No itt van a kutya elásva. Inkább szívok az elejen egy picit vagy nagyot, hogy a szavaiddal éljek, minthogy Windowst lássak a monitoromon. Mint írtam seemmiképp nem lesz windows a gépemen. Tehát 2 megoldás maradt vagy MAC ami ugye igen drága vagy PC linuxal. Maradt a pingvines PC. Ezt vegyük alapnak. már csak az a kérdés, hogy melyik LINUX?
Amúgy ezt már megbeszéltük a családban és mindenki egyetértett azzal, hogy ne legyen windows.
Segítsetek ha tudtok!!!!
Ha ezt azt nem tudok vele megoldani az nem nagy gond, a lényeg hogy azért a túlnyomó többsegben megoldhassam vele amit szeretnék. Mint írtam a játék nem mérvadó!!!! Eddig sem játszottunk a számítógépen ezután sem szeretnénk. Erre ott a PS2.
Gratulálok ahhoz, hogy ennyi téma közül sikerült kiválasztani, melyikben tedd fel a kérdésedet. Kicsit el is szomorodtam, hogy mégsenem sikerült, hiszen kettőbe is beküldted.
Ha már előre eleged van a linukszból, akkor ne válaszd azt. Vedd meg a windowst, megéri. Sok szívástól mented meg magad vele.
Sziasztok! Azt hiszem a nick nevem majd mindent elárúl. Régi motoros vagyok a számítástechnika világában a magam 23 évével amit saját computer elött töltöttem el. De most fogom első Intel procis gépem megvásárólni. Eljött az idő mikor kénytelen vagyok meglépni ezt pedig ha tehetném nem tenném, de eljárt az idö a 68K felett. Xal most veszem meg első PCmet. Nem fárasztalak benneteket azzal, hogy miylen alaplapot és vagy procit vegyek mert ez már eldőlt nagyjából. Anyagi lehetőségeim csak egy olcsó alapalap és egy még tűrhető celeron procit engednek meg. Viszont amihez ragaszkodom, hogy nem szeretnék Windowst látni a saját íróasztalomon!!!! Ez már tuti. Így is több időt töltök Windows környezetben mint amit szeretnék. A kérdésem az lenne és ha tudtok segítsetek, hogy melyik LINUX változat lenne otthonra a legjobb választás amit az egész család használni tud. Tehát nem csak én hanem a feleségem és 10 és 7 éves gyermekeim is. Tehát lehessen vele fílmet vágni, nézni, zenét hallgatni DVD-t írni és DVD filmeket készíteni is. A játék az nem lényeges szempont, de nem baj ha az is megy. A netet már meg sem említem.
Kábeles netelérésem van. Minden választ és segítsége előre is köszönök. A válaszok jöhetnek az email címemre is nem csak a fórumba. Üdv l!!
Van valakinek tapasztalata M$ Moble (MDA Vario/Qtek 9100) és linux összepárosításán?:P Kontact vagy evoval szeretném szinkronizálni usbn vagy BTn keresztül...
Tud valaki mondani olyan urmi forrást ami megy? vagy nálam van gond mert ezeket használom urpmi.addmedia --update updates ftp://mandrake.contactel.cz/Mandrakelinux/official/updates/2006.0/main_updates/ with media_info/hdlist.cz urpmi.addmedia plf-free ftp://spirit.bentel.sk/mirrors/plf/mandrake/free/2006.0 with hdlist.cz urpmi.addmedia plf-nonfree ftp://spirit.bentel.sk/mirrors/plf/mandrake/non-free/2006.0 with hdlist.cz urpmi.addmedia main ftp://mandrake.contactel.cz/Mandrakelinux/official/2006.0/i586/media/main with media_info/hdlist.cz urpmi.addmedia contrib ftp://mandrake.contactel.cz/Mandrakelinux/official/2006.0/i586/media/contrib with media_info/hdlist.cz urpmi.addmedia jpackage ftp://mandrake.contactel.cz/Mandrakelinux/official/2006.0/i586/media/jpackage with media_info/hdlist.cz
urpmi.addmedia 2006_community-plf-free ftp://ftp.planetmirror.com/pub/plf/mandrake/free/2006.0 with hdlist.cz urpmi.addmedia 2006_community-plf-nonfree ftp://ftp.planetmirror.com/pub/plf/mandrake/non-free/2006.0 with hdlist.cz urpmi.addmedia 2006_community-main ftp://mandrake.contactel.cz/Mandrakelinux/devel/2006.0/i586/media/main with media_info/hdlist.cz urpmi.addmedia 2006_community-contrib ftp://mandrake.contactel.cz/Mandrakelinux/devel/2006.0/i586/media/contrib with media_info/hdlist.cz urpmi.addmedia 2006_community-jpackage ftp://mandrake.contactel.cz/Mandrakelinux/devel/2006.0/i586/media/jpackage with media_info/hdlist.cz
Vala egy másik gondom is és itt nem találom, h mi a baja... KDMet használok és amikor KDEt indítatok nem a startkde fut le valamiért hanem az xtermet hívja meg... hol tudom ezt beállítani?
Szerintem ez valami Mandrake specifikus dolog lehet - nem ismerem -, mert Fedora is rpm alapú, és semmi gond a frissítésekkel. Itt is van az rpm fölött egy réteg, yum névre hallgat.
Lehet, h én vagyok naiv de nem értem, h miért kell a szerencsétlen állandóan beállítgatni, ha a cups frissül...
rpmmel is lehet valami... ugaz a grafikus felületből frissít, de kevesebbet, mint at urpmi szokott: urpmi.update -a urpmi --auto-select --no-verify-rpm
viszont most az utolsó parancs csak áll és áll... Tetszik a Mandrake, mert SÜSÜ kaméleonnal ellentétben bel lehet nyúkálni a konfigba, de ez az rpm csomag kezelés ez borzalom.... dpkgnál egy csomag lista frissítés kb 1MB a rendszeremen rpm alatt meg cirka 100MB:o
Gondolom, az új csomagban a konfigurációs állomány (is) változott, ezért nem segít a csomag leszedése és újrainstallálása. Nem az rpm hibája lesz. Ha szerencséd van, a régi konfigurációs file-t megtalálod filenév.rpmsave néven.
Van valakinek ötlete, h a turboprintemmel mit csináljak? eddig istenien működött, de most vagy a csomi vagy a rpm megzakkant és eltávolításra telepítésre nem reagál, pedig SOS kellene, mert nélküle nem tudok nyomtatni.
Nos a SuSE-ból az mplex-et átmásoltam a Mandrivába, és így is elszállt. Ebből arra a következtetésre jutotam, hogy nem biztos hogy az mplex-szel van a bibi, hanem valami mással, amit ő hív be. Ebből épp az ellenkezőjére kellett volna következtetned... próbáld meg a saját gépeden fordítani a kérdéses programot.
Értem. De vajon melyik program nem tetszik neki? Említettem, hogy SuSE is van a gépen, és ott megoldja a feladatot?
Nos a SuSE-ból az mplex-et átmásoltam a Mandrivába, és így is elszállt. Ebből arra a következtetésre jutotam, hogy nem biztos hogy az mplex-szel van a bibi, hanem valami mással, amit ő hív be. De az melyik lehet? A hibalog.txt szerint ezeket hívja meg:
Kavarognak itt a dolgok... 1. open (..O_CREAT...) file létrehozást jelent 2. ami sikerült is 3. ezután elszállt SIGILL-lel, ami érvénytelen utasítást jelent(het), pl az MMX,SSE,x86-64 és a többi mágia nem úgy áll a gépeden mint azén aki a programot fordította.
A konkrét hibaüzenetben illegális utasítás miatt keletkezett kivétel, amelyet a kernel supervisor hívásban a process beszántásával és helyének felsózásával jutalmazott. Rövidebben szólva: hibás a kód. Az a program, amit futtattál.
Ha meg arra szeretnél kilyukadni, hogy miért állítottam azt amit, akkor azért mert az open("final.mpg", O_WRONLY|O_CREAT|O_TRUNC|O_LARGEFILE, 0666) = 5 azért nem sikerül, mert el sem készült.
Pedig arra akart kilyukadni. Amikor létre akarsz hozni egy file-t, írásra kell megnyitnod, ekkor az létrejön 0 hosszúsággal, aztán írsz bele, majd lezárod. És itt éppen az írásra nyitás nem sikerült. Ki tudja, miért? Például nem sikerülhet azért, mert az illető könyvtárban nincs írási jogod.
Szia! Ezt most nem értem. Fájlt többféleképpen létre lehet hozni. Szöveges fájlt egy szövegszerkesztővel. Avi fájlt mondjuk a gv4l alkalmazással. Ez pl. felveszi a tv-ből a műsort. Általában egy alkalmazás hoz létre egy fájlt. Én sehogy. Ha meg arra szeretnél kilyukadni, hogy miért állítottam azt amit, akkor azért mert az open("final.mpg", O_WRONLY|O_CREAT|O_TRUNC|O_LARGEFILE, 0666) = 5 azért nem sikerül, mert el sem készült.
Ha még jól értem az angolt, akkor az open=megnyit, kinyit Ha létrehozná, akkor minimum make lenne a logban.
Az mplex feladata lenne létrehozni ezt az avi fájlt az m2v és ac3 fájlok összemixelésével. És mint említettem eme open előtt nincs semmi error, oops, vagy failed.
A legutolsó lib amit behív az ez: open("/lib/tls/libc.so.6", O_RDONLY) = 3
Ezután még lefut egy csomó minden hibajelzés nélkül. Megnyitja ezt, open("shrinked.m2v", O_RDONLY|O_LARGEFILE) = 3 Aztán ezt open("movie.ac3", O_RDONLY|O_LARGEFILE) = 4
Visszatérve a SIGILL-re. Megnyitná a még el sem készült mpeget. Miért?
Ez alapján próbálkozom egy dvd másolással, de az mplex-nél megáll a művelet. Ha user-ként, ha root-ként próbálom nem számít neki. A hibaüzenet semmire nem enged következtetni.
mplex -v2 -f8 -o final.mpg shrinked.m2v movie.ac3 INFO: [mplex] mplex version 1.8.0 (2.2.4 $Date: 2005/08/28 17:50:54 $) INFO: [mplex] File shrinked.m2v looks like an MPEG Video stream. INFO: [mplex] File movie.ac3 looks like an AC3 Audio stream. INFO: [mplex] Video stream 0: profile 8 selected - ignoring non-standard options! INFO: [mplex] Found 1 audio streams and 1 video streams INFO: [mplex] Selecting dvdauthor DVD output profile INFO: [mplex] Multiplexing video program stream! --DEBUG: [mplex] SETTING video buffer to 232 INFO: [mplex] Scanning for header info: Video stream e0 (shrinked.m2v) INFO: [mplex] VIDEO STREAM: e0 INFO: [mplex] Frame width : 720 INFO: [mplex] Frame height : 576 INFO: [mplex] Aspect ratio : 4:3 display INFO: [mplex] Picture rate : 25.000 frames/sec INFO: [mplex] Bit rate : 8000000 bits/sec INFO: [mplex] Vbv buffer size : 229376 bytes INFO: [mplex] CSPF : 0 INFO: [mplex] Scanning for header info: AC3 Audio stream 00 (movie.ac3) INFO: [mplex] AC3 frame size = 768 INFO: [mplex] AC3 AUDIO STREAM: INFO: [mplex] Bit rate : 24576 bytes/sec (192 kbit/sec) INFO: [mplex] Frequency : 48000 Hz INFO: [mplex] SYSTEMS/PROGRAM stream: Érvénytelen utasítás
Kész. Kipróbáltam az LC_ALL=en_US mplex -v2 -f8 -o final.mpg shrinked.m2v movie.ac3 parancsot is, hátha englishül jön az üzenet, de nem, és még a hibajelenség is fennáll.
A rendszer Mandriva 2006, a kernel 2.6.12-15mdk. Az mplex elvileg a legújabb, de átmásoltam a SuSE-ból az mplexet, de azzal is ezt csinálja holott az méretileg jóval nagyobb. Nem mintha számítana. (Csak a denevéreknél lényeg a méret) http://index.hu/tech/tudomany/betmen060125/
Mandriva mplex 21352 SuSE mplex 144753
Ebből arra következtetek, hogy nem az mplex a hibás, hanem valami más amit még ő hívna be? Egy lib?
Azt már tudom hogy az mjpegtools csomag része. Az meg elég vaskos. Sok csomagot tartalmaz, és nem tudom hogy hogyan vannak kölcsönhatásban egymással. Jó lenne megoldani ezt a dolgot.