Biztatásképpen egy kép a házilag növesztett gyömbérről. Egy kedves e-smerősöm csak egyszerűen elültette a gyömbérgumót, és ez lett belőle. A további fejleményekről sajnos nem tudok beszámolni, mert a kismacskái lerágták. :-(
Más különleges?A Hedychium coccineum és ellipticum töveimet már odaigértem a Rappai Józsinak,igy abbol már nincs elado.De vannak idei Guajava magoncaim,a Psidium guajava és a Psidium littoralis fajokbol.Van Eugenia uniflora magonc is néhány,ha kell.
Gondolkodom,de más most nem jut eszembe mert ilyenkor tél elejére már a minimálisra csökkentem a növényanyagot,mert nem tudnám hova tenni.
2 éves magoncok,kb.20 centi magasak most.még ugy 2-3 év mulva lesznek virágzoképesek.Nem adom drágán,700 ft-ot kérek darabjáért.vagy más gyömbérféle palántáját,ha van valakinek.A virágzoképeseket 4-5000-ért láttam termesztőnél,igaz azok már egy méteresek is megvannak.
Hogy kell nevelni?A világ legegyszerübb növényei.Sok vizet és tápanyagot szeret,szinte minden évben át kell ültetni,amig nem virágzik,hogy legyen helye az évi hajtásoknak kifejlődnie-és hogy minél vastagabb ér erősebb gumot neveljen,mert ez a feltétele a virágzásnak.Én pl.nyáron a kerti csap mellett tartom,tüzö napon,igy nagyon erős szép szárakat hajt minden nyáron.Kb.4 évs korában éri el a virágzoképességet,amikor már ugy 40 centis cserépben van.Utána már nem kell,csak akkor átültetni,ha az uj hajtás már nem férne el,és szétnyomná a cserepet.
Sazporitani tavaszi töosztással,vagy magrol lehet.
A virágot,mindig az azévi hajtás csucsán hozza, a teljes kifejlődés után kb.szeptember-oktoberben a növekedés sebességétöl függöen.A virág,kb 30centis torzsaszerü fürt,és nagyon erős illata van:))
Utána a jövö évi kihajtásig pihenni kezd,de a hajtásait csak a következö évben dobja el,amikor már az uj hajtások kifejlődnek.
Teleltetni,10-15 fokno lehet minél világosabb helyen,de hüvösebbet is kibir.Verandán,hüvösebb előszoba is megfelel neki,ha kap fényt.Én üvegházba viszem be télen,de két éve 0 fok is volt télen,egy-két hajnalban és akkor sem lett semmi baja.
Akár szárazon is tarthato állitolag,de én sosem engedtem kiszáradni.csak a sok viz árt neki télen,mert akkor mivel nem hajt,berohadhat.
Na most hirtelen ennyi jutott az eszembe.kb.egy hét mulva virágzik,akkor lefotozom,addig csak netröl talált képem van rola.
Sziasztok.Ugy látom,amennyire nem ment az Index forum tavaly,annyira sok topic lett hirtelen.Éppen ide vetődtem:))
Tavalyi vetésböl maradt 4-5 tö Hedychium gardenianum tövem,ha érdekel valakit.Az öreg tövem most fog virágozni,mindig oktoberben szokott,szerintem egy honap mulva friss mag is lesz.
De jó, hogy rátaláltam erre a helyre!! Nekem két gumócskám indult meg, és már attól féltem el fognak pusztulni... Most, hogy olvastalak benneteke gyorsan elültettem őket. Én is panelben lakom, de a konyhában vannak a többi fűszernövénykével együtt, az a legpárásabb hely a lakásban. Remélem, megmaradnak, nagyon szeretnék egy hatalmas gyömbérfát/bokrot/nemtudommit - cssk azt nem tudom hol fog elférni. De ez még úgyis messze van...
Onsy hogy áll a növénykéd???