Nem bántottál meg, csak olyan fura volt, ahogy mintha direkt nem értetted volna, mi a problémám, mert az természetes, hogy nem gondolhattam arra, hogy utánanéznek valahol, hogy mikor vesztettem el az útlevelemet, például...
Illetékbélyeget persze el tudom adni, cska továbbra sem értem, miért nem mondta el a pultnál ülő hölgy egy hete azt, amit most elmondott a másik. Bár nem tudom, miért vagyok meglepve, mifelénk ez az ügyintézés módja, anno a bankban is hat ember nyolcfélét mondott i hitelünkről. Ha ez így normális, akkor bocsánat, legközelebb minden elképzelhető és elképzelhetetlen lehetőségre fel fogok készülni...
na jo, reszemrol a tema befejezve. orulj neki, hogy igy vegzodott. ha megbantottalak, akkor elnezest kerek! az illetekbelyegek majd kellenek maskor, illetve ha kell valakinek add el neki.
Szerencsére mégsem én vagyok teljesen naív és hülye, ma vettem még egy adag illetékbélyeget, visszabaktattam az ügyfélszolgálatra, kérdezték, miért hoztam ennyi bélyeget, elmondtam a gondomat, a nő elém rakott egy úrlapot, kitöltöttem, ezzel nyilatkoztam arról, hogy a lejárat után vesztettem el, most majd utánanéznek a BM-nél, hogy mikor is járt le az előző útlevél. Ha már nem érvényes, akkor nem kell dupla illeték...
Viszont van egy adag illetékbélyegem, feleslegesen :-)
Végül is tényleg én vagyok a hülye, és ez a dolgok normális folyása, nem?
hat mert szerinted te mit irtal? nem mondom, hogy hulye vagy, csak tudni kell azt, hogy igy dolgok nem mennek ahogy te elkepzelted (mindenki azt csinalna kulonben ... )
Köszönöm szépen kielégítő és kedves válaszodat, még jó, hogy amúgy is pocsék napom van, ilyenkor különösen szeretem, ha úgy beszélnek velem, mint egy hülyével...
StartFragment "Mondtam nekik, hogy azután veszett el, hogy lejárt, gondolom, ennek valamilyen nyilvántartásban utána is tudnak nézni, nem?"
Itt arra gondolsz, hogy annak tudnak utánanézni, hogy 1999-ben lejárt, vagy pedig annak, hogy a lejárat után veszítetted el (ami nagy baromság lenne)? Mert az írásod szerint a másodikra gondolsz.
StartFragment "És ha először kérek életemben?"
Ne legyél már naiv, az előbb épp nyilvántartásról beszéltél. És az is nyilvántartásban van véve, hogy hanyadszor kérsz útlevelet. Tehát azzal a dumával nem tudsz odamenni, hogy "először kérsz" útlevelet, mert arra rájönnek, hogy nem úgy van. Fizesd szépen ki azt a 12000 forintot.
Valamit nem értek. Elmentem útlevelet csináltatni, mert még valamikor 99-ben lejárt a régi. Megvettem az illetékbélyeget, ahogy kell, de nem vittem magammal a régi, ezer éve lejárt útlevelemet, mert nem találom, több rendbeli költözködés után sehol sem. Azt mondták, ez bizony dupla illetéket jelent, mert elveszett. Mondtam nekik, hogy azután veszett el, hogy lejárt, gondolom, ennek valamilyen nyilvántartásban utána is tudnak nézni, nem? A jogszabály szerint, ha a megrongálódott, elveszett, vagy egyéb módon utazásra alkalmatlanná vált útleveled miatt kérsz újat, akkor kell dupla illetéket kérni... És ha először kérek életemben?
Nem nagyon szeretnék dupla pénzt perkálni mostanában, nem tudjátok, mit lehet tenni?
Tessék tudomásul venni, hogy jogom van elégedetlennek lenni, és nem vagyok köteles meghunyászkodni. Ki bantott teged? Mint irtam megvannak a lehetosegek hogyan es hol tehetsz panaszt. Akkor meg mi hianyzik?
A vilagon sok helyen volt mar ilyen problema de egyetlen helyen sincs automatikus karterites (hogy felfrissitsem emlekeide meg a fidesz alatt sem volt). Folosleges ebbe belekeverni a jogallamisagot...
Nem, köszönöm, nem megyek sehova, nem adom át a helyemet azoknak, akik itt akarnak új hazát építeni....
Az általad sugallt megoldás, mely szerint örüljek, hogy luk lehet a fenekemen már lefutott módszer, itt nálunk is eljátszották már jelenlegi vezető politikusaink és apukáik....
Tessék tudomásul venni, hogy jogom van elégedetlennek lenni, és nem vagyok köteles meghunyászkodni.
Főleg akkor ha a hatalom arroganciája nem ismer határokat...
Persze megétem Őket.... ilyen instabil hatalommal nem könnyű a "nagyfiút" játszani....
A szabalyozas hasonlo minden allamban. 2 eve pl. Angliaban volt hasonlo helyzet hogy sok utlevel jart le egyszerre es ott sem fizettek automatikus karteritest. Ezekszerint Anglia sem jogallam?
A baj az, hogy nem csak az útlevél-ügyintézés ilyen siralmas, hanem szinte minden, ahol az ember ki van szolgáltatva. Lásd: kórházak, orvosi rendelők, földhivatal, illetékhivatal (általában hivatalok), határ-átkelőhelyek, szervizek, stb. Ezek valahogy megszokták, hogy azt csinálnak, amit akarnak, de ezen csak mi tudunk változtatni, mégpedig úgy, hogy a megfelelő helyen szóvá tesszük. Ez olyan keleti szokás, megalázottan elkullogni megvert kutyaként, és magunkban duzzogni, vagy ismerősöknek mesélni a történteket. Panaszlevelet kell írni mert a vezetők azt hiszik, hogy minden a legnagyobb rendben van.
cHe
"a keses miatti karigenyedet birosagi uton ervenyesitheted"
Viccelsz????
Esetleg egy igazi jogállamban, és nem egy bürokraták utalta korrupt rendőrállamban.....
De nem akarok politikai irányba elmenni!
Az államnak KÖTELESSÉGE betartani a határidőket, és ha ezt nem teszi, azonnal jelentős kötbért kellene fizetnie, nem nekem pereskednem! A kártérítési per ilyen ügyekben a felelősség alóli kibújás tökéletes jogi módszere!
Visegrádi utca, 210 (!!!) várakozó a kiadásnál, 4 ablakból 2 zárva. 2 és fél óra átlagos várakozás, a cetlikiadó gép meghibásodása után enyhe lincshangulat. Az egyik ismerősöm pofátlanul odament cetli nélkül, és láss csodát: odaadták neki. Engem kivágtak, mint azt a bizonyos macskát, biztos nem voltam szimpatikus a hölgynek. Így inkább átruccattam Kőbányára a könyvelőmhöz, és még így is kellett egy kicsit várnom, mikor visszaértem :-(.
Máskor úgy tettem hatékonyabbá az ügyintézést (kerületet inkább nem írok), hogy a biztonsági őrtől vettem egy ezresért cédulát (kb. 10 percenként nyomott egyet magának...). Szerintem többet keres vele, mint amúgy.
Tényleg félelmetes, hogy mit meg nem engednek maguknak ezek az emberek, akik ott ülnek.
Van még egy történetem, kicsit OFF, de talán nem annyira.
Nem az okmányirodában, hanem a polgármesteri hivatalban történt a szociális osztályon, ahova az emberek a különböző segélyekért mennek.
Egyik ismerősöm nincs túl jó anyagi körülmények között, és már tavaly is igényelt (és kapott) olyan hozzájárulást, hogy kifizették helyette a közös kts. egy részét. Most is bement, de egy olyan nőhöz került, aki abszolút nem való oda. Mindenkivel kiabál, neki például fennhangon megjegyezte (hogy mindenki hallotta a teremben), hogy nehogy már azt higyje, hogy idén is kifizetik helyette a számlákat, meg ilyesmi. Szóval megalázta, és minősíthetetlenül beszélt vele. Az ismerősöm nem egy puhány valaki, de azt mondja, hogy nem mert már tőle megkérdezni semmit, mert nagyon zavarta, hogy így megalázzák nyilvánosan.
Miért engednek ilyen embereket dolgozni ilyen helyeken, ahol másokkal kell kommunikálni? (Állítólag ezt a nőt egy másik osztályról helyezték át ide, a viselkedése miatt, tehát nem csak rossz napja volt.)
Ma mesélte nekem ezt az ismerősöm, és nagyon fel is idegesített vele, úgyhogy most azon gondolkozom, hogy bemegyek, és kiverem a balhét.
Igazad van, mi is ezt akartuk tenni az adott helyzetben, de összesen 2 ember volt az irodában, aki ott dolgozott. Egy idő után az egyik hívott egy biztonsági őrt, mert már nagyon lincshangulat volt, de ez teljesen felesleges volt, mert vele is elkezdtek páran veszekedni, pedig az őr tehet a dolgokról a legkevésbé (általában külsős cég alkalmazottja). Aztán amikor kilátásba helyeztük páran, hogy átsétálunk a szomszédos polgármesteri hivatalba, megkérdezni, hogy tényleg így kéne-e menni az ügyintézésnek, akkor egyből mondták, hogy jó, megcsinálják azokat, akik bent vannak.
Csak az az idegesítő, hogy ők is hamarabb végeztek volna, ha nem megy el 20 perc a veszekedéssel.
Egyébként mindenhol ilyen siralmas a helyzet, vagy csak a X. kerületben?
Amit írtok az egyszerűen elképesztő. Ilyenkor a hivatalvezetőhöz kell fordulni, mert különben nem változik meg semmi. Valószínűleg nem is tudja, hogy milyen állapotok uralkodnak ott. Nyissátok ki a szátokat! Nem kell az ügyintézőtől félni, semmi hatalma sincs, fogatlan oroszlán.
cHe
Őszinte részvétem a X. kerületi okmányiroda miatt. Minap én is végigcsináltam kétszer azt a sort. Az útleveles ügyletet egész könnyen megúsztam, bár feleslegesen álltam az okményirodában sorba, utána közölték, hogy a másik épületbe kell mennem. A tempó hasonlóan lassú volt, mint említetted, Chabee.
De másnap egy nyomtatványt kellett leadnom és 1 ablaknál volt csak ügyintéző. 1,5 óra sorbaállás után végre beenged az örzővédő fitalember, ugyebár, erre közli velem egy pólós nő, hogy ő is oda vár, ne álljak be elé. Kérdeztem ugyan hogyan várhat ő idebent, mikor mindenki más nagykabátban várakozik kint órákat, mire közölte, hogy ő ott dolgozik. Lekiabáltam a haját a fejéről, hogy nem képzeli, hogy magam elé engedem 1,5 óra ácsorgás után, ő akkor csináltatja meg, amikor csak akarja. Erre CSAK NEKI NYITOTTAK EGY MÁSIK ABLAKOT ÉS EGY HIRTELEN ELŐKERÜLT ÜGYINTÉZŐ MEGCSINÁLTA AZ ÚTLEVELÉT. Hát azt hittem infarktust kapok az idegtől. Azt hiszem ott és akkor fel kellett volna keresnem a főnöküket, hogy ha ilyenre van plusz ember, akkor miért kell órákig várni a hideg előtérben az embereknek.
Egyszerűen nem vesznek minket emberszámba, csak basáskodnak és játszák a nagyhatalmat.
Idegölő dolog minden ügyintézés, de főleg itt a X. kerületi ügyfélszolgálaton. Úgy tűnik.
A baratnom csinalt nemreg utlevelet a visegradi utcaban, es probalta a surgos eljarast, viszont nem lehetett, mert nem tudta igazolni semmivel, hogy miert surgos neki. Szoval kell valami papir rola, hogy miert akarod olyan gyorsan. Egyik haverom ugy csinalt surgos utlevelet, hogy egy cegtol vitt igazolast, hogy harmadnap surgos kulfoldi targyalasra megy. (lehet hogy a repulos helyfoglalas is jo nekik)
A no nem szolt a keruletben a felragasztasert, viszont nem adtam be, mert azt mondta, hogy nincsen garancia a 30 napos hataridore:-(( Ugyhogy holnap hajnalban megyek a dupla illetekkel a Visegradi utcaba, remelem a penz eleg nekik es nem kell igazolas, hogy miert surgos. Vagy vigyek egy repulojegy foglalast??
Nem gond, ha fölragasztod, nálunk is a többség fölragasztotta, csak az övéket leszedte a pasas, ráírt egy azonosítót a hátuljára, és újra fölragasztotta. De lehet, hogy ez csak nálunk szokás, mert a hivatalos papírra az van írva, hogy föl kell ragasztani, ezt csak egy fénymásolt sajtpapíron olvastam, amit a X. kerületi okmányirodában lehetett elvenni.
Szóval nem baj, ha föl van ragasztva, legföljebb leszedik és visszaragasztják.
(Egyébként nem értem, miért kell két fénykép, ugyanis megjött az útlevél, és nem ragasztják be, hanem bescannelik. Tehát megmarad nekik mind a kettő. Na mindegy...)
Baaaaz, tenyleg nem kell raragasztani a fenykepeket a papirra??? Akkor mi a f@%^&t irjak ra, hogy a kepek felragasztasahoz tavolitsam el a vedofoliat? Es miert rakjak az egeszet a vastag kereten belulre, ha nem kell raragasztanom?
Akkor holnap reggel elhajtanak a fenebe vagy vigyek meg 2 db fenykepet?
Ez tényleg így van? Hogy bármelyik okmányirodában elintézik az útlevelet / személyit / jogosítványt? Én azt hittem, hogy csak a lakóhely szerinti irodába mehetsz.
Egyébként az említett eset valóban kirívó példa, hiszen a hosszú sorbanállást annak köszönhettük, hogy az ügyintéző fél perc helyett átlag 5 percet tökölt egy emberrel, miközben fennhangon ócsárolta, hogy mit csinált rosszul.