rábukkantam egy szép(nek, érdekesnek tűnő) és drága könyvre: "természetfotózás a sarkvidéktől a trópusokig". Összcsaládi összefogást kértem, hogy esetleg Karácsonyra, meg az ilyenkor szokásos...
a kérdés egyszerű: ismeri valaki? érdemes megvenni? lehet belőle tanulni?
üdvözlettel:
puffin
Én éppen egy sasráját akartam lefotózni (úsztam utana veszettül), már be volt állítva a gép, éles volt a kép, éppen komponáltam, amikor megjelent a keresőben egy francia búvárcsapat. Az egyikük ráadásul fejbe is rugott az uszonyával. A rája meg huss, el.
Azóta se láttam sasráját :-(
1, nézd végig a fórumot
2, hagyatkozz a kreativitásodra,
3, a legfontosabb: FOTÓZZ, mindig, mindent, minden körülmények között, és próbáld valahol bemutatni, elbíráltatni.
a term.fotós topicban rengeteget lehet tanulni, ha elolvasod
Hali emberek.
Természetfozózással kapcsolatban tudnátok-e nekem valamilyen linket, könyvet ajánlani, ahol többet +tudok a témáról, mert még elég kezdő vagyok. a természetfoto.lap.hu-t már láttam. (most leginkább a lessátrazás, illetve az előkészületek érdekelnének pl madár, és nagyvadfotózáshoz.)
Előre is köszi!
Múltkor megtaláltuk ám a darvakat, tök jó helyen, egy árokban közelebb lehetett menni..... aztán pont mikor jó lett volna jött egy traktor. Megáldottuk.
Én azzal a céllal mentem el a zsűrizésre, hogy kb. kiderüljön számomra, mit hogyan értékel a zsűri. Csak így tudhattam meg, hogy milyen képek hullanak ki, és hogy mekkora eltérés van az én értékítéletem és a zsűrié között.
Hát van.
Érdekes volt a közönség reakciója is...
Ezért ezután azon kezdtem gondolkodni, hogy hogyan tudnék megfelelni a megismert feltételeknek. Aztán rájöttem, hogy ez hülyeség lenne, csak görcsös utánozási kényszer lenne az eredménye, amiből nehezen tudna bármilyen egyéni dolog kibontakozni, ráadásul kétséges a sikerélmény is.
Arra jutottam, hogy jobb lesz ha nyitott szemmel járok, gyűjtöm az ötleteket, megpróbálom azokat körbejárni és kidolgozni, több energiát fordítok a téma megismerésére és megközelítésére, és nem nagyon érdekel hogy bármilyen zsűrinek mennyire tetszik az eredmény, ha az ismerőseim kérnek belőle hogy a falra kitehessék.
Aztán próba cseresznye alapon pályázok néhánnyal, de nem a pályázatért fogok fényképezni. Eddig sem úgy volt, az a néhány nap amíg ez kongott a fejemben biztos csak elmebaj lehetett.
Egyetértek veled, annál is inkább, mert ott voltam idén a zsűrizésen, és hihetetlen, mennyire egysíkúak voltak némely kategóriák! 4-5 téma kevergett ezekben, így-úgy megfotózva, sablonokból építkezve. És a legtöbb ilyen sematikus képben felfedezhető volt valamelyik előző év díjnyeres fotója... Így alakítja a fotós látásmódot a pályázat. Tisztelet a kivételnek, mert voltak azért kreatív fotók is!
Néha azon töprengek, hogy hiba olyan sok képet nézegetni, mert "elrontja" az embert, azzal, hogy egy adott látványt megpillantva akaratlanul is előugrik egy már látott kép, és rögtön megöli a kreativitást...
Ebből viszont ismét csak a magyar természetfotózás fog profitálni.
Szerintem ezt mindenki üdvözölné!!
----
eke: Bocs, de a két vezetőség szokott egymással kommunikálni, vagy egyeztetni??
Vagy legalább megkerestetetek olyan embereket (fontosabb ügyekben), akik most kifelé szorulnak a vezetőségből, de a tagságban nagy az elismertségük???