A nukleáris erőművek megbízhatóan hozzák, amit kell. Hogy a legdrágább, no az biztosan nem. Mert semmit sem változott a LAKOSSÁG elszámolási ára (vagy a tiéd igen?). A professzionális és az ipari fogyasztók a piacról veszik az áramot, az ára változó, van amikor sok, van amikor minusz, az éves átlaga pedig megint egy másik dolog (ami nálunk ALACSONY), ami ismét sok mindentől függ.
(És a villamosenergia ipar sem rogyik mindebbe bele, mert így is búsás nyeresége van éves átlagban)
De látható, hogy nem lehet csak nap és szél erőművekre bízni egy ország (országok) energia ellátását. Emellett 1-2 GWh tároló kapacitás sem oldaná meg a dolgokat akkor, ha tartósan (sok napig) kiesnek a zöld energiák (300 milliárdos ESS projekt /HU).
S persze OV kijelentése is így a helyére kerül - igaza van - az EU-nak változtatnia kell az energiapolitikáján. De ezt realizálni sok pénz és idő, szemlélet váltás, no meg az ukrajnai háború leállítása, s a háborús pénzkiáramlás helyett a pénz energiaszektorba terelése.
Hát nem rohanok megvenni, ahogy írtam is, jelenleg nem égető a dolog, de jár az agyam a dolgokon. Hasonló árak mellett mindenképp SE-t vennék, de hát hol van az még...!
" Amibol minden evben 4000Kwh-t odaadok 5 fr-ert az allamnak, NAde, meg a 2 evemet azota sem fizettek ki :-)))) "
Erre írtam , hogy tudja csökkenteni a visszatáplálást ha akarja 94278 hsz .
Te írtad .
" Bölcs dolog lenne a betáplálást letiltani. "
A 4000kWh felesleget biztosan tudná nyáron csökkenteni , ha akarná , hogy ne 5 forintot kapjon érte , ha kevesli és " kímélje " a rendszert . Az , hogy szerinte bölcs dolog-e , ha esetleg úgy dönt , hogy korlátozza a visszatáplálást , az a saját dolga !
Tisztára mindegy , hogy sima inverter , vagy hibrid !
Minden normális inverter tudja a mérőgyűrűk segítségével befolyásolni a visszatáplálás mértékét . Például az én Goodwe XS inverteremhez egy ilyen elég és a kérdés megoldva . :-)
Időközben 50 körül én is találtam az ebay-en SolarEdge-t. Ha vennék, akkor inkább azt vennék, nem tudom az általad írt mennyire dolgozik együtt korrektül az SE inverterrel. Persze tudom, szabvány meg minden, de akkor is. Vagy van általad ismert olyan SE rendszer, ami ezzel dolgozik?
Honnan veszed, hogy az övé hibrid? A leírása alapján legalább 2 éves a rendszere, 10kW-os inverterrel. És akkor nyilván szaldós is. Bölcs dolog lenne a betáplálást letiltani.
Nem, Lölö úgy csinálná, hogy ugyanez a rendszer legalább 66 millióba kerülne és az egészet a költségvetés fizetné. De ha téged úgysem érint, akkor felesleges is belepofáznod. :)
Mi 3 és fél éve fogtunk bele, akkor települt a rendszerünk. Akkor nem vettem semmi extra okosságot, főként, hogy a SolarEdge rendszerhez eléggé drága a SmatMeter, simán 100ezer fölött van, külföldről kicsivel olcsóbban hozzá lehet jutni.
Most még csak a - jelenleg - távoli jövő miatt gondolkodom. Az SE saját okosságán kívül ismertek esetleg más eszközt, amivel az inverter is korrektül együttműködik, de - értelmes mértékben - olcsóbb az SE-nél? Kifejezetten a gyakorlatban már működő megoldás érdekelne. Jelenleg nincs rá szükségem, de jár az agyam azért.
Amikor 2 éve belefogtunk, senki nem tudott semmi biztosat. Nem hogy előre gondolkodni. Most sem tudjuk mi lesz 5-6 év múlva. Azért a gyári okosmérőt megvettük az inverterhez. Enni nem kér, eljöhet még az idő amikor kell. Sőt, mivel szabványos, sok másféle rendszerhez is jó lehet.
Mondjuk elég siralmas, hogy csak 1000 körül ment be, alig egy óra meló volt. De mindég' ez van, vannak akik dolgoznak, vannak sokkal többen, akik más farvizén próbálnak bejutni a pixisbe.
Az én egyszerű inverteremhez is 75 euró környékén kínálják .
Gondoltam , hogy aki az akkumulátoros hibrid rendszer mellett dönt , az automatikusan szerelteti a CT gyűrűket is . A rendszertelepítőnek is fel kellene ajánlania a lehetőséget , vagy eleve a rendszert már ilyen kiszerelésben kínálni .