Köszi a Bíztatást ;), úgy látszik, imáim meghalgattattak. A fácska nagyon kopasz lett, de kb egy hete megállt a levélhullás, és új hajtásokat hoz. Volna azonban némi tisztázni való:
1. Én úgy gondoltam, hogy ezeknek a trópusi n9övényeknek sok fényre, és rel. meleg helyre van szükségük. Nos, lehet ez nem jött be, így behoztam az üvegezett erkélyről, és az ablakba tettem a radiátorra. Kb ekkor kezdett el javulni, lehet az erkély huzatos volt neki. 2. A teleltetéséről semmit sem tudok, nem tudtam, hogy különleges bánásmódra van szüksége. Erről tudnátok nekem többet mondani? 3. Nem tudom, hogy mi lesz vele télen, mert a radiátoron nem maradhat max, a fűtési szezon kezdetéig, de utána hova rakhatom? Az erkélyünk télen nagyon hideg, mert nem szigetelnek igazán az ablakok, nem is duplaüveges, nem értem én a tulajt, hogy ez miért jó (ja, igen ha nem említettem még, panelban lakom albiban.) 4. Mivel a fácska eléggé megkopaszodott, de hoz új hajtásokat, nem tudom, hogy nem volna e érdemes visszametszeni? Vagy ezzel várjak tavaszig? Végülis nincsen elbokrosodva, és a hajtások is főként az égak végén vannak, de remélem a törzshoz közelebb sem marad levél, virág nélkül.
Asszem ennyi kérdésem van most, és mégeccer köszönöm a segítséget.
Igen ez igy helytálló. Nagy valószínű a hirtelen környezet változás, minden citrusnál hullást okoz. jövőre, ha jól telelteted már dugig lesz terméssel:)
kedves ROCHA! Sjohn kivalo szakember , mindenben hallgass ra . Tavasszal en is vettem egy gyonyoru mandarinfacskat 90 cm magas ---volt--- mar JOVAL nagyobb es akkor televolt kb 100db mandarinkaval, es sok viraggal MIND elpergette nagy banatomra .Azota csak NŐ es en pedig remenykedem ...
Szobában is tartható. Tedd ki az erkélyre , jó szellőző , de nem huzatos helyre , ha nagy a meleg esetleg spriccelgesd esővízzel , és ne ess kétségbe , meg kell , hogy szokja az új helyét.
Jösz a gyors választ, de sajnos nekünk nincsen kertünk. Van szobánk, és peüvegezett erkényünk, nyitható ablakokkal dényugat nyugat irányba ;) A leírás szerint ez valamiféle szoba mandarin.
Nem kell zacskó alá rakni. Tedd ki a kertbe egy fa alá , hogy csak szűrt fényt kapjon! Citrusoknál előfordul , hogy a környezetváltozás miatti stresszre így reagálnak. Nem kell agyonlocsolni a mandarinok nem olyan vízigényesek , mint a citrom.
Sürgős segítségre van szükségem. A párom kb 3 hete, vagy egy hónapja vásárolt egy mandarinfácskát [CALAMONDIN (citrus madurensis)]. Épp virágzott, amikor elhozta a boltból, volt rajta kb 2 termés, meg vagy 5 kezdemény. Az utóbbi időben elkezdte nagyon hullatni a leveleit, terméseit. A tartási szabályokat, amelyeket a növényhez kapott leírás, illetve növényt termesztő/terjesztő cég honlapja (http://www.citrusplants.com) tartalmazott, véleményem szerint betartottam. Az ablakunk délnyugati-nyugati fekvésű, de ebben a nagy melegben nem mertem kitenni a közvetlen nap fényének. Segítséget kérnék, hogy mitévő legyek most, illetve elképzelhető, hoyg félreértelmeztem valamit az angol leírásokban, így egy pontos tartási útmutatást is kérnék Tőletek. Próbálok feltenni képet a fáról (kb 18-20 cm magas)
illetve a lehullatott levelekről, termésekről
amelyek között szerintem van "egészséges" is, így nem értem mi a baj. Tegyem párás környezetet biztosító nejlonzacskóba? Vagy tegyem ki közvetlen napfényre? A földje mindig nedves, de nem tocsog a víztől. Kérlek segítsetek!
))))) van tyukkakam)))) DE csak pianaoban !!! teszek esovizbe, es azt fog kapni . Ugy szoktam a marhatragyaval is hogy egy rossz vederben aztatom es mindig feltoltom esovizzel es , abbol teszek a locsovizebe.
Azt mar eszrevettem hogy nem nagyon szereti a tuzonapot es ennek megfeleloen, olyan helyen tartom a citromokkal egyutt.
Hat csontliszetm az nincs , de ))) ne nevess ki, regsregi csontott ha talalok azt szoktam porratörni, az is van a foldjukben .Lehet hogy attol olyan szep zoldek....))
Most eppen kethetig nem kapnak csak sima esovizet , hogy feléljek az eddig adagolt tapanyagot.
Csak ne lennek olyan turelmetlen , hogy lenne mar eheto gyumolcsom ,, de a citrom eseteben , mar a viragbimbonak is orulnek .)))
Foszfortartalmú műtrágyával locsold , vagy ha kapsz , akkor csontliszttel szórd be a talajt! A marhatrágya tavasszal jó átültetéskor , a főldbe keverve. Ha van baromfitrágyád /tyúxar:))/ azt hígítsd fel , az is jó , de vigyázz , mert ha túladagolod kiégeti még a cserép alját is! Mezőgazda boltban lehet venni készen Guanó néven. Arra azért figyelj , hogy ne trágyázd agyon őket , mert pont az ellenkező hatást éred el , mint amit szeretnél. A mandarin nem szereti a nagy meleget , mint a citrom , tedd fa alá éppen csak szűrt fényt kapjon , a szárazságot is jobban elviseli. Most mikor ilyen melegek vannak , esténként locsold meg a leveleit is esővizzel , mert a csapvíztől foltos lesz!
... es lila a mandarin viraga,,,, vagy ez csak pelda , ???
Ez feheret viritott. Amint latod , azok a felfele toro agak lettek tavasszal lecsipve, ha nem teszem akkor azok mar felmeteresek lenennek .CSAK az uj hajtasokat vagtam vissza .a tobbihez nem nyultam .A tobbi a bolti allapotaban maradt .
Naponta nezem mar itt lenne az ideje hogy viragozzon...szerinted jo neki a vizben aztatott marhatragya leve ha bekeverem az esovizbe ,,,???
Most nálam csak ilyen egyes virág van. Mint a képen látható, az ág legvégén lesz a virág. Ha később tovább nő a növény, akkor a felső levelek hónaljából jönnek az új hajtások.
A visszacsípésnek a fa formázása, az elágazásoxámának növelése a lényege. A képeden is láthatók a koronából főleg felül kilógó hajtások, amiket visszább kell venni. De elvileg lenni kellene olyan kevésbé agresszíven növő hajtásoknak, amik nem, vagy nem nagyon lógnak ki a formából, ezeket kell meghagyni termőnek. Ha túl sok nitrogént kap, pl. levéldísznövényeknek való tápot, akkor nagyon nő, és nem marad meghagyható ágvég. A mandarin évente többször is nekiindul, és mindig hoz virágot. Legalábbis, amit én ismerek.
100 koruli gyumolcske , es sok virag volt rajta de ezek lehullottak az atultetest kovetoen ezutan kezdett el,nagy erővel, uj hajtasokat nevelni amiket visszacsiptem 5-6 level utan ezutan csak szep es sotetzold egszseges a noveny de csendben van .
??????jajde ramijjesztettel. tejoeg ! nem kellet volna ??? Az obiban is azt mondta a kertesz , mas kertesz is , hogy 4-5 levelenel visszakell csipni, acitrusokat mert a negyedik agvisszacsipes ---elagazas--- utan hozza a viragokat . De ahogy elnezem a szuper formas mandarinfacskamat , visszamenoleg minden ag visszavolt vagva .... es 100 koruli gyumolcs , es sok virag ,,,MOst akkor mit csinaljak ???akkor most leshetem en a viragokat ?? nem lesz rajta ???
Nem tudom, mennyire volt jó ötlet lecsípkedni a hajtásvégeket. Az én mandarinom, mexerintem minden mandarin a hajtásvégeken hozza a virágot, már ha a gazdája le nem csípkedi. :)
Azert jo lenne ha a mandarinos topik nem halna meg .
Nekem is van , aprilisban vettem , az OBI-ban . tele gyumolccsel ,viraggal de mind lepergett rola , a levelek megvannak sot SOK-sok uj hajtas lett rajta az atultetes utan .Ezeket hajtasokat ,, szinte minden ag vegen jott, ezeket 4-5 levelnel visszacsiptem igy olvastam... Most arra varok, hogy viragozzon vegre , de ugy latom hogy megint hajtasok jonnak egy par helyen .nagyon szep egeszseges maga noveny. Kapott citrustapot es marhatragya aztatott levebol ---nem egyszrerre a citrustappal .... tettem az ontozovizbe . ugy hallottam az inditja meg a viragzast .
ebben lehet valami, mert a BeneLaszlonal vett kumkvatom , --koktelnarancs--mar elobb jol beontoztem es most egyszerre hoz viragokat es hajtasokat is , nagy boldogsagomra .
Most este ahogy öntöztem a növényeimet látom, hogy a mandarinfám elkezdte a vitágbimbójait hozni, nagyon örülök neki, mert nagyon finom mandarint terem.
oltásfajtája válogatja... oldalékezésnél nem kell megvágni oltás elött, szemzésnél sem. Párosításnál és a héj alá oltás bizonyos eseteinél meg kell. Én oldalékeléssel szoktam, meghagyom a lombozatot, mert ugy figyeltem meg hogy akkor hamarabb ered. De gyökérnyak környékén érdemes, olyan 5-10 cm magasan. üdv.
fater is nagy "oltó művész", majd kifaggatom, hogyan kell csinálni. Viszton akkor még sokat kell várnom, mert az átmérőjük olyan 1mm körül van. :) Kicsik még. Annyit még, ilyenkor csak a szárat hagyjuk meg? Tehát levágni mondjuk 20centi magasan, és oda beoltani a szemet/hajtást?
Akkor kell oltani ha már legalább 2 mm-es a szára, de ebbe csak gyakorlottabbak tudnak biztosan, legkényelmesebb 5-6 mm es szárra oltani. De ha nemes oltóhajtásod van mindegy mekkora növénybe oltod, csak megeredjen. Hogy kell csinálni hát neten utánanézel mert elmagyarázni nehézkes. Az ékoltás és a héjalá oltás jó biztonsággal alkalmazható citrusoknál. üdv
:( Hát, bocsánat. Én meg azt nem értem, miért kell ezt ilyen komolyan venni, nem is cikizés ez, te írtad, citromfán volt a mandarin. Mosolyog az ember, aztán kész. No de mindegy. Viszont, én meg magról indítottam mandarint, már kikeltek... csak még kicsik. Narancsok is vannak, azok már 12cm körül vannak. Mikor kell majd oltani, ha azt akarom, hogy teremjen? És hogyan?
Ha jobban megnéznéd ez nem citromfa, hanem mandarinfa, ha nem hiszed el, hogy ez mandarinfa akkor lefényképezem vele együtt a citromfát és láthatod hogy nem egyforma levelük van. Miért jó neked ez a cikizés mivel nincs is igazad.
Én is szeretnék mandarinfát, csak az a baj, hogy most egy világos, de északi fekvésű albérletben lakom. Szerintetek nagyon rosszat tenni neki, hogy sosem kap direkt napfényt?
Nyáron szoktatás után szabadban, de ne érje túl sokáig a nap, télen világos, 15 fok alatti helyen. Nyáron bőséges locsolás, utána várd meg, míg a föld teteje mexárad, és akkor locsolj újra. Télen csaképp hogy száraz ne legyen. Vegyél rá citrustápot, és az utasítás szerint használd.