Nos, kérlek:
A sztohasztikus véletlenszerüt jelöl.
És utal arra, hogy a történelem folyamatai bizony a megfigyelőnek sztohasztikusnak tetszenek, mert nem tudjuk megfelelő minőségben modellezni azokon nagyszámu okot és azok következményeinek kölcsönhatásait, amik a történelmet alakitják, tehát a Te "látásod", a vak ló viccbeli példájára utalva, bizony "bátor".
A tények figyelembe nem vétele, amit neked a topicnyitóval kapcsolatban felhánytorgattam, pedig természtesen a nem a jövöre, hanem a mulktra vonatkozik, például arra, hogy a megbeszélés tárgyát képező régióban már évszázadok óta a lakosság többsége román, amit a határrevizióban, vagy a transszilvanizmusban utazók mindig elfelejtenek maguknak tudatositani.
Hasonlóan el szokás felejteni, hogy az elmult fél évezredben Erdély csak egy egészen rövid ideig 1867-1918 -ig volt Magyarország közigazgatásilag is szervesen idetartozó része.
Nos. Az ô csöndes vállalásuk nem önkéntes. Ugye azt te sem gondolod, hogy azért csöndesen magyarok, mert nem félnek Vadim ettárs bármikor összerántható zsil völgyi "egyetemistáitól"?
Köszönöm, hogy megosztottad velem, ami az eszedbe jutott a topik láttán. Örömmel veszem, ha hozzá is szólsz egyszer.
Mi az a sztohasztikus? Előre is köszönöm.
Mik a történelem jövőre vonatkozó tényei? Előre is köszönöm.
Épületesen barom, és mind a történelem tényeinek mint a világ sztohasztikus természtének fittyet hányó topicnyitódról Chistian Morgenstern egyik versének slusszpoénja jut eszembe, a wishful thinking -ről:
Ugye Te akkor tanultál valamit a toleranciából odaát? Akkoriban eléggé ocsmány volt a helyzet, de én nem tapasztaltam zsigeri gyűlöletet senkiben. Még humoruk is volt az embereknek, miközben iszonyúan féltek. Súgdolóztunk a lakásokban, nehogy lehallgassanak. Magam Pestről jártam havonta és nam csak élelmiszert vittem, de híreket, kéziratokat hoztam. Eszembe sem jutott soha, hogy ezért féltéglával verjem a mellem nyilvánosan és "nemzetmentő gondolatokkal" hozakodjak elő.
Jó lenne, ha a Thorhoz hasonló egyedek elmennének vagy fél évre Erdélybe és tanulnának valamit a magyarság vállalásának mibenlétéről, toleranciából. Visszajőve egy ilyen tanulmányútról lecsöndesednének.
Mi akkor éppen közel laktunk szatmárnémetihez a családommal. Kéthetente mentünk ki és élelmiszert vittünk :) Én csak 10 év körül voltam, de nem felejtem soha az akkor tett erdélyi túrákat.
Vergyed csak a mejjedet, hogy vállalod! Igen bátor ember lehetsz! Hol vállalod? Mit csináltál a nyolcvanas években? Mi tettél akkor "szegény elszakadt véreidért"?
ezt az egész topikot azokból nyitottam, hogy közösen vizionáljunk Erdély jövőjéről, de nem azáltal, hogy Románia EU-tag lesz. Mert szerintem sosem lesz az, de egy jó ideig biztosan nem. Mi viszont igen hamar, és Erdély nem érdemli meg, hogy Európa magára hagyja.
A gazdasági törvényszerűségek eléggé amellett szólnak, hogy Erdély jogi státusától függetlenül visszatagozódjon a nyugathoz. Ha nem lesz határ, akkor ez folyamat jelentősen fog gyorsulni. Ha lesz még egy autópálya is, akkor meg főleg.
Ez csak része a magyarságnak, az a része, aki csak a kampányidőszakban fedezte fel magának a magyarságát. Ez nem baj, sosem késő, de ne a nyúl vigye a puskát.
Na látom mások válaszoltak helyettem is, én a magam részéről azért szavazok Kolozsvárra, mert az úgy 'adja magát' földrajzilag, történelmileg is - na meg az itthoni magyarok közül sokan pld Gyulafehérvárt a Felvidéken keresgélnék...
Kolozsvár, ha jól tudom, nagyjából arányosan oszlik meg nemzetiségi szempontból is ahhoz, hogy főváros lehessen.
Legnagyobb probléma nyilván a román nemzet kettészakadása (ezért pld teljesen baromság a 'visszafoglalás', vagy akár a Magyarországhoz való 'önkéntes' visszatérés is), ami talán az egészet ellehetetleníti. Ez román szempontból érthető is, teljesen mindegy, hogy hogyan és miért alakult: 80 éve létezik az ország, akik élik, abba születtek - nehéz...
Most neztem utana es a '92-es nepszamlalas szerint tenyleg nem ez a helyzet (bar megeskudtem volna, hogy Brasso nagyobb :-))): Bukarest (2,032,000), Iasi (349,000), Konstanca (344,000), Kolozsvar (333,000), Galati (332,000), Temesvar (327,000), Brasso(316,000), Craiova (314,000), Ploiesti (253,000), Braila (234,000).
En a valodi fuggetlenseggel kapcsolatban eleg szkeptikus vagyok, szvsz Romania hamarabb lesz EU tag, es akkor Erdely pont tortenelmi-foldrajzi adottsagainal fogva gyakorlatilag gazdasagilag es kulturalis szempontbol ugyis onallo entitast fog kepezni. Az altalad vazolt regiok, pedig termesztesen (legalabbis erzesem szerint termeszetesebben mint a maiak...) kialakultak anno, es valszleg egy ilyen pszeudo-autonom helyzetben szinten ujjaelednenek (remelhetoleg ujja is fognak eledni)...
En es valoban tevedtem ;-)). Mea culpa. Valahogy ugy emlekeztem hogy Bukarest, Iasi, Konstanca, Brasso, Kolozsvar a sorrend, de vagy rosszul emlekeztem, avgy jobban kellett volna figyelni foldrajz oran :-)).
Regionális alközpontokban gondolkodom. Jelenleg Erdélyt nyolc régióra osztották fel, teljesen figyelmen kívül hagyva az etnikai, történelmi, földrajzi, kulturális, gazdasági stb. adottságokat.
Függetlenül a függetlenségtől, Erdélyt autonóm régiókra kell felosztani a következők szerint:
1. Partium (székhely: Nagyvárad)
2. Bánság (Temesvár)
3. Közép- vagy Észak-Erdély (Kolozsvár)
4. Dél-Erdély (Brassó vagy Nagyszeben)
5. Székelyföld (Marosvásárhely)