Nálam még nagyon kicsik a fák. 1-2 szem süni növöget itt-ott. Viszont van egy, amelyik akkora,mint egy teniszlabda, pedig a fa még csak a derekamig ér. Remélem nem fog megszakadni.
Érdekes módon elég sok fánál jön alulról oldalhajtás az alanyokról. Bízom benne azt jelzi, hogy a gyökérzet jó erőben van.
Ha jól látom, ez alatt otthagytad a zacskót. Szerintem befülledt a gyökere. Meg nem tudom, mi vele acélod, de ezek a cserpek nagyon kicsik, vagy ki kéne ültetned, vagy nagyobb cserépbe át.
Vettem a kertészetben 3 db konténeres gesztenyefát. Hazavittem ér kiraktam őket az erkélyre északi oldalra a nap csak kajnalban söt oda 1-2 órát.
A háromból az egyiknek a levelei már a második napon elkezdett hálósan sárgulni. Mintha tápanyaghiányos lenne. Ma egy hete vannak az erkélyen és ez az egy már erősen barnul a másik kettő szép. Van valami ötletetek?
Több információt én sem találtam róla. Főként a finom aromás ízét emelik ki. Szerintem is sativa lehet, bár mások is kísérletezhettek egyéb eredetű magoncokkal. (Ha már kereskedelmi forgalomban kivihetik az országból, akkor nem kéne valami pontosabb eredetmehatározás?) Kéregelhalás elleni ellenállóképességét sehol sem említik. Lehet még nincs róla elég tapasztalat.
Melivoias (Voloy-Pilioy) Chestnut Variety - Tsesmelis Fruit & Nut Nursery Ezt találtam rola . Azt írja ,hogy bő és nagy méretű a termése . Valamint közép erős növekedésű és ellen áll a betakarítás utáni betegségeknek , de nem tudom hogy ezt milyen betegségekre érti. Görög eredetű magonc ,gondolom hogy C. Satíva magonc lehet.
Köszönöm, de ezt előbb járjuk körbe, mert abszolút laikus vagyok.
Nincs oltóvesszőm. Ami esetleg lehetett volna, az már megindult. Számomra az is kérdéses, hogy az alany mérete alkalmas-e. Az alanyt az őz megrágta, így a vezérág vissza van vágva kb 10 cm magasságra. Onnét mint egy bokor több oldalága fejlődik, de az egész növény jelenleg kb. fél méteres bokor. A vesszők átmérője max 2 mm, a csonkolt vezérág is max 6-7 mm. Erre lehet oltani? Mert ha igen, akkor is csak jövőre tudok oltóvesszőt elrakni. Hacsak nem neked van.
Úgy látom,hogy ez egy régebbi 1999 -s cikk 8 kínai kísérleti fajtárol észak Olaszországban . Ami meglepett a cikk szerint ha jol olvastam, hogy egyik fajta se immúnis a kéregrákra .
Dehogynem ,szívesen beoltom . Én május közepe felé kezdem oltani az enyéimet a fagyos szentek után ha megjön a meleg idő. Van vannak vesszőid a hűtőben elrakva az átoltásra?
Megindultak a gesztenyék. Az első telkemen, ahol az oltványok kipusztultak, maradt 3 db fa. Egy Kőszegszerdahelyi, egy bolti magonc és egy valami, amit porzóként adtak a hibridekhez. Ez a porzónak adott egész életerősnek tűnik. Szívesen próbálkoznék az oltásával, de mivel az alma oltásaim sek sikerültek, így nem sok esélyt látok rá.
Ha már neked ilyen jól sikerültek az oltásaid, nem vállalnád be nálam ezt a fácskát?
Nógrádban még alszanak a rügyek. Szerencsére, mert az elmúlt hetekben még fagyos reggelek voltak.
Nálam szinte teljesen pótolni kellett a fákat, mert nyáron kiégtek. Egy fa van, ami idén már a 4-dik évét kezdi, de az sincs 1 méternél magasabb. Idén feljebb veszem az öntözési mennyiséget.
Nekem a hűtőben 2 db kínai mag megindult. Én sem tudom hova ültessem, de több telket már nem szeretnék.🙂
Nálam az oltott bdb szépen indul. 4 db 4 éves elvileg iharosberényi magonc, 7 db tavalyi "tesco-s" magonc, és még 6 db idei bdb magonc indul. Egyetlen idei mag nem kelt ki.
Kell vennem valami telket, hogy a kis magoncokat el tudjam ültetni.
Hogy vagytok forumtársak ? Kinél hogy teleltek az ültetett csemeték ? Én ma vettem észre hogy az egyik három éve ültetett Marron de Lyon oltvány kiszáradt . Kiástam a töve még élt de a gyökerek is kezdtek elhalni. Úgy látom,hogy fitoftora /ink/ betegség támadta meg. Nem is csodálkozom ,satívára van satíva oltva és biztos hogy egy érzékeny magonc volt az alany.
Sativából nem hallottam még ilyen óriásról. Minimum valami hibrid lehet.
Kostoltál belőle? Pár évvel ezelőtt vettem az elmondottakhoz hasonlót. Szemre tetszetős volt, de az íze... nem is tudom mihez hasonlítsam, de nem a megszokott finom gesztenyeíz.
A Tesco-ban vettem oriási szemű gesztenyéket , életemben nem láttam még ilyen nagyokat,és nem tudom milyen fajta lehet, sok benne a kerek ,mintha csak egy szem lett volna a kupacsban. Egy csomot elvermeltem magoncnak . Származási országként Olaszország volt megjelölve. Mind Satíva lehet?
Fekete póló... "milyen márkanevet vasaljunk rá?"... Se a fajtajellemzőket nem tudják, se hogy honnan származnak a növények, se azt, hogy épp másfél raklap savanyú földjük van. (2 eladó szerint nincs, nem is volt, és különben is, mi az a savanyú föld...) Boltból kifelé menet találtam a raklapot, és visszavittem 2 zsákot, hogy "ezt kérem"...
A BdB nek nagyméretű hosszú levelei vannak . Jellegzetessége,hogy a levél színe kifejezetten fényes, a fonáka pedig szürkés fehér. Az ágrendszere nem elterülő , hanem egyenes ágakkal felfelé törekvő. A kertészetekben lévő gesztenye csemeték konténerben vannak különböző növekedési fázisban ,ezért nem mindig mutatják a teljes fajtára jellemző tulajdonságokat .