Szia Szajko!
Csodálom, hogy nem őszültél bele.
Mi majdnem belebolondultunk a burkolók hülyeségeibe a fürdőszoba felújításakor, ezért elküldtük őket és most nincs senki a konyha burkolásához.
Kérlek írd meg az általad említett csúcs mesteremberek elérhetőségét.
Előre is köszönöm:
GINI
Ui: tényleg visszapattannak a levelek a címedről
Építkezünk, saját szervezésben, "szakaszolva."
Sorstársaim, segítsünk egymásnak szerződést kötni!
Mire gondolok? elvégzendő munkák - részletezve, vagy végerdménycentrikusan?
Átadott anyagok, kulcsok, vagyonvédelem, határidők (munka, fizetés),kötbér,sitt elhelyezés stb.!
Kérdésem: mi a felelős műszaki vezető feladata, ki fizeti őt ezért, és mi a műszaki ellenőré?Ez utóbbi engem, megrendelőt kell hogy képviseljen!
(olyan szerz,-t láttam, ahol ezt vagylagosan tüntették fel).Nem a kivitelezést végző felel az elvárt műszaki tartalomért?ha vita
van?akor mi van?
időközben megnyugató módon rendbehozták, amit feltúrtak...ha valakit érdekel egy aranykezű, pontos, rendes testvérpár, akik burkolásban IGAZI MESTEREK, akkor dobjon mail-t, megadom a számukat!
Sziasztok! Ime a történetem. Ez év január 9-én csütörtök este későn érkeztem haza a barátnőmmel, amikor egy papírlapot találtam az ajtómra rögzítve. Ebből megtudtam, hogy a lakásom alatti helyiségben vízszivárgást észleltek. Mivel szerelők arra gyanakodtak, hogy a hiba az én lakásomban van, arra kértek, hogy hívjam fel őket és beszéljem meg, mikor nézhetnek nálam körül.
2003. január 10-én reggel fel is hívtam őket, akik megtekintették a lakásomat és ott semmi nedvességet nem találtak, ellenben felhívtam a figyelmüket, hogy a szomszéd lakásban felújítási munkák folynak, talán ott valószínűbb a szivárgás. Kértem, hogy vegyék fel a szomszéddal a kapcsolatot, amiben segíteni nem tudtam, hiszen csak pár napja költözött oda, és csak a vezetéknevét tudtam.
2003 január 11-én szombaton reggel 8-kor csöngetésre ébredtem, de nem nyitottam ajtót. Később kiderült, hogy az Angyalföldi-Újlipótváros-Vizafogó Vagyonkezelő Részvénytársaság Közös Képviseleti Osztálya által kirendelt katasztrófaelhárító brigád a szomszédom lakását feltörte és oda behatolt. A frissen felrakott, drága burkolóanyagok miatt azonban nem merték megkezdeni a katasztófa elhárítását. Az ajtóra új zárat szereltek, egy A/4-es papirral leplombálták és üzentek a szomszédomnak, hogy a kulcsot leadták egy közeli közintézmény portáján, ahol személyi igazolvány ellenében átveheti.
2003 január 13-án, hétfő reggel a Közös Képviseleti Osztály műszaki vezetője, a közös képviselő helyettese felhívott és megegyeztünk, hogy elvégezhetik a hibakeresését a lakásomban, amennyiben egy faxban leírják, hogy pontosan miről van szó. Ez a fax aznap 13.00-ig megérkezett az engem jogi védelemmel segítő barátomhoz, aki azt rendben is találta. Ebben vállalják, hogy a szerelő által elbontott burkolatokat és gépészeti berendezési tárgyakat, azok sérülése esetén, természetesen visszaállítjuk, új anyagból.
14 órakor meg is érkezett a brigád és nagyjából 2 óráig keresték nálam a hibát, miközben a munkát végző szakember végig azt magyarázta a munkálatokat vezető alvállalkozónak, hogy a szomszéd lakásban lesz a hiba, de azt a frissen felrakott, drága burkolatok miatt nem merték megbontani, csak akkor, amikor nálam elérték a födémet (kb. 30-40 cm lefelé!) és ne találtak nedvességet. Ezután elmentek a szomszéd lakás kulcsáért és újfent behatoltak a szomszédomhoz, ahol végül megtalálták a hibát. (A szomszédon közben még mindig vidéken tartózkodott). A lakásba behatolás után elzárták a főcsapot, és megkezdték az alsó helyiség helyreállítását.
2003. január 14-én kezdték meg nálam a mellékhelyiség rendbetételét. Az 1 négyzetméteres helyiségben megpróbálták helyreállítani a megrongált falakat, alapzatot, járólapot raktak, és csempézni kezdtek. Ezt a munkát az általam megkérdezett szakemberek szerint 2 nap alatt el kellett volna tudniuk végezni.
2003. január 16-án 16.30-kor, 3 nap munka után a lakásomban dolgozó/italozó/rasszista megjegyzéseket tevő burkolóbrigád kijelentette, hogy ők most hazamennek, mert elfogyott a csempe. A folyosót egyik nap sem takarították fel a munkálatok után, amelyre a szomszéd néni is többször felhívta a figyelmüket. Másnap 9-re jöttek volna dolgozni, de a munkájuk megtekintése után úgy döntöttem, hogy a munkálatokat leállítom.
2003. január 15-én péntek reggel értesítettem a Közös Képviseleti Osztály részéről az ügyintézőt, később az alvállalkozót is, hogy a munkálatokat magam fejeztetném be, azt viszont elvárom, hogy a WC csészémet helyezzék használható állapotba. Ez nem történt meg, a 9 órakor megjelenő szerelő hatalmas szitoközön után levonult a munkaterületről, megtagadva a csésze visszaszerelését (Majd meglátod, mikor lesz neked wc-d, kisöreg!). Csak 11-re, többszöri telefonálás után tudtam csak elérni, hogy ezt az apró műveletet elvégezzék. Ekkor már a közös képviselővel is kapcsolatban voltam, a jogi képviseletemet vállaló ügyvéden keresztül küldtünk nekik egy faxot, melyben azonnali választ kértünk a tapasztalt visszásságokra.
A válaszfaxban természetesen megígérték a hibás teljesítés azonnali kijavítását, az oldalfalról a csempék eltávolítását, valamint egy helyszíni szemlét is 2003. január 20-án 9,30-kor. A jelzett időpontban egyedül az alvállalkozó volt jelen, ő is csak azért, mert csodák csodájára a szomszéd lakás felújítási munkáit is az ő cége végzi, természetesen egész más minőségben.
A munka leállítása, a helyszíni szemle előtt alábbi hibákat találtuk:
A falra rakott csempék nem párhuzamosak, a sarkok illesztése pontatlan, a csempék vágása kritikán aluli (a munkát végző szakember ahelyett, hogy csendes csempevágót használt volna, flex nevű vágószerszámmal az én lábtörlőmet használva alátétnek vágta a lépcsőházban a ház lakóinak nagy örömére)
A lerakott járólap már most megsüllyedt, nincs egy síkban. Körülbelül 3-4 milliméter is van néhol a különbség. Balesetveszélyes, és a lap is sérülékeny.
A helyiség villanykapcsolóját érintésvédelmi szempontból életveszélyes állapotban van múlt hét óta. Egész éjjel égetnem kell a villanyt, nehogy véletlenül a sötétben hozzáérjek és áramütést szenvedjek
A helyiségben levő vízvezetékcsövek festése a figyelmetlen munka miatt a szükségesnél több helyen sérült meg.
Az előszoba burkolata is megsérült, valószínűleg leesett valami nehéz tárgy. Ezt is el lehetett volna kerülni.egy kis odafigyeléssel.
A lábtörlőm még használható, de valahogy nagyon rosszul néznek ki rajta a vágásnyomok
Ezekről videofelvételt készítettünk, amelyet a Vagyonkezelővel folytatott eddigi levelezésemmel együtt az ügyvédem illetve a sajtó rendelkezésére bocsátottam.
A helyszíni szemle előtt elbeszélgettem az alvállalkozóval, és kiderült, hogy nem szakemberrel végeztették el a munkát, ezért is lett olyan, amilyen, de nyugodjak meg, ilyen helyreállításoknál EZ A SZOKÁSOS, ILYEN KIS MUNKÁHOZ, MINT EGY WC NEM HÍVNAK SZAMEMBERT.
Helyszíni szemle:
A közös képviselő, az ügyintéző és az alvállakozó voltak jelent, a beígért új burkolócsapatnak természetesen mindenhol volt, csak ott nem, ahova ígértzék őket. A szemle során akontár csempézést mindhárman elismerték, hozzájárultak a kijavításához, a padlóburkolat hibáit azonban nem. (A közös képviselőm szerint Ez elfogadható eltérés) továbbá azt sem, hogy a wc csészét lecementezték, így azt sérülés nélkül nem lehet többé elmozdítani (=ha megszeretném majd csináltatni a kritikán aluli padlót, ezáltal legalább 12 000 forintos többletköltségre lettem kényszerítve) Ők persze fel tudták szedni az enyémet, mert azt szakszerűen rakták le.
2003. január 20-a óta többszöri kérésemre sem kaptam példányt a helyszíni szemle eredményeit rögzítő jegyzőkönyvből, arra hivatkozva, hogy az aláíró közös képviselő betegállományban van. Ennek ellentmondani látszik az a tény, hogy a mai napon a telefonközpontosuk látta bent az épületben.
A reggel 9.30-ra beígért szerelők csak délután 3-kor érkeztek meg. A munkát aznap, Mike Attiláné többszöri ígérete ellenére sem tudták befejezni hétfőn estig. Legközelebb csütörtökön, 2003. január 23-án tudnak jönni, és nem látom, mikor lesz végre újra használható a lakásom, és mikor tudok végre dolgozni, és ki fogja a kiesett munkabéremet megtéríteni velük. (10 000 Ft/ nap).
1. Mi a törvényes módja annak, ha a Vagyonkezelő felnyittasson egy lakást? Mivel indokolható ez a lépés, hány tanú szükséges hozzá, milyen jegyzőkönyvet kell felvenni az esetről?
2. Ha a vagyonkezelő azt vállalja, hogy 3 nap alatt helyreállítja a hibakereséssel okozott kárt, akkor hány nap alatt kell végezniük?
3. A elvégzett munka minősége vonatkozólag milyen előírásoknak kell megfelelniük, és végezheti-e a munkát kontár is, ha az kisebb méretű és vajon jogosan állította-e nekem a közös képviselőm, hogy a lakásomban elvégzett munka (részletesen lásd lent) HELYREHOZATALNÁL ELFOGADHATÓ MINŐSÉGŰ? (Lehetséges, hogy helyreállításnál elfogadható az, ha a lerakott padlóburkolat 2-3 milliméteres eltérést mutat, sérülékeny és balesetveszélyes?)
4. Hány napig lehet ma Európában egy embert működő WC nélkül hagyni?
Ugyanitt hasonló cípőben járó emberek kerestetnek tényfeltáró riport céljából. Előre is köszönöm a véleméyneklet, és bocs, hogy kicsit hosszúra sikeredett. peace: szajko
Hali mindenkinek!
Ez egy frankó téma! Ha az elmúlt 3 évben nem találkoztam volna 3 becsületes, jól dolgozó, hozzáértő , nem rablós mesterrel. azt hinném, hogy én egy zsémbes, kötekedő, vén f@ vagyok.
Ha elérem őket, megkérdezem, hogy ide írhatom-e a nevüket. Biztosan megengedik.
A MÁSIK 9-10 "mester" esetében egyelőre hallgatok, mert bevallom: félek. Én már rosszul tűröm, ha vernek. Ide jutottunk ?! :o(((
Igaza van az előttem szólóknak: ha szakmailag fel tudod dolgozni a témát (építkezés), akkor meg kell tanulnod az ilyen szavakat: alaptest, szerelőbeton, szennyvíztisztító akna, %-os lejtés, nyílászáró, vakküszöb, áthidaló, födém, mixerbeton, héjalás, kiszellőzés, oromfal, talpszelemen és még 2000 ilyen, amin már túljutottam.
De lehet, hogy az a boldogabb ember, aki elment Floridába 5 hónapra, visszajön átvenni a kulcsot, és nem is tudja, hogy a törött sörösüvegeket bedolgozták az aljzatbetonba.
Sziasztok,
nem eppen a topicnyito altal definialt 'mester'-rol lenne szo. Tobben mondtak, hogy mielott lakast vesz az ember, erdemes megnezetni statikussal, hogy a repedesek meg satobbi. Kerdesem az lenne, hogy honnan/hogyan lehet szerezni ilyen szakembert.
Elég egyszerű példán jól megvilágítottad a dolgokat. De nem teljesen arról az oldalról ahogyan te gondolod. Sok helyen találkoztam már ezzel a felállással, hogy a megrendelő úgy gondolja, hogy ha van pénze akkor ért is hozzá és konokul ragaszkodik a hülyeségeihez.
A te példádnál maradva a végén úgy spóroltál meg valamennyi pénzt, hogy nem fizetted ki azt a három métert a kútfúrónak. Gondolom azért csinálta meg mégis, mert tudta hogy nem lenne jó a munka és a későbbi reklamációkat elkerülendő inkább bevállalta arra a három méterre a költségeket. De így viszont nem kapta meg a munkájáért járó pénzt. Ez egy kútfúrásnál kis pénz, de az építőiparban ügyanígy előfordulnak ilyesmik, csak ott nem tudja felvállalni a vállalkozó, mert nagy összegről lenne szó, úgy már nem érné meg a munka.
Az ember ilyenkor megpróbálja elmagyarázni a hozzánemértő tulajdonosnak a dolgot és optimális esetben sikerül kompromisszumra jutni.
De van olyan is, hogy a megrendelő ragaszkodik a hülyeségéhez, mert ő a megrendelő és ő fizet, mindent úgy kell csinálni ahogy mondja, punktum. Azután amikor emiatt nem lesz megfelelő a munka, akkor jön azzal, hogy a vállakozónak ezt tudni kellett volna. Ez abban az esetben ha már nagyon nagy hülyeséget akar a megrendelő, odáig fajulhat, hogy az ember inkább nem csinálja meg, mert nem vállalhatja a megrendelő helyett a hülyeség következményeit (balesetveszély, stb.)
Azzal nem értek egyet, hogy mindig célszerű megvásárolni tüzépen az anyagot, mert a vállakozó rátesz az anyagra. A vállakozó tényleg rátesz az anyagra, de bizonyos tevékenységi köröknél, pl szerkezet építés, vakolás, stb. a vállakozó gyakran gyári dealerektől tudja venni az anyagot és még ha rátesz is, olcsóbban tudja szállítani mint a tüzépek, akik nagyobb haszonkulccsal dolgoznak. Ez azért van így, mert a vállakozó egész évben sok anyagot tud vásárolni a gyártól, ezért jelentős kedvezménye is lehet. Azonkívül olcsó anyag nem biztos, hogy jó anyag is.
Az idén többször találkoztam saját tevékenységi körömben olyan anyagokkal, amik nem feleltek meg alapvető követelményeknek. Pl. Megrendelő által kiválasztott legolcsóbb ragasztó amivel hőszigetelő táblákat ragasztottunk (dryvit rendszer), vakolatra, elfelejtett megkötni.
Még három-négy nap múlva is a vizes homokhoz hasonlatos valami volt. Ilyenkor a munka leáll, gyár képviselője kijön és elkezdődik a huzavona, ki a felelős mindezért. Az anyag cég képviselőjét sem ejtették a fejére, nem vállaja rögtön be a dolgot, gyengébb szakmai tudású vállakozóra ilyenkor igyekeznek ráhúzni a vizes lepedőt, nem megfelelő bedolgozás, stb.
Ha viszont ez nem jön nekik össze, akkor hosszas kártalanítási procedúra következik, ami a vállakozót annyiban érinti, hogy x ideig áll a munka, az alkalmazottaknak meg nem mondhatja, hogy két hétig maradjatok otthon, amíg lezárul a procedúra. Addig vagy fizeti az állásidőt, vagy bevállal közben más munkát.
Kedves Raggi lány! (kiderült Nőnemű vagy, habár már semmi sem biztos :) (nehogy megsértődj))
Úgy tűnik elbeszélünk egymás mellett.
Mint már eddig is írtam, én is megvetem és nem sokra tartom az ügyeskedő "kollégáimat". De pont erről írtam idáig is.
Ha voltak rossz tapasztalataid, az még nem jelenti azt, hogy minden kivitelező, fővállalkozó ilyen. Én igen-is látom a pálya tisztulását. Az ügyeskedőknek, szélhámosoknak egyre szűkül a játéktere (remélem jól érzem).
A generálkivitelezés pontosan arról szólna, hogy egy adott elképzelésből és összegből a leg többet és a leg jobbat hozzuk ki, segítve a szakértelemmel, tapasztalattal. Ez a munka pénzt ér, és pénzt takaríthat meg.
Gyuri bácsi, én magam is kisvállalkozó vagyok tehát a magam bőrén érzem, hogy a munkadíjból nemcsak meg kell tudjak élni, hanem fenn kell tartani a vállalkozást - ennek is megvannak a maga költségei, nem is kevés - és az eszközök korszerűsítésére is szükség van (bár az én esetemben ez korlátozódik a számítógépre) és még a segéderőt is ki kell fizetni. Én mindezt értem. De azt nem fogadom el, hogy a generálkivitelezői ajánlatokban háromszoros, négyszeres áron számolták fel pl. a faanyagot a tetőhöz. És ez nem kis tétel, súlyos százezrekről van szó. Van ott vannak a nyílászárók. Jó, ez az építész hibája is mert 10 cm-vel nagyobb ablakokat tervezett, mint a szabvány méret. Ismerőseink körében legendaként mesélték, hogy az a generálkivitelező cég, amelyet az építész ajánlott 7 millió forintra hozta ki a nyílászárókat, amit aztán 700.000 forintból sikerült megoldani, tény, hogy végül szabvány méretet vettünk.
Én ezzel csak azt akarom mondani, hogy a generálkivitelezőnek esze ágában sem volt segíteni, míg a mesterek (a szó valódi értelémében sikerült mestereket találnunk) megnézték a tervet és azonnal szóltak, hogy ez így szép és jó de ha így csináljuk vagy úgy csináljuk, akkor olcsóbb és ugyanolyan szép vagy esetleg még szebb. Sőt, volt, hogy tervezői hibát korrigáltak. Mert az építészek valami álomvilágban élnek és a gyakorlat sokszor nagyon más.
Ha tehát ilyen hozzáállással találkozik az ember, akkor nem fogja sajnálni megfizetni a mestert.
Egyébként én a mesterek részéről nem tapasztaltam, hogy irreális árakat kértek volna. Csak a generálkivitelezők kértek csillagászati árakat.
Hozzászólásodban írod: "aki igényes a munkájára és reális áron dolgozik és szereti a munkáját" Ezen mindketten mást érthetünk.
Szerintem Te, a számodra megfizethető, jó minőségű munkát érted, amit adott esetben olcsónak, de legalábbis nem drágának tartassz.
Én reális ár alatt azt értem, hogy a szaki végezzen kifogástalan munkát, de keressen annyit a munkájával, hogy ne kelljen sokkal többet dolgoznia mint amennyit alkalmazottként dolgozna, térüljenek meg a költségei (az anyagot most ne vegyük ide) mint közterhek, adók, TB. stb., szállítás- közlekedés, az eszközeinek amortizációja és ami még fontosabb az árban legyen egy elfogadható hányad fedezet a technikai és technológiai fejlesztésre (új és korszerű gépek, szerszámok, új anyagok és eljárások), azon kívül saját magát is tovább képezhesse szakmailag (ami idő és pénz). És még lehetne sorolni.
Ha nem igy tesz, -mint ahogy látni erre sajnos sok példát- feléli lassan saját vállalkozását, szakmailag pedig elavul a tudása. Az 1-2 fős vállalkozásoknál ez gyakori jelenség.
Tehát szerintem a reális ár bizony nem mindíg olcsó, de kapni kell érte minőséget, gyorsaságot, korszerű, megbízható és esztétikus kivitelezést, garanciát. Mert így reális.
Ebben egyet értek veled Gyuri bácsi! Az lenne a normális, ha meg lehetne bízni a mesterekben és tapasztalataim szerint kialakulóban van egy réteg, aki igényes a munkájára és reális áron dolgozik és szereti a munkáját. Csakhogy aki ilyen, abból nem nagyon lesz generálkivitelező mert túl becsületes hozzá és inkább dolgozik maga, minthogy vállalja a munkák összeszervezését, azt, hogy rengeteg a hozzá nem értő kontár 'mester' és ez csak akkor derül ki, amikor valamit már elrontott. Az építkezés megkezdése előtt 4-5 geneálkivitelezővel tárgyaltunk, egyiknek sem állt jól még a szeme se. Nekem szerencsém van, a férjem igazi ezermester típus, én azt se tudnám, hova menjek csavart venni vagy hogy milyennek kell egy gerendának lenni. És akkor az ember ki van szolgáltatva és ezzel sokan visszaélnek.
Igazad van!
Ha van időd, akkor Te magad vagy a legjobb fővállalkozó, mert tudod pontosan hogy mit akarsz és mennyiért.
De ezt nem mindenki teheti meg. Én nem a szélhámos "rabló-ügyeskedő" fővállalkozókra gondoltam, hanem az ugyanolyan tissztességes iparosokra mint amilyenekről te írsz.
Mo.-n még nincs így, de a normális az lenne, hogy avval foglalkozz amihez értessz, keress annyit, hogy megbízhass valakit aki helyetted szakszerűen elvégzi ezt a munkát.
Nem értek egyet azzal, hogy fővállalkozót fogadjon az ember, sokkal drágább és semmi garancia sincs arra, hogy jól megcsinálják. Saját tapasztalat alapján jó háromszoros árat kértek, mint amiből végül kihoztuk a házunk felújítását. És azért az nagyon nem mindegy. Igaz, hogy mindennek mi jártunk utána és minden anyagot mi vettünk meg, így olcsóbban jobb minőségű anyagot kaptunk. Tulajdonképpen elég egy jó mestert találni aki igényes a munkájára, az már tud ajánlani más mestereket is és nem fog olyat ajánlani, aki lejáratja. Burkolót például ott ajánlottak szuper jót, ahol a csempét megvettük. Az embernek mindent a saját kezében kell tartani, naponta ellenőrizni, nincs mese.
Az építkezés vagy lakásfelújítás bizalmi kérdés.
Miért is? Az ember az összegyüjtött pénzét nem szívesen bízza másra, főleg ha az élete végéig szóló befektetésre szánja, (lakás, ház) illetve a meglévő értékét kívánja felújítatni, átépíttetni. Ezért legyünk körültekintőek:
Én a fővállalkozást javaslom, még akkor is, ha első blikkre drágábnak is tűnik. Egy emberrel tárgyalsz és állapodsz meg, egy emberen kell érvényesítened az összes szakma nyűgét, baját.
De ezt az embert (vállalkozót) kell jól kiválasztanod. Itt jön a szájhgyomány, ismeretség, ajánlás, referencia. A fontos, hogy te tudd meghatározni pontosan hogy mit akarsz(ebben kell hogy segítsen az építész és a gépész tervező)és ezt szakszerűen közölni tudd a vállalkozóval. Ha ez megvan, kérj egy (vagy több) részletes, teljeskörű árajánlatot a komplett megvalósításra, ami alapján eldöntöd hogy kivel akarod a munkát megcsináltatni. Ha döntöttél, a szerződést úgy fogalmazd, hogy a vállakozó a megvalósulásra szerződjön, ne pedig az árajánlat tételeire. Így kiküszöbölhető, hogy azt mondja hogy ez, vagy az nem volt benne az ajánlatba.(pl.: a ház vagy lakás lakható, kész megvalósítása (a részletekkel együtt)) Viszont ha közben módosítást kérsz, fogadd el hogy az ár más lessz.
A legjobb ha a műszaki tartalmat a részletekkel és az anyagokkal együtt előre jól átgondoljátok a tervezőkkel. Fontos az építés közbeni műszaki ellenörzés. Kisebb munkáknál lehet az építtető is, de nagyobb munkánál érdemes szakképzettet fogadni. (újnál kötelező)
Magunkat nem ajánlom, mert nem illik, és 2003-ig tele vagyunk, de tanácsot bármikor.
Ha kellő mennyiségű Söröt kap egy igazi Mester, akkor bármilyen nehézséget áthidal... hukk, bocsánat... és akadály nem akadály... csak legyen elég Sör...
Sziasztok,
hogy ne csak negativumokról legyen szó, aki a kutam fúrta még a régi lakhelyemen, hát az a srác mindenképpen példaként állitható a sok mekkmester elé. Amikor telefonon elöre megbeszéltük a költségeket mondott egy xFt/m árat, ami elfogadhatónak tünt. Kiszámoltam, hogy 9m mélyen van a viz, gondoltam egy 10m-es kut elég nekem. Amikor jöttek ezt elmondtam neki, ö meg mondta, hogy nem úgy van az, egy 4m-es vizoszlop kell, különben lem lesz jó a kút, ez meg 13m összesen. Kötöttem az ebet a karóhoz, hogy nekem elég lesz a 10m-es, látta hogy hülye vagyok és rámhagyta. Fúrtak, fúrogattak, elérték a vizet, mondtam akkor köszönöm elég nem kell mélyebbre. Ekkor estem hasra: a srác azt mondta, hogy 4m-es vizoszlop kell, ö meg nem csinál szar munkát, megcsinálja INGYEN azt a plussz 3 métert, én meg 10m-t fizetek. Igy is lett. A kutam szuper lett, gyorsan dolgoztak, nem barmolták össze a kertet, vigyáztak a környezö növényekre, boldog voltam.
Az többi nálam dolgozó többi szaki (kömüves, viz gáz, fütésszerelö) azóta is felcsuklik idönként álmában, nem ajánlanám öket senkinek.
Legjobb, ha mindent magad csinalsz. Ez most komoly.
Vagy megbizol akarhany szakembert, akik osszecsapjak, a megallapodott arhoz es idohoz nem tartjak magukat, osszebarmolnak valami munkat, az anyagbeszerzesnel atvernek, a szerkezetekbol kisporoljak az anyagot, utana a te cementedet adjak el mas epitkezesen a beruhazonak, es utana nekik all feljebb, es ha arban vitatkozni tamad kedved, esetleg nem annyit fizetsz ki, mint amit kernek, mert tortenetesen nem vagy megelegedve a munkajukkal, akkor egy szep napon betort ablakokra erkezel haza, osszefujjak a kocsidat, esetleg az emberei osszevernek.
Elofordulhat meg lopas is az epitkezesen, a munkasoknak ugyanis nappal boven van idejuk felmerni a helyszint, aztan ejszaka meg ellopjak azt, amit nappal beraktak (kazan, stb.).
Elvegre marhajol ismerik a terepet.
Ja, es muszakilag fingjuk nincs a dologrol, annyit se ertenek hozza, mint te most.
Ha munkasokkal csinaltatod, akkor legjobban teszed, ha mindennek utananezel, nem egyszer, nem ketszer, mindent beteve tudsz, es mikor le akarnak beszelni a szakszeru munkakrol, a
"jo az ugy is, ugy szoktuk!", "Minek abba vas, nem kell az!" szovegekkel, akkor nem szabad engedned. Az alkalmazastechnikai utmutatokat reszletesen kell ismerned, es nem szabad engedni belole a trehany munkasoknak.
Mindenrol papirt irni, meg akkor is, ha ismeros, meg haver, meg ilyen rendes, meg olyan rendes.
Nem mintha barmire is mennel egy vita eseten a papiroddal, de igy nem mernek annyira atvagni.
Egyszoval mindent reszletesen ismerni (elore) es rajuk szolni, ha nem ugy csinaljak, kemenyen! Ne hagyd magad akkor se, ha azt mondjak, hogy te nem ertesz hozza, o a szakember. Te meg a beruhazo, te fizetsz, ugyhogy azt csinalja, amit te mondasz.
(Ez egyebkent a muszaki vezeto feladata lenne, dehat o is szarik az egeszbe, mert nem o fog lakni abban a hazban.)
Ha építkezel, tudjál előre mindent!!! Ez nem vicc!!! TE tudjad, hogy mekkora legyen a kéménykürtő, centire mondd meg, hol lesznek az ablakok (mi a tervező terve helyett rajzoltunk a kőművesnek egy újat, pontosan feltüntetve, mi merre mennyi - persze előre ki kell találni, hol lesz a mosogató, a tűzhely, a zuhanyzó, stb.)
Jobban kell értened hozzá, mint a kőművesnek és ezt látnia is kell.
Egy példa: nálunk a mester úr (egyébként meg vagyok vele elégedve) bevezette a cserépkályha kürtőjét a vasbeton födémbe. Na ez nem frankó. Van rá megoldás, nem kell lebontani, de jobb lett volna előre gondolkodni (mellesleg az építésznek is, vele pl. nem vagyok megelégedve...).
Pl. a csöveket (szennyvíz) érdemes előre betenni az alapba, ne kelljen szétfúrni, -faragni.
És a legfontosabb: TE szerezd be az anyagot! A mester elmegy a legközelebbi helyre, vagy a haverhoz, nem az árcédulát nézi. És ha mondott egy árat, tartsa is. Sírni lehet, de nálad a pénz :) és ne add ki könnyen!
A baratnomnel a festo "szakember" sirt, hogy +80kFt a koltsege (3szoba, ablakok, csovek). Mekkmester ugy festette az ablakokat, hogy az uvegre nem tett vedocsikot, a kilincseket -mivel nem vettuk le- lefestette. (Meg o volt felhaborodva). A futescsoveket ugy kente, hogy a komuvesek maltermaradekat ven kapart le. A rohadek egesz egyszeruen rafestett a malterra. (Talan mondanom sem kell, hogy az uj csapok osszefestese az teljesen termeszetes volt szamara)Termeszetesen mindezeket akkor vettuk eszre, amikor mar eltakarodott, mert a felfordulas alatt nem laktunk otthon. Mikor szovatettem neki, hatarozottan elzarkozott a javitas elol. Ha szeretnetek a nevet, es cimet elokeritem, nehogy mas is beleszaladjon ebbe az alagutba. :-(((((
Azert nem remenytrelen a helyzet! Van egy asztalos ismerosom, akinek a szar is arannya valik a kezeben. Az egesz lakast rabiztuk. Kb. 180m2. Megmondtuk, hogy mit szeretnenk es hogyan. Lassan szulte meg, de az pont olyan volt mint ahogy megalmodtuk. Raadaskeppen amit talalt apro hibakat, azt kijavitotta onalloan, tanacsot adott a tobbi mesternek. Mondanom sem kell, hogy a munkadija kevesebb volt mint a szarhazi festonek ugy, hogy az anyagbeszerzest is rabiztam. Az o nevere emlekszem. Takacs Ferencnek hivjak, es Hatvanban lakik a Karpat utcaban. (Ha mar ott volt, a kuplungtarcsamat is kicserelte az automban... ;-) )
Saját tapasztalat:
A konyhánkat akartuk áthelyezni, hogy nyerjünk egy félszobát. Hívtunk egy ismeröst(!), aki az építöiparban vmilyen vállakozó (kiderült, alvállakozókkal csináltatná meg.) Ez a "szakember" mondott egy NAGY kerek öszeget. És költözzek addig ki, amig ott túrnak.
Aztán a közelünkben megláttam egy házon a "x.y mester" táblát. Beköszöntem, elmondtam, megnézte.
Amikor az árat kérdeztük, meglepödtem: fejböl mondta, hogy ide milyen könyökidom kell, darabonként pl. 135 Ft-ért. Lemérte a távolságokat, s megmondta, hogy pl. 5m 43 centi csö, ennyiért. S hozzátette, hogy mi az amit magam is megcsinálhatok, ha van "barkácsolási" hajlamom: itt és itt véssek egy lyukat, verjem le a csempét, stb.
Szumma anyagár, s KIS munkadíj.
Ugye, nem kell mondanom melyiket választottam?
Szóval, érdemes több "mester" ajánlatából választani. Kinek mi a megfelelö, árban, határidöben, egyebekben.
Fontos, más topicban már felmerült: elöleget csak anyagra adni, különben (általában) az utolsó simítások (csókolom, holnap úgyis erre járunk...) nem lesznek meg!
Ezt a topicot azért nyitom, mert lassan házépítés előtt állok. Pár ismerősöm már átesett ezen a procedurán, és szörnyű tapasztalataik vannak. A legtöbb esetben az úgynevezett "mester", legyen az víz, közp.fűtés, gáz,villanyszerelő, kőműves, asztalos olyan pocsék munkát végzett-végez, hogy legszívesebben elzavarná, de akkor nagyon sokat csúszna az egész, míg újat találna, hogy inkább mégis megtartja.
Ezért szeretnék kérni mindenkit, akinek ilyen tapasztalatai vannak (jók vagy rosszak), hogy írja le ide. Ha vannak ötletek az ilyen csapdák elkerülésére, azt is nagyon szívesen vesszem, de szerintem veszi mindenki.
Ami nagyon fontos lenne: a települést meg kellene adni, így ha valaki pl. Tatabányán vagy Egerben keres jó kőművest, akkor tudjon tájékozódni. Kellene hogy szerepeljen a legalább a "mester" neve is, hiszen így beazonosítható a személy.