Keresek egy dallamot. A szövege úgy kezdődik: "Viri venerabiles sacerdotes Dei" Kb. a 16. században volt divatban, legalábbis 1580-ban született rá egy magyar költemény.
Neked nincs kedved lapot szerkeszteni? Csak úgy hiányzik szerintem egy zenetörténeti lap. Ilyesmit, mint ez: http://komolyzene.lap.hu Meg gondoltam, te úgy jobban tájékozott vagy a neten ebben a témában...
Nem butaság, csak már nem tudom a választ.
Eléggé kezdő zenetanulók voltunk akkoriban, és a bátyám akadt rá a könyvre a könyvtárban, megtetszett neki hogy vannak benne aránylag könnyen megtanulható jó kis régi táncdarab-kották, kikölcsönözte, kiböngésztük, és megjegyeztük hogy mit kell keresni.
Érdekes. A feleségemnek is pont aznap van a szülinapja, de pl. Michelangelo Dávidját is azon a napon leplezték le, épp 500 éve.
Október 10-re viszont el kell érnünk a 45. hozzászólásig.
És ahhoz mi adta a lökést, hogy Szabolcsi Bencét olvass? Én is elolvastam egy Szabolcsit, A zene története, vagy valami ilyesmi a címe, már elég régen volt. Egy fekete színű könyv. És akkor még nem is tudtál semmilyen hangszeren játszani? És akkor hány éves voltál kb., amikor elolvastad?
Nem lett vége, most sem ismerem eléggé, de az első lökést talán Szabolcsi Bence könyve adta, amely a lent megadott címekről elérhető.
Akkor persze még egyáltalán nem volt Internet, de a könyvet megtaláltuk a könyvtárban, aztán célirányosan is kerestünk hasonlókat. Ettől persze még nem lettünk "régizenészek", de volt egy felkeltett érdeklődés, ami később időnként újra felébredt, ha volt mitől.
Ez az én verzióm, lantos barátaimnál nyilván másképp volt, de eddig még nem kérdeztem rá. De talán a közeljövőben rákérdezek.
Gyűjtögetjük sok helyről.
Az alábbi helyekre beírtam néhány lelőhelyet:
http://forum.supergamez.hu/listazas.php3?azonosito=zenesz&id=1050417466
http://www.terrasoft.hu/kultura/kaboca/
Kezdő lantos vagyok, az együttesben furulyázni szoktam.
De majd most talán rávetemedek arra is, hogy a reneszánsz lantiskolát magyarra fordítsam és kitegyem a kabócába.
A lantom sajnos csupán egy vándormadárlant, szimpla húrozattal, ezért nem ugyanolyan érzés a pengetése mint egy reneszánsz lantnak, de valahol ezt is el kell kezdeni.
Nahát bizony!
Hogy visszatérjünk a témára:
Végéhez közeledik a kb. 100 éves német lantom visszafejlesztett formában történő felújítása.
Maholnap már pengetni fogom. (Tegnap is pengettem, de bundok nélkül nem az igazi.)
Sziasztok. Ti is szeretitek a régi zenét. Mert ha igen, akkor jó helyen járok, látom már ez lesz a kedvenc fúromom. Én tudjátok mit szeretek főleg a régi amerikai noise rockot és noise metált, tehát kb. a nyolcvanas évek végéről-kilencvenes évek elejéről pl. mondok alapzenekarokat pl. Scratch Acid, Jesus Lizard és a nagy kedvencem, az Unsane. Ismeritek az Unsane-t? Na az olyan durva zenét játszott, nem hiszed el, csináltak vagy 6 lemezt (mondjuk én ezekből csak a régebbieket szeretem, mert szerintem később eladták magukat, sell-outok lettek), és olyan kibaszott kemény mind, hogy hallgatod hallgatod és érzed, hogy már a füleden szinte folyik ki az agyad bazmeg, mert kibaszott megviselő hallgatni a lemezeiket, de épp ez a jó benne, érted, néha kell hogy így levigye a fejedet valami. Szóval ha nem ismeritek az unsane-t, hallgassátok meg, szerintem nagyon egyedi, és hallgassatok más noise rockot is, főleg a régebbi bandákat ajánlom, amiket már az elején is említettem, a későbbiek nem olyan jók már szerintem, bár kivételek akadnak, biztos ma is vannak jó noise rock zenekarok, de azért amit a nyolcvanas évek végén-kilencvenes évek elején az amerikai noise rock zenekarok letettek az asztalra, az nem semmi, az alap teljesen, és főleg az Unsane csinált kurva jó dolgokat szóval azt hallgassátok meg szerintem bazd meg.