Keresés

Részletes keresés

SindbaD Creative Commons License 2006.02.15 0 0 157

"ami megdöbbentő, hogy nem is akarnak."

Ebből viszont a piac működésének törvényszerűségeinek alapján az következik, hogy vagy nem jó a termék, vagy nagyon könnyű eladni és nem érdekli őket a gondolkodó vevő :)

Viszont az, hogy nincsenek hagyományos módszerekkel operáló értékesítők, azt jelenti, hogy nem jó a termék, hiszen különben azonnal behatolnának abba a résbe, amit hagytak nekik a nem hagyományos módon operáló, kizárólag a hirtelen felbuzdulásra építő eladók. Kíváncsian várom majd iceride ellenérveit.

"És mert erre is úgy tekintek, mint bármelyik más AmWay-es agymosásra"

Igazából az, hogy az AmWay értékesítés félelmetesen hülye agymosás keretében zajlik, nem jelenti, hogy rosszak a termékek (persze lehet, hogy azok).

Az a dráma, hogy valójában teljesen jó volna a koncepció, hiszen az MLM módon terjesztett  termékek anélkül kerülhetnének el a fogyasztóhoz, hogy különböző árdrágító folyamatokon keresztülmennének. Sajnos az MLM ötlet szellemében működő MLM-t még nem láttam. Itt is elválik a gyakorlat az elmélettől.

Előzmény: Anti-timeshare (156)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.15 0 0 156

Nekik kéne meggyőzni erről, de nem tudnak :)

ami megdöbbentő, hogy nem is akarnak.

....akkor nem tehetsz mást, mint ahol lehet, hirdeted a tapasztaltakat és lehetőség szerint igyekszel mindenkit távol tartani az adott cégtől.

Én ettől egy lépéssel mentem tovább. Nem csak a cégről, hanem a termékről mondom el a véleményemet (igazából megválaszolatlan kérdések formájában).

Nem távol tartani akarok az embereket a terméktől, hanem azt akarom, hogy vásárlás előtt lássák a másik oldalt is (persze, hiszem azt is, hogy ha valaki látja a másik oldalt is, akkor meg sem veszi)

Igazából miért nem ugyanúgy gondolkodsz erről, mint bármi más termékről?

Mert ezt nem úgy árulják, mint a "bármi más terméket".

iceride hozzászólásaiból is egyértelműen kijön, hogy erős nyomást, felfokozott érzelmeket próbálnak elérni.

A jog szélén táncolnak, még éppen jogszerű (állítólag), bár ők is beszedtek valami jogtalan előleget más címszóval.

"Bármi más termék" esetén látod azt, hogy tisztességes kereskedők próbálják megszűntetni a kóklerek működését.

És mert erre is úgy tekintek, mint bármelyik más AmWay-es agymosásra.

Előzmény: SindbaD (155)
SindbaD Creative Commons License 2006.02.15 0 0 155

"Ezeket az eseteket próbálom megkeresni én is. De nem találom sehol."

Én sem, de nem is keresem olyan nagyon. Nekik kéne meggyőzni erről, de nem tudnak :) Olyan érvekkel legalábbis, amikkel eddig találkoztam.

"Tehát az értékesítő nem hazudott, csak nem mondott el mindent."

Lehet, hogy sehogy, dehát ez minden üzletben így van. Ha elővigyázatlan voltál és jogi, fogyasztóvédelmi, stb. úton nem érsz el eredményt, akkor nem tehetsz mást, mint ahol lehet, hirdeted a tapasztaltakat és lehetőség szerint igyekszel mindenkit távol tartani az adott cégtől. Lásd eme topic címét:)

Igazából miért nem ugyanúgy gondolkodsz erről, mint bármi más termékről?

Veszel valamit és nem azt kapod, amit vártál. Visszamész és panaszkodsz. Ha inkorrekten kezelik a panaszod, a bolttal van bajod egyelőre, nem a termékkel. Ha minden boltban hasonló tapasztalatok fogadnak, akkor az már több, mint gyanús. Akkor előbb-utóbb a polcon rohad meg a termék és szép lassan megszűnik.  De ha a boltban ki van írva az ár és a másik polcon hasonló termék van féláron, akkor te vagy a ludas... Ráadásul ha már a boltba érkezve ostoba és agresszív eladó támad le, akkor remélhetőleg azonnal távozol, vagy egy kis eszmecsere után :)

Előzmény: Anti-timeshare (154)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.15 0 0 154

Abban viszont nekik van igazuk, hogy ha olyan tájékotatást adnak, amilyet a törvények előírnak, utána senki nem kényszerítheti őket arra, hogy maguk alatt vágják a fát.

Igen ez a jogkövető magatartás.

A fogyasztóknak, a piacnak és a törvényeknek együttesen kell kényszeríteni az eladót minél széleskörűbb tájékozatásra.

Ez pedig az etikus magatartás.

a TS mindenképpen jobb, mint más üdülési mód, hanem azt, hogy bizonyos esetekben jobb lehet.

Igen. Ezeket az eseteket próbálom megkeresni én is. De nem találom sehol.

Így én továbbra is azt gondolom, hogy a TS értékesítők többsége kókler és szélhámos, bizonyosan lehetne lépéseket tenni ellenük...

Nagyon nehéz. Ahogy iceride is írta jogilag le vannak fedve (bíróság esetén a cég munkatársai fognak tanuskodni ellened).

Amikor beigérik, hogy az RCI hálózatán bárhova bármikor elcserélheted a jogodat, akkor ez nem hazugság, de nem is a teljes igazság (a lelkes beebite hozzászólásait érdemes olvasni). Az ismerősömnek beigérték, hogy pár tízezer forintért bónuszhetet vásárolhat a meglévő hetéhez (azt számolta, hogy pár százezer forint az első hét de a második, harmadik hét már szinte ingyen van). Ez is igaz, vehetsz pár tízezerért bónuszhetet, de csak akkor, ha valamelyik hely felszabadul (hetente költözhetsz) és egyben megvetted azt is, hogy fizesd a fenntartási költséget is azokra a hetekre (ami százezres nagyságrend). Tehát az értékesítő nem hazudott, csak nem mondott el mindent. Hogyan bizonyítod bíroságon?

de ha vannak a törvényeket betartó, értelmesen érvelő TS értékesítők (nem láttam még ilyet), és akadnak olyan vevők akik ismerik az üdülés más módozatait és árait, mégis ezt választják, akkor rajta, vegyék és vigyék:)

Ez az egyetlen pont amiben mindenki egyetért. Ha valaki tudja mit vesz, mit vállal és mégis aláír, akkor élvezze és iceride gazdagodjon.

Előzmény: SindbaD (153)
SindbaD Creative Commons License 2006.02.15 0 0 153

"Amennyit te láttál belőle az alapján szerinted van értelme valamilyen szempontból a timesharenek?"

Szerintem nincs. De nem sokat láttam belőle és amit igen, azt biztos hogy inkorrekt módon intézték.

Abban viszont nekik van igazuk, hogy ha olyan tájékotatást adnak, amilyet a törvények előírnak, utána senki nem kényszerítheti őket arra, hogy maguk alatt vágják a fát.

Én elég sok nagy összegű beszerzésben részt veszek -természetesen nem timeshare-rel kapcsolatos dolgokban - és minden üzletágban tapasztalható, hogy az értékesítők érthető módon olyan infót adnak ki, amire a törvények és a piac kényszeríti őket. A fogyasztóknak, a piacnak és a törvényeknek együttesen kell kényszeríteni az eladót minél széleskörűbb tájékozatásra.

Viszont iceride eddigi hozzászólásaiban nem azt olvastam, hogy a TS mindenképpen jobb, mint más üdülési mód, hanem azt, hogy bizonyos esetekben jobb lehet. Ezt viszont nem tudom megítélni, mert nincsenek konkrét infóim. Így csak arra hagyatkozhatok, amit a tökfejű ügynököktől hallottam, azok alapján pedig valóban komolytalan "lehetőség".

Így én továbbra is azt gondolom, hogy a TS értékesítők többsége kókler és szélhámos, bizonyosan lehetne lépéseket tenni ellenük, de ha vannak a törvényeket betartó, értelmesen érvelő TS értékesítők (nem láttam még ilyet), és akadnak olyan vevők akik ismerik az üdülés más módozatait és árait, mégis ezt választják, akkor rajta, vegyék és vigyék:)

Előzmény: Anti-timeshare (151)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.15 0 0 152

Van néhány tisztességesnek mondott társaság (magyarról nem tudok) akik a másodlagos piacon működnek.

Ezt nem azért írtam, hogy bárkinek tanácsoljam a vásárlást!*

*Tenerife nick kedvéért.

Előzmény: Anti-timeshare (151)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.15 0 0 151

Van néhány tisztességesnek mondott társaság (magyarról nem tudok) akik a másodlagos piacon működnek.

Én úgy kerültem bele, hogy nagyon közeli ismerőst elkaptak egy ilyen tájékoztatáson, beleugrott, mi utánanéztünk, találtunk tizedáron ugyanoda, mert az elején mi is azt hittük, hogy a time share működőképes.

Aztán ahogy belemélyedtem láttam, hogy ez nem más mint egy óriás felfújt lufi.

A másik topikban méhcsipés nick bizonygatta, hogy mennyire megéri (fizetett 120 Euro csere költséget, 50-100 Euro tagságit, 200 Euro fenntartási költséget), egy Google kereséssel találtam neki ugyanoda négy csillagos apartmant főszezonba ugyanennyiért.

Nincs olyan szempont (legalábbis senki nem tudott mondani) ami szerint a timeshare jó lenne.

Abban igazad van, ha valaki tisztában van azzal, hogy szart vesz drágán akkor gazdagodjon iceride.

Csak iceride saját bevallása szerint is ők akik állítólag a törvényt betartva árultak sem etikus módon teszik. Mert ha korrekt tájékoztatást adnának, akkor kevesebb ember venné meg (akik szeretnek drága felesleges hülyeségekre pénzt kidobni).

Amennyit te láttál belőle az alapján szerinted van értelme valamilyen szempontból a timesharenek? Mert iceride csak annyit tud ismételgetni, hogy nagyon jó, de nem említ hozzá semmilyen szempontot (amióta tényeket kérdeztem tőle, azóta nem áll szóba velem néhány személyeskedéstől eltekintve).

Előzmény: SindbaD (150)
SindbaD Creative Commons License 2006.02.15 0 0 150

Nem biztos, hogy ugyanrról beszélünk.

West Corona: szvsz utálatos banda, csakúgy mint eddigi egyéb találkozásaim a timeshare-rel, de sok tapasztalatom nincs és nem is lesz.

Másfelől engem nem zavar, ha bárki bármilyen üzletágat bármilyen haszon érdekében véd, ha az adott szabályokat és törvényeket betartja. Ha a timeshare szar, de az értékesítők az adott törvények szerint járnak el és tisztességgel tájékoztatják a vevőt és el tudják adni, az legyen az övék, engem nem érdekel, és ebben az esetben valóban a vevő felelőssége, ha szart vesz.

Az érdekel, ha bármilyen termék esetén szélhámosnak látszó módszerekkel próbálnak palimadarakat fogni, és a timeshare mint termék adja magát az ilyeneknek.

Előzmény: Anti-timeshare (148)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.15 0 0 149

Ezt hívják jogkövető de nem etikus eljárásnak.

Ezért hoznak létre az iparágak szövetségeket, kamarákat akik elkészítenek egy etikai kódexet és tagjaira kötelezően előírják a betartást.

Előzmény: iceride (143)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.15 0 0 148

A timeshare-ről:

Ha még emlékszel, hogy hova akartak neked üdülési jogot eladni, akkor nézzél meg néhány értékesítő linket amit már korábban betettem (ebbe és a másik topikba). A West Corona is a már meglévő nyaralókba másodlagos piacon vásárolt jogokat árul. A Tenerifés topikban valakinek 7500 Euroért kínáltak jogot amit 1500-2000 font között van meghírdetve. A viszonteladó is rátesz jó nagy hasznot, tehát a magyar tájmser értékesítő még olcsóbban jut hozzá. Számold ki, hogy mekkora haszonért védi iceride itt az üzletágat.

Egyszerűen nem látom be, hogy egy nagy összegű befektetésnél miért rontaná az üzletet a hagyományos módszer, ha tényleg jó a termék.

Ha kicsit utánagondolsz, akkor belátod.

Előzmény: SindbaD (146)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.15 0 0 147

Megint egy aranymondás:

Olyan vevő nagyon kevés van, akinek nincs üdülési joga, de szeretne egyet, ezért megkeresi az üzletkötőt.

Miért nem fordítanak rá valamennyi pénzt, hogy a time share előnyeit tisztán bemutassák? Van magyar time share értékesítő szövetség és rengeteg nemzetközi, de nem bírnak pár száz ezer forintot rászánni arra, hogy legyen egy web oldal, legyen egy-egy újságcikk ami a valós előnyökről beszélne. Ennek az egyik lehetséges magyarázata, hogy nincs is előnye.

Olyan viszont nagyon sok, akinek már van, és vesz mégegyet (kettőt, hármat, akármennyit).

Egy tipikus becsapás mostanában, hogy aki szeretné eladni a jogát azt csalók újrabepalizzák és eladnak neki egy másikat (a másik topikba tettem be angol leírást).

Ez azt mutatja, hogy a termék jó, csak épp magától sosem próbálja ki az ember. :)

A :) jelet nem én tettem ki, látszik, hogy te sem gondolod ezt komolyan.

Előzmény: iceride (137)
SindbaD Creative Commons License 2006.02.15 0 0 146

Nem sokat tudok felhozni az érvelésed ellen, legfeljebb egy valamit, majd lásd lejjebb.

Így akkor részemről az a konklúzió, hogy a topiccímben szereplő céggel kapcsolatban tapasztalt rossz véleményemet fenntartom és továbbra is óva intek mindenkit ettől a bagázstól.

A timeshare-ről viszont, mint termékről nem vitatkozom tovább, mert nincs szándékomban kipróbálni, tehát tapasztalatom nem lesz róla, így korrekt értékesítővel sem lesz módom találkozni, aki esetleg számokkal meg tudna győzni az előnyeiről.  Az elméleti érvelésed megállja a helyét, gyakorlatban kellene látni, mennyire jók a számok.

Még vmi:

"Egyszerű tény, hogy az emberi természet szabályai szerint töredék üzlet köttetne, függetlenül attól, hogy az ajánlat jó-e.

Ezért az értékesítők inkább választják a sok megfontolatlan vásárlót, mint a kevés megfontoltat. (a megalapozatlan döntés egyébként nem feltétlen rossz döntés, de hatványozottan van benne a kockázat...)"

Miért???? Azt gondolnám, ez kis üzletre igaz. Én megfontolt vagyok, de kis összegű terméket még talán én is vennék felbuzdulásból. Úgy gondolom, minél nagyobb az összeg, annál többen szeretnének gondolkodni, és ha megfelelő a termék, többen vásárolnának megfelelő gondolkodási idő után az azonnali döntés kényszere nélkül.

Egyszerűen nem látom be, hogy egy nagy összegű befektetésnél miért rontaná az üzletet a hagyományos módszer, ha tényleg jó a termék.

Ugyanis aki azonnal vásárol, az már megvan. Aki nem vesz azonnal, az a jelenlegi stílusú üzletkötésnél továbbra sem fog, tehát mindenképpen elveszett. Normál ügymenetnél ezeknek legalább kis százaléka megfogható volna, tehát a helyzet csak jobb lenne, mint így.

Előzmény: iceride (137)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.15 0 0 145

Persze lehet jó, ahogy a kommunizmus is.

Tenerife nick sem tudott olyan szempontokat felhozni ami alapján jó lenne a megvalósítás (nem olcsóbb, nem flexibilisebb, nem jobb stb.)

És a két lelkes rajongó (iceride és beebite) sem hozott semmi konkrétumot arra, hogy miért is jobb.

Előzmény: rali (132)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.15 0 0 144
Korábban belinkeltem az ezzel kapcsolatos 1999-es kormányrendeletet is.
Előzmény: SindbaD (131)
iceride Creative Commons License 2006.02.15 0 0 143
Bár valószínűsítem, hogy erre lehetett valami jogi csűrcsavar, ami alapján ezt megtettük, mert a cég semmi olyat nem csinált, amivel el lehetett volna kapni, erről meg bizonylatod volt.
Előzmény: iceride (142)
iceride Creative Commons License 2006.02.15 0 0 142
Nos, mi elfogadtunk, sőt, anélkül nem volt üzlet, hogy ne kértünk volna el valamennyi pénzt.
Előzmény: Zitka (141)
Zitka Creative Commons License 2006.02.14 0 0 141

Konkrétan nálunk úgy volt, hogy aki szabályos ügyvédi levélben 15 napon belül elállt a szerződéstől, annak minden egyéb hepaj nélkül már utalták is vissza a pénzét.

Ezek szerint azért nem teljesen a trv. szellemében jártatok el... Ahogy a korábbi hsz-ban lévő idézet is bizonyítja, tilos a 15 nap letelte előtt bármilyen pénzt kérni v. elfogadni az ügyféltől.  Hogy is van ez?

Előzmény: iceride (139)
iceride Creative Commons License 2006.02.14 0 0 140

Valószínűleg, ha kellő idővel és fölösleges pénzzel rendelkeznék, végigjátszanék egy akciót, és kíváncsian várnám, mi történik:)

Aztán ez eredményt lehetne publikálni.

A különböző értékesítő cégek így szerzik meg egymás dolgait. :)

Valamelyik kollága előbb utóbb meghívásra kerül, és akkor elmennek, végighallgatják az előedást, az összes ajánlatot, keményen tárgyalnak, alkudoznak, megjegyzik az érvrendszert, vesznek valamit, és másnap már megy is az elálló nyilatkozat. :D

Előzmény: SindbaD (136)
iceride Creative Commons License 2006.02.14 0 0 139

Konkrétan nálunk úgy volt, hogy aki szabályos ügyvédi levélben 15 napon belül elállt a szerződéstől, annak minden egyéb hepaj nélkül már utalták is vissza a pénzét.

Aki személyesen jött visszamondani, no azzal azért leültünk tárgyalni, mert akkor még menthető az üzlet, általában skierül is megállapodni valami kölcsönösen elfogadható dologról.

Ha ragaszkodott a szerződéstől való elálláshoz, akkor kénytelen kelletlen visszafizettük a pénzét.

Előzmény: SindbaD (136)
iceride Creative Commons License 2006.02.14 0 0 138

Ez nem teljesen így van. Ha megkötötted a szerződést, akkor elmúlik a kétkedésed és a stresszállapotod nagy része. Egyfajta megkönnyebbülés. És azért nem engednek be az előadásra egyedül, csak párban, mert nem csak téged akarnak meggyőzni (megdumálni, beszervezni, csőbe húzni, nekem mindegy, hogy mondjuk), hanem a párodat is, hogy ne legyen "hazamegyünk és az asszony lehüjéz" effektus.

És hát a 15 nap tálalása azért elég széles skálát mutat az "elfelejtik megemlíteni"-től a "félremagyarázott megemlítés"-en keresztól a tényszerű közlésig.

Ettől függetlenül 15 napon belül elállhatsz a szerződéstől, de ezt már a vevőknek csak egy kis százaléka teszi meg (kevesebb, mint tizede).

Előzmény: Zitka (133)
iceride Creative Commons License 2006.02.14 0 0 137

Ez a topic egy adott cégről szólna, nem a timeshare lényegéről. Én az adott cégtől óva intek mindenkit, a timeshare-rel kapcsolatban akkor lenne konkrét véleményem, ha végignéznék egy igazi üzleti ajánlatot és azt összevethetném más jellegű nyaralásokkal.

Ezt elfogadom. Ha itt a West Coronáról beszélsz, akkor arról nem tudok nyilatkozni.

Attól tartok, ez olyan, mint az MLM. Még ha értelmes alapja is volna az elgondolásnak, teljességgel hiteltelenné teszik az egy kaptafára és azonnali balekfogásra berendezkedett szélhámosok.

Ez azért érdekes, mert amit én tudok az MLM-ről, abban semmi szélhámosság nincs.

Sajna azonban az emberek nem azért mennek MLM rendszerbe, hogy pénzt keressenek a munkájukkal, hanem, hogy mások munkájával keressenek pénzt (kvázi a kapzsiságuk miatt tudják őket "beszervezni"). És azt egy telítettségig kiépített meglevő rendszer mellett nehéz. (egy induló rendszernél ez kiválóan működhet).

Bár ez csak egy laikus véleménye.

Sok ilyen van, nézd meg a blacklistet.

Nincs rá szükség, én soha nem állítottam, hogy nincs tele a világ szélhámosokkal. Vagy akár a TS piac.

- Van rendes, elérhető irodája, ahova bemehetsz bármikor

- Ha van, legalább két éve működik ugyanott, ugyanolyan néven

Hát, ilyet találsz simán, ha akarsz.

- Kapsz rendes árajánlatot, ami alapján tájékozódhatsz

- Nem igyekeznek azonnali üzletet kötni, hanem hagyják a potenciális vevőt gondolkozni. A termék típusa nem indokolná az azonnali döntési kényszert, semmiről nem késel le

- Az árajánlat konkrét, megfogható adatokat tartalmaz tartalmaz, amit kielemezhetsz egy jogásszal, vagy pénzügyii tanácsadóval, ezek után már valóban a megrendelőé lenne a felelősség, ha nem felel meg a termék az igényeinek

Ilyet viszont nemigen, szerintem. Esetleg maguk az üdülők kínálnak ilyesmit, de az sem biztos.

Mivel az értékesítés arra épít, hogy lelkesedésből vásárolsz, ez az út járhatatlan.

Egyszerű tény, hogy az emberi természet szabályai szerint töredék üzlet köttetne, függetlenül attól, hogy az ajánlat jó-e.

Ezért az értékesítők inkább választják a sok megfontolatlan vásárlót, mint a kevés megfontoltat. (a megalapozatlan döntés egyébként nem feltétlen rossz döntés, de hatványozottan van benne a kockázat...)

Olyan vevő nagyon kevés van, akinek nincs üdülési joga, de szeretne egyet, ezért megkeresi az üzletkötőt. Olyan viszont nagyon sok, akinek már van, és vesz mégegyet (kettőt, hármat, akármennyit). Ez azt mutatja, hogy a termék jó, csak épp magától sosem próbálja ki az ember. :)

Ergo inkább rádtukmálják, aztán meglátod, jó-e ez neked.

Utólagos betoldás: Vannak személyes értékesítők, akik azzal foglalkoznak, hogy személyes találkozón fölmérik az igényeidet és a lehetőségidet, és ajánlanak neked a kínálatból. No náluk nem kell azonnal dönteni, általában kb. 1-2 hét alatt köttetik meg az üzlet. És SOKKAL kevesebb az elégedetlen vevő, mondhatnám törpeminoritás.

És szerinted általában miért félnek a fent felsorolt igényekkel rendelkező ügyféltől, ha az üzlet tiszta?

Nem félnek, csak ha így viselkednének, nem lenne belőled vevő. És fölöslegesen nem dolgoznak.

Minden ember, aki úgy megy ki az ajtón, hogy "ennek még utánanézek", egy elvesztett vásárló (nem feltétlen azért , mert rossz az ajánlat).

Minden helyben vevő ügyfél pedig egy potenciális jövőbeli ügyfél.

Ilyen az emberi természet.

Te melyiket választanád az értékesítő helyében?

Sajnos a TS piacnak elég rossz híre van. Ebben sok minden közrejátszik, pl. a szélhámosság és a hiteltelen, amatőr értékesítők, de ugyanúgy az elégedetlen, egyébiránt sokszor hasonlóan becstelen hitelrontók. Ergo ügyvéd legyen a talpán, aki ezek után ajánl neked egy ilyesmit. Az ő feneke akkor van fedezve, ha a tuti megoldást javasolja: inkább ne vegyél ilyet. Akkor nem kockáztat semmit.

És hát valljuk be, tele a piac kamuzós értékesítőkkel. Aki nem tisztán akar eladni, az meg értelemszerűen nem engedheti meg magának, hogy utánanézz. :)

Előzmény: SindbaD (126)
SindbaD Creative Commons License 2006.02.14 0 0 136

Igen.

Nos én nem tudom hogy megy ez miután fizetett a delikvens, mert én nem fizetek:)

De feltételezem, hogy

- egy része a fizetőknek akár jól is jár, vagy csak pénze van és nem ért hozzá, ergo azt hiszi, jól járt, mert más alternatívát nem nézett meg

- más része hiába követeli vissza, elhajtják és nem tudja, miképpen forduljon jogorvoslatért, vagy mire megtudja, már késő és fut a pénze után

- lehet, hogy a hozzáértő és kellően agresszív ügyfél szó nélkül visszakapja a pénzt, csak ezt nem reklámozza senki, bele van kalkulálva az üzletbe

Valószínűleg, ha kellő idővel és fölösleges pénzzel rendelkeznék, végigjátszanék egy akciót, és kíváncsian várnám, mi történik:)

Aztán ez eredményt lehetne publikálni.

Előzmény: Zitka (135)
Zitka Creative Commons License 2006.02.14 0 0 135

Én úgy tudom, hogy a 15 nap elteltéig nem is szabadna pénzt (előleget) kérni a potenciális vevőtől.  Na persze valszeg nem "előlegként" kaszíroznak, hanem valami megfoghatatlan egyéb jogcímen. Így a vevő 2x is meggondolja, hogy visszalépjen-e, és hagyja bennszakadni a pénzét.

Mindjárt nézem, a fogyasztovedelem.com oldalon olvastam. Nos:

http://www.fogyasztovedelem.com/forums/index.php?showtopic=828

A 94/47/EK irányelv, amelyről beszélsz,

itt

http://europa.eu.int/eur-lex/lex/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31994L0047:HU:HTML

elérhető magyar nyelven. Bár igazából nem nagyon fontos maga az irányelv, hiszen a 20/1999 (II. 5.) Kormányrendelet már régen átvette, 1999 februárjától hatályban van.

A kormányrendelet valóban tartalmazza, hogy a fogyasztó a szerződés vagy előszerződés megkötésétől és egy példányának részre történő átadásától számított 15 napon belül indoklás nélkül elállhat - és az értékesítő ennek a 15 napnak a lejárta előtt fizetést semmilyen jogcímen nem követelhet és nem fogadhat el. Ha mégis megteszi, köteles azt visszatéríteni és a teljesítés időpontjától késedelmi kamatot fizetni.

Egyébként ezt pont Anti-timeshare-nek válaszolta ott az egyik kedves olvtárs. :-)

Előzmény: SindbaD (134)
SindbaD Creative Commons License 2006.02.14 0 0 134

Valszeg azért, mert macerás visszakapni a pénzt, mert esetleg nem sokan ismerik ezt a lehetőséget (ezért majd időnként megint berakom a linket :)) ), meg azért, mert talán kitart a hevület 15 napig.

Van ám más kötelezettség, amit ezek nem kötnek az orrodra:

Tájékoztatási kötelezettség

Az értékesítő köteles írásbeli tájékoztatót adni a fogyasztónak. A tájékoztatóban az ingatlan általános leírása mellett egyértelmű, közérthető és főszabályként magyar nyelvű leírást kell adni többek között a következőkről:

• az értékesítő, illetve az ingatlantulajdonos cégnevéről, székhelyéről, nyilvántartási számáról, valamint az értékesítés alapjául szolgáló jogviszonyról, 

• a használati jog pontos tartalmáról, továbbá annak megszerzéséhez az ingatlan fekvése szerinti állam által előírt feltételekről, 
  • az ingatlan felszereltségéről, állapotáról, megközelíthetőségéről, 
  • a használatbavételi, illetve építési engedélyekről, 
  • az építési munkálatok állásáról, 
  • a kiegészítő szolgáltatásokról, a közművek, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó alapszolgáltatások igénybevételének feltételeiről,
  • a használati jog megszerzéséért fizetendő ellenértékről, 
  • a használati joggal való rendelkezés feltételeiről, 
  • az elállás jogáról, annak feltételeiről és arról, hogy az elállási idő lejárta előtt a fogyasztótól semmilyen fizetés nem követelhető, illetve nem fogadható el.

Ha a fogyasztó az Európai Unió valamely tagállamának állampolgára, vagy lakóhelye az Európai Unió valamely tagállamában van, választása szerint az állampolgársága vagy a lakóhelye szerinti állam hivatalos nyelvén kell a tájékoztatót s rendelkezésére bocsátani. Ha a fogyasztó más állam állampolgára, vagy lakóhelye más államban van, az írásbeli tájékoztatót - kérésére - választása szerint az állampolgársága vagy a lakóhelye szerinti állam hivatalos nyelvén kell rendelkezésére bocsátani. Ha az említett államokban több hivatalos nyelv is létezik, a választás joga a fogyasztót ezek tekintetében is megilleti.

Forrás: http://www.origo.hu/uzletinegyed/fogyasztovedelem/20000817121825bkvq.html

Előzmény: Zitka (133)
Zitka Creative Commons License 2006.02.14 0 0 133

Ha jól emlékszem, ez már többször megemlítődött ;-) itt, vagy valamelyik hasonló topikon. Viszont sok értékesítő nem igyekszik a vevő orrára kötni ezt a lehetőséget.

Csak azt nem értem, akkor minek felfokozott izgalmi állapotba :-))) hozni a vevőt, ha 15 napon belül úgyis visszamondhatja...  Ennyi idő alatt elég sokan kijózanodnak, vagy ha másképp nem, a családjuk kijózanítja őket. :-)

Előzmény: SindbaD (131)
rali Creative Commons License 2006.02.14 0 0 132
Na, azért, mert pimasz, tudatlan és ostoba pancserek is csinálják, még az alapelgondolás let esetleg jó is.
Előzmény: Anti-timeshare (128)
SindbaD Creative Commons License 2006.02.14 0 0 131

Ha valakit érdekel:

A time-share ügyletben szereplő ingatlanról magyar nyelvű, írásbeli tájékoztatót kell adni az ügyfélnek. A megkötött time-share szerződéstől 15 napon belül indoklás nélkül elállhat a vevő.

Forrás:

http://www.euvonal.hu/index.php?op=kozossegi_politikak&id=5

Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.14 0 0 130

Még egy gondolat.

Te és iceride másik oldalon vagytok. Ő eladni akar(t) te esetleg venni. Ami számodra szar az számára aranybánya (gondolhatod mennyi profit van rajta, ha simán a felét el tudják engedni).

Előzmény: Anti-timeshare (129)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.14 0 0 129

Szar-e a timeshare?

A nickem alapján látni a véleményemet, de azért jó egy forum mert ott vannak pro és kontra érvek.

Valaki a kommunizmushoz hasonlította és én is átvettem ezt a példát. Szar-e a kommunizmus? "mindenki a saját szükséglete szerint részesül a javakból" (vagy valami hasonló) Egyetértünk? Persze milyen jó az elgondolás. Látva Sztálin, Mao, Rákosi példáit is egyetértünk? Háááát. Keressünk olyan helyet, ahol jól működik mint például a ..... . Na ilyen nincs.

A timeshare alapja, hogy egy üdülő beszerzési és fenntartási költségét szétosztják 52 részre és minden résztulajdonos egy hétig használhatja és ezáltal olcsóbb lesz. Az ötlet jó? Igen. De mi van a megvalósítással? Tényleg olcsóbb? iceride most biztos betesz neked olyan web oldalakat amik egyértelműen bebízonyítják hogy így van. (Én még nem találtam parasztvakítástól eltérő oldalt. A kedvencem egy amerikai oldal volt, ahol be kellett írni, hogy hány dollárt költesz évente nyaralásra - mondjuk 500 - hány évre akarod a jogot - mondjuk tíz - és kiszámolta neked, hogy akkor 5000 dollárért már tuti megéri)

Amíg nem prezentál konkrét számokat (félek tőle, hogy nem fog, de hátha egyszer csoda történik) addig maradnak az olyan laikus fikanickek számításai mint az enyémek.

Ezt persze iceride lemosta azzal a kijelentéssel, hogy neki közgazdász végzettsége van, a másik topikban egy másik nick azzal, hogy neki két diplomája, de konkrétumot egyik sem írt.

Szóval ha

• számodra státusz szimbólum egy üdülési jog bírtoklása
  • szeretsz ugyanolyan színvonalú szállásért többet fizetni
  • szereted a rugalmatlan szállásintézéseket
  • szereted a pénzügyi és jogi kockázatokat

akkor számodra találták ki az üdülési jog intézményét.

Iceride és más támogatók hozzászólásait megtalálhatod még a Time sharing; RCI; Kereknap; üdülési jog topikban is, hátha van ott olyan amivel még meg tudnak győzni. Halgasd meg mind a két felet (csak iceride lelki nyugalmát a konkrét kérdések kiborítják úgy hogy csak óvatosan)

Előzmény: SindbaD (126)
Anti-timeshare Creative Commons License 2006.02.14 0 0 128

Ezt engedelmeddel kiemelem:

Ez nem egy normális üzletkötés. A módszernek lényege, hogy aznap vegyél, mert aznap vagy felfokozott érzelmi állapotban. (mondjuk pontosan az általad említettek kizárt dolog, hogy én azonnal ilyen szerződést aláírnék, de ez a lényege).

Így van. Ahogy egy valódi tájmsér értékesítő is mondja - ez nem egy normális üzletkötés. Innen kezdve meg lehet kérdezni, hogy van-e benne valami normális. Az értékesítők, vagy a vevők, vagy maga a timeshare normális?

Előzmény: iceride (124)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!