Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.04.01 0 0 188
:)))))))))))))))))))))))))
birs Creative Commons License 2001.04.01 0 0 187
Kedves Feanor!

1Móz 13,8

Üdv:

Birs

Előzmény: Feanor (186)
Feanor Creative Commons License 2001.04.01 0 0 186
Kedves Birs!

1Kor 11,16

Üdv:

Feanor

Előzmény: birs (185)
birs Creative Commons License 2001.04.01 0 0 185
Kedves Feanor!

"Vicces véletlen, hogy az a pár tucat aktív hites, akivel találkoztam, az mind a maradék 0,01 %-ból került ki."
Szerintem csak félreismerted őket. :)

Rendben van. Ha Téged is zavar Isten Igéje, akkor nem másolgatok többet ide. Csak gondoltam egyszerűbb, ha nem kell Neked külön kikeresgélni. Tehát akkor legközelebb csak annyit írjak, hogy: "Kerves Feanor (1Kor 13,1), Üdv. Birs"?

"Attól a Jézustól, Akit én ismerek, akkor sem fogok áttérni ahhoz a szadista zsarnokhoz hasonlító szellemi bálványhoz, akit te reklámozol nekem (és akiben szerintem te magad sem hiszel), ha a pokol összes ördögével riogatsz."
Jól van. Te tudod.
De annyit azért elárulok, hogy az a Jézus, akit én imádok, egyáltalán nem szadista, és nem zsarnok, hanem a legcsodálotasabb, és legfontosabb személy az életemben.

"Voltaképpen engem nem zavarnak ezek a riogatások, csak borzasztó unalmasnak találom, és szánalmasan nevetségesnek, ahogy egy számodra teljesen ismeretlen ember életéről és hitéről próbálsz olyan magabiztosan ítéletet mondani, mintha évek óta ismernéd."
Eddig sem ítélgettelek, csak segíteni szerettem volna. De ha nem, hát nem. Többet nem írok Neked, ha ennyire zavarlak.

"Kicsit persze fáj a dolog, mert azt hiszem, az idetévedő ateisták számára ez a fenyegetősdi igen hatékony ellenreklám Jézusról. Én pl., ha ateista lennék, visítva menekülnék egy ilyen Isten elől, akit itt egy néhányan megpróbálnak eladni."
Azt Te csak hiszed, hogy az Evangélium hirdetése elriasztana bárkit is. Ha ez így lenne, akkor a világon nem lenne ekkora megtérési hullám, mint amilyet az elmúlt években megtapasztalhattunk. Nálunk a HGy-ben is hétről-hétre százával térnek meg az emberek. Mostanában hála Istennek már az idősebb generációból, a 40-70 évesek közül is egyre többen.

"Mindazonáltal hiszek abban, hogy a Lélek ott fúj, ahol akar."
Valóban! Isten Szelleme előtt nincs akadály!

"És persze mindenki ott fújol a másikra, ahol akar."
Amit Te "fujolásnak" hiszel, az a krisztusi szeretet hangja. Kár, hogy félreérted.

"Legyen neked a hited szerint."
Neked is!

"Bár nem tudom, mit fox majd szólni a mennyországhoz, amikor épp be akarsz lépni, és az tele lesz melegekkel. Sarkon fordulsz?"
Ezt már kérdezted korábban is. Szerintem a Mennyország nem lehet "tele" melegekkel, paráznákkal, meg házasságtörökkel, mert Isten Igéje nem ezt mondja. Ha pedig az van megírva, hogy az ilyenek nem kerülhetnek oda, akkor az az igazság, hiszen Isten sohasem hazudik!

Te persze továbbra is kihagyhatod a Bibliából azokat az Igéket, amelyek nem tetszenek Neked, de ne csodálozz, ha nem jönnek be a reményeid.

Bocsánat a zavarásért!

Üdv:
Birs

Előzmény: Feanor (184)
Feanor Creative Commons License 2001.03.31 0 0 184
Kedves Birs!

Nyugodt lehetsz, hogy a hitesek 99,99% nem akarja megszabni az Úrnak, hogy mit tegyen.

Vicces véletlen, hogy az a pár tucat aktív hites, akivel találkoztam, az mind a maradék 0,01 %-ból került ki.

Drága Birs, mi lenne, ha nem másolnád be nekem ide az egész Bibliát?! Ez semmi más, mint floodolás! Elhiszed, hogy futja annyira a bűnös lényem kapacitásából is, hogy ha beírsz egy igehelyet a bevett rövidítésekkel (pl. 1Kor 13,1), akkor azt ki tudom keresni a saját Bibliámból?

Attól a Jézustól, Akit én ismerek, akkor sem fogok áttérni ahhoz a szadista zsarnokhoz hasonlító szellemi bálványhoz, akit te reklámozol nekem (és akiben szerintem te magad sem hiszel), ha a pokol összes ördögével riogatsz. Voltaképpen engem nem zavarnak ezek a riogatások, csak borzasztó unalmasnak találom, és szánalmasan nevetségesnek, ahogy egy számodra teljesen ismeretlen ember életéről és hitéről próbálsz olyan magabiztosan ítéletet mondani, mintha évek óta ismernéd.

Kicsit persze fáj a dolog, mert azt hiszem, az idetévedő ateisták számára ez a fenyegetősdi igen hatékony ellenreklám Jézusról. Én pl., ha ateista lennék, visítva menekülnék egy ilyen Isten elől, akit itt egy néhányan megpróbálnak eladni. Mindazonáltal hiszek abban, hogy a Lélek ott fúj, ahol akar.

És persze mindenki ott fújol a másikra, ahol akar.

Legyen neked a hited szerint. Bár nem tudom, mit fox majd szólni a mennyországhoz, amikor épp be akarsz lépni, és az tele lesz melegekkel. Sarkon fordulsz?

Üdv:

Feanor

Előzmény: birs (183)
birs Creative Commons License 2001.03.31 0 0 183
Kedves Feanor!

"Köszönöm ismételten a kívánságaidat, örültem nekik."
Szívesen máskor is. :))

"Annak is, hogy van olyan HGY-s, aki nem akarja megszabni az Úrnak, hogy kit üdvözíthet és kit nem. :-)"
Nyugodt lehetsz, hogy a hitesek 99,99% nem akarja megszabni az Úrnak, hogy mit tegyen. Ugyanis jól tudjuk, hogy ez nemcsak lehetetlen, de egyben bűnös dolog is lenne. Márpedig akinek vagy egy parányi kis sütnivalója, az nem halmozza a bűneit, hanem inkább végleg megszabadul azoktól. :)))

Én is köszönöm a jókívánságaidat. :))

"Imbecil állat lennék, ha az üdvösségemet a véletlenre bíznám. :-)"
Nem kell ahhoz sem értelmi fogyatékosnak lenni, sem pedig állatnak, hogy valaki elpuskázza az üdvösségét. :-(((

Az igaz, hogy Pál azt írja, hogy "Tudom, kinek hittem". Sőt mondhatod ezt Te is vele együtt akárhányszor, de mit sem ér, ha közben nem fogadsz szót Jézusnak.:(((

"Nem a véletlenre bízom az üdvösségemet, hanem Jézus Krisztusra, aki meghalt, feltámadt, és ül az Atya jobbján."
Krisztust valóban nem lehet "véletlen"-nek nevezni. Nem is állítottam soha ilyet. Meg az is igaz, hogy Jézus meghalt, feltámadt, és most az Atya jobbján ül. De ettől még a pokolba juthat bárki, aki nem tér meg a bűneiből! És itt nem "csak" a melegségről van szó, hanem pl. a paráznaságról, vagy a házasságtörésről is! Sokan hajlamosak azt hinni, hogy ezek nem olyan utálatos bűnök Isten szemében, mint pl. a homoszexualitás. De ez óriási tévedés! Mert bizony, ha én, pl. megcsalnám a férjemet - távol legyen - akkor hiába is fújnám akár kívülről is a Bibliát, én sem menekülhetnék meg sátan örökös „szomszédságától” soha. :(

"(Ha tudsz jobbat, majd szólj, addig maradok Nála! ;-))"
Jézus Krisztusnál nem létezik jobb! Ezért nem tudok én se, sőt nem is akarok jobbat ajánlani Nála! De azzal könyörgöm ne csapd be magad, hogy Te már Krisztusé vagy!

Az általad idézett "Kegyelemből részesültetek a megváltásban, hit által…” nem jogosít fel egyikünket sem arra, hogy bűnben éljünk! Ugyanis az is meg van írva, hogy: „Minket, kik meg voltunk halva a vétkek miatt, megelevenített együtt a Krisztussal, (kegyelemből tartattatok meg!)” (Ef. 2,6) Ebből egyértelműen kitűnik, hogy aki bűnben él, annak még mindig halott a szelleme! Vagyis nem született újjá víztől, és Szent Szellemtől. Az ilyenek pedig nem mehetnek a Mennybe, mert világosan kimondja Isten Igéje, hogy:

"A ki hiszen és megkeresztelkedik, idvezül; a ki pedig nem hiszen, elkárhozik." (Róma 16,16)

Nem az van itt, hogy akit csecsemő korában megkereszteltek, az a Mennybe jut - hanem az, hogy aki meghalt a bűnnek, az menekül meg az örök haláltól! Mert az is meg van írva, hogy:

"Avagy nem tudjátok-é, hogy igazságtalanok nem örökölhetik Istennek országát? Ne tévelyegjetek; se paráznák, se bálványimádók, se házasságtörők, se pulyák, se férfiszeplősítők,
Se lopók, se telhetetlenek, se részegesek, se szidalmazók, se ragadozók nem örökölhetik az Isten országát.
Ilyenek voltatok pedig némelyek, de megmosattattatok de megszenteltettetek, de megigazíttattatok az Úr Jézusnak nevében és a mi Istenünk Lelke által." …

"...A test azonban nem a paráznaságnak rendeltetett, hanem az Úrnak, és az Úr a testnek.
Az Isten pedig az Urat is feltámasztotta, minket is feltámaszt az ő hatalma által.
Nem tudjátok-é, hogy a ti testeitek a Krisztusnak tagjai? Elszakítva hát a Krisztus tagjait, paráznának tagjaivá tegyem? Távol legyen.
Avagy nem tudjátok-é, hogy a ki a paráznával egyesül, egy test vele? Mert ketten lesznek, úgymond, egy testté.
A ki pedig az Úrral egyesül, egy lélek ő vele.
Kerüljétek a paráznaságot. Minden bűn, melyet az ember cselekszik, a testen kívül van, de a ki paráználkodik, a maga teste ellen vétkezik.
Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, a melyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok?
Mert áron vétettetek meg; dicsőítsétek azért az Istent a ti testetekben és lelketekben, a melyek az Istenéi."(1Kor 6-20)

„Mert a bűn zsoldja halál; az Isten kegyelmi ajándéka pedig örök élet a mi Urunk Krisztus Jézusban.” (Róma 6,23)

Kérlek gondold át újra, meg újra ezeket az Igéket!

Téged is áldjon meg az Úr!

Szeretettel,
Birs

Előzmény: Feanor (182)
Feanor Creative Commons License 2001.03.20 0 0 182
Kedves Birs!

Köszönöm ismételten a kívánságaidat, örültem nekik. Annak is, hogy van olyan HGY-s, aki nem akarja megszabni az Úrnak, hogy kit üdvözíthet és kit nem. :-)

"Éppen ezért kívántam Neked is tiszta szívből, hogy Jézus Téged is megérintsen valóságosan, hogy megszabadulhassál a kötöttségeidből."

Ugyanezeket kívánom én is Neked! :-)

"Már korábban leírtam, hogy tisztában vagyok azzal, hogy Isten bárkinek megbocsáthat, de azt is érdemes szem előtt tartani, hogy nagyon veszélyes az üdvösségünkkel játszani, és a véletlenre bízni azt! Bölcsebb dolog betartani azt, amit Isten megkíván tőlünk, és nem okoskodni túl sokáig. :-))"

Imbecil állat lennék, ha az üdvösségemet a véletlenre bíznám. :-) "Tudom, kinek hittem" -- írja Pál, és mondom vele én. És azt is tudom, hogy mit és miért. Nem a véletlenre bízom az üdvösségemet, hanem Jézus Krisztusra, aki meghalt, feltámadt, és ül az Atya jobbján. (Ha tudsz jobbat, majd szólj, addig maradok Nála! ;-))

"Kegyelemből részesültetek a megváltásban, hit által. Ez tehát nem az érdemeitek műve, hogy seni se dicsekedhessék." (Róma akárhány, nincs nálam most Biblia)

Üdv, áldjon az Úr!

Feanor

Előzmény: birs (180)
birs Creative Commons License 2001.03.20 0 0 181
Kedves DANKELO!

A "Pap vagy te mindörökké
Melkizedek rendje szerint." Ige Jézusra vonatkozik. Ugyanis Ő a mi Főpapunk.

A protestánsok valóban a lelkész, vagy a pásztor megnevezést alkalmazzák a pap helyett.
Ugyanakkor a Biblia szerint minden hívő pap is. :)

Ja, és ez nem vicc. :-()

Üdv,
Birs

Előzmény: DANKELO (178)
birs Creative Commons License 2001.03.20 0 0 180
Kedves Feanor!

Elnézésedet kérem, hogy a másik topikban nem válaszoltam az üzenetedre. Most pótolom, mert látom, hogy időnként benézel ide.:-))

Köszönöm, hogy ugyanazt kívánod nekem is, amit én Neked.:)) Ez ugyanis abszolút igei.
Attól meg ne tarts, hogy a kívánságom nem jó kívánság volt, hanem csupán „csípkelődés”. Mert ha nem a szeretet vezérelne, akkor nem lennék krisztusi ember.
Arról is biztosíthatlak, hogy valódi béke uralkodik az életemben, amióta Krisztus él a bennem. Éppen ezért kívántam Neked is tiszta szívből, hogy Jézus Téged is megérintsen valóságosan, hogy megszabadulhassál a kötöttségeidből.

Én is azt szeretném, hogy Te is beléphess a Menny kapuján. :-))
Tudom én is, hogy ott olyanokat is látunk majd, „akiknek bizony a játékszabályok általunk történő olvasata szerint nem volna szabad ott lenniük”. Hiszen Isten is megmondta, hogy "könyörülök azon, akin könyörülök, és kegyelmezek annak, akinek kegyelmezek".
Ezért is fontos megbocsátanunk minden ellenünk vétkezőnek, nehogy „agyvérzést” kapjunk amikor kiderül, hogy a Mennyben a szomszédunk épp az a személy, aki a földön a legnagyobb ellenségünk volt. :-))

Nyugodt lehetsz, mert akárkit is látok majd ott, nem fogok megorrolni az Úrra sohasem, hiszen Ő a legfontosabb személy az életemben. Ha nem bíznék meg a döntéseiben, akkor nem lehetnék a gyermeke sem.

Soha nem állítottam olyat sem, hogy ez, vagy az az ember nem lesz ott a Mennyben, hiszen ez nagy balgaság lenne a részemről.

Már korábban leírtam, hogy tisztában vagyok azzal, hogy Isten bárkinek megbocsáthat, de azt is érdemes szem előtt tartani, hogy nagyon veszélyes az üdvösségünkkel játszani, és a véletlenre bízni azt! Bölcsebb dolog betartani azt, amit Isten megkíván tőlünk, és nem okoskodni túl sokáig. :-))

A régi zsidóviccedet köszönöm, nagyon tetszett. :))

Isten áldjon, meg:
Birs

Nan Creative Commons License 2001.03.19 0 0 179
:)
Előzmény: DANKELO (178)
Nan Creative Commons License 2001.03.18 0 0 177
Kedves Dankelo,

Az ostobaságot nem igazolhatja semmiféle meggyőződés, vallási háttér. Az ostobaság a logikus gondolkodás képességének hiánya.

Attól, hogy valamit nem értesz még nem biztos, hogy nincs mögötte logikus gondolkodás mint háttér. A kimondott itéleteid, viszont téged minősitenek.

Ha te érted Mirabolan ostobaságát, az sajnos téged minősít.

Persze, csak sajnos azon "sajnos" szócska nélkül . :))

Lehet, hogy bunkóság megsérteni egy nőt, másrészt viszont az igazság mindenképpen igazság, és nekem a nőkkel kapcsolatban annyi negatív tapasztalatom van, hogy sajnos, néhány kivételtől eltekintve nem tudom tisztelni az ostobaságukból táplálkozó gőgös felsőbbrendűségérzetüket.

Ha most ebben a kijelentésedben a "nő" szót felcseréled a "meleg" szóra és felolvasod magadnak akkor nyitsz egy egész topikot annak világbakürtölésére, hogy ez a Dankelo milyen bunkó. Pedig kijelentésed igy is majdnem olyan megfelelő lenne, mint jelen formájában. (na persze nem az jelen formájában sem, de biz. mértékig megértem.)

A nőket megérteni, a kultura jelen állása szerint reménytelen vállalkozás. Talán ezért konvertálták át tiszteletté. De ez nem jelenti azt, hogy nem gondolkodnak logikussan, csak másképp teszik ezt. Az ő szemükből ez az értetlenség ugyanolyan ostobaságnak tűnik (férfiostobaságnak), mert ők birtokában vannak a (hardware) kulcsnak saját gondolkodásukhoz. Ezért a két nem nem fogja egymást maradék nélkül sosem megérteni, ezért célszerű a tisztes tisztelet.

Egyébként a melegek gondolkodásmódjában is fellelhetőek "érthetetlen" sajátosságok, mint pl. a kollektiv felelősség elutasitása miközben teljessen felvállalják azt. :) Szoval ne firtassuk ezt a földi ki az UFO kérdést közöttünk, inkább elégedjünk meg azzal, amit egyszer halottam, hogy a" földet nem az emberi faj két nemre oszlott egyedei, hanem férfiak és nők lakják." Asszem magatok is ezen különbségtételért harcoltok csak persze behelyetesitve a szavakat.

Szerintem a férfi és női sajátságok kiegészitő jellegűek, ezért nem harcolni kell ellenük és nem feltétlen megérteni, hanem a maguk helyén elfogadni. Na persze a férfi nő viszonyokban "helyén lévő" "bejáratott" viszonylagosságok "rendes" nők és férfiak viszonyában értendő. Ha magad megértésével annyi a problémád, hogyan is tudnál megbirkózni egy ilyen komplex helyzettel? (A nők férfit feltételeznek mikor velük beszélnek és talán még zavarossabb a hozzállásuk a melegekhez, mint maguknak a hetero férfiaknak. Azt se feledjük, hogy egy nő ösztönössen kiszagol többmindetn mint Te azt gondolnád.)

Egy református pap barátom írta tavalyelőtt, aki egyébként nős, de - bár ő csak toleranciáját bizonygatta, végül kiderült, hogy - homoszexuális, hogy a nők a világ előbbrejutásának legnagyobb kerékkötői.

Érdekes menyi egyházi személy negativ példád van. :) (Egyébként a reformátusoknál nincs pap csak lelkész, de ez melékes). Egyébként ezen megynilvánulása (ebben a felfogott formában) is hétmérföldes ostobaság, bocs; szűklátókörű és durva leegyszerüsitése a dolgoknak.

Vannak dolgok amiket a nők egyszerűen jobban tudnak, több érzékük van hozzá és sosem értjük miért. Ezért nem asszimilálni kell ezt a jelenséget, hanem elfogadni. De megnyugtató, hogy ugyanez forditva is igaz, ezért a nők sem fognak megérteni egy férfit teljessen sosem.

Nan

Előzmény: DANKELO (158)
Nan Creative Commons License 2001.03.18 0 0 176
Kedves Decibel,

De ha már egy ilyen emberke beesik hozzánk a vali-fili rovatba, akkor jó lenne, ha nem azzal a rossz érzéssel menne el, hogy itt sem találtam semmivel sem többet, mint máshol.

Hááát igen :)

Ezek a lila jóemberek nem igazából ilyen eszementek, mint a dankelo példája mutatja, nem a lelkükkel van baj, ahogy Te írod, hanem a szocializációjukkal. Az egymás közötti gátlástalan viselkedést kivetítik a normál életre is. Rajtunk függ, hogy megértetjük velük, hogy az ő szabadságuk nem végtelen, hanem határa van. Ez az a pont, ahol az ő szabadsága már sérti a többi embert. Ez olyan egyszerű, hogy csak meg tudják tanulni...

Megfontolandó..

Csak valahogy jó lenne valamilyen irgalmas utat találni. Na meg nem mindenki egyforma és ezért nem hiszem, hogy jót teszünk, az egy kalap alá vevéssel, csak ilyen a kommunikáció. Magam is általánositok, holott nem hiszem hogy minden meleg megérdemli ezt. Persze a személyes kapcsolatok azok, ahol a személyes hang megszületik, de asszem a melegek egyik nagy gondja, hogy nem valószinű, hogy felvállalják mindenben egymás dolgait, igy az általánositás olyanná válik mint egy itélet (az enyémek is) Asszem komoly gond, hogy a világ is általánosit és a melegek is.

Üdv! Nan

Előzmény: decibel (157)
Cipó Creative Commons License 2001.03.18 0 0 175
Köszönöm válaszod. Értem állásfoglalásod. És nem haragszom, mert valóban vannak dolgok amiket nem lehet 2 szóban összefoglalni. Ha lesz időm beleolvasok a könyvedbe.
Feanor Creative Commons License 2001.03.18 0 0 174
Kedves Cipo3!

1, Az egyház állásfoglalását a házasságon kivüli szexről nem tartod helyesnek?

Rövid válasz:
Nem tartom helyesnek.

Hosszabb válasz:
A kereszténység egyik legszebb tanítása, hogy a házasságot szentségnek tekinti. Szentségnek, azaz olyan jelnek, amely közvetíti az isteni kegyelmet. És mint ilyen, valódi értékként kell a házasságot őrizni, védeni. Nem az utód miatt, mert a házasságnak egy esetleges gyümölcse: a házasfelek egymás iránti szeretete és egyesülés a szeretetben önmagában Isten szeretetének megjelenítése itt a földön. A szexualitás biológiai jelensége két személy egymásnak egy életre elkötelezett kapcsolatában válhat szellemi valósággá, és bontakozhat ki a maga teljességében. Ezért helytállónak tartom azt, hogy a szexualitás legjobb élettere a házasság. A legjobb viszont nem jelenti azt, hogy egyetlen jó. A szexualitás a kommunikációnak egy eszköze, mint a beszéd, a gesztusok vagy az írás. Lehet vele szépen, csúnyán, erkölcsösen, erkölcstelenül, ügyesen, ügyetlenül, jól, jobban, rosszul és rosszabbul bánni. A beszélt nyelvben a legjobb, amit ember mondhat - vegyük így - az áldás. (A példa kedvéért mondom, lehet, hogy más mást gondol legjobbnak.) A legjobb viszont továbbra sem jelenti azt, hogy egyetlen jó. Áldáson kívül az ember művelhet további jó dolgokat is a beszédben. Vigasztalhat, buzdíthat, taníthat, tréfálhat - és még ezer más dolgot; ezeknek mindegyike . A szexualitással ugyanez a helyzet. Mondhatjuk, hogy az optimális szexualitás a házasság szentségében valósul meg. De nem helytálló - és mellesleg nem következik a kinyilatkoztatásból! -, hogy a házasságon kívül megvalósult szexualitás minden kiszerelésében eleve rossz volna. Szerintem ez téves értelmezése a kinyilatkoztatásnak, talán nem is véletlen, hogy ez nem kötelező erejű hittétele a katolikus doktrínának.

2, Leviták 20,13 "Ha valaki férfival hál együtt, úgy mint asszonnyal szoktak együtt hálni, ez utálatosság... ezért meg kell halniuk".
Ezt hogyan értelmezed, ha szerinted a homo-szex-ualitás nem bűn? Mert ez arról szól.

Rövid válasz:
Ezt a részletet vagy szó szerint kell venni, vagy nem. Ha szó szerint kell venni, akkor felesleges minden vita és tapintat: ki kell végezni a melegeket. Ha nem kell szó szerint értelmezni, akkor viszont a szöveg további értelmezésre szorul - erre nézve ld. a hosszabb választ.

Hosszabb válasz:
Ez itt most elég semmitmondó lesz. Az igazság az, hogy nagyon sokszor leírtam már, itt a fórumon is, hogy mit gondolok a homoszexualitást látszólag elítélő bibliai szövegek értelmezéséről. Ne vedd nagyképűségnek, ha ezt nem akarom itt megismételni. Írtam én erről egy könyvet, amely 1997-ben jelent meg, az a címe, pont az idézett ige kapcsán, hogy Halállal lakoljanak? - A homoszexuális ember és a kereszténység. Elérhető a teljes szövege mind az Öt Kenyér Közösség honlapjáról, mind a saját honlapomról. Bocsáss meg, tényleg nem szerénytelenségnek szánom, de amit leírtam bő kétszáz oldalban, azt nem akarom itt pár szóban összecsapni. Ha gondolod, olvass bele - a tanítóhivatali és szentírási szövegek vizsgálatát a 3. fejezetben találod.
Nem azért ajánlom ezt a könyvet, mert olyan hű de jó, hanem mert ebben a témában magyarul nincs se jobb, se rosszabb. Angolul, németül van bőségesen, az Öt Kenyér honlapján találsz ilyen linkeket szép számmal. Az egyik ilyen témájú könyv recenziója a Mérleg c. teológiai folyóiratban jelent meg, a honlapról, ha jól emlékszem, ez is elérhető.

Hát most ennyit tudtam mondani - és ne haragudj, ha nem adtam rövid és egyértelmű választ. (Próbáld meg: ha valaki neked szögezné azt a nagyon egyszerű és rövid kérdést, hogy "Hogy működik a számítógép?") - arra mit tudnál felelni, hogy az igaz is legyen, érthető és kielégítő is legyen?)

Üdv:

Feanor

Előzmény: Cipó (173)
Cipó Creative Commons License 2001.03.17 0 0 173
Köszönöm, hogy válaszoltál.

De most összezavarodtam. Én azt hittem eddig, hogy te a homoszexualitást elfogadottnak tartod de a testi kapcsolatot nem mivel házasságon kivül, minden nemi érintkezés bűn.

Továbbra sem provokálni akarlak. Csak érdekel a véleményed.

1, Az egyház állásfoglalását a házasságon kivüli szexről nem tartod helyesnek?

2, Leviták 20,13 "Ha valaki férfival hál együtt, úgy mint asszonnyal szoktak együtt hálni, ez utálatosság... ezért meg kell halniuk".
Ezt hogyan értelmezed, ha szerinted a homo-szex-ualitás nem bűn? Mert ez arról szól.

Válaszod elöre is köszönöm.
És külön köszönöm, hogy igen/nemmel is válaszóltál mert abból vált világossá. Ezért kérlek próbálj ismét úgy fogalmazni, hogy a magamfajta olvasatlan ember is ki tudja hámmozni belőle a lényeget.

Meridian Creative Commons License 2001.03.17 0 0 172
Kevés volt a "kattintani való"... le kellett volna tiltani az "Enterrel" való válaszadási lehetőséget, mert így röpke 1 másodperc alatt a végére jutottam...!

:DDDDDD

Előzmény: Feanor (13)
Feanor Creative Commons License 2001.03.17 0 0 171
Azért próbálok röviden, igennnel/nemmel is válaszolni:

Bünös hajlamnak tartod (szexxel)? - NEM
Bünös hajlamnak tartod (csak érzéssel)? - NEM
Le kell küzdeni? - NEM

Előzmény: Cipó (169)
Feanor Creative Commons License 2001.03.17 0 0 170
Kedves Cipo3!

1. A "szvsz" annyit tesz, hogy "szerény véleményem szerint". (Nekem is hetekbe tellett, amíg megtudtam. :-))

2.) A homoszexualitást objektíve egy emberi adottságnak érzem, mint a bőr-vagy szemszínt, a vércsoportot, az intelligenciát vagy a kézpreferenciát (jobb vagy bal). Egy hajlamnak, amitől az ember (eredendően) se nem jobb, se nem rosszabb. Úgy gondolom, hogy az ember fő célja, hogy a földön megjelenítője legyen az Atya, a Fiú és a Szentlélek szeretetközösségének. A szerelem e szeretet megjelenésének egy nagyon intenzív, el nem vethető lehetősége. A szerelem nem "egy férfi és egy nő", hanem "egy személy és egy másik személy" között alakul ki. És ha kialakul, az Isten ajándéka, és benne a Teremtő Isten dicsőül meg. S mivel hiszek abban, hogy az ember test és lélek szétválaszthatatlan egysége, ezért hiszek abban, hogy két egymást szerető ember szerelme Isten akarata szerint nyer kifejeződést a testi egyesülésben is.

3.) Vallom, hogy létezik olyan cselekvés vagy állapot, amely kimeríti a "tisztátalanság" fogalmát. Eszerint tisztátalan minden olyan cselekedet, amely eredendően elválaszt Istentől. Ezért tisztátalan cselekedet a lopás, a korrupció, az ítélkezés, a megszólás - és mellesleg bizonyos szexuális megnyilvánulások is. De ördögi csúsztatásnak tartom, amikor a tisztátalanság fogalmát be akarják határolni szexuális térre. A tisztaság az Istennel való egyesültség állapota, tehát áthatja az egész életet. Ezért a tisztátalanság is áthathatja, szexualitástól függetlenül. Az az ember, akinek szexuális orientációja saját nemének képviselőire ikrányul, ugyanúgy élhet tiszta vagy tisztátalan életet, mint az, akinek érdeklődése a másik nem képviselőire irányul. Röviden és némileg vulgárisan: a tisztaságát a szívében hordja az ember, nem a lába között - így gondolom én, annak alapján, ahogy Jézust megismertem.

Üdv:

Feanor

Előzmény: Cipó (169)
Cipó Creative Commons License 2001.03.16 0 0 169
De ciki a gép kihagyta a kérdéseket csak azért mert táblázatba raktam.

Bünös hajlamnak tartod (szexxel)?
Bünös hajlamnak tartod (csak érzéssel)?
Le kell küzdeni?

Cipó Creative Commons License 2001.03.16 0 0 168
Kedves Feanor
S csak Neki:
Én csak olvasója vagyok a topikodnak és gyakran egyetértek, azzal amiket mondasz (hogy mások csak ítélkeznek)
Máskor meg nem értem pontosan mit is mondasz. Pontosan minek tartod a homoszekszualitást.
Kevés a szabadidőm, mert a munkám, az imádság és a barátnőm felörlik, ezért a könyvedet nem hiszem, hogy el tudom olvasni.
S mivel programozo vagyok. Estére már kifolyik a szemem, ugyhogy nincs erőm végigolvasni a nagyobb értekezéseket.
Ezért kérnélek válaszólj egy két dologra igennel és nemmel.
A kérdésem tényleg érdeklödés szintű. És semmi képen nem provokáló.

Hálás vagyok neked és ennek a fórumnak, mert mostmár más szemmel nézek a homoszexuálisokra.
Eddig felált a ször a hátamon. S ez valoszinüleg azért van mert ha egy hetero férfinak eszébe jut amit beleneveltek erről.
És arra gondol, hogy mi lenne ha én megfognám másnak a micsodáját akkor hányingert vált ki.
Ez úgy érzem nem az én hibám. De jó tudni, hogy szex nélkül is él a fogalom.
És ezt az előitéletemet egyszer az Úr számon kérte volna. De nektek hála ez megváltozott.

S még egy gondolatébresztő:

Emmanuel növér interjúja Maria Simma-val. Akit gyakran meglátogatnak a tisztitótűzben lévő lelkek. És a segítségét kérik.
...
- Meglátogatták-e magát olyan lelkek akik perverz cselekedeteket hajtottak végre a földön, például szexuális téren?
- Igen. Ök nem vesztek el és sokat kell szenvedniük, hogy megtisztuljanak. A homoszexualitás valóban a gonosztól jön.
- De mit tanácsol azoknak akiket a homoszexualitás sújt, akiknek hajlamuk van rá?
- Imádkozzanak, sokat imádkozzanak, hogy legyen erejük elfordulni ettől. Föleg Szent Mihály arkangyalhoz kell imádkozni, mert elsősorban Ő az aki a gonosz ellen küzd.
...

Mi a véleményed róla?

Komolyan semmi provokálás nincs a szándékomban csak érdekel, az állásfoglalásod.
(ritkán járok erre, mert fáraszt az állandó kötekedés. Mindenki mindenkivel csak vitázik)
Mindenkinek:
Egyébként valaki irta, hogy Feanornak nincs lelki békéje ezt honnan vette? Mert az irományaiból nem ez derül ki.

Segítsetek nekem. Mi az az szvsz. Sokan használjátok, nekem meg friss fórumosnak gözöm sincs róla. Vagy lehet, hogy olyan mint a 'vö.' csak nem vagyok elég olvasott hogy tudjam??

oncogito Creative Commons License 2001.03.14 0 0 166
Nem lehet, hogy anyuci foglalkozása rendőr volt? :-))))
Előzmény: DANKELO (165)
oncogito Creative Commons License 2001.03.14 0 0 164
Üdv Dan!

Ha nem is tartod sokra a nőket, viszont adott a lehetőség,hogy az oly nagyon hiányolt toleranciát most önmagadon gyakorolhatod velünk szemben. :-)))
Egyébként meggyőződésem, hogy az előítéleteid miatt mindig sokkal több problémád lesz, aztán bosszankodhatsz kedvedre.
Pedig sokszor csak egy másfajta látásmódról van szó, semmint értetlenségről, nem lehetséges? :-)

Biga !

A többi nő nevében is köszönöm a szavaidat! :-)

oncogito

Biga Cubensis Creative Commons License 2001.03.14 0 0 163
Van alapjuk :)

Múltkor meséltem a kolleganőmnek (aki mellesleg értelmes) egy szőke nős viccet és utána kaptam észbe, hogy ő is szőke... :)

Előzmény: DANKELO (162)
Biga Cubensis Creative Commons License 2001.03.14 0 0 160
Szia kedves Dankelo,

egész eddig úgy éreztem, igazad van sok dologban és ezt meg is írtam (még pirospontot is kaptam :), de most bocsáss meg, kicsit elszállt veled a ló.
Megértem, hogy beállítottságod miatt nem szereted a nőket, mi szeretjük, tiszteljük őket, ha hiszed ha nem, téged is egy nő szült. Kérlek, ne általánosíts. Talán már minden nőt így ítélsz meg, akivel csak összeakadsz.
Azt hiszem, van egy minimális tisztelet velük szemben.
Remélem nem haragszol.

Biga

Előzmény: DANKELO (158)
decibel Creative Commons License 2001.03.14 0 0 157
Kedves Nan!

Úgy érzem, hogy mindenki számára emészthető módon leírtad, mi is a helyzet, miről folyt itt a vita. Ahogy szoktad. :-))

Még két hozzátennivalóm van és befejezem. Valamelyik politikai topic-ban olvastam, hogy állítólag az internet forgalom őrült nagy hányada, valami 60-80%-a szex tartalom lehívásából tevődik össze. Kis krapekok állandóan ezzel görcsölnek, mit tehetünk ilyen világban élünk... De ha már egy ilyen emberke beesik hozzánk a vali-fili rovatba, akkor jó lenne, ha nem azzal a rossz érzéssel menne el, hogy itt sem találtam semmivel sem többet, mint máshol.

A második hozzátennivalóm a következő. Ezek a lila jóemberek nem igazából ilyen eszementek, mint a dankelo példája mutatja, nem a lelkükkel van baj, ahogy Te írod, hanem a szocializációjukkal. Az egymás közötti gátlástalan viselkedést kivetítik a normál életre is. Rajtunk függ, hogy megértetjük velük, hogy az ő szabadságuk nem végtelen, hanem határa van. Ez az a pont, ahol az ő szabadsága már sérti a többi embert. Ez olyan egyszerű, hogy csak meg tudják tanulni...

Üdv!

Előzmény: Nan (154)
decibel Creative Commons License 2001.03.14 0 0 156
Tisztelt oncognito!

"Azt hiszem, sokkal nagyobb reklámot csinálsz mindannak, amit mellőzni szeretnél itt a Fórumon." mondod és ezzel nem értek egyet. Pont egy olyan topic-ban áltam le vitatkozni, amely már címe szerint is nagyon belterjes és valószínüleg a kutyát sem érdekli. Holott számtalan jó nevü topic-ban megtehettem volna ugyanezt.

Viszont én is azt hiszem, hogy a kívántnál mindenképpen jobban belemerültünk a témába. Azt hiszem mindenki számára nyilvánvaló, hogy nem önszántunkból tettük. Oka is volt ennek.

A vita közben megütötte a fülemet egy mondatod, melyre most reagálnék. Valami olyasmit mondtál, hogy eddig sem titkoltad baloldaliságod, és szomorú, hogy emiatt piszkállak. Hát el kell hidd, hogy semmiféle ismeretem nem volt politikai, emberi, szexuális létedről, csupán az általad itt leírtakra reagáltam.

A jószándékról mindenesetre van néhány közmondás, de nem írnám ide be azokat.

Zárósorként téged idézlek:
"Remélem másutt, más témában talán nagyob szerencsével érthetünk szót."

Előzmény: oncogito (148)
Nan Creative Commons License 2001.03.14 0 0 155
Kedves Nan,

már megint ezek a száraz szavak.....

Nan

Előzmény: Nan (154)
Nan Creative Commons License 2001.03.14 0 0 154
Kedves Dankelo,

Most megkedveltelek.
Vajon lesz benned annyi (lelki)erő, hogy ne utasítsd ezt vissza? :-)))

lesz. :) biirok különbséget tenni a megkedvelések között jellegük alapján. :)

Azt irod Decibelnek

A pederaszta fiatal fiúk iránt érez vonzalmat. Az én honlapomon egy fiatal fiú sincs. Másrészt többen kérdezték, hogy miért 20 évet írok, mikor a törvényes határ 18. Épp ezért, mert én még őket is túl fiatalnak tekintem, ahhoz is, hogy megnézzék a honlapot.

Az emberben sok minden lakozik, de természetes módon igyekszünk elválasztani a dolgokat. Szoval nem való minden ugzanarra a forumra. Ezen azért elgondolkodhatsz magad is.

Mint minden embernek nekem is vannak szexuális gondolataim, álmaim, de nem gondolom, hogy azok taglalása és közcsodállatra tételére feltétlen alkalmas minden idő, fórum és hely.

Szerintem amikor leostobázod Mirambolant, akkor csak egy dolgot művelsz. Saját oktalanságodat igazolod a szememben. Persze, lehet csak azért mert én értem azt amit Mirambolan mond és tudom, hogy ehhez az értéshez nagyobb fokú átlátása szükséges a hitnek és Miram eszmei hátterének. De ezt igy ostobaságnak nevezni....

Töröltetted? Vagyis különben nem tudtál volna ellenállni a kísértésnek, igaz, nagyhangú?

Az orszarvúról szokás mondani, hogy a szavannák tűzoltója, mert ha valahol tüzet lát akkor azonnal odarohan, és eltiporja ha tudja. Pedig valószinű nem az az elfojtott álma, hogy tüzön megsütögessék....

Kedves Decibel,

Emlékezz vissza, a dankelo a saját ízlése szerinti szex fotókat helyezett el egy honlapon..

Emléxem. Persze én is behajtottam oda, mert már anyi szó esett felőle. Szerintem sem lehet egyszerre két urat szolgállni. Az egyiket megvetem mig a másikat szeretem. pl. kersztény vagyok, de melette jogosnak tartok homoszexuális pornográf (gynus) honlapot gyártani és még jónak is találom. Persze nem arról van szó, hogy nekem nincsenek szexuális késztetéseim, de a két eszmény, mint a kereszténység és a meleg pride nem ugyan azon ösvényen mozognak. Ez is találó a bibliában. De ez az igazság sem olyan szerintem, hogy azonnal lelki felismeréssé válik, rögtön olvasás után. Szerintem Dankelo hasonló hibát követett el, mintha a zeneakadémiára járna és ott nyilvános vitába keveredett volna pl. Zámbó Jimmy zenei nagyságáról és kulturális értékei védelmében. Szoval nagyfokú arány tévesztésről van szó szerintem, csak itt erkölcsi és izlés téren történt meg.

Engem még úgy tanítottak, ne azt nézd, ki mit mond, hanem azt, hogy mit cselekszik. Hát dankelonak ez a cselekedete testvérek között is pedereszta megrontás...

Félre ne érts, ez attól függetlenül igaz, hogy szerintem Dankelo kolléga akkori cselekvése és büszkesége mögött egy hegynyi lelki probléma huzodhatott meg ami azt eredményezhette, hogy maga sem tudta (szerintem) pontosan mit miért csinál abban az akcióban, és ezért ha alelkileg nézzük, érdemelne türelmet, de sajnos az irástudók felelőssége okán, mivel nyilvánossan csinálta jogos az elutasitás. Mert más az, ha valaki a problémáit segitség kérés közepette valakivel megbeszéli, mint az hogy nyilvános happening (ide tartozik a honlap, és a nyitott topikok is szerintem) kiséretében manifesztálja, mint feltétlen jót, amit feltétlen keverni kell a keresztéyn morállal és eszménnyel.

A szexualitás egyébként is olyan dolog szerintem, amivel kapcsolatban nehezebb a tisztánlátás, mint pl. a zenei izlés és minőség felismerésében. Ezért szerintem igaza van annak aki megértőbb, mert problémát lát a dolog mögött és igaza van annak is aki elutasitó, mivel támogatni nem igazán lehet a jelenséget, cska más okok alapján.

Ugyanakkor kinek van kedve olyan rovatot olvasni, amely kezd átalakulni szex rovattá, ahová sok jóakaratú fiatal is benéz. És mit kap? dankelot, meg Feanort minden mennyiségben. Nemi szerv mutogatás, közösülés részletezés, szexuális szokás propaganda közben egy versidézetet az irodalmi szemelvény gyűjteményből. Esetleg Feanor lila áhítatát. Azt látom, hogy ők isszák egymás szavát, én viszont engedd meg, hogy kicsit türelmetlen legyek. Tanácsod ellenére.

Ok. Szerintem minden nem meleg ember számára világossan látszik ami viszont a meleg testvérek számára egyszerűen láthatatlan, érthetetlen probléma, menyire átitatja kulturális és egyáltalán köznapi gondolkodásukat lényük legfőbb problémájává és igy önazonosságuk, önképük gerincévé váló lényeg, mégpedig az hogy melegek. Itt is lehetne türelmet gyakorolni, mert az itt folyó hosszú ismerkedés során egyértelmű szerintem, hogy ehez a tendenciához részükről nem kapcsolódik tudatos reflexió és kritika. Vagyis számukra pl. végigvonulni egy utcán olajozott testel egy szál tangában és cowboy kalapban (mint legutóbb Ausztráliában) az kulturáslis manifesztáció és egyszerüen nem veszik észre, hogy mindenki más számára csak a kezeletlen és tomboló szexualitás megnyilvánulásáról van szó, ami átvette a homo sapiens adott egyede fölött a tejhatalmat. Erre mondta Szent Pál, hogy "nem tartozunk a testnek azzal, hogy a test szerint éljünk". Szoval értem a türelmetlenségedet, mert én is "megkapom saját pszihémtől és felfogásomtól azokat a jelentéseket" amiket Te. És hidd el, ha azonosulni akarnék (ahogy szeretnék, csak ök ezt jogokat elismerő támogatásnak hivják), nem csak megérteni az embert, (megőrizve saját fajtámból fakadó integritásomat véleményemben is pl). akkor úgy érezném magam mintha megerőszakolnának lelkileg és bizonyos értelemben szexuálisan is. Erre meg természetes lelki válasz az elutasitás szerintem.

Nem kellene esetleg visszafogottabnak lenni ezeknek az embereknek? Csak azért is, hogy normális emberként kezeljék őket? Mi lenne, ha esetleg a szex topic-ban tárgyalnák meg a nemiségüket?

Igen, számomra is elég riasztó, hogy egy szexuális beálitódás és identitás menyire leural minen mást bennük és hogy be kellene valahogy látniuk, hogy amit ök exib modon demonstrálnak (na persze nem mindenki, cska nincs kedvem bekezdéseket beszurni a pontosság kedvéért) az alat teljessen más előjeű és értékű üzeneteket vesznek a külvilágban mint ök szeretnék.

Szegény Feanor, felvetett egy itt a forumon helyénvaló és szexmentes felvetést és mi lett belőle...

Nan

oncogito Creative Commons License 2001.03.13 0 0 153
... és a mérleg nyelvére nincs válasz ? :-(

Ami a kalapot illeti.
Mikor kiállok egy bármilyen dolog mellett, számolok vele, hogy azzal azonosítanak. Én is itt élek a Földön, minden nyuszipapucsommal együtt!
Aztán ha az érveimmel nem mentem semmire, mit számít, hogy milyen kalapot képzelnek rám?
Ha meg sikerült bárkit is meggyőznöm, akkor meg pláne. :-)

oncogito

Előzmény: DANKELO (152)
oncogito Creative Commons License 2001.03.13 0 0 151
Dan !

Azt hiszem, valamit félreértesz. Én semmilyen "kalap" alatt nem csücsülök. :-)

Meg aztán egy vitában nem közös nevezőre jutni, ebben is volt már részem.
Azonban továbbra sem látok sehol ellenségeket, csak ellentétes véleményeket, azokban pedig nincs megbékélés továbbra sem.:-)

A mérleg nyelve nem a témára szorítkozik, hanem egymás érveinek tisztelebe tartására, egymás személyiségével egyetemben.
Ez alól te sem vagy kivétel ! :-))))

oncogito

Előzmény: DANKELO (150)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!