Mer minek írnád alá? Mikor ez nem levél, nem egy cetlire írt üzenet, amit ha nem írsz alá, nem tudják, hogy ki írta. Itt a nicked ott virít fent, és mindenki tudja, hogy azt te írtad. És akkor még néha az aláírás hosszabb, mint a hozzászólás:DD
Szóval, csak ennyi...
Hát, akkor ezt megbeszéltük. De egyre megkérhetlek még ugye,és akkor teljesen elégedett leszek. Kicsit allergiás vagyok az aláírásokra:) Mellőzd, ha lehet... Köszi.
Jaj, nehogy magadra vedd, nem ironia volt, csak egy megjegyzés, gúnyos pedig még annyira sem. Örülök, hogy irogatsz ide, hiszen amúgy is kevesen írnak. Szóval, írjál csak, nyugodtan!
„Gyanakodva fogadtam a szavakat, mint kerek, tenger csiszolta kavicsokat; kitelik tőlük, hogy egyszer csak karmot eresztenek és átváltoznak valami mássá…”
(Sylvia Plath)
Beszéltük itt régen, hogy hol milyen utalások találhatók SP-ra. Asszem ez nemcsak filmekre vonatkozott... Szóval eggyel bővült ezek száma.
Elizabeth W. többször emlegeti a Prozac országban. Hol fejezet előtti idézettel, hol utalással rá. Majd kimásolom a könyvből ezeket a részeket.
"Az úton senki, és mindenütt, mindenütt szeder,
Szeder kétfelől, de főként jobbról,
Kanyargós szedersor, és valahol
A végén a tenger háborog. Szedrek:
Mint a hüvelykujjbegyem, ébenszín, tompa
Szemgolyók a sövényben, kék-vörös
Létől duzzadnak. Ujjaimra buggyantják..."
Hmmm, na igen az a szedrezés. És még mennyi minden, ami örökké megmarad.
Virginia Woolf topikot nem találtam, viszont szerintem ez titeket is érdekelni fog:
Nicole Kidman, Meryl Streep és Julianne Moore főszereplésével készült egy zseniális film Woolf-ról; Kidman szerintem Oscart fog kapni érte (Golden Globera már jelölték, akárcsak Streepet). Lehet, hogy hamarosan divatba jönnek az öngyilkos írónőknek. :-) [de szép is lenne, ha a Gyűrűk ura-film utáni Tolkien kultuszhoz hasonlóan ezekután a filmek után is mindenhol Woolfot meg Platht olvasó embereket lehetne látni]
Plath film: Christine Jeffs új zélandi, az idei titanic fesztiválon ment az első filmje, Eső címmel, ami gyönyörű volt és így utólag belegondolva volt benne némi plath-fíling, 13 éves kamaszlány beleszeret alkoholista anyja szeretőjébe, gyönyörű képek, szolid családi klausztrofóbia, tragikus végkicsengés, talán kiszemelte magának valamelyik honi forgalmazó, de ismerve őket ehhez nem sok reményt fűzök (talán majd az HBO-n egy-két év múlva...)
Hm, ez szép kis eszmefuttatás volt:) És tutira jókat mondtál. Paltrow-ról elhiszem, hogy el tudja játszani SP-t igazán hitelesen, és alkatilag is elég jól passzol. A többi már tényleg magán a filmen fog múlni, vagyis a rendezésen...
Tegnap ezen gondolkozotam én is -- ti. hogy mennyire múlik a színészen, mennyire a filmen a hitelesség. És 30-70%-ra jutottam a film (rendezés, forgatókönyv) javára. DiCaprio pl. teljesen hiteles volt mint Rimbaud, az Oscar Wilde szerelmei főszereplője is mint OW (az ő nevét sajnos nem tudom). Valamiféle alkati hasonlóság, vagy elhihetőség mindenféleképpen kell (a fórumban is erről írnak). Ellenpélda: Dosztojevszkij figurája Makk K. filmjében. Ő nem hozta a maga 30%-át, pedig a film magában nem volt rossz.
Hát, ez is valami azért. Hogy magyarul ennyit lehet találni róla... Bár szerintem csak Gwyneth Paltrow miatt inkább (Na, tessék, meggyürkőztem a nevével:)