen, borzasztó érzékeny "lelke" tud lenni a kutyáknak, ezért is szeretem őket, van egyéniségük.
A lélek kérdésében pedig nem tudom mit gondoljak a kutyákkal kapcsolatban, patkányokhoz még nem volt szerencsém közelebbről.
Előzmény: rinpoce (4)
rinpoce Creative Commons License 2002.11.23 0 0 4
Igy lehet a kutyákkal...

Az én kutyámat egyszer valamiért bezártuk (az udvaron élt), és mire hazamentünk beszart. Én még ilyet nem láttam! Annyira szégyelte magát, majdhogynem sirt. Addig nem hagyott békén, mig el nem kalapáltam. Utána boldogan ugrált a nyakamba.. :-))

Lehet, hogy bár állitolag nincs lelke, lelkiismeretfurdalása volt?

Előzmény: Drift (-)
Sense Creative Commons License 2002.11.23 0 0 3
Nagyon :))
Tehát egy majmon nincs nadrág, miközben egyre magasabbra mászik, ne itt egy újabb következtetés :)
Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.23 0 0 2
Rajtam nadrag van. Te meztelenul szoktal fara maszni.
Aki mesztelenul maszik fara, annak kilatszik a feneke.
Na ez milyen bolcs volt.
Sense Creative Commons License 2002.11.23 0 0 1
folytathatom? :)

És minnél magasabbra mászol a fára, annál jobban fog látszani a te feneked is :)

Előzmény: Törölt nick (0)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.23 0 0 0
Ezek eleg bocsek?

Ha nullazok, nullazva lesz a topic.
Ha nullazok, egyel tobb nullazott topic lesz.
Ha nem nullazok, az ellentete a nullazasnak.
Ha felmaszok a fara nullazas helyett, akkor a topic nem lesz nullazva.

Nos?

Drift Creative Commons License 2002.11.23 0 0 topiknyitó
Frans de Waal könyvét olvasom,-Jótermészetűek, avagy a jó és a rossz eredete az emberben és más állatokban.
A következő kisérletet írja le a könyve 108. oldalán.

Adva van egy patkány, amelyet arra idomítanak, hogy a 4. ételgolyó elfogyasztása után hagyja abba a táplálkozást, különben kap a fejére az idomártól.
Az idomítás akkor hatásos, ha az idomító a patkány látóterében tartózkodik. Ha nincs jelen, akkor a patkány minden lelkiismeretfurdalás nékül elfogyasztja a további adagokat is.

Tehát a szabály nem, válik a patkány belső sajátjává, (nem internalizálódik) ellentétben a kutyával, amelyet egy hasonló kihágás súlyos lelkiismereti konfliktusba taszít.

Tehát azokat hívom meg egy beszélgetésre, akiket szintén foglalkoztatja az erkölcs, kialakulása, elemei, határai, kontextusa, érvényessége, stb.

Elöljáróban 2 mottó:

- minél magasabbra mászik a majom, annál jobban látszik a feneke

- ha felbontjuk a pulóvert, többé nem látszik a mintája.

Üdv, Drift

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!