Most a véletlen kis s betűn akadtál fent a Hound szón vagy csak nem ismered az első magyar kiadást, ami az eredeti angol kötet alapján készült A vád tanúja címmel? :)
Szerintem a Barna ruhás férfi is elég gyenge eresztés volt. De tulajdonképpen nincs olyan író, legalábbis szerintem, aki minden könyvét zseniálisra tudja elkészíteni. Ha az arányokat nézzük, ennyi megjelent regényből ha van is egy-egy gyengébb, ettől AC az egyik legnagyszerűbb, legzseniálisabb krimiíró volt.
Nekem Az Elefántok nem felejtenek is elég zavaros volt. Ezt a kettőt egyébként már majdnem nyolcvan évesen írta, nem csoda, hogy nem lettek olyanok, mint az előbbiek.
Egyébként nekem azok a könyvei sem a kedvenceim, ahol a gyilkosság és krimi szál csak mintegy mellékesen vannak jelen, és a könyv nagy részét a szereplők lelki vergődései teszik ki, mint pl. az Alibi, vagy a Hétvégi gyilkosság. Azokról az írója ismerete nélkül is látszik, hogy nő tollából születtek. (Ezt persze nem pejoratíve értem.)
És hány rosszabb van, mint a Kék vonat... de ebbe talán ne menjünk bele. Akkor inkább azt mondom, SZERINTEM nem vesztettél sokat. Noha a hatvanas évek Londonja egy hetvenes írónő szemével érdekes benne.
Nem tudja valaki, hogy a Harmadik lány című regényt tervezik még kiadni? Az az egyetlen krimije Christie-nek, amit nem olvastam még, és eddig csak egyszer jelent meg, de az a kiadás sincs meg sehol, könyvtárban sem találtam. Miért hanyagolják ennyire, talán gyenge lett a többihez képest?
Lehet, hogy tisztábban látunk ennek az összesítésnek a segítségével. Milyen művek (újra)kiadása várható még.
Ha valaki hibát észlel benne, kérem jelezze!
ÖSSZESÍTÉS AGATHA CHRISTIE MŰVEINEK MAGYAR KIADÁSAIRÓL
I. Krimik és novelláskötetek:
Az Európa Kiadó "új köntösben" (esetenként új fordításban) kiadta:
A Bertram Szálló; A titokzatos stylesi eset; A vád tanúja (novellák); Az ABC-gyilkosságok; Az Ackroyd-gyilkosság; Az alibi; Cipruskoporsó; Egy marék rozs; Éjféltájt; És eljő a halál...; Gyilkolni könnyű; Gyilkosság a diákszállóban; Gyilkosság a paplakban; Gyilkosság az Orient Expresszen; Gyilkosság Mezopotámiában; Halál a Níluson; Három vak egér; Hercules munkái (novellák); Holttest a könyvtárszobában; Lord Edgware meghal; Macska a galambok között; Nem csalás, nem ámítás; Nemezis; Nyaraló gyilkosok; Nyílt kártyákkal; Órák; Öt kismalac; Paddington 16.50; Poirot első esetei (novellák); Poirot nyomoz (novellák); Pókháló; Rejtély az Antillákon; Szunnyadó gyilkosság; Találkozás a halállal; Temetni veszélyes; Tíz kicsi néger; Tragédia három felvonásban
37 kötetAz Európa Kiadó 2009-es tervei között szerepel:
A fogorvos széke; Bűbájos gyilkosok; Ferde ház; Függöny
4 kötet
Az Aquila Kiadó adta ki:
A hét számlap rejtélye; A karácsonyi puding (novellák); A kristálytükör meghasadt; A kutya se látta; A titokzatos Kék Vonat; A váratlan vendég; Az álmok háza (novellák); Feketekávé; Gloriett a hullának; Gyilkosság a csendes házban (novellák); Gyilkosság meghirdetve; Gyilkosság méretre (novellák); Gyöngyöző cián; Hétvégi gyilkosság; Miért nem szóltak Evansnak?; Mrs. McGinty halott; N vagy M; Poirot karácsonya; Tizenhárom rejtély (novellák); Zátonyok közt
20 kötet
Maradék (főként a HungaLibri által kiadott művek):
"Balhüvelykem bizsereg..."; A barna ruhás férfi; A frankfurti utas; A láthatatlan kéz; A Listerdale-rejtély (novellák); A Pollensa-öböl (novellák); A Sittaford-rejtély; A sors kapuja; A titkos ellenfél; A titokzatos Mr. Quin (novellák); A titokzatos Négyes; Az elefántok nem felejtenek; Az ijedt szemű lány; Bagdadba jöttek; Ellopott gyilkosság; Halál a felhők fölött; Harmadik lány; Ház a világ végén; Királyok és kalandorok; No. 16 (novellák); Parker Pyne nyomoz (novellák); Úti célja ismeretlen; Végtelen éjszaka
23 kötet
II. Egyéb művek:A Partvonal Kiadónál jelentek meg:
Az óriás kenyere
Befejezetlen képmás
Távol telt tőled tavaszom
A rózsa és a tiszafa
A lányom csak a lányom
Az élet súlya
Így éltünk Mezopotámiában (Partvonal Kiadó)
Önéletrajz – magyarul Életem címmel jelent meg (Partvonal Kiadó)
Christianus-OMC kiadónál jelent meg:
Csillag Betlehem felett (versek és mesék)
Róla vagy vele kapcsolatosan kiadott könyvek:
Osvát Katalin: A krimi királynője
Hadnagy Gábor - Molnár Gabriella: Agatha Christie krimikalauz
Bunson, Matthew: Agatha Christie világa
III. Még nem jelent meg magyarul:
Az álmok útja (verseskötet)
Akhnaton (történelmi dráma)
Egérfogó (színpadi mű)
Hármasszabály (3 egyfelvonásos)
Ítélet (színpadi mű)
Én személy szerint ennek csak örülni tudok mert bár ezek az új-az utóbbi években készült filmek nem igazán hasonlítanak A.C könyveire...dehát egyrészt a film az film-míg a köny az könyv másrészt pedig végülis az a lényeg hogy az írónő által létrehozott"krimivonal"ne menjen feledésbe hanem megállás nélkül folytatódjon.
Magyarán a rajongók ellegyenek látva egyrészt az A.C könyvekkel másrészt az A.C filmekkel.
Na és persze ott van még(illetve lenne...)az internet is(A.C honlap)dehát ez már lerágott csont...
Egyébként A.C úgymond világa(békebeli kisváros...stb.)manapság leginkább a Hallmarkon"futó"Foyle háborúja című sorozatban érhető tetten.
A Foyle háborúja úgy tipikus A.C stílusú(érzetű)hogy nem is A.c írta.
Nem ért meglepetés a Pókhálóval, épp olyan gyenge, mint a Feketekávé és a Váratlan vendég, végtelenül unalmas, alig bírtam végigolvasni, csak Agatha iránti tiszteletből küzdöttem meg vele.Nem lett volna szabad Osborne-t odaengedni!
Mit szóltok hozzá: az Európa Kiadó honlapján olvasható, hogy januárban megjelenik a Függöny. - Ez már a vég? (Korábban arról volt szó, hogy csak akkor jelenik meg, ha már mindegyik korábbi mű megjelent.)
Agatha Christie-től ebben a hónapban jelenik meg a Gyilkolni könnyű című krimi az Európa gondozásában. Korábban ez a mű A gyűlölet őrültje címmel jelent meg a 90-es években. Érdemes megvenni!
Sziasztok! A Bertram szálló című krimiben egy fenséges vajassütemény is megjelenik, nem tud valaki receptet hozzá? Nem a hagyományos "butter cake", ebből szó szerint csorog a vaj!
Az Éjféltájt egészen jól sikerült, Az alibi is emlékeztetett a könyvre, bár miss Marple teljesen feleslegesen lábatlankodott ott, de a Nemezis nagyon gyenge volt, Agatha forog a sírjában!
Azért kiváncsi lennék, a 10 kicsi négerben milyen szerepet találnának ki Jane néninek!