Szerintem is szükséges az altatás, de!!! Levikének is sebes lett a könyöke, felkarja, stb. Egy kis odafigyeléssel ezt el lehetett volna kerülni. Tényleg értenek hozzá, de a körülmények borzalmasak.
Nézd, amennyire én tudom, a kruppot áldiftériának is nevezik, mert akár bele is halhat a gyerek, ha teljesen elszorul a légcsöve. Az izgalom fokozza a légcső elzáródását, tehát a kruppnál a nyugalom - aminek elérése ugyebár egy ennyire kis gyereknél nem nagyon sikerül szép szavakkal - tehát ha aközött kell választani, hogy felvágják a légcsövét és pár napig kanüllel lélegezzen, avagy inkább kapjon egy nyugtató kúpot és ezt megússza, gondolom te sem arra gondolsz, hogy esetleg később lehetnek furcsa tünetei a gyereknek. Nekem az uokahúgom volt kruppos, nos akkor még többször előfordult, hogy a tüneteket annyira későn ismerték fel, hogy a gégemetszést többször is alkalmazni kellett.
Szó nincsen arról, hogy helyesnek tartanám az indokolatlan nyugtatózás, de a krupp esetében két rossz közül a kisebb rosszat kell választani.
bokorka is irta, hogy neked -relative- jo tapasztalataid voltak a Laszloban. En szerencsere sajat elmenyre alapozva nem tudok hozzaszolni a temahoz, csak enkis ketsegbeesett kerdeset tovabbitottam a rutinos topiklakok fele, mivel o ertheto okobol nem volt netkozelben. Mindenesetre szerintem jo, hogy irtal ide, es szeretem, ha sokfele velemeny van mindenrol.
azért attól nem kell felháborodni, hogy a gyereket leszedélják (nyugtatózzák) a kórházban PLÁNE KRUPPNÁL, mert annál hamarabb jön helyre...
A mi esetünkben (hál istennek csak 1x fordult elő) maga a László kórházas doki is beismerte, hogy "...néha furcsák lesznek később a sokáig altatott kisgyerekek, de sajnos muszáj". Ha akár évek múlva bármi gond van a gyerekkel ami távolról is összefügghet az idegrendszerrel, (magatartászavar, akármi) igen hamar meg fogják kérdezni sok más hülye kérdés mellett, volt-e a gyerek altatva? És soha nem lehetsz biztos, nem-e attól van.
Nem teljesen ártalmatlan dolog ez, és végig volt egy olyan benyomásom hogy a saját kényelmük miatt altatnak. Amit írsz (az izgalom elkerülése miatti altatás) az első pár órában-napban lehet fontos, nem egy hétig... Csak hát a magatehetetlenül fekvő kis beteggel kevesebb gond van nekik, mint az éberrel.
Kissé elhanyagolják ott a kis betegeket - pl. abszolút nem mozgatták időnként hogy ne keletkezzenek felfekvései, meg általában nem sokat nézett rá a személyzet (semennyit) a sok óra alatt amíg ott lehettünk.
Remélem rendbejött már a barátnőd gyereke és már tisztábban látják hogy mit tehetnek vagy mit kell tenniük.
De hátha másnak még jól jön később, leirom a mi tapasztalatainkat is.
Egy éve találkoztunk először kruppos rohammal, először az ügyeletre mentünk, onnan kerültünk a Lászlóba. Tény, hogy gyalázatosak voltak a körülmények, és komolyan vették a szabályaikat, de emberségesen bántak a gyerekkel és segitőkészek voltak, ha kérdeztünk, az orvosok is és a nővérek is.
Biztam benne, hogy egyszeri alkalom volt a tavalyi kruppos esetünk, és az óvintézkedések segitségével elkerüljük majd ezt a nyavalyát, de egy év elteltével ismét előjött az ugató köhögés, most rögtön tudtuk, mi ez, ügyeletet kihagytuk, vészhelyzetre ajánlott kúpot beadtuk, és azonnal mentünk a Lászlóba.
Körülmények változatlanok, de megint azt tapasztaltam, hogy az orvosokkal is és a nővérekkel is mindent meg lehetett beszélni. Segitőkészek és profik voltak.
És a felmerülő nézeteltéréseket tudtuk emberi hangnemben tisztázni.
Ebben igazad van, nem is ez a baj. Hanem ahogy hozzáálnak a dolgokhoz. Ahogy kezelik a kis betegeket ott. Az, hogy akkor sem mehettem be a kicsi fiamhoz mikor nem ment a gyógyszer, mondván úgysem maradhatok, a féjemet nem akarták beengedni éjszakára - mondván vannak szoptató nők ( abban a kórteremben nem volt)- komoly balhé után engedték be és azzal a kikötéssel, hogy nem alhat el a széken sem, anyukám szólt reggel, hogy ugyan hozzanak már kaját, az orrát alig szívták - következmény középfülgyuszi - és még írhatnám. Semmibe veszik a kis betegek jogait, kihasználják azt, hogy oda fuldokló gyerekek kerülnek és ezért a szülő iszonyatosan meg van rémülve és nem tiltakozik semmiért. Meggyógyították a fiamat mégsem tenném többet oda be a lábamat.
Ja és mikor bevitt minket a mentő még azt sem mondták el, hogy mi a baja, egy ott lévő szülő mondott el mindent. Ma már 4 gyerekkel tapasztaltabb és nagyszájúbb vagyok, de Levi az első és az első komolyabb problémánk volt.
Bocsánat, hogy közbeböff, mert nálunk most nem aktuális a krupp, bár a családban régen többször előfordult unokatesóéknál, az én lányom "csak" asztmás volt... és egyáltalán nem kívánom vitatni abbéli megállapításaitokat, hogy ebben vagy ebben a kórházban nem bánnak emberségesen a gyerekekkel meg a szülőkkel, pusztán egyetlen egy dologra szeretnék reagálni: azért attól nem kell felháborodni, hogy a gyereket leszedélják (nyugtatózzák) a kórházban PLÁNE KRUPPNÁL, mert annál hamarabb jön helyre... ha valaki eolvassa a krupp (laringitis stb) leírását, ott bizony benne van, hogy az izgalom még jobban összeszűkíti a légcsövet...
Ha súlyos a roham akkor akár 1 hétig is bennt tarthatják. Ebben az esetben mindenképp vigye át szerintem - ha a másik helyen szívesen fogadják. A Lászlóban nem fognak neki örülni, de saját felelősségre bármikor elhozhatja onnan. Magánklinikát sajnos nem tudtok. Javulást és mielőbbi szabadulást a Lászlóból.
nem tudtok maganklinikat, ahova 10 honapos kruppos gyereket lehet vinni?
Szerintetek a Laszlobol at lehet /vagy erdemes/ szallitatni a gyereket masik korhazba? /Az I. Gyerekklinikan elvileg lenne hely./ Hany napig szokott tartani egy lyen kruppos roham kezelese? Egy baratnom van most ott tegnap ota a gyerekkel, de szegeny nagyon ki van borulva attol, ahogy bannak veluk. Mindenkeppen szeretne elhozni a gyereket.
Mi is Micronephrint kaptunk a Lászlóban, és kaptunk otthonra inhalátort. Az inhalátorral és a Rectodelt kúppal eddig még mindig megúsztuk. De ehhez kell egy olyan gyerekorvos akit bármikor felhívhatunk, ha kell hétvégén is megnézi. Eddig szerencsénk volt, olyan komoly rohama nem volt többet, akkor szegény majdnem az intenzívre került, mert nagyon nem akart javulni. De ő 5 éves lesz és remélem ezt a telet már megússzuk, a kicsiknek meg nem lesz.
Igen, nagyon érdekes volt a sztori, de 4 évesen kezdődött Bencénél. Azért volt nagyon jó tapasztalatunk a kórházzal, mert Bence esetében, amikor kruppos rohama volt és mentünk a Svábhegyre egy bizonyos gyógyzsre nagyon sokat segített. Micronephrin a neve. nem tudom , jól írtam e mikronefrinnek kell ejteni. Ezt a gyógyszert kizárólag kórházi körülmények között lehet csak inhaláltatni a gyerekkel, de rögtön segít a kruppos gyereknek.
Otthonra pedig felírtak nekünk egy gyógyászati segédeszközt, inhalátor a neve, amin keresztül pulmicortot és sóóldatot inhalált, amikor már hazaengedték. 1-1 roham után max. 3 napot volt kórházba. Én is vele. Vannak kórtermi szülős ágyak a gyerekágyak mellett, és vannak spéci nagyon szuper mamás szobák napi 6 ezer ft-ért. A kórtermi ágy szülőknek napi 2000 ft, itt több szülő van együtt a kórteremben. A másik szoba esetében csak a gyerek és a szülő teljes kényelemben, ami ilyenkor nagyon sokat jelent.
Ha elmúlik a roham, mindent megtesznek h. teljesen kivizsgálják a gyerekeket. Bencénél most is zajlik egy vizsgálat-sorozat, h. teljesen feltérképezzék a betegségét.
Ez érdekes, hogy 4 évesen kezdődött a krupp. Addigra ki szokták már nőlni. Én remélem, hogy nem lesz szükség rá, ha meg igen akkor marad a Törökbálint, az is elég jó helynek tűnik.
Az én Bence fiammal is sok dokit megjártunk. Kruppos 4 éves kora óta. Most 6,5 éves. Idén még lekopogom, nem volt semmi gond. Plusz még a férjem gyermekkorában végig asztmás volt.
Bp-i viszonylatban a SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET a legjobb, szerintem. A gyerekkel együtt be lehet feküdni, és minden doki nagyon érti a dolgát. Dr. Kaszó Beátát ajánlom, mert szerintünk nagyon odafigyel a gyerekekre és nagyon lelkiismeretes.
Nem szeretnék senkit megbántani, csak ajánlom a doktornőt bizalommal.
Az érdi sztk-t nagyívben kerülöm, mi a II. Gyerekklinikára járunk. Immunológián már jártunk, azonkívül, hogy magas a fehérvérsejt és a májfunkció semmit nem találtak. Ezek pedig nem rájuk tartoznak, hétfőn lesz új vérvétel. A savós az amikor nincs benne baci ugye? Nekünk most ez a helyzet. Ti hova jártok fülészetre?
Nem Érd, Tárnok. Az enyhe roham is kegyetlen, a durvább milyenségébe bele sem merek gondolni. Azért az nagyon megnyugtat, hogy 10 perc alatt eljutunk a kórházig, ha van valami. Olvastam Gergő fül-gondjáról. A nagyfiam /4 lesz januárban/ február óta szenvedett állandó fülgyulladással, hol savóssal, hol gennyessel. Kivették az orrmanduláját, felszúrták többször, mire eljutottunk az immunológiára, ahol kiderült, hogy poratka-allergiás. Kap gyógyszert, és persze atkamentesítettünk, amennyire csak lehet. Nem is tudom elhinni, de ez 4 hete történt, és azóta ép a füle! Szegénykém sokszor olyan süket volt hetekig, mint az ágyú. Nálatok vizsgálták ebben az irányban a kicsidet? Sajna a kicsinek is már elkezdődtek e fülfájásai, 6 nappal az első után jött a második felszúrás, hála az érdi sztk hozzáértésének. A mi dokink szabin volt, azért vittem Érdre, hiba volt. Ti hová jártok fülészetre?
Üdv az érdiek klubjában!!! 3 hete voltunk Krisztiánnal Tbálinton, asztmás nehézlégzés miatt. Én is arra gondoltam ha gond van oda fogunk menni. Annak idején Levit mentővel vitték ( én persze mentem vele ) a Lászlóba, életemben nem hallottam addig a kruppról, csak nagyon be voltam tojva, mert Levinek nsgyon súlyos volt, majdnem intenzívre került, tényleg fuldoklott. Persze ott nem mondtak semmit, a kezembe nyomtak egy papírt, hogy " amit a kruppos gyerek szüleinek tudni kell" és annyi. Miközben vártam, hogy a férjem értem jöjjön az éjszaka közepén egy másik szülő mgyarázta el a lényegét. Na ennyit az orvosokról. Aztán a gyerekorvosunk hívta fel a kezelőorvost, hogy mondja el pontosan mi van, mert nekem alig mondtak valamit hiába kérdeztem.
soha ne legyen rá szükségetek, de ha mégis, akkor Törökbálintra, a tüdőszanatóriumba. Kisfiam (2 éves) kb. fél évvel ezelőtt minden előzmény nélkül kezdett el éjjel kruppozni, előtte sose láttam-hallottam ilyet, de annyira ugatott, hogy egyértelmű volt,ez krupp. Az érdi ügyelet perceken belül kijött, és egyből kaptuk a beutalót Törökbálitra. Kedvesek, alaposak, szuperek voltak, szerencsére nem kellett bennmaradnunk, mert csak enyhe roham volt. Van ismerős kisgyerek, akit más légúti panasz miatt rendszeresen ott kezelnek, és csak jókat mondtak az osztályról. Aludni azt hiszem, külön szoba is van a szülőknek, de ha sír a gyermek, rögtön szólnak. De tudod mit, belülről sose lássuk azt a helyet!
És 4 éve mikor a fiam bennt volt, kijelentették, hogy csak az maradhat éjszakára aki nem alszik el a széken ( ágy nincs is ), mert azzal zavarja a nővérek munkáját. Így szegény férjem egész éjjel walkmannel a fején olvasott a sötétben. Az biztos, hogygondban leszek ha neadjisten menni kell. Mert oda nem! De akkor hova?
Borzasztó...pedig nem Koszovóban, vagy Irakban vagyunk, ahol lepedőn kívül jóformán semmi nincs. Olyan bunkó a hozzáállása némelyiknek, hogy az ember leordítaná a haját, ha nem volna elég baja amúgy is.
Mi többször voltunk már a Lászlóban, és vegyesek a tapasztalatok. Van egy csomó kedves és lelkes orvos/nővér, de nem mindig ők vannak műszakban.
Pld. egyik nap az aznapi nyanya miatt be sem vihettem párnát magamnak, a másik ápoló meg egy szót sem szólt, amikor a földre helyezett párnákon elaludtam, még be is takart:)
Tisztelt Egészségügyi Minisztériumi osztályvezető, tisztelt László kórház orvos Igazgatója és Betegjogi képviselője!
Amennyiben olvassa jelen írásomat és megtisztelne azzal hogy végigolvassa az alábbi topicot, véleményével, javaslaival kérem jelentkezzen az ltd@freemail.hu címen. Amennyiben idáig elolvasta jelentkezhet egy sörért.
Ha végigolvasod a topicot, azt hiszem, találsz alternatívát.
Nekünk az első eset óta bent van a eü könyvébe a térkép, hogy hogy budán hova is lehet menni, ahol szintén ellátnak kruppos gyerekeket. Ha nem találod meg megnézem Neked otthon.
Idén az első alkalommal amikor bármi légúti probléma volt, mentünk a Gellért sóskamrájába szuszogni. A hétvégén a Szemlőhegyi barlangban voltunk kirándulni, mert annak a levegője is áldásos minden ilyen esetben. És nagyon remélem, hogy ez az óvintézkedés elég lesz.
Ha tudtok járni a Gellértbe, nagyon ajánlom, de sok helyen van sóbarlang, próbáljátok ki valamelyiket. Nekem azért tűnik jobbnak, mint az otthoni inhalálás, mert nem elbliccelhető és nem vita hogy csinálja-e, ha egyszer ott van a barlangban.