Keresés

Részletes keresés

Justis_4_US Creative Commons License 2001.09.19 0 0 45
no igen, ez fontos körölmény.
Előzmény: morpet (44)
morpet Creative Commons License 2001.09.19 0 0 44
kivéve, ha a bombázó örmény
Előzmény: Garp szerint (42)
Justis_4_US Creative Commons License 2001.09.18 0 0 43
bányatóban az örvény
örök örvényű törvény.
Előzmény: Garp szerint (42)
Garp szerint Creative Commons License 2001.09.18 0 0 42
Egy ilyen nővel az ember nem fürdeni megy a tóba. Az csak véletlenszerű mellékkörülmény. A tóba kérem egy echte bombázóval az ember fia szeretkezni megy. Legalábbis a filmekben ez szokik lenni. Szeretkezés közben meg nem jó örvényt kavarni, mert amúgy is körülményes úszva kú-kú-kúszni nem kell még ahhoz örvény is!
Előzmény: Justis_4_US (41)
Justis_4_US Creative Commons License 2001.09.18 0 0 41
Darázsderekú piciny menyecskének, aki körül fürdés közben örvénylenek az események.
Előzmény: Garp szerint (40)
Garp szerint Creative Commons License 2001.09.18 0 0 40
Szédült jó nőnek?
Széditően jő nőnek?
Szédült és nem is jó nőnek?
Előzmény: Justis_4_US (39)
Justis_4_US Creative Commons License 2001.09.18 0 0 39
Kimutatták, hogy a jó nő asziszi, körötte forog a világ, vízben meztelenül meg pláne. És akkor forog vele a vízi világ. Ez örvényleni kezdhet.

digipigit ilyennek képzelem tehát.

Előzmény: Garp szerint (38)
Garp szerint Creative Commons License 2001.09.18 0 0 38
Jó-jó, de mi lesz az örvénnyel? Meg hideg is a viz. Meg éppen ki van mosva (micsoda baromság :)) a fürdőgátyóm! Vagy tán pucéran kék bemenni ebben a hideg időben? Én inkább csak rétegesen őtözködve tenném ezt.
Előzmény: digitális pillangó (37)
digitális pillangó Creative Commons License 2001.09.18 0 0 37
Gyere, fürödjünk egyet a bányatóban. Majd akkor megismersz.
Előzmény: Garp szerint (36)
Garp szerint Creative Commons License 2001.09.18 0 0 36
Hmmm. Nézzük csak! Az a baj, hogy semmit se látok attól a rót banyától, aki kegyed elébe állt. :) Ugye magácsak ottan van megette?
Előzmény: digitális pillangó (35)
digitális pillangó Creative Commons License 2001.09.18 0 0 35
Elárultam volna magam?
Akárhogy is, én már itt vagyok, tehát volt csúnyább.
Előzmény: Garp szerint (34)
Garp szerint Creative Commons License 2001.09.18 0 0 34
Na. Ez se rossz ötlet. A kérdés csak az, hogy honnan tudja? Csak nem maga is .... nemá'! :)
Előzmény: digitális pillangó (33)
digitális pillangó Creative Commons License 2001.09.18 0 0 33
És nem lehet, hogy a bányarém csinálja? Beszívja a vizet, ha egy csúnya fürdőzőt lát, hátha helyet cserélhetnek?
Előzmény: Justis_4_US (31)
Garp szerint Creative Commons License 2001.09.18 0 0 32
Hát mondtam én ilyet valaha is? Hűűűű de ellenszenves dolog lenne!
Előzmény: Justis_4_US (31)
Justis_4_US Creative Commons License 2001.09.16 0 0 31
Ne haragudj, de azt tudóstársad szemére vetni, hogy kapja be, hogy feltalálta a spanyolviaszt, olyan, mintha szembeköpnéd a tükröt.
Előzmény: Garp szerint (30)
Garp szerint Creative Commons License 2001.09.14 0 0 30
Francia krémesre uborkát enni sem kis virtus, de most már elszomorodtam, mert semmi kis kapu nem maradt nékem nyitva. Hát lehet igy vitázni, kérem!
Előzmény: Justis_4_US (29)
Justis_4_US Creative Commons License 2001.09.12 0 0 29
Egyébként csak zárójelben itt megjegyzem, hogy a dA elemi felületre felírni a Stokes-tételt nagy bátorság!
Előzmény: morpet (25)
Justis_4_US Creative Commons License 2001.09.12 0 0 28
Nem hiszem, hogy morpet idézett okfejtésének befogadása nagyobb erőkifejtést, netalán feleseket (sic!) igényelne. Kristálytiszta, egyszerű matematikai-fizikai axiómákból építkezik. Megjegyzem, én örültem, hogy morpet a "bonyolultabbnak" titulált képleteket kihagyta, ugyanis azokat a mellékelt idézetekből én itt MAGAMTÓL FELIROGATTAM, úgyhogy télleg csak a helyet foglalta volna.

Márcsak egy konklúzió kéne, azaz...

TEHÁT?????????

Előzmény: Garp szerint (26)
Justis_4_US Creative Commons License 2001.09.12 0 0 27
Nos, akkor idáig megvolnánk...

Valmi azért mintha hiányozna... de mi az??

Garp szerint Creative Commons License 2001.09.10 0 0 26
Kedves morpet! Okfejtésed lenyűgöző, bár rég megboldogult nagytatám erre rövid hümmentés után valszeg csak annyit mondott volna, hogy "Kamu! Tarka cifrafosás és meginncsak kamu!". De ő még bőven a múlt század szülötte volt, aki nem ismeri az áramlástant, legfeljebb tapasztalatból (fig 1: harántnézet, az üveg feneke az áramló tütün keresztül).

Egyébként a tudománnyal az a baj, hogy bizonyos intellektuális szint alatt mind kamuzásnak hallatszik (mármint a hallgatok IQ-járól beszélek). De megfelelően adagolt felesekkel a kamuzási együttható jelentősen moderálható a kedvező irányba.

:-)

morpet Creative Commons License 2001.09.10 0 0 25
Erre csak ezt tudom mondani!
Az egyszerűség kedvéért a bonyolult képleteket mellőztem. :-)

"A potenciálos örvény

Eddigiekben megszerzett tudásunkat alkalmazzuk egy speciális áramlási formára, amelynek jellemzői: állandó sűrűségű (összenyomhatatlan) közeg, stacionárius síkáramlás, koncentrikus kör alakú áramvonalak .

Síkáramlásnak nevezzük azokat az áramlásokat, amelyeknél van olyan sík, amelyre merőleges sebességkomponens értéke zérus, és amely síkkal párhuzamos valamennyi síkban az áramkép azonos. Legyen ez a sík az (x,y) sík. Ez esetben akkor beszélhetünk síkáramlásról, ha
[3.3-as képlet]

Mivel koncentrikus körök az áramvonalak (ill. koncentrikus hengerek az azok által alkotott áramfelületek), azaz a közöttük lévő áramlási keresztmetszet a kerület mentén állandó és [valami képlet]., a folytonosság később tárgyalt (3.29) összefüggéséből adódik, hogy adott r sugarú körön az áramlási sebesség abszolút értéke [képlet] . Tehát a sebesség abszolút értéke csak a sugár (r) függvénye és nem függ a [valami görög betű] kerületi szögtől: [képlet] .

Vegyünk föl egy r sugáron lévő, elemi dr vastagsággal és [...] középponti szöggel jellemzett dA elemi felületet, amelyre írjuk fel a Stokes-tételt (2.7)! A cirkuláció számításánál a felületelemet körülvevő G görbét úgy járjuk körül, hogy a terület a bal kezünk felé essen (pozitív körüljárási irány):
[3.4-es képlet]

A bal oldal második és negyedik integrálja zérus értékű, hiszen v*ds. Az első integrál esetén v és ds vektor 0°-t zár be, a harmadik integrálnál pedig 180°-ot. Ezért az alábbi írható:
[képlet]

Figyelembe véve, hogy [képlet], behelyettesítés és a műveletek elvégzése után a
[3.5-ös képlet]

összefüggést kapjuk, amelynek jobb oldali harmadik tagja harmadrendűen kicsiny, ezért a másik kettő tag mellett elhanyagolható.
A Stokes-tétel (2.7) jobb oldalán szereplő integrál esetünkben így írható:
[3.6-os képlet]

Itt jegyezzük meg, hogy ha a (2.5) determinánst a síkáramlásra tett (3.3) kikötések mellett fejtjük ki, az adódik, hogy síkáramlásban a rotv vektornak csak az áramlás síkjára merőleges (z irányú) komponense különbözhet zérustól:
[3.7-es képlet]

(Ugyanezt az eredményt kapjuk, ha meggondoljuk, hogy egy síkáramlásban milyen tengely körül foroghatnak a folyadékrészek.)
A (3.5) és (3.6) összefüggéseket egyenlővé téve és [...]-rel elosztva minkét oldalt adódik:
[3.8-as képelt]

A (3.8) összefüggés természetesen csak a levezetés elején felsorolt feltételek fennállása esetén érvényes.
A (3.8) összefüggés alapján már meghatározható, hogy milyen sebességmegoszlás esetén örvénymentes az áramlás. Ez esetben ugyanis létezik sebességi potenciál. Ezt az áramlást potenciálos örvénynek nevezzük."

Forrás: Lajos Tamás, Az áramlástan alapjai, BME, Budapest, 1992. http://www.mek.iif.hu

Előzmény: Garp szerint (24)
Garp szerint Creative Commons License 2001.09.10 0 0 24
Az örvény egy nagyjából kúp formájú tárgy, amit levegő alkot. Pontosan illeszkedik abba a felületi folytonossági hiányba, ami a viz felületén található. Ebben az aspektusban vizsgálva a dolgokat az örvény forgó mozgása elhanyagolhatóan mellékes körülmény. Persze az örvény kellős közepéből vizsgálva más lenne a helyzet, de mi - néha - mégiscsak kint vagyunk. Ha nem is a vizből, legalább az örvényből.

Tehát: adva volt a felületi hiányosság a tavon, erre odajött az örvény és azt mondta: "Itt a lyuk, én az örvény, mi lenne, ha telepörögném?" és a szavakat tett követte.

Egyéb kérdések?

Justis_4_US Creative Commons License 2001.09.09 0 0 23
Az örvény "spirálisan lefelé mozgó víztömeg egy még nagyobb víztömegben" (Örvényisták Nagy Magyar Kiskátéja, Apolló Kiadó, 1875.)
Aki ennél jobbat talál, írja már ide, hogy végre elinduéhassunk valamerre!
Morpet, te nem tudsz valamit?!
Előzmény: Abszolút Nulla (22)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.09.08 0 0 22
Előbb definiálni kéne, mi az az örvény, nem? Lehet, hogy te teljesen mást értesz rajta, mint mink.
Előzmény: Justis_4_US (21)
Justis_4_US Creative Commons License 2001.09.08 0 0 21
Nullcsi, neked nincs valami használható ötleted? Az "OKTASSUK KI EGYMÁST, GYEREKEK" - topik ugyanis nem ez.
Előzmény: Abszolút Nulla (20)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.09.08 0 0 20
a fejetekben van örvény, nem a bányatóban
vicces gyerekek, folyton csak viccelődtök
assziszitek, ennyi az élet?

egyszer a számadás ideje is eljő!

period.

Ferci Creative Commons License 2001.09.07 0 0 19
Banyato elso orveny torvenye:

Adott terfogatu es homersekletu banyato,
egyenes vonalu egyenletes nyugalmi munkat
vegez ameddig valaki a dugot ki nem huzza.
akkor azonnal orvenylik.

Justis_4_US Creative Commons License 2001.09.07 0 0 18
Nem feltétlenül. Ez inkább okozati tényezőként jöhet számításba. A lényeg ugyanis az, hogy együtt gondolkodva, ötletvihar záporában jussunk közösen kialakult álláspontra, amiből végkövetkeztetést, netalán általános érvényű "törvényt" tudunk leszűrni. HM?
Előzmény: Kárpátok Gyöngye (17)
Kárpátok Gyöngye Creative Commons License 2001.09.06 0 0 17
Talán az lenne a cél, hogy minél több hozzászólás szülessen a topikban?
Előzmény: Justis_4_US (16)
Justis_4_US Creative Commons License 2001.09.06 0 0 16
Minden kérdés idevaló, ha a célt szolgálja.
Előzmény: Kárpátok Gyöngye (15)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!