Itt nem a békülésről vagy a nembékülésről van szó.Nem vesztem én össze senkivel, csak állok egy tömeg előtt és tipródok a MIÉRT?en. Az, hogy a saját országomban nem érzem jól magam innentől fogva, az nem békülés kérdése.
Ha még nem olvastátok volna javaslom dr. Kende Péterke nyers fogalmazású könyvét A Viktor-ról, akkor tegyétek meg, érdemes. Bibsik nagyot akartak ezzel a könyvvel, de akinek józan gondolkodása van, felismer egy -két burkolhatatlan tényt. Kiderül az is, hogy a "Tárki", hogyan került előszőr kapcsolatba a fidesszel, valamint az is, hogy a heti hetes kontra Grespik sem egy éve kezdődött el...
Mindenesetre örüljön aki -felvállalja-az MSZP-re szavazott, de ne csak most, hanem innentől négy évig folyamatosan!!!!!! Én meg imádkozom, hogy valami csoda történjen.....
Én olyan vagyok mint a jó kutya.....
Ha már egyszer valaki belém rugdosott, emléxem a szagára!
Én is rühellem a komcsikat!
Miért?
Az én családomtól csak elvettek.
Nem felejtek!
NEM BÉKÜLÖK!
Egyetertek, hozzateve: a Fidesz-fasiszta viszonylat nem szurke, hanem egyszeruen fekete-feher. A Fidesz nem fasiszta, hanem egy mersekelt, pragmatikus, az ideologiat csak eszkozkent hasznalo part. A ket fordulo kozti populista hangnem a kezukben csak eszkoz, bar szerintem veszelyes es felelotlen. Jelen pillanatban a Fidesz iranyitoi tulsagosan is pragmatikus, hatalomehes emberek, azert kellene gy kis szellemi toltet is (nem olyan ideologiai maz, ami csak azert van, mert a jobboldalon keletkezett urt akarjak felhasznalni a hatalom megszerzesere). Amugy sokan vontak mar parhuzamot Tony Blair-rel es a New Labour-rel, es szerintem ebben sok igazsag van.
Az MSZP pedig nem kommunista, feketen-feheren nem az. Viszont identitasvalsagban van: sokszor jobboldali politikat folytat, mikozben a spektrum baloldalat akarja megszolitani. Tovabba rafer mar egy igen alapos generacios valtas. Es ezzel egyutt, egy alapos szellemi-ideologiai onmeghatarozas. Ehhez kell a generaciovaltas, mert ez csak hiteles emberekkel tortenhet meg.
Lejjebb volt egy kérdés, hogy a FIDESZ milyen náci párt utódpártja. Hát természetesen semmelyiknek sem, de kérdés nem egészen pontos. Szóval a FIDESZ vagy a FIDESZ-MPP? A két párt kb. annyira hasonlít egymásra mint az MSZP és MSZMP.
Persze a FIDESZ-MPP sem utódpártja semmilyen fasiszta vagy mifene pártnak.
Ha még vissza tudtok emlékezni a 94-es helyzetre, akkor a választások előtt a FIDESZ jelentős szimpatizáns táborral rendelkezett, a közvéleménykutatások (rossz csengése van ennek a szónak manapság) alapján kormányzati reményeik voltak. Aztán jött a végeredmény, majd a SZDSZ elhajlása balra és ekkor Orbánék összedugták a fejüket és kb. arra jutottak, hogy a liberális szöveggel sosem jutnak hatalomra, jobboldalon vákuum volt (MDF és KDNP fiaskó), hát betöltötték a rést és átmentek konzervatívba. Azt nem tudom megítélni, hogy a stílus amit felvettek csak úgy jött magától vagy tanulmányozták a 30-as évek jobboldali pártjainak politikai stratégiáit, de a FIDESZ-MPP mentalitásában arra hajaz (ismétlem nem a radikális vagy szélsőjobbról beszélek). Az Antall József fémjelezte jobboldaltól viszont egyértelműen különbözik.
Szóval FIDESZ-MPP-t lefasiztázókkal nem értek egyet, mintahogyan az MSZP-t lekommunistázókkal sem. Az életben a dolgok, mint tudjuk, nem fekete vagy fehér (piros vagy narancs) hanem szürke!!!
Nem vitatom, hogy lehetne tobbet tudni a tortenelembol. Sajnos csalad es munka mellett idom nem enged tobbet.
Amennyiben lett volna ertelme ellenallni, hiba, sot bun volt nem megtenni. Korlatozott ismereteim birtokaban en ezt ilyen tavolsagbol nem tudom eldonteni. Viszont hatarozottan tiltakozom a cimkezes ellen. Azt hiszem, ezt eleg vilagossa tettem.
Hat persze... a Fidesz orjongo tinedzser kozonsege az nem agymosott, ugye?
Ugyan hangyjal mar... magatokbol indultok ki.
Az MSZP szavazoi eppenhogy nem zombik. Altalaban kenyszerbol, a kisebbik rosszkent valasztottak az MSZP-t. Jo parat ismerek. Veluk szemben a Fidesz szavazok egy jokora resze elvakult fanatikus, akiknek a Part nem tudo olyat fingani, hogy ne talalnak viragillatunak. Ha valahol vannak zombik, akkor eppen azon az oldalon. A tipikus MSZP szavazo egyaltalan nem rajong Medgyessyert, de ugy latja, a Fidesz sok mindent elszurt, ami neki fontos es ezert valtani akar.
De nem altalanositok, mert nagon sok tudatos jobboldali szavazo van, akit ismererek, tisztelek es becsulok.
Egyebkent baj, hogy igy gondolkodsz, de a Te bajod. Magadrol allitod ki a bizonyitvanyt.
Sokat, sokat kellene tanulnod meg szerintem a tarsadalom sokszinusegerol, az emberekrol. Hozzaszolasodbol itelve fiatal vagy, van meg erre idod. Csak arra kerlek, jarj nyitott szemmel. Meglatod, elvezni fogod, amikor eszreveszed majd a sok apro arnyalatot.
ami az öszirozsás forradalmat és a tanácsköztársaságot illeti elég szerények a történelmi ismereteid
az ellenállásnak lett volna értelme,lásd Törökország esetét
nem baj. megvan a jogod ahhoz, hogy szabadon nyilváníts véleményt. a topic címmel én is egyetértek...egyébként a következő 100 napban kezemben lesz az mszp program és pipálgatni fogok...hogy mit teljesítenek...bárcsak pipálgathatnék, de nagyon átverték a szavazóikat, akik meég nem látják a fától az erdőt, de majd ők is rájönnek...talán egyszer...
Bevallom öröm ilyen emberrel találkozni, mint te, mert iszonyú magányos voltam a fórumon. Apró dolgokban szeretnék ellentmondani, de nem hadakozni veled:
/"...Csurka es a MIEP meg nem naci.."/
Csakhogy menthetetlenűl annak lett beállítva, méghozzá kizárólag hatalmi-politikai okoból.
/"... de veszelyes uton jar..."/
Erről Karinthy jut mindig az eszembe: "..ha ülök egy szobában, ember vagyok. De ha belép egy nő, férfivé válok, és annál inkább leszek férfi, mint amennyire nő az, aki belép..."/
Csurka és főleg a MIÉP tagság ártalmatlan magyarok, akiknek még jelent valamit a nemzet. És annál inkább válnak magyarrá, minnél elentétesebb hatásokra kell reagálniuk.
A kódolással viszont már baj van. Próbáld az őket ért támadások kódját is megfejteni és vesd össze az előbb leírt karinthy-effektussal.
Nekem az a hátrányom például az SZDSZ-el szemben, hogy mondkét jelrendszerben otthonosan mozgok.
/"...a tuzzel nem szabad jatszani..."/ egyik oldalon sem !
Galiciáról már annyit beszéltem ebben a topikban is, hogy nem érdemes ismételnem mindig ugyanazt.
Élményeink az INDEXszel c. topikban 12 szám alatt egyik "élményemet" előadtam. Kérlek lapozz oda.
/"..De mi a nemzeti onvedelem??? .."/
Szerintem egyszerű: minden ami a fennmaradást (megmaradást) biztosítja és a megsemmisitését szolgáló szándékokat elhárítja.
/"..Verolegenyek: szerintem nem a "magyart" nem szerettek, hanem fanatikusok voltak.."/
Is-is. Személyesen ismertem az egyik édesanyját. A mamát is verte ugyan, de a magyarokat gyűlöletből kínozta. És ezt saját édesanyjátol tudom, aki az én Édesanyámnál kapott menedéket amikor szüksége volt rá. És a kedves néni maga sem értette mitől lett magyargyűlölő a fia, hiszen mindkettőjük életét önfeláldozó magyar emberek mentették meg.
Szerintem ezt a kis történetet a névjegyedre kéne nyomtatnod. Egészen biztos vagyok benne, hogy hazugság, de abból a fajtából, amely jellemzőbb, mint ha igazat mondanál. Ha igazat mondanál, az valami ilyesmi lenne: "Szerencsétlen frusztrált kis senki vagyok". De az nem lenne ilyen plasztikusan jellemző.
Ma egy nap alatt a nyolcadik hajléktant zavartam el az apja izéjére. Ezek tönkretettek minket és még van pofájuk odajönni és kunyerálni. Mondtam neki, majd ad magának a maszop, vagy ha nem, akkor majd szop.
En nem vagyok egyik part odaado hive sem. Viszont egyiket sem gyulolom.
Stilusod onmagat minositi. Egyebkent kapalozz csak. A tenyekkel es valosaggal szemben kicsit nehez. Nemi kielegulest szerezhetsz magadnak az ilyen maszturbacioval. Vigyazz, csak atmeneti, olyan ez, mint a narko: egyre tobb kell belole es konnyu tuladagolni.
NB: A "szoclibek" epp olyan hus-ver emberek, mint Te.
Mit ne mondjak szép családfa, de te nem tehetsz róla..
A topic címéhez csatlakozva:
NEM,NEM,SOHA NEM BÉKÜLÖK!
MSZP-sekkel nem soha de soha!
Eddig sem ,ezután sem.
Szerencsére egysincs se közeli, se távoli ismerőseim között.
Ha lenne attól a pillanattól kezdve nem ismerném!
Lehet,jókat ugatni most rám Szoclibek! :))
Jókat szoktam röhögni a hörgéseteken..
Az utólsó hörgésetek lesz majd egyszer a legszebb!:))
Nem lehetett csak a hadugyminiszter. Sem ma, sem akkor nem a hadugyminiszter volt illetekes egy ilyen dontesben. Ez szerintem csusztatas, meg akkor is, ha Linder ezt tenyleg mondta es tenyleg zsido volt.
Vazsonyi emlektablaja a tortentek fenyeben eleg szomoru, bar lehet, hogy valami massal erdemelte ki... nem? A tortenelem alakja alt. nem fekete-feherek.
Amugy katonailag nem biztos, hogy volt ertelme az ellenallasnak... itt csak a csusztatasokrol van szo, ahogy egyesek meg Trianont is a "zsido komcsik" nyakaba varrjak, mikozben masokrol (pl. Horthy) szepen megfeledkeznek.
Vázsonyinak emléktáblája van a VI.ker önkormányzaton
a románok,csehek,franciák azért tudták megszállni az országot mert Linder Béla(sajnos szintén zsido hadügyminiszter) kijelentette,hogy:"nem akarok többé katonát látni" ekkor az ország hadserege kb.500e fö volt
Gömbös aki ekkor vezérkari tiszt volt nem ezt javasolta hanem a tartalékosok behivását
Erdekes, ezek a "hazaarulo zsidok" aztan vedtek Mo. hatarait, mig Horthy ugyebar erdekes osszetetelu fegyveres erok elen masirozott be Budapestre...
Tovabba ha jol emlekszem, egyszeruen kihoztak oket a bortonbol es odaadtak a hatalmat, akkora volt a szar... a franciak a Tisza vonalat akartak roman hatarnak... vagy rosszul emlekszem?
Vazsonyi: fanatikus orultek mindenhol vannak (ld. elvakult cionistak). Veluk, amennyire tudom, a zsidok tobbsege eppugy nem ert egyet, mint a magyar polgarok tulnyomo tobbsege a MIEP-pel (ld. valasztasi eredmeny). Amugy egy fecske nem csinal nyarat... lehetett akar provokator is. A MIEP eseten azonban koherens, eveken at tarto, tobb ember altal kepviselt gondolatokrol van szo (Csurka iroi munkassaga, Hegedus "galiciai jottmentjei", de nezzuk csak a nyiltan zsidoellenes kirohanasokat MIEP-fanoktol a forumon...). A szellemet konnyu kiengedni a palackbol, de aztan ki fekezi meg?
1890 és 1914 között volt egy ujságiro(saját bevallása szerint zsido) akit Vázsonyi Vilmosnak hivtak,ö azt irta a beilleszkedett zsidokat támadva,hogy létre kell hozni a forradalmi zsido rétagat akik adando alkalommal megszerzhetik a hatalmat,ez 1919 március 21-én sikerült
mikor kell figyelni?
Tudod, jol ismertem par embert, aki tudta, hova vezetnek az ilyen "artatlan", kimagyarazhato dolgok, amiket Csurka leir a MIEP programjaban. Lehet, hogy nehez elhinni, de az I. vilaghaboru utan is valahogy igy kezdodott...
Egy ferfi, aki zsido osoktol szarmazott, de mar reg asszimilalodott magyar volt. Kis cukraszda, csalad, gyerekek... aztan 1944-ben Buchenwaldba kerult. Megoltek mindenkit, csak o maradt meg, o megszokott, pont mielott az oroszok odaerese elotti "vegso takaritasra" kerult volna sor.
Egy ugyancsak a taborbol megmenekult novel kezdett uj eletet. Beallt a kommunistakhoz katonanak, ott volt, amikor Francia Kiss Mihalyt elkaptak, erre elete vegeig buszke volt. Ok az apai nagyszuleim.
Egy no, aki 1945 elotti jomodu, polgari csaladbol szarmazik. Elso ferjet elvittek a frontra... mert Trianon, meg "nem, nem soha". Ottveszett... a no talalkozott egy ormeny ezredessel a Voros Hadseregbol, aki elvette es elvitte Bakuba. Ok az anyai nagyszuleim.
Csurka es a MIEP meg nem naci, de veszelyes uton jar. Ha kormanyra kerulnek, a szelsojobb legitimalva erezte volna magat, hiszen kodolt szavakkal ugyanarrol beszeltek. Szerencsere ennek egyelore vege. Ha bejutnak a parlamentbe, ugyan megallja-e a Fidesz, hogy veluk alakitson kormanyt es mentse meg a hatalmat? Nem tartom a Fideszt nacinak, sot, szerintem pozitiv szereploi a politikai eletnek, bar nem ertek veluk egyet sok kerdesben. A MIEP sem fasiszta szerintem, de nagyon veszelyes uton jar: az az ut a szakadek fele visz.
En nem vagyok mar sem zsido, sem ormeny, nem beszelem a nyelvet, nem eltem abban a kulturaban, nem hiszek a vallasukban, nekem a Himnuszra es a Szozatra szokik konny a szemembe. De egy tanulsagot levontam: hogy a veszely nem akkor kezdodik, amikor mar eg a haz. Emlekezzetek Jugoszlaviara, emlekezzetek a Szovjetuniora es tudjatok: a tuzzel nem szabad jatszani.
A MIEP sok kerdest feltesz, ami valos: pl. a globalizacio arnyoldalai. Az altaluk megfogalmazott kerdesek azonban mar eleve csusztatasok, a valaszok pedig elfogadhatatlanok, sztereotipiakra epulnek es megosztoak. Minden itt kezdodik, itt indul, nem az Endlosung hirdetesevel kezdte Hitler sem 1923-ban, talan akkor meg nem is gondolt ra.
Nem, a zsidok nem erinthetetlenek, a kontextussal van problema, amikor fontos megjelolni a szarmazast egy ilyen kerdesben. Mennyivel egyszerubb lenne ezt irni: "Sokan allitjak, hogy antiszemitak vagyunk. Ez azonban csupan a politikai lejaratasunk erdekeben bevetett demagogia. Nem, mi elfogadunk mindenfele szarmazasu egyent, aki a tarsadalom hasznos tagja akar lenni, es Mo-t otthonanak tekinti."
A szoveg fogalmazasa azonban arulkodo.
Eszembe jut errol egy vicc:
Hruscsov es Kennedy az antiszemitizmusrol beszelgetnek:
"O, nalunk ilyen nincs. Erre jo pelda, hogy a parlamentnek is 17 zsido kepviselo a tagja" - mondja Hruscsov.
"Tenyleg? Mi nem is tudjuk, nem tartjuk nyilvan." - feleli Kennedy.
Amugy pedig talan a fenti orokseg miatt is, de meggyozodeses liberalis vagyok. A MIEP populista tanai ellen felvilagositassal es meggyozessel, az elkeseredett, jovotlen fiataloknak perspektiva adasaval kell kuzdeni. Nem kell betiltani az ilyen tanokat, a tortenelmi tanulsagokra azonban, a veszelyekre figyelmeztetni kell.
Amugy egyetertunk abban, hogy en sem szeretek dobalozni az "antiszemita" szocskaval. Ja es a zsido szot en is kiejtem sokszor, nem irom korul. Nalam nem szukseges mindenaron romat sem mondani: nyugodtan mondom, hogy cigany.
A marxistak tulnyomo zsido szarmazasarol pedig: legenda. Igaz vannak, mint nagyapam, akik "az ellensegem ellensege a baratom" alapon kommunistak lettek. Antiszemitizmus azonban eppenseggel a kommunistak kozott is volt, pl. a nagy Szovjetunioban is. Kituno tanulo volt vki (ismerem) es nem kapott arany medalt (ami ilyenkor jart), mert a csaladneve vilagos modon felvett, zsidok altal hasznalt nev volt. Es 14 eves koromban en is racsodalkoztam arra, amikor az osztalytarsamrol fura pusmogas folyt a felnottek kozott, kesobb megtudtam, mindez azert, mert zsido.
A "naci zsido": a sovinizmus minden nepnel elitelendo. Szarmazastol fuggetlenul.
Talan az is kiderult mostanra, hogy a MIEP programjaval a bajom igazabol az a fortelmes kepmutatas, ami minden szavabol arad. Ismerve meg Hegedus "galicia" irasat meg Csurka "iroi munkassagat", azt hiszem, ez mindenkeppen elgondolkodtato. En ezek utan ezt a partot nem tartom hitelesnek, a demokracia es az emberi tisztesseg alapelveit kovetonek.
Ez most hosszu volt. Bocs, de ugy erzem ki kellett irnom magambol. Ha elolvastad, koszonom a figyelmedet.
Maximálisan egyetértek, azzal a kitétellel, hogy a megbékélés nem jelentheti sohasem a szimpátiák megszünését, söt arrol szol, hogy el kell viselni egymás pártszimpátiáit.
Elég, ha annyit mondok, hogy Kovács László a Terror Házát a Megbékélés Házának akarja nevezni... én nem vagyok hajlandó megbékélni azzal a korszakkal, amelyiknek ez a létesítmény akar emléket állítani.... de örülök, hogy felépült, sajnos még nem volt módomban megnézni, de el akarok menni, mielőtt az új kormány bezáratja vagy megbékél vele. sziasztok.