Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.21 0 0 18
Két változatot tudok elképzelni:
1. Nem lehet
2. Ha ez a modul egy kernel patch, akkor make menuconfig, majd megkeresed a hálókártya driver-ét (bocs, de most nincs kéznél a linuxom, nem tudok pontos helyet mondani) és a mellette található M mint Module-t X-re cseréled.
Feltételezem, a menuconfig ismerős valamennyire.

Egyébként miért zavar, hogy modulban van?
Az szokott problémát okozni, ha fixen be van fordítva, de az, hogy modulban van, eddig csak azoknál a drivereknél jelentett problémát, amelyekre a boothoz feltétlenül szükség van. (pl. Ext2fs ;-) )

Előzmény: Filburt (17)
Filburt Creative Commons License 2002.04.21 0 0 17
Hali,

Lammer kerdes, de azert megkerdezem.

Hogyan lehet 'kulso' modult beforgatni a kernelbe?

Van ugyanis a UPC altal adott SMC halokartya, amihez a netrol kell leszedni drivert (tulip.c). Ezt en szeretnem beforgatni a kernelbe, hogy ne modulban legyen, de gozom sincs, hogyan kell.

Filburt

Tif_index Creative Commons License 2002.02.09 0 0 16
Tökéletesen megy 2.96-al is .
Előzmény: Schoz (15)
Schoz Creative Commons License 2001.06.29 0 0 15
megpróbálom netcápa alól:
Szóval olvasd el a README filet a forrás főkönyvtárában. Ott azt írják, hogy a 2.91.66-ot ajánlják, de a 2.95 is működhet(nekem működött is) Hogy a 2.96-ra mit reagál... Szerintem próbáld ki.
Schoz Creative Commons License 2001.06.29 0 0 14
nekem is megette a végét: Szóval olvasd el a README filet a forrás f
Schoz Creative Commons License 2001.06.29 0 0 13
gcc-2.91.66 az ajánlott, de m
Előzmény: micu (10)
dj Creative Commons License 2001.06.29 0 0 12
antalkx,

1. egy beindult topic gyakran már egyáltalán nem arról szól, ami
a címben van...
2. A száznál is több hozzászólásból nehéz kibogarászni a lényeget...

Csak halkan jegyzem meg (mert engem nem zavarnak az új topikok) hogy egy topikot mindíg a 0. bejegyzéssel kell kezdeni olvasni és akkor tökmindegy, hogy miről szól a vége :-))

Üdv:
dj

Előzmény: antalkx (9)
dj Creative Commons License 2001.06.29 0 0 11
micu,

nekem sikerült a redhat 6.1 kernelbuzerálós eszközeivel és a hozzá adott fordítóval lefordítanom az pedig asszem sima gcc semmi extra.

Üdv:
dj

Előzmény: micu (10)
micu Creative Commons License 2001.06.29 0 0 10
A 2.4-es kernelt milyen verziójú C forditóval lehet forgatni, a 2.96 jó neki vagy neki is egcs 1.2 valahány (kgcc) kell ?
antalkx Creative Commons License 2001.06.29 0 0 9
Sziasztok!
Köszönöm a segítséget! Remélem, most sikerülni fog. A topic elején
lévő dolgokra reagálva... szerintem teljesen érthető, ha valaki nagyon
profi és idegesíti, hogy az újoncok mindig új topicokat nyitnak egy-egy
csontig kitárgyalt témáról... DE... ha valaki jobban figyel, azt is láthatja, hogy
1. egy beindult topic gyakran már egyáltalán nem arról szól, ami
a címben van...
2. A száznál is több hozzászólásból nehéz kibogarászni a lényeget...
3. Ha tényleg annyira zavar nem kell hozzászólni... annál előbb süllyed... :-)
Még egyszer köszönöm a segítséget! :-)
antalkx
kisbetu Creative Commons License 2001.06.29 0 0 8
Ráadásul a linuxos howto-k elég érthetö angolsággal készülnek, nem használnak irodalmias, bonyolult kifejezéseket.
OT:
Néha a magyarítást nehezebb megérteni a minden idegen szóra kiterjedö "magyarul írunk" gyakorlat miatt.
Előzmény: tomb (7)
tomb Creative Commons License 2001.06.29 0 0 7
A végén másolgatás helyett ki lehet adni a
#make install
parancsot is. Ez bemásolja a kernelt a a /boot-ba vmlinuz-2.x.x néven, csinál rá egy symlinket vmlinuz néven, illetve a System.map-ot System.map-2.x.x néven, és erre is symlink. Ezután rákérdez, hogy futtassa-e a lilo-t. Ha van már egy ilyen nevű (verziójű) kerneled, akkor mondhatsz igent. Ilyenkor a régi ilyen nevű kernel kap egy .old kiterjesztést.
Ha még nincs ilyen image-d, akkor csinálsz neki a lilo-ban, vagy átirsz egy régit, es lefuttatod a lilo-t.
Érdemes egy már működő kernelt átnevezni (pl. vmlinuz-safe), és csinálni neki a lilo.conf-ban egy image szekciót (mondjuk safe, vagy bármilyen néven). Ha eltolsz valamit, ezzel tudsz boot-olni, lehet ujra konfigolni, forgatni.
Nem tudom, miért vannak egyesek úgy betojva a kernelforgatástól. Egyáltalán nem bonyolult, és külön HOW-TO is van hozzá (asszem magyarul is). Csak el kell olvasni. Ehhez meg úgyis hozzá kell szokni (olvasás). Én pl. elég jól megtanultam angolul, mióta linuxom van (2 év alatt)
dj Creative Commons License 2001.06.28 0 0 6
Az első lépés az:
# cd /usr/src/linux
Előzmény: dj (5)
dj Creative Commons License 2001.06.28 0 0 5
Sziasztok!

Ha már megszültétek ezt a topikot akkor legyen benne valami konkrét is :-))

Ha a disztrib kernelét fordítod (nem egy újabbat/régebbit amit szereztél innen onnan) akkor általában ez a menete:

root-ként nyitsz egy konzolt vagy xkonzolt

# /cd /usr/scr/linux
Nem grafikus konzol esetén:
# make menuconfig
Grafikus konzol esetén:
# make xconfig (ha jól emléxem)

Ha elindul akkor szerencséd mert feltelepítetted a kernelfordításhoz szükséges cuccokat is. Ha nem akkor bűvészkedni kell a csomagokkal amíg felkerülnek a kernelfordításhoz szükséges eszközök. Vegyük a jobbik esetet amikor elindult a make menuconfig vagy make xconfig. Kiválogatod a menüben a beállítandó dolgokat és törlöd azokat amik nemkellenek, ha kezdő vagy akkor inkább csak adjál hozzá először :-)) Ha megvannak a kiválogatott dolgok akkor kilépés.

# make dep
# make bzImage
# make modules
# make modules_install

Amíg ezek mennek szerezz be egy csajt és töltsd az időt :-))

Ha megvan akkor:
# cp ./arch/i386/boot/bzImage /boot/vmlinuz-enkernelem.1.0

Innentől már a bootmenedzsertől függ, hogy mi a teendő az indításához.

LILO esetén az /etc/lilo.conf fájlban másold ki az egyik linux image csoportot, adj új nevet neki mondjuk linuxme :-)) írd be a régi kernel helyére a /boot/vmlinuz-enkernelem.1.0 -t és mentsd el. Aztán konzolban add ki:
# /sbin/lilo

Ha nem kapsz hibát akkor induláskor a boot: promptnál írd be linuxme majd Enter. Ha nem sok hibával áll fel akkor nyertél, ha nem butul be egyáltalán akkor a boot: után simán Enterrel indítsd a régi kernelt. Szerintem nem annyira fájdalmas dolog ez :-))

Üdv:
dj aki szintén nem pingvinnel született

Ui: ha valamit kihagytam, ne kíméljétek a topict

Előzmény: antalkx (-)
Schoz Creative Commons License 2001.06.28 0 0 4
http://www.linuxvilag.hu/static.phtml?file=hogyanok/kernel/kernel-hogyan-00

Elég jó leírás, talán csak a kernel konfigurálásáról lehetne részletesebb.

Gunyo Creative Commons License 2001.06.28 0 0 3
http://debian.szintezis.hu/

A doksik kozott sokmindent talaltok!!!!

#ez csak 1 a rengeteg lelohely kozul!!#
#Tenyleg nem art egy kicsit korulnezni, mielott kerdezunk!#

Jo keresgetest! :-)

unix guru Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2
A baj nem azzal vam, hogy kerdez barki barmit, hanem azzal, hogy
1. utana sem nez, pedig ha a beirna nehany kulcszot ide az index keresobe, (kereses a tartalomban), akkor kidobna egy kazal topikot, amibe ha beleolvas, valoszinu, mar fel sem tenne a kerdest
2. nyit egy topikot, amihez hasonlo mar van
3. nyit egy topikot, pedig a kerdes boven belefer a "Kezdo Linuxos problemai plz help! :)"

En sem pingvinnel a kezemben szulettem, de csak vegszukseg eseten kerdezek. Addig meg olvasok, meg keresek, mint a kisangyal.

Egyaltalan nem sertegeteskeppen mondom, meg itt kajakra nem akarok vitazni senkivel, de biztos emlekszel arra a levelre, amit akkor kaptal, amikor regisztraltad magad itt az indexen. Volt benne egy par pont, amolyan jatekszabalyok. Miert baj, ha valaki azokat igyekszik betartani, es esetleg szovateszi masoknak az esetleges eltereseket?!

udvozlettel

Előzmény: Cosworth (1)
Cosworth Creative Commons License 2001.06.28 0 0 1
Ez speciel engem is érdekelne, pedig átnyálaztam a másik topikokat is. Miért baj, ha újra előjön egy téma? Aki akar, válaszol, aki akar, nem. Én nem Pingvinnel a kezemben születtem. Alig 4 hónapja láttam ilyet először.
unix guru Creative Commons License 2001.06.28 0 0 0
Van mar ilyen topik :-(
/usr/src/linux /usr/doc/How-To /usr/share/doc/How-To
antalkx Creative Commons License 2001.06.28 0 0 topiknyitó
Ha már egyszer nem lehet kikerülni... legalább csináljuk fájdalommentesen...
Tudtok jó és érthető leírást arról, hogyan kell kernelt fordítani?
Úgy hogy menjen... :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!