Igazán írigyelek mindenkit aki képes arra, hogy 130 képről emlékezetből megálapítsa, hogy az eredetinek más a színe. (Nem beszélve arról, hogy nincs olyan technikai eljárás a tudomány mai állása szerint ahol hűen lehetne reprodukálni diát. De ha tudnál ilyen akkor lécci ne hagyj a tudatlanság sötét tengerén tovább hányódni!)
Az ismerőseim között sajna egy sem akad ilyen fantasztikus vizuális memóriájú.
Az meg teljesen OK, hogy a tévedésekért és sugalmazásokért amikről nyilvánvalóan bebizonyosdik, hogy csak valami sanda személyes gyűlölet végbéltermékei, és a valóságtól igen elrugaszkodottak még csak ennyit sem jegyzel meg: bocs.
A bizalmaskodást meg lécci ART WOLF-al folytatni :-)
Jó utat! Nem mondom, hogy nem irigyellek. De ha ott nem tudsz olyan képeket csinálni, amikre föl nagy lehet az arcod, inkább vegyél egy csomag színes ceruzát, és nagy lélegzetet.
Drága Eke!
Mivel végignéztem a fantasztikus zsürizést, láttam a lépeket eredetiben. Nem igazán ilyen a színük. Persze egyik labor sem tökéletes, de a színük lenne a legkisebb hiba. Az, hogy szöszös, meg koszos, az viszont baj. Szerintem akkor is baj, ha közöttünk viták vannak egyébként. Ez más dolog. Lehet, hogy ki kéne próbálni a dogitális levilágítást.
A katalógus minősége sokkal jobb, mint a képeké.
Eke, meg a többiek, én most el a balfenéken, sajna külföldre távozom, vár a kies India. Azért remélem a következő Év természetfotósán még találkozunk és felemlegetjük a régi szép időket.
pomelo
azért írjatok, a maileket valahogy majd elolvasom.
pomelo
Kár, hogy nem nyerték el a tetszésedet a műanyag lapok, kisorsolhattál volna közöttük néhány "Szánt az eke" mozgalmidal-CDt. :-/
Még nem láttam a kiállítást, de ettől függetlenül igen aljasnak tartom ezt a névtelen piszkálódást. Ahelyett, hogy folyton próbálkoznál beszólni neki, inkább csinálj legalább olyan képeket, hogy legyen mire föl nagyarcúnak lenned. Ha meg erre nem fussa, de tényleg érdekel a naturArt sorsa, konstruktív kritikáért nem fognak a földbe döngölni. Ha viszont egyikre sem vagy képes, maradj nyugton, mert ezzel a fecsegéssel csak magadat teszed nevetségessé.
técsillag
(aka Pataky Balázs, nem mintha ez jelentene valamit, de ha már.)
Kedves Pomeló mester
Megjegyzések nélkül a tények:
A képek analóg nagyítások. Ezért vóna fontos, hogy hibátlan képek kerüljenek a zsűri elé.
A képek elôtt nem műanyag lap van hanem egy antireflex üveg, röviden "no refi".
Örülök hogy a fotózás azon magaslatán állsz hogy a kiállításról en block mered kijelenteni, hogy a színek sem az igaziak. MIndezt az eredetik egyidejű összehasonlítása nélkül. Gratula.
A halk krdésedre, a Diabolo dialabor nem Ekénk érdekeltsége.
Ami je van egy "gyenge" DTP-és kreatív stúdió Hi-End berendezésekkel, balamint egy nyomda amiben 4Werkes Heidelbergi nyomógép dolgozik :-)
Na ez a cég készítette a katalógusokat, amiknek az ára a Természetfotós szövetség további működését szolgálja, mint példul két tagtársunk utiköltségét aki a naturArt kiállítás megnyitására Gronoble.ba utazik ahol a magyar országimázyt emeli (néhány soha nem látott NL-Eke képpel :-)
Lécci segíts és mond meg hogy hol lakik a minôség minálunk? Ahol ezeket készíttetnünk kellett volna?
a többi stimmel!
Eke
hát ez azért eléggé gáz, hogy ezerrel próbálsz valami hibát találni Kármán Balázsban. Ez egy kissé infantilis nem?
Én tudom, hogy hol lett lenagyítva az anyag, mert az én képeimet ezért nem vállalták el ott a megadott időre. És pont ma voltam ott, de akkor sem írom ide a nevét, mert még azt is elkezded fikázni.
Menj ki inkább a mezőre, aztán csinálj pár képet. Ha meg túlvagy egy-két kiállításon, akkor ugass csak bele abba, amihez egyébként kurvára nem értesz.
Meg ha lehet a nevedet lécci kiírni, mert ez is ugye az intelligencia fokmérője...
Szerintem bizonyosan. Én hallottam, hogy Eke már tavaly el kezdte nyomatni, hogy nála csinálják meg az összes nagyítást.
A szörszál meg biztosan a szakálla, ahogy belógott a nagyító alá, amíg ő lihegett a nagyításokon. Közben persze néhány diát is lenyúlt, kb 60 %-ban a tieidet, amiket pihentet pár évig, és aztán a BBC-n majd kaszál vele. Egyébként most azért nem állít ki, mert egész évben a nagyításra készült és nem volt ideje fotózni.
Szóval most próbáltam nevetséges lenni, de rájöttem, hogy nehéz hozzád felnőni.
Hát megnéztem. Mármint a kiállítást. Nem tudom melyik cég csinálta a levilágítást, de arrafelé nem ismerik a retusálást ? Az egyik első díjas képen kábé háromcentis szőrszál van kinyomtatva.
Meg sok képen egyéb maszatok. Nem neyerte ela tetszésemet a műanyag lap sem, ami a képeket védi, mert a képek többségénél ez poros, piszkos.
A színek sem az igaziak. Egyszóval a tavalyi meg tavaly előtti kiállításhoz képest elég ócska.
A kiállítás katalógusa 500.- forint.
Azt már csak halkan kérdezem meg: nincs valami üzleti érdekeltség a képeket szkennelő-levilágító cég és a mi jó öreg Ekénk között?
Mert ilyen minőséget ezen a kiállításon egyébként nem szabadna megendedni.
Persze lehet véleményed, semmi gond. Mint ahogyan neved is van. Meg válaszaid is. Csak ahogyan a nevedet, a válaszaidat, ezek után a véleményeidet is tartsd meg inkább magadnak.
És ez most nem bosszú, meg jól megadom, mert tényleg normálisan álltunk hozzád. Kár, hogy ezt Te nem tudtad viszonozni. Az igazság aztán tényleg független lehet tőled...
Kár, hogy már sosem tudhatom meg azt a bizonyos igazságot. Te most a panaszaidat kiönteni jöttél ide (ez esetben örülök, ha segíthettünk azzal, hogy elolvastuk az írásaidat), egyvalakivel volt személyes elintéznivalód (akkor személyesen is intézhettétek volna, max 2 segéd és a tanúk társaságában), vagy szerettél volna megvitatni egy helyzetet másokkal?
Ha az utóbbi a helyzet, akkor nem értem, miért nem reagáltál a tiszteletteljes megszólításra és kérdésre. Semmi baj, úgysem profilom a természetfotós versenyzés, egyszerűen csak kíváncsi voltam. Nekem most már ne válaszolj, ezt a témát kivettem a bookmark-jaim közül. Minden jót kívánva: slr
Jaj, most jól megkaptam a magamét. Csupán megfogadtam egy tanácsot, és nem kívánok erről tovább vitatkozni.
Sajnos az igazság az független tőlünk, AZ VAN, akkor is, ha ez nem tetszik némelyeknek.
Hát "Kedveském" én meg elolvastam ezt a hozzászólásodat, és kétséget sem hagytál arról, hogy csak a levegőbe beszélsz, mert a hozzád itézett kérdéseket ügyesen sikerült nem-megválaszolni...
Ennyit erről...
Azt hiszem ez a vita ezzel le is zárult ;-)
Hát kedveskéim megint erre jártam, gondoltam elolvasom mit alkottatok az utóbbi időben. (Hát, elég gyatra a termés :)
De ennek biztosan örülni fog a sok jólelkű fotós is :
Nyilvános klubnap a Marczibányi téren!
pénteken (12-én) 17 órakor
program:
1. Nikon elõadás - digitális és egyéb technikákról
2. az Év természetfotósa 2001 pályázat döntõben kiesett képinek vetítése. Ez kb. 500 kép.
Ez persze nem azoknak a "kiszóródott" képeknek a vetítése, amit szegény, méltetlanul oldalba támadott tükörvarrógépszerelőnk intézett el, arra még várni kell. DE LESZ, AZ TUTI. Meg lehet majd nézni a neten is.
Kedves illetékes elvtárs (tkvkz) !
Meg kellett volna már érkeznie annak a meghívónak a 2001-es Év természetfotósa megnyitójára. Mi lesz, mi történt ? A kis programban szept.30. szerepel. Jaj.
Én azért szeretlek benneteket (jó távolról persze)
Pomelo
Nem szabad felvenni a kesztyűt. Ha jól tudom, Mo.on jelenleg a vádat kell bizonyítani, és nem a védelmet...
Ugye Trav? ;-)
A Fuji meg most megy mingyá fotózni (meg leviszi a kutyát), hogy kilehelje a benne lévő maradék kockákat is ;-)
Gyuri!
1: még nem toltad be a Fujit hogy letapogassam róla a festéket. (Ezt csak azért írom, hogy Pomelo láthassa, hogy Te is csak egy általam rángatott mesterséges kreatúra vagy! :-)))
2: tegnap összefutottam a szegedi P.Janival. Rohadtul csodálkozom hogy nem ismeritek egymást! Vele versenyezhetnétek fotócucc cipelésben 60 fokos hegymenetben, erôbôl! Most adta le a retyezáti diáit hívni.
3: én nem csak mint XY válaszolgatok, hanem mint egy naturArtos tisztségviselô is :-(
Pedig lenne jobb dolgom.
4: Én még a aját kérdéseimre sem kaptam adekvát válaszokat a fiataltól.
5. nem védekezem, hitem szerint a tényközlés módszterét folytatom, miközben furdalja az oldalamat a kíváncsiság, hogy miért is vagyok én a céltábla, amikor csak annyit tehettem mint bárki más az elô, vagy a nagyzsűriben. Arról meg nem én tehetek, hogy élek.
6. Nagyon boldogak lennénk ha valaki fogná magát és 10 évig folyamatosan összeszedné azt a "néhány jó bolondot" akik a kiállításhoz szükséges évi 3-4 millót pénzben vagy hozzájárulásban összedobja!
"Helyedben meg mindenképpen elintézném, hogy nem díjazott összes képb?l legyen 1 vetítés. És akkor nem lenne itt ez a sok felesleges duma."
Gyuri még ezt sem tudom egyedül elintézni. Van benne egy szavazatom. Ráadásul én már láttam! :-)
A klubgyűléseink nyitottak, eccer bejött egy szerény ismeretlen fiatal "gyerek" aztán vetített egy adag jó képet. meg is kapta érte a magáét. Asszem ô a pályázat legnagyobb meglepetése. G.Bálint. A saját belsô számításaink szerint az összesítésben a 2.-helyen végzett. (Érdekességképpen a legutóbb felvett 4 új naturArtos egyike)
Ebben meg teljesen egyetértünk: "Végül is kinek fotózunk? A zs?rinek? Mert akkor már régen rossz... "
Bár a válogatást már a zsűrihez kell igazítani :-(
P.S.
Ha ilyen lyókat mulacc akkor egy hétig vedd mán át a válaszadás jogát!
Eddig én is csak csendben ültem itt a gép előtt, és lyót mulattam a kakaskodáson ;-)
pomelo: volna 4 kérdésem:
össze-vissza beszélés helyett te mondd ki azt, ami nyilvánvaló : az előzsüri nem azt csinálta és nem úgy, ahogy kellett volna. 1. Ezt komolyan gondolod? Mármint hogy a zsűri egyik tagja majd egy ilyet kimond nyilvánosan??? Nóóóórmáááális??
2. Na és ha kimond 1 ilyet: akkó mi van? Változik a helyzet? nem. Újra sorsolják a képeket? nem. Eltiltják a zsűritagokat örökre a tevékenykedéstől, és lesittelik? Hát nem.
3. Nagy tisztelettel csodált, és messzemenőleg igazságos Slr barátunk feltett Neked 1 kérdést, amire a mai napig nem válaszoltál... Pedig én is kíváncsi lennék ám a válaszodra, mert ez a fikázás - kontra felesleges védekezés teljesen nevetséges, és egy kissé lealacsonyítja a résztvevőket.
4. Trav is feltett 1 kérdést a személyedre vonatkozólag ha jól emlékszem.
Tehát elhangzott 4 kérdés Feléd, szeretnénk megkapni Tőled a 4 db választ. Sajnos amíg ezek a válaszok nem jönnek meg, nem tudunk komolyan venni :-(
És most komolyan: amíg Minoltára szeretnél Pentax obit rakni, és mindezt megkérdezed a kezdők topikban, addig nem nagyon hiszem el, hogy nem technikai hiba miatt esett ki a képed...
Minden méltatlankodónak:
- Akinek nem tetszett a zsűrizés miért nem terelte jogi útra/óvásra a dolgot? Vagy most csak itt szeretné kiélni felesleges agresszivitását?
- Aki le szeretné váltani a rencert, csináljon forradalmat: nyerjen meg sok külföldi neves pályázatot (hiszen addig talán csak nem ér el a naturArt keze), szerezzen külhonban nagy nevet magának, rendezzen egy másik okos kis versenyt, és legyen ő felkérve zsűritagnak. Osztán majd ott szóhatja a képeket a hóra kedvére.
Ezek a fickók ott a zsűriben legyenek akármilyen hitványak emberileg, meg késsenek akármennyit, vagy legyenek akármilyen korrupt szemét maffia banda, egyvalamit nem lehet elvenni tőlük: az eddig elért sikereiket. Nem véletlenül vannak mindíg ott az élvonalban... (és a zsűrikben)
Vajon azok, akik itt méltatlankodnak, talán megnyerik hetente a WWF, Kodak, BBC, WPP, M.I.L.K, Banff, stb pályázatait? És a szegény elnyomott pályázók csak itthon nem tudnak érvényesülni? Vagy most mi van? Egyáltalán hány (és milyen) pályázaton szerepeltetek már eredményesen? Hol, milyen magazinokban jelentek meg képetek? Nem azt mondom, hogy másnak nem lehet jó képe, csak annak, akinek már jelent meg magazinban képe, hanem nekem úgy tűnik, mintha csak beszélnétek a nagy semmiről.
Szegény zseniket elnyomják a szemét benfentes profik.
Mégiscsak könnyebb lenne zavarba hozni K.B. zsűritagot, ha azt mondanátok: itt meg itt bezzeg Jim Brandenburg, Art Wolfe, és David Muench ezt meg ezt nyilatkozta erről a képről, bezzeg ezek a naturArtos csávók meg egyből kiszórták... Akkor nem lenne olyan "savanyú a szőlő" érzésem.
Eke:
Helyedben meg mindenképpen elintézném, hogy nem díjazott összes képből legyen 1 vetítés. És akkor nem lenne itt ez a sok felesleges duma. Esetleg azoknak, akik igénylik, lehetne egy workshopot tartani (természetesen pénzért, hiszen az ideje mindenkinek drága), ahol ki lehetne fejteni melyik kép miért nem jó technikailag. Mint egy oktatást. A diavetítésen szereplő képek alapján meg lehetne szavazni, hogy melyik 100 képet magyaráznátok el így. Jó alkalom lehetne, hogy így tanuljon az ember, és a jövő évi megmérettetésen jobb legyen a felhozatal (és nehezebb legyen dönteni :-D ).
És gyorsan megjegyezném: egyik társaságnak sem vagyok tagja, még csak profi fotós sem vagyok. Semmi érdekem nem fűződik ehhez az egészhez, még csak nem is pályázok... csak ilyen gondolatokat ébresztett bennem ez a kis topik..
Végül is kinek fotózunk? A zsűrinek? Mert akkor már régen rossz...
Pomelo mester!
Engedd meg, hogy egy kicsit elragadtassam magam: az elôzsűri a kiírásban leírtak szempontok szerint és konszenzussal döntött. Ha ez szerinted hazugság akkor az alábbi lehetôségek állnak fent.
Tévedsz.
Nem ismered a kiírást.
Nem voltál ott.
Nem hagyod, hogy a tények megzavarják az "összeesküvés" elméletedet.
Ha viszont tényleg azt akarod állítani hogy "hogy hetek óta hazudsz" (már mint én) akkor írd le ide azt, hogy mit írt az elôzsűri módjáról a pályázók által is elfogadott kiírás.
Majd közöld, hogy mi volt az elôzsűri feladata, az elôzsűrizésen résztvevôk miben állapodtak meg.
És azt is, hogy elég volt-e ha egy vagy két ("párocska) zsűritagnak nem tetszett egy kép ahhoz hogy kibukjon.
Esetleg gyere azzal, hogy Balázs "ne kamuzz mán ecsém, hát melletted ültem"!
Igaz, ez utóbbi nem lepne meg jobban, mint az a mérhetetlen rakás szar amit ebbe a topikba idehortál.
Szóval legyél már egy kicsit tárgyszerűbb mert összeröhögöm magam, komolyan venni már nem tudlak :-)
A "tanácsaid" megint csak az ottrombaságaid igazolását célozzák:
"1. az előzsüri csak a technikailag kifogásolható képeket szórhatja ki. "
Ezt szeretnéd vagy ennek kellet volna történnie?, Mert a kiíró az elôzsűrizést többek között abból a célból vezette be, hogy a zsűrit ne terhelje akkora halom képpel amit csak több nap alatt lehet megemészteni.
Téve ezt úgy mint a BBC fotópályázat, illetve a GDT fotópályázata mint a legjelentôsebb, ismert pályázatokon is történik.
Az elôzsűrit négy olyan természetfotós alkotta akik valamennyien tagjai a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Talán alkalmasak arra, (a kiíró szerint feltétlen) hogy a képekrôl véleményt alkossanak.
Hidd el a technikailag nem megfelelô kép fogalmát értem olyan fokig, hogy ne kelljen Tôled megtanulnom. Azt meg mulatságosnak tartom, hogy csak a durva karcokat engednéd meg kizárni. Nem kérlek, a legkissebb emulzióhiba is technikai hiba. (Tudom, hogy ez legkevésbé a fotósok bűne, de ennek kijavítását a páylázat a digitális beavatkozással megengedi) Igényes fotós, nem küld be kifogásolható állagú képet. (szerintem)
Természetesen a nyakad bátran teheted bármire, az könnyebb mint névvel felcímkézni a véleményedet. Kicsit mulatságos a "félelmed" de télleg jobb így, mert csak egy szűk kör azonosíthatja azt a "tényszerűséget és objektivitást" amit itt képviselsz.
"2. A már szavazott képeket nem kéne visszakérni csak azért mert egy ismerősöm képe. Függetlenül attól, hogy jó kép-e vagy sem."
Örömmel értesítelek hogy ezt már meg is valósítottuk, hiszen már ebben az évben is sikerült elkerülni, hogy senki ne kérjen új szavazást csak azért mert az egy ismerôse képérôl van szó. Így ezt kár volt leírnod.
A visszakérés viszont nem volt független attól, hogy ez jó kép e vagy nem. Hiszen a zsűrinek egy olyan kiállítást kellett kiválogatni amit célszerűen jó képekkel kell feltölteni. Hidd el, hogy nehezen tudnál olyan évek óta eredményesen pályázó természetfotóst megemlíteni akit ne ismernék. Így ha egy jó képet látok természetesen nagy a valószínűsége hogy a szerzôjét ismerem, mégha a képet ott látom is elôször.
És mégy egy okosság amit próbálnod kéne megtanulnod:
"Két dolog együttes bekövetkezése nem követeli meg az ok-okozati kapcsolatot."
Na, hátha érted.
Joccakát!
Bocs, hogy beleszólok, de nem bírom tovább...
Pomelo!
1.Te ott voltál az előzsűrizésen?
2.Olvastad a jegyzőkönyvet?
3.Szerinted 3000 képet ki lehet aggatni a falra egy kiállításon?
4. Ha technikailag mind jó, te mi alapján szelektálnál? (Egyébként az alapszabályban nemcsak technikai korlátokat említenek.)
gyv
Sajna nem egyezhet a véleményünk, mert nem mondasz igazat. Úgy is lehetne mondani, hogy hetek óta hazudsz.
Az előzsürizés nem úgy zajlott, ahogy leírtad.
Ha praktikus tanácsokat szeretnél 2002-re, akkor:
1. az előzsüri csak a technikailag kifogásolható képeket szórhatja ki. Ez szerintem a nem szándékosan életlen, és a túl- vagy alulexponált képeket jelentheti. Esetleg a durván összekarcoltakat.
És a nyakamat teszem rá, hogy 3000 képből 2000 nem lehetett ilyen.
2. A már szavazott képeket nem kéne visszakérni csak azért mert egy ismerősöm képe. Függetlenül attól, hogy jó kép-e vagy sem.
Ezt igazán az elnökségi jegyzôkönvünkben megtalálható módon magam javasoltam. Mit tehettem volna. Állítólag a felkért személy nem ért rá.
Viszont nem értem a gyakorlati jelentôségét. Hiszen egy kívülló kezelte a diavetítôt, tehát még a diakreten feltüntett anonim azonosítókat sem látta zsüritag. Csak a képet. Az elôzsűri egy tagjának a kérésére is tovább kellett mennie a képnek. Mivel több ha ezt többen teszik. Persze lehet azt mondani, hohy "nem hiszem", de ezt akkor is lehet mondani ha csak nem naturartosok elôzsűriznek. Kéna valahol egy mérték,hogy a rágalmazásban ki-ki meddig megy el.
Mégeccer: egyezik a véleményünk, még ha prakikusan nincs jelentôsége.
eke
Aztat mondjad már meg nekem, hogy abban mi a pláne, hogy az előzsűriben csak naturArt-osok vótak??? Nem-é lehetne-é a bírálatokat megelőzni némi nemű más pl. fotóklubbos nagytudású emberek bevonásával?
"hogy ennyi magyar díjazottja is lett"
lehet, hogy félreérthetô voltam. Nem díjazottak, hanem a kiállításra elfogadott. Ez kategóriánként kb 10 képet jelent.
A négy fasziból akit tudok, csak 3 naturArtos, egy még nem jelentkezett.
Teljesen véletlenül mindannyian nyertek díjakat a naturArt pályázatain.
Biztos ennek a szemét Kármánnak odáig ér a keze! :-))
Sajnos nem hiszem, hogy eccerűen a szándék elég lenne a pályázat idehozatalához, ha csak valakinek nincs valami angol multihoz, meg az angol követséghez egy jó kis bejáratott kapcsolata!
És még a topikon a pályázatot és a naturartot meg egyebeket fikázó frusztrált nímandoknak. Az ide pályázat egyik naturArtos díjazottjának a jövö évi N.G. laptervében van elfogadott képe, egy hazai madárról.
Na erre varjatok gombot. Szemét csaló zsűri, meg ismerôs benfentes pályázók. Ja ennek a szerzônek ezt a fajt ábrázoló képe (ami jobb mint a National Geograpic által elfogadott) nem került még falra sem, bár ezt a képet ismertem és elismertem ennek ellenére ellene szavaztam, mert nem tartottam mint kép elég jónak. Akkor mit tegyek? Köpjetek le érte!
Szíes közreműködését az erre kapható uraknak elôre is köszönöm! Így harmincöt meg a halál között!
tükörvarrógépkezelô
A megvilágosodásodhoz: "Sajna a naturArt felvételi Zsűrijében is van egy szavazatom" itt ugye az eredeti szövegben tartozott egy szmájli.
Tehát pusztán azért, ha már minden rossznak én vagyok az okozója engedtessék meg má' nekem, hogy tetézzem már az amúgy is nagy balyt! Lyó?
Tehát ez senemjó-senemrossz, csak tény. Tudom ebbôl is az egyéb jellemgyengeségeimet lehet levezetni, de mit tegyek? Szarok rá!
Így is névvel...
Azért ha valamit bárkivel kapcsolatban állítottok akkor azok mellé illik tényeket csoportosítani, még akkor is, ha csak rólam van szó!
Dehát ez megint nagyon OFF volt.
A pályázattal kapcsolatban vannak még nyitott kérdések? A kutyásokba nem merek beleszólni abban jobban otthon vagytok :-)
T.eke
És reménytelen, hogy a jövőben még Magyarországra kerüljenek a BBC képek? Különösen, hogy ennyi magyar díjazottja is lett? Ha jól sejtem a szűk kört, naturArt-osokról lehet szó. :-) Örülök neki, hogy ilyen nemzetközi sikert értek el! Pl. a naturArt nem tudná elhozni a kiállítást ennek apropóján is Magyarországra?
Tudtommal a díjazott képek a novemberi BBC Wildlife Magazin díjtalan mellékleteként is megjelennek.
T.eke
Már kezd sokminden megvilágosodni bennem a viselkedésedet, reagálásaidat illetően, amiket eddig nem tudtam. De hát az ember mindig tanul.
Attól most félnünk kell, hogy "Sajna a naturArt felvételi Zsűrijében is van egy szavazatom"? Vagy ez jó ránk nézve? Mármint ha netán arra adnánk a fejünket, hogy oda felvételizünk?
Jenő