Agyatlan Tomi!
Holnap reagálok hosszabb terjedelemben a butaságaidra, addig is csak egy apróság: a Focivilágban jelenik meg hetente a Fanatifo rovat, és minden második szám az angol drukkerek primitív viselkedésével van tele.Egy remek kép: angol drukker teljes szurkolói díszben hugyozik egy mves kőkútra...
Szurkolói kultúra.....
Anglia......
:)))))
Az angol és olasz szurkolás között fényévnyi a különbség. Nem tudom, de én még nem sok angol koreográfiát láttam... Ellentétben az olaszoknál minden nagyobb rangadón találkozni ilyenekkel (igaz az angoloknál be van tiltva a pirotechnika, míg az olaszok szabadon garázdálkodhatnak).
A témánál maradva: szerintem nem kell ebből ügyet csinálni, bár tényleg nem szép dolog, de manapság szinte nincsenek nagy rangadók botrányok nélkül, gyakran előfordul az ilyen. Én is utálom a romat, de ennyi erővel egy csomó más csapatot is kiszúrhattál volna!
Ok, a teljes történetet végigolvasva az általam használt "gyilkossági kísérlet" kifejezés talán kicsit tényleg erős volt, de ez az aljasság tényén mit sem változtat. A liverpooliak "válaszcsapására" enyhítő körülmény lehet (persze felmentést nem adhat), hogy a bosszúvágy vezérelte őket, amit azt hiszem, nem nagyon kell magyarázni. Viszont maga a tény, hogy az angolok is késekkel érkeztek Rómába, felveti a kérdést: vajon ha a rómások nem kezdenek el szurkálódni, akkor megteszik-e ezt az angolok?...
Hackett!
Ha tényleg igaz, hogy a rómás gyökerek mezei szurkolóknak (tehát nem keménymagosoknak) rontottak késsel, akkor a dolog még sokkal undorítóbb, mint ahogy azt elképzeltem. Viszont ettől függetlenül nem hiszem, hogy a kultúrát ebbe bele kéne keverni, hacsak nem a szurkolói kultúrára célzol, amely szerintem mindkét országban igen fejlett, a drukkerek igen szép koreográfiákat tudnak készíteni mind olasz, mind angol részről. Azt viszont nem értem, miért próbálod felmenteni tetteik alól az angol vadállatokat, hiszen nyilván a másik oldalon is voltak barmok, de a városban való arénázás és a gyilkossági kísérlet között valóban fényévnyi a különbség. Ezen felül még egy kérdésem lenne: a Milan-Leeds meccs, amit említettél, melyik idényben volt?
Előre is kösz a választ!
Waksi
"Arról, hogy a 17 évvel ezelőtti Heysel-beli emlékmorzsák nem legyenek a szőnyeg alá söpörve már a mérkőzést megelőző éjszaka gondoskodtak a szigetországi hívek. Két pub néhény közúti tárgy és pár szökőkút már ekkor bánta a vörösök látogatását. A farkasok persze hallotak a történtekről és válaszul még a találkozó előtt négy angolt megkéseltek. A bordó-sárgák radikálisai egy a stadionhoz közeli buszmegállónál gyülekeztek és a városból az arénához igyekvő angolokat támadták meg. Az arcokat a támadás befejeztéig csuklyák takarták, s csak annak végeztével, és a carabinerik megérkeztével kerültek le az álarcok, s vegyültek el a tömegben a tettesek. Egy kétméteres kopasz angolt is ezen a tájékon(a Curva Sud mögött kb. 300 méterrel) szúrtak ágyékon a hazaiak, az áldozatot hordágyon futva hozták a mentősök a stadionba, akik körül rohamrendőrök biztasítottak. Hosszú métereken keresztül láttuk a vértócsákat, ahogy spriccelt a lába tövéből,ennek ellenére az áldozaton nem lehetett túl nagy aggodalmat felfedezni, rezzenéstelen arcal karba tett kézzel üldögélt a stadion tövében, s várta a komolyabb egészségügyi ellátást. Egy másik sorstársát a hátsó fertályán ért szúrás szintén a Sud mögött egy ajándéktárgyárus közvetlen közelében. Szintén ezen a területen vadásztak le az ultrák két erősködő brittet, s több jóérzésű szurkoló "carabineri" kiáltására, csak "fuck carabineri" és újabb rugások volt a válasz....
....A britek kitörő örömmel fogadták a történéseket, s a 2-300 hool aki a vendégszektor alján helyezkedett el 0:1-nél átszakította a kordont. Ezt látva a szektor tetejéről még tucatnyi rendőr sietett a helyszínre és visszaszorították az önmagukból kikelve tomboló angolokat. A második találat uátán hasonló események játszódtak le, s ekkor már a hazaiak hazafelé vették az irányt, több helyről füttyszó is halatszott. A talákozó végén gyorsan kiürült a stadion, csupán a még kényszerből bentlévő angolok énekeltek győzelmi mámorban még egy órán keresztül. Majd a meccs után számlájukat kiegyenlítendő ők is megböktek három rómait. Most a farkasokon a sor, hogy elutazzanak Liverpoolba."
3. Félidő
A tanulságot mindenki szűrje le maga.
Hát, látom sikerült a DK egyik legprominensebb(vagy leg betegebb?) alajának kivívni a szimpátiját;)). Én sem azt mondta, hogy egyettértek a késeléssel, az eszközhasználat tényleg a gyengeség jele, csupán más oldalról próbáltam megközelíteni a kérdést; szerintem az angolok sem jobbak, mint az olaszok. Bár ezt Neked az angolmániáddal együtt nehéz megmagyarázni, nem is áll szándékomban.
Forza Lupi!
Ne legyél már ennyire naiv. A mostani helyzet még istenes az egy-két évtizeddel ezelőtti állapotokhoz képest. Valóban undorító dolog eszközöket használni, de ez nem csak a rómaiak sara, az angolok is használnak ezt-azt időnként.
Azt én sem tartom valószínűnek, hogy az angolok vétlenek lennének az esetben, de itt már értelmetlen lenne arról vitatkoznunk, hogy ki kezdte az összecsapást. Itt sokkal inkább az elvekről van szó (lásd: késsel meccsre járni), merthogy a liverpooliak leszúrása nemcsak törvénybeütköző és erkölcstelen, hanem ugyanakkor aljas dolog is volt. Az is igaz, hogy a múltban is voltak szurkolói összecsapások, de ilyen súlyos helyzet a futballtörténelem folyamán még nem adódott. A Roma B-közép pedig elmondhatja magáról, hogy nem egészen egy év alatt kétszer is megmutatta, miben rejlik az "ereje"...
Azért régen sem mindig feltétlenül egymás mellet szurkoltak a különböző csapatok szurkolói, régen sem volt mindig ilyen "idili" a helyzet, ahogy Te ezt lefesetted. '84-es BEK-döntő, Roma-Liverpool, már akkor is többször összecsaptak az olaszok és az angolok, nem is beszélve a rá következő évben bekövetkezett hírhedt Heysel-stadion beli katasztrófáról, amelyiknek az egyik résztvevője szintén a Liverpool volt, a másik a Juve. Azért az angolokat sem kell félteni, tettek arról, hogy a "farkasok" kellőképpen bevaduljanak és nekik menjenek(egy két resti szétverése, néhány közúti tárgy megreptetése, Roma-szerete a szökőkutakba részegen való fetrengés, műemlék-rongálások stb.).
Forza Roma! Avanti Curva Sud!
Előfordul - és éppen ez itt a probléma. Manapság már elhűlve figyeljük azokat a mindössze néhány évtizedes felvételeket, amelyeken a két csapat szurkolói azonos szektorban, egymás mellett állva buzdították kedvenceiket, lengették nemzetük zászlaját. Ez a dolog mostanra annyira megváltozott, hogy a néhány éve Madridban és Isztambulban EMBEREKET ÖLTEK csupán szurkolói indíttatásból magukból teljesen kivetkőzött élőlények. Ha ez a tendencia nem változik meg rövidesen, a futball, mint üzletág végérvényesen veszít jelentőségéből, hiszen senki nem szeretné életét kockáztatni még kedvenc csapatáért sem. Márpedig a gyilkosság ezen módja (késsel hátbadöfni valakit) különösen undorító és aljas dolog. Ha meg tudod ezt cáfolni, tedd meg, bár szerintem úgyse fog sikerülni...
...avagy hol húzódik a határvonal ember és állat közt?
AS Roma-Liverpool UEFA-Kupa mérkőzés -
a felbőszült hazai drukkerek a szurkolótáborok közti csatározásokban két Liverpool-fant késeltek meg
AS-Roma-Liverpool Bajnokok Ligája összecsapás -
A Roma "szurkolói" ezúttal nem érték be ennyivel, most négy angol drukkert kellett szúrt sebekkel kórházba szállítani.
Meddig, kérdem én, meddig tarthat még ez a vérzivatar? Vajon lesz-e, aki megállítja az őrült farkast, vagy a kultúrált szurkolás örökre elvész a múlt ködében?
Jó lenne, ha ezen a nagybecsű Roma szarházi, ámbátor késekkel és különböző alkoholos italokkal felszerelkezve már igencsak kemény drukkerei is elgondolkoznának, különben a dicső római gladiátorok a török balkáni vérszopó vadállatokhoz hasonló aljas gyilkosokká degradálódnak...